Skip to main content

Market Beat: Θα ξεπεραστούν τεχνικά κρίσιμα επίπεδα;

Η εικόνα της αγοράς: 

  • Τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street με αρνητικές μεταβολές της τάξης του -0,35% ειδοποιούν για καθοδική συνέχεια όταν ανοίξουν ενώ και αυτά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες δείχνουν πως θα ξεκινήσουν πτωτικά.
  • Οι αγορές παγκόσμια έχουν πληγεί σκληρά τους τελευταίους μήνες λόγω των ανησυχιών για τον πόλεμο στην Ουκρανία, την “αυστηροποίηση” της νομισματικής πολιτικής της Fed και τους σκληρούς νέους περιορισμούς της Κίνας για τον COVID-19 που θα μπορούσαν να ανακόψουν την παγκόσμια ανάπτυξη.
  • Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν ενώ το δολάριο ΗΠΑ διατηρήθηκε ισχυρό την Τρίτη, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν σε υψηλό τριετίας εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να προμηνύουν ακόμη πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
  • Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεψαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) των ΗΠΑ την Τρίτη θα σημειώσει άνοδο 8,4% από έτος σε έτος τον Μάρτιο.
  • Στις αρχές της ασιατικής συνεδρίασης, η απόδοση των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ αναφοράς αυξήθηκε στο 2,8107% σε σύγκριση με το κλείσιμο στις ΗΠΑ στο 2,782% τη Δευτέρα. Η απόδοση των 2ετών, η οποία αυξάνεται με τις προσδοκίες των traders για υψηλότερα επιτόκια της Fed, άγγιξε το 2,5242% σε σύγκριση με το κλείσιμο των ΗΠΑ στο 2,508%.
  • Οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων υποστήριζαν το δολάριο, με τη μέτρηση του δείκτη του αμερικανικού νομίσματος έναντι έξι ανταγωνιστικών νομισμάτων να περνά πάνω από 100 για να δοκιμάσει το υψηλό σχεδόν δύο ετών της περασμένης εβδομάδας.
  • Οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 917,52 μονάδες, με μεταβολή +1,24% ή 11,26 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο τζίρος ανήλθε στα 69,678 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 4,613 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,54% στις 2231,13 μονάδες, ήτοι  33,75 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης,  ενώ ο FTSEΜ ανέβηκε +0,46%.

Αυτή τη φορά, η εβδομάδα ξεκίνησε με την υπογράμμιση της διαφοράς των επενδυτικών κριτηρίων που ισχύουν για τις ελληνικές αξίες, έναντι όσων διαμορφώνουν τη διάθεση των επενδυτών στα αναπτυγμένα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Αυτό φάνηκε αχνά από το μέγεθος της ανόδου στη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου, αλλά η διαπραγμάτευση της Δευτέρας το τόνισε.

Σε δίλημμα θα βρεθούν για δεύτερη μέρα στη σειρά οι επενδυτές στην Αθηναϊκή αγορά καθώς ο μέσος όρος έκλεισε χθες κοντά στο ανώτερο μέρας με σημαντικά κέρδη όταν όλοι σχεδόν οι βασικοί δείκτες των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων υποχώρησαν συντονισμένα. Μπορεί οι εκτιμήσεις των αισιόδοξων παραγόντων στο πρωί να επιβεβαιώνονται το απόγευμα στο κλείσιμο, ωστόσο οι επιφυλάξεις των αναλυτών δεν υποχωρούν αισθητά λόγω της δυσμενούς ατμόσφαιρας στα διεθνή. Παράδειγμα οι παρατηρήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Τα αποτελέσματά τους για το 2021 ανακοινώνουν η Αλουμύλ σήμερα (χθες) την Τρίτη (σήμερα) η Motor Oil και η Jumbo, την Τετάρτη η Frigoglass, την Πέμπτη η ΤΕΝΕΡΓ, τα Πλαστικά Θράκης και η AS Company και την Παρασκευή ο Α∆ΜΗΕ. Παράλληλα, στις ΗΠΑ ξεκινά η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των Τραπεζών για το 1ο τρίμηνο. Μετά την επανακατάκτηση των 900 μονάδων, οι 916 μονάδες είναι το επόμενο κρίσιμο όριο αντίστασης”. Με κλείσιμο χθες στις 917,5 είναι σαφές πως ξεπεράστηκαν οι ευοίωνες προσδοκίες.

