Σε σταθερό βραχνά για την εγχώρια βιομηχανία εξελίσσονται οι τιμές εισαγωγών, που κατέγραψαν νέο «άλμα» τον Φεβρουάριο, προμηνύοντας συνέχιση των πληθωριστικών πιέσεων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο Γενικός Δείκτης Τιμών Εισαγωγών στη Βιομηχανία τον Φεβρουάριο εκτινάχθηκε κατά 27,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2021, έναντι αύξησης 6,3% που είχε σημειωθεί κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων δεικτών του έτους 2021 με το 2020. Αλλά και σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών εισαγωγών τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 2,7% σε σύγκριση με τον δείκτη Ιανουαρίου 2022, αποτυπώνοντας τους πρώτους κραδασμούς από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία.
Η εξέλιξη αυτή προοιωνίζεται αύξηση του κόστους παραγωγής, γεγονός που δεν αποκλείεται να μετακυλιστεί στις τιμές καταναλωτή, εντείνοντας τα βάρη για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Η εικόνα στο 12μηνο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2021 – Φεβρουαρίου 2022, παρουσίασε αύξηση 25,3% σε σχέση με τον μέσο Γενικό Δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2020 – Φεβρουαρίου 2021, έναντι μείωσης 11,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Πού οφείλεται η αύξηση
Τα μεγαλύτερα ποσοστά αυξήσεων καταγράφηκαν μεταξύ άλλων στους κλάδους: Άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου (+61,8%), Παραγωγή οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου (+61,1%) και Παραγωγή βασικών μετάλλων (+28,9%)
Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ετήσια αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών κατά 27,2%, τον Φεβρουάριο οφείλεται:
α. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από χώρες εκτός Ευρωζώνης κατά 39,3%
β. Στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Εισαγωγών από χώρες Ευρωζώνης κατά 6,3%
Στην αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Εισαγωγών (σύνολο αγοράς) κατά 27,2% συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων της ταξινόμησης NACE Αναθ. 2.
naftemporiki.gr