Skip to main content

Από την έντυπη έκδοση 

Του Σταμάτη Ζησίμου
[email protected]

Με περισσότερη «ένταση» από ποτέ διεξάγονται οι έλεγχοι στην αγορά από τα κλιμάκια των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και των αρμόδιων υπηρεσιών των περιφερειών. Την ίδια στιγμή, σε στοχευμένες κινήσεις προχωράει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία το τελευταίο διάστημα έχει «ψηλώσει» αρκετά τον πήχη αναφορικά με την αντιμετώπιση παραβατικών συμπεριφορών, που έχουν ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση καταναλωτών και επιχειρήσεων.

Την «έκρυθμη» κατάσταση που επικρατεί στην αγορά λόγω της εκτόξευσης των τιμών, αλλά και των φόβων για την εμφάνιση κρουσμάτων αισχροκέρδειας θα επιχειρήσει να περιορίσει η Διυπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ), που εποπτεύεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και αποτελεί την «αιχμή του δόρατος» του ελεγκτικού μηχανισμού. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, καθώς οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες.

Για τον λόγο αυτό, η ΔΙΜΕΑ έχει λάβει την εντολή να σαρώσει την αγορά και να κάνει όσο το πιο δυνατόν εμφανή την παρουσία της, ώστε αν όχι να εξαφανιστούν, να περιοριστούν οι παραβάσεις που σχετίζονται με την αδικαιολόγητη αύξηση τιμών ή την παραπλάνηση των καταναλωτών, για την προέλευση των προϊόντων. Σε συνεργασία, μάλιστα, με τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των περιφερειών, θα δοθεί μεγάλο βάρος ειδικά στην αποτροπή φαινομένων «ελληνοποίησης» εισαγόμενων αρνιών και κατσικιών, φαινόμενο, που κάθε χρόνο λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα έχει την «τιμητική» του.

Η ΔΙΜΕΑ, που συντονίζει όλο τον ελεγκτικό μηχανισμό, θα συστήσει μικτά κλιμάκια ελέγχου σε όλους τους βόρειους συνοριακούς σταθμούς της χώρας, ενώ έλεγχοι θα πραγματοποιηθούν επίσης σε εισαγωγείς κρεάτων, κεντρικές αγορές και σφαγεία. Με την ακρίβεια να πλήττει ολοένα και περισσότερο τους καταναλωτές, ο μεγάλος, αλλά ταυτόχρονα δύσκολος στόχος για τον ελεγκτικό μηχανισμό είναι η αποτροπή αδικαιολόγητων αυξήσεων όχι μόνο στα μικρά σημεία πώλησης τροφίμων, αλλά ακόμη και στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε τρεις αλυσίδες σούπερ μάρκετ για παραβίαση του νόμου περί του κέρδους.

Πάταξη της αισχροκέρδειας

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων και κυρίως των τροφίμων απαγορεύεται ο προσπορισμός μεγαλύτερου μικτού κέρδους με αυτό που είχαν οι λιανοπωλητές προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021, η ΔΙΜΕΑ προγραμματίζει μπαράζ ελέγχων σε λιανικές τιμές και τιμολόγια σούπερ μάρκετ. Οι έλεγχοι αυτοί θα είναι αιφνιδιαστικοί και όπου διαπιστώνεται παράβαση, το πρόστιμο μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 1 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής φαινομένων αισχροκέρδειας το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε ειδική ρύθμιση στη Βουλή, βάσει της οποίας, όταν καταλογίζονται πρόστιμα για αισχροκέρδεια, θα πρέπει να δημοσιοποιείται και η επωνυμία της επιχείρησης.

Στην προσπάθεια αποτροπής και πάταξης φαινομένων αισχροκέρδειας συμμετέχει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία -αν και δεν έχει αγορανομικές αρμοδιότητες, δηλαδή δεν μπορεί να βεβαιώσει παράβαση και να καταλογίσει πρόστιμο «επιτόπου»- έχει εισέλθει σε συστηματική διαδικασία ελέγχου της αγοράς. Πέρα από τις καταγγελίες που υποδέχεται και τη διενέργεια αυτεπάγγελτων ερευνών, έχει συστήσει και ομάδα κρούσης που παρακολουθεί ανελλιπώς την εξέλιξη των τιμών σε βασικά προϊόντα διατροφής