Στις τελευταίες συνεδριάσεις  διαπιστώνουμε την ύπαρξη μετοχών του FTSE25 με σημαντικά ημερήσια κέρδη, με τα οποία αποσβήνεται η αρνητική επίδραση του χαμηλού αγοραστικού ενδιαφέροντος στις ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, σε σχέση με αυτό για ΕΥΡΩΒ και ΕΤΕ. Χθες για παράδειγμα ήταν τα κέρδη από +4% ως +6,7% για τις ΔΕΗ ΟΛΠ και ΜΠΕΛΑ που αντιστάθμισαν την καθοδική ώθηση από τις ΚΟΥΕΣ και ΕΛΑΚΤΩΡ που υποχωρούσαν πάνω από -2% με την ΠΕΙΡ στο -0,33% στις 16:20. Ωστόσο καθόριζε την πορεία του μέσου όρου ο ΔΤΡ, αφού σε κάθε κορυφή που κατακτούσε ο ΓΔ στο ίδιο χρονικό σημείο, κορύφωνε και ο Τραπεζικός.

Η αγορά μετά τις 15:40 βρισκόταν στη προετοιμασία μια ακόμα κλιμάκωση των αποτιμήσεων των μετοχών της υψηλής κυρίως κεφαλαιοποίησης και στις 16:27, με τη συμπλήρωση των 45 εκατ. ευρώ στον τζίρο, ο ΓΔ ήταν στις 917,75 μονάδες με άνοδο +1,27%. Όταν από τις απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ο Stoxx Europe 600 ήταν στο -0,6% και τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street έδειχναν πως θα άνοιγαν πτωτικά. Δεν θεωρείται, για κάθε συντηρητικά σκεπτόμενο επενδυτή, υπολογίσιμος αυτός ο τζίρος για την κατοχύρωση τιμών στη ζώνη 910-920 μονάδων. Για αυτό υπάρχει δισταγμός από την πλευρά των εγχώριων επενδυτών.

Από την ομάδα των αισιόδοξων αναλυτών δεν λείπουν και οι επισημάνσεις για τις πιθανές απειλές στην ανοδική ορμή της αγοράς τον συνήθως ανοδικό για την Αθήνα Απρίλιο. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης για τις πηγές κινδύνου σημείωσε: “Ο πληθωρισμός είναι το βασικό αγκάθι στις Οικονομίες, με την Ελλάδα να προβληματίζεται και να προσπαθεί να βρει λύσεις. Ο φόβος για στασιμοπληθωρισμό είναι διάχυτος, με μόνη αντιμετώπιση την αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και παράλληλα μείωση του ισολογισμού τους. Το σκηνικό δεν είναι εύκολο, μιας και είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστεί η ανάπτυξη και παράλληλα και τα κέρδη των Εταιρειών. Η Ελλάδα σίγουρα είναι σε καλύτερη μοίρα, όμως τα παραπάνω θα επηρεάσουν τους ρυθμούς ανάπτυξής της. Η αλήθεια είναι ότι η Χώρα έχει δει τα πάντα την τελευταία 12ετια και πλέον κτυπιέται και από νέα δεδομένα που προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταφέρει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και να απεγκλωβιστεί σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς εξελίξεις”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Στη Wall Street, με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να παραμένουν σε ανοδική τροχιά, οι επενδυτές συνέχισαν να ρευστοποιούν θέσεις σε μετοχές εταιριών τεχνολογίας. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου χτύπησε νέο υψηλό τριών ετών στο 2,77%, σημειώνοντας άνοδο 12 μονάδων βάσης.

Έτσι, o Dow Jones υποχώρησε -1,19% ή 413,04 μονάδες στις 34.308,08, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,69% στις 4,412,53 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -2,18% στις 13.411,96 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των 3M Co. (+0,9%) και Verizon (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Microsoft (-3,6%) και American Express (-2,5%).

«Αν κοιτάξουμε τους κινδύνους, δεδομένων των όσων συμβαίνουν στον κόσμο και στην οικονομία, υπάρχει αυξημένο ρίσκο για ύφεση. Ωστόσο παραμένω αισιόδοξη και σύμφωνα με τα μοντέλα προβλέψεων η ανάπτυξη θα συνεχιστεί και φέτος». Δήλωσε στο CBS η επικεφαλής της Fed στο Κλίβελαντ, Loretta Meester.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη θα γνωστοποιήσουν αποτελέσματα οι JP Morgan και Delta Airlines. Αντίστοιχα, την Πέμπτη αποτελέσματα τριμήνου θα ανακοινώσουν οι Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley και Wells Fargo.

ΕΥΡΩΠΗ

Με τους επενδυτές να έχουν στρέψει την προσοχή τους στη συνεδρίαση της ΕΚΤ και στα στοιχεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ μέσα στην εβδομάδα, στις ευρωπαϊκές αγορές κυριάρχησε η προσφορά μετοχών, μετά την νίκη Μακρόν στον πρώτο γύρω των εκλογών στη Γαλλία.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών δεδομένων, κατά 0,1% αυξήθηκε το ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της χώρας τη Δευτέρα. Οι δραστηριότητες για την υγεία και την κοινωνική εργασία ήταν οι κύριοι συνεισφέροντες στην ανάκαμψη από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2022.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,59% στις 458,26 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,67% στις 7.618,13 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,64% στις 14.192,78 μονάδες ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε οριακά κέρδη +0,12% στις 6.555,81 μονάδες.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημείωνε άνοδο 0,1% έναντι του δολαρίου στα 1,0877 δολάρια.

ΧΑ

Η πτώση σε ΗΠΑ και Ευρώπη δεν εμπόδισε την άνοδο στην Αθήνα κατά +1,24%

Μετά από νευρικότητα και ταλαντώσεις πάνω και κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο (906,26) μετά τις 12:04 οι επενδυτές αποφάσισαν πως θα κινούσαν έκτοτε τον ΓΔ αποκλειστικά σε θετικό πεδίο.  Οι συναλλασσόμενοι με σχετικά μέτριους ρυθμούς έδειξαν έτοιμοι να οδηγήσουν την αγορά αποφασιστικά ψηλότερα από τις 910 μονάδες. Το πέτυχαν, με τα 18 blue chip που εμφάνισαν κέρδη, ενώ πρωταγωνίστησαν οι ΔΕΗ ΟΛΠ ΜΠΕΛΑ ΕΥΡΩΒ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ που συνέβαλλαν στην άνοδο κατά +1,24% με κλείσιμο στις 917,52 μονάδες και τζίρο 69,680 εκατ. ευρώ

Η πορεία της διαπραγμάτευσης

  • Με διατήρηση των μέτριων όγκων, οι θεσμικοί, μετά από μια σαφώς ανοδική εβδομάδα, αποτύπωσαν τελικά την διάθεση για την υπέρβαση της αντίστασης των 910 μονάδων, αφού διαπίστωσαν ότι σε παγκόσμια κλίμακα, εκτός της αγοράς μετοχών της Γαλλίας, επικράτησαν οι πωλητές. Στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά είχαν ανοίξει με πτωτικό χάσμα και μετά από σκαμπανεβάσματα απόκτησαν αρνητικές μεταβολές πάνω από -0,6% στους βασικούς δείκτες. Εδώ στην αρχή μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα (+0,16%) η διάθεση υπέρ ανάληψης ρίσκου, τονίστηκε με τον ορισμό σαν κατώτερου μέρας στις 904,69 μονάδες ήτοι 10 μονάδες ψηλότερα από το χαμηλό της προηγούμενης ανοδικής συνόδου με μεταβολή της τάξης του -0,17% στις 11:50. Μια σταθερότητα στην επικράτηση της ζήτησης με σταθερής κλίσης ανοδική πορεία ως τις 16:49, η αγορά πέρασε σε αναζήτηση οροφής. Ορίστηκε ενδοσυνεδριακά το ανώτερο μια φορά καθώς ο ΓΔ σταμάτησε στις 917,89 μονάδες. Ειδικά στα τελευταία 15 λεπτά ο ΓΔ κινήθηκε πλαγιο-ανοδικά  και στις 17:00 τον οδήγησαν στις 917,25 μονάδες αλλά έκλεισε, στις 917,52 δηλαδή 11,26 μονάδες πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο (906,26).  

Οι επιμέρους κλάδοι

  • Τα κέρδη σε 15 ως 20  blue chip που έγιναν 18 στο τέλος της συνόδου, αποδείχθηκαν ικανά να καθοδηγήσουν τον μέσο όρο σε υψηλότερα επίπεδα. Αν και στην αρχή του πρώτου μέρους ο ΓΔ εμφάνισε ως ελάχιστη μεταβολή το -0,17% στο 80ο  λεπτό. Αντίθετα οι εντολές πώλησης σε λιγότερα blue chip με τα πλέον δεικτοβαρή να εμφανίζουν μικρές απώλειες εμπόδισαν αμελητέα την κίνηση που έφερε τον ΓΔ στις 917,25 μονάδες στις 17:00 με μεταβολή +1,21%. Οι δημοπρασίες χάρισαν 0,27 μονάδες στον ΓΔ κι ανέβασαν τον τζίρο από τα 57,9 στα 69,7 εκατ. ευρώ. Το κλίμα διαμόρφωσαν τα κέρδη των κλαδικών δεικτών των εταιριών Κοινής Ωφέλειας +4,38%, Καταναλωτικά Προϊόντα και Υπηρεσίες +3,76%, Τρόφιμα Ποτά +1,48%, Τράπεζες +1,34%, Ακίνητης Περιουσίας +1,27%, και των εταιριών στο Εμπόριο +1,21%. Στον αντίποδα με απώλειες  βρέθηκαν οι εταιρίες στα Προσωπικά Προϊόντα -1,48%, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών -0,85%, και Ασφάλειες -0,26%. Είχαμε υπεροχή των ανοδικών μετοχών έναντι των πτωτικών στο ταμπλό, με πιέσεις ως το τέλος σε 41 μετοχές συνολικά. Το επενδυτικό κοινό στο πρώτο διάστημα προσπάθησε να ωθήσει τον ΓΔ ώστε να επιστρέψει στο επίπεδο των 905 μονάδων. Είχε πρόσημο αρνητικό η αγορά στα πρώτα 90 λεπτά και η μεταβολή κυμάνθηκε από το -0,17% ως το +1,28% από το υψηλό ημέρας στις 917,89. Την προηγούμενη έκλεισε στις 906,26 μονάδες.

Τα διεθνή χρηματιστήρια

  • Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα νευρικής πτώσης σημαντικών διαστάσεων με τους S&P500 και Nasdaq σε απώλειες κατά -1,10% και -1,50% αντίστοιχα, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για πτωτικό άνοιγμα. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν νευρικής πτωτικής δυναμικής με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με κίνηση σε αρνητικό πεδίο μόνιμα με απώλειες αρχικά ως -1% μετά το πρώτο δίωρο μειώθηκαν  περιμένοντας το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Μετά από αυτό αν και καθοδικό η πτώση στα ευρωπαϊκά ελαχιστοποιήθηκε η μεταβολή σε Ιταλία και Ισπανία σταθεροποιήθηκε γύρω από το -0,10%.

Οι επιμέρους μετοχές

  • Την τάση υπέρ θετικού κλεισίματος υποστήριξαν κυρίως τα 5 από τα 18 ανοδικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο κέρδη από +2,10% και πάνω και ανάμεσα τους με τη μεγαλύτερη  βρέθηκαν οι ΔΕΗ +7,37%, ΟΛΠ +4,82%, ΜΠΕΛΑ +4,17%, ΕΥΡΩΒ +4,03% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,12%. Τα υπόλοιπα 13 εμφάνισαν μεταβολές από +0,35% ως +1,96%. Στον αντίποδα με πτώση από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης βρέθηκαν 5 όλες με απώλειες άνω του -1,0% οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,92% ΣΑΡ -1,78% ΚΟΥΕΣ -1,48%, ΑΛΦΑ -1,17% και η ΠΕΙΡ -1,02%. Ο τζίρος υποχώρησε ελαφρά και διαμορφώθηκε στα 69,680 από 76,168 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση.
  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,889% την προηγούμενη υποχώρησε σε 2,853% έχοντας φθάσει στο 2,920% ενδοσυνεδριακά.

Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν πριν το άνοιγμα  διάθεση για ανάκτηση θέσεων. Αλλά μετά το πρώτο τρίωρο, διαπιστώνοντας την σταθερότητα της ανοδικής δυναμικής κόντρα στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εμφάνισαν μεγαλύτερη ζήτηση στα περισσότερα από τα ανοδικά blue chip. Οδηγώντας την αγορά στις 16:49 σε κορύφωση ενδοσυνεδριακά πάνω στις 917,9 μονάδες.

Τα τελευταία λεπτά

  • Αυτό θεωρήθηκε αρκετό και έτσι από τις 16:50 ακολούθησε η επιστροφή στις 917,2 μονάδες δηλαδή στα τελευταία λεπτά διατηρήθηκε η όρεξη για αγορές και ισορροπία κοντά στην κορυφή και στις 17:00 είχαμε επιστροφή στις 917,25. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου συνδυάστηκε με την ενίσχυση της ανοδικής κίνησης αφού κινήθηκε από τις 16:23 γύρω από τις 917. Η υστέρηση της προσφοράς έναντι της ζήτησης παρά τις πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον άφησε στο επίπεδο των 917,5 μονάδων.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, και σχετικά μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 917,52 από 906,26 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,24% ή 11,26 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 69,678 από 76,167 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 4,613 από 3,511 εκατ. ευρώ, και την ΛΑΜΔΑ αφορούσαν 3,727 εκατ. ευρώ, την ΠΕΙΡ 479.325 ευρώ, την ΟΤΟΕΛ 236.250 ευρώ, και την ΠΛΑΚΡ 169.915 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 60 από 66 την Παρασκευή 8/4 και 41 από 34 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 22 από 22. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 65,944 από 65,168 δις ευρώ.

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,54% στις 2231,13 από 2197,38 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  33,75 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της Παρασκευής,  ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +0,46%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η εκπνοή της Πέμπτης και το κλείσιμο των ΣΜΕ υποδηλώνουν αισιοδοξία

Στη διάρκεια της εβδομάδας εκπνοής οι traders ταυτίζουν το κλείσιμο της τρέχουσας σειράς με αυτό του υποκείμενου δείκτη ενώ τις προσδοκίες τους για τη βραχυπρόθεσμη τάση τις αποτυπώνουν στο κλείσιμο της επόμενης σειράς που θα γίνει κυρίαρχη της επόμενη εβδομάδα.  Χθες λοιπόν με τον 25άρη στις 2231,13 μονάδες το ΣΜΕ Απριλίου έκλεισε στις 2231,75, αλλά για την επόμενη σειρά το κλείσιμο ορίστηκε στις 2234,00 με 3 μονάδες προήγηση. Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον υποκείμενο δείκτη μόνιμα ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μετά το πρώτο δίωρο χονδρικά. Το άνοιγμα στις 2202,95 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 5,57 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 33,75 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:50 και ήταν οι 2194,84 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2232,56 μονάδες, ήρθε στις 16:55. Το κλείσιμο στις 2231,13 από 2197,38 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,54% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 16,769  εκατ. ευρώ τη  Δευτέρα 11/4/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Απριλίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 934 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2235,25 μονάδες, κατώτερο στις 2190,00 και τελευταίες πράξεις στις 2235,25 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2231,75 από 2193,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2588 από 2956. Διακινήθηκαν επίσης 1053 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο τις 2235,00 μονάδες κατώτερο τις 2192,00 και τελευταίες πράξεις στις 2230,00 με τιμή κλεισίματος τις 2234,00 από 2194,75 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 926 από 531.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 61 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Μαΐου ο όγκος ανήλθε σε 6 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς διακινήθηκαν 89 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Μάιου διακινήθηκαν  41 συμβόλαια  για τιμή εξάσκησης στις 2050 μονάδες.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Παρασκευής 8/4, στις 644,35 μονάδες με μεταβολή +1,39%. Χθες Δευτέρα 11/4, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 643,67 μονάδων (-0,11%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 647,31 (+0,46%), και ανώτερο τις 656,81 (+1,93%) έκλεισε στις 653,00 μονάδες με μεταβολή +1,34%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 23,136 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-1,17%) απασχόλησε 10,776 από 7,618 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,96%) 6,090 από 10,165 εκατ., η ΠΕΙΡ (-1,02%) απασχόλησε 2,955 από 2,252 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+4,03%) απασχόλησε 2,836 από 5,333 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 660,25 από 651,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 0.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δεν ήλθαν χθες σε επαφή με το αρνητικό πρόσημο οι ΕΥΡΩΒ, ΔΕΗ, ΛΑΜΔΑ, ΜΟΗ και ΟΛΠ και με το θετικό οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΚΟΥΕΣ. Μέσω των τελικών δημοπρασιών στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν ΠΕΙΡ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στο υψηλό οι ΕΤΕ, ΔΕΗ, ΕΕΕ, ΜΥΤΙΛ και ΜΠΕΛΑ.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν ελαφρά από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 11371 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 107.443 από 98.588 και τιμή κλεισίματος στα 1,11 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3163 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,65 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 23.764 από 24.931. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 141 οι ανοικτές θέσεις

Της ΕΥΡΩΒ με 2705 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,07 ευρώ και έγιναν 37.901 από 38.314 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1583 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,36 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 28.376 από 27.208.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1372 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 527 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και τα 438 ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν φτωχό και αφορούσε τα 12.000 συμβόλαια για ΟΤΕ,  και στα 6.000 για ΟΠΑΠ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

Ο πόλεμος παίζει σημαντικό ρόλο για την ψυχολογία και όχι μόνον τις Αγορές, οπότε σε περίπτωση που έχουμε μία κατάπαυσή του και μία συμφωνία, αυτό μπορεί να βοηθήσει και την κίνησή τους. Από την άλλη μέχρι να ολοκληρωθούν οι Γαλλικές εκλογές, υπάρχει και ο φόβος τι θα σημαίνει για την Ευρωπαϊκή συνοχή, μια πιθανή εκλογή της Μαρί Λεπέν.

Σε σχέση με το μέτωπο του ιού, όλα δείχνουν ότι σταδιακά γίνεται ενδημικός. Από την άλλη προβληματίζει, γιατί η Κίνα ακολουθεί πολιτική αυστηρών lockdown, μιας και η πληροφόρηση που έχουμε είναι με το σταγονόμετρο.

Η Αγορά φαίνεται να έχει σημαντικά επιχειρηματικά νέα μπροστά της, με τους κλάδους των Κατασκευών και της Ενέργειας να έχουν πολλά νέα να δώσουν.Δύσκολα μπορεί μία Εταιρεία να αναπτυχθεί χωρίς νέες βοήθειες σε κεφάλαια, μιας και τα έργα που τους περιμένουν είναι σημαντικά.

Τεχνικά έχουμε πληρώσει ένα πρώτο μεγάλο στόχο και σημαντική αντίσταση. Θα πρέπει να κατοχυρωθεί σε κλείσιμο το 910 και να αυξηθεί ο τζίρος, αν θέλουμε να δούμε συνέχιση της κίνησης στην ζώνη του 930. Οι ταλαντωτές μας είναι ακόμα σε ανοδική τάση, χωρίς να προβληματίζονται στην παρούσα.

Πλέον Αγορά και Οικονομία διανύουν το δεύτερο τρίμηνο του έτους, περιμένοντας να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα των Εταιρειών και σε τι βαθμό επηρεάστηκαν από τον πόλεμο. Ο πληθωρισμός είναι το βασικό αγκάθι στις Οικονομίες, με την Ελλάδα να προβληματίζεται και να προσπαθεί να βρει λύσεις. Ο φόβος για στασιμοπληθωρισμό είναι διάχυτος, με μόνη αντιμετώπιση την αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες και παράλληλα μείωση του ισολογισμού τους. Το σκηνικό δεν είναι εύκολο, μιας και είναι δεδομένο ότι θα επηρεαστεί η ανάπτυξη και παράλληλα και τα κέρδη των Εταιρειών. Η Ελλάδα σίγουρα είναι σε καλύτερη μοίρα, όμως τα παραπάνω θα επηρεάσουν τους ρυθμούς ανάπτυξής της.

Η αλήθεια είναι ότι η Χώρα έχει δει τα πάντα την τελευταία 12ετια και πλέον κτυπιέται και από νέα δεδομένα που προέρχονται από εξωγενείς παράγοντες. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να καταφέρει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης και να απεγκλωβιστεί σε μεγάλο βαθμό από τις διεθνείς εξελίξεις.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν ενώ το δολάριο ΗΠΑ διατηρήθηκε ισχυρό σήμερα Τρίτη 12/4, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων εκτοξεύτηκαν σε υψηλό τριετίας εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να προμηνύουν ακόμη πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Οι αγορές της Κίνας κέρδισαν έδαφος καθώς εμφανίστηκαν ενδείξεις ότι ορισμένοι από τους αυστηρούς περιορισμούς άρχισαν να χαλαρώνουν σε όλο το χρηματοοικονομικό κεφάλαιο της χώρας.

Στις 8:40

Ο ιαπωνικός Nikkei έχανε -1,72%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε πτώση -0,57%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε -0,92% χαμηλότερα

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +0,25%

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε ανοδική μεταβολή +0,95%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε οριακές απώλειες -0,21% και ήταν στις 573,15 μονάδες