Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Στις μεγαλύτερες προκλήσεις που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν άμεσα οι τράπεζες και στους λόγους για τους οποίους τους ζητείται να προσεγγίσουν την ελληνική αγορά επικεντρώνονται τα ερωτήματα των διεθνών επενδυτών.
Τα ερωτήματα των επενδυτών τίθενται ολοένα και με πιο επιτακτικό τρόπο κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των Ελλήνων τραπεζιτών με ξένους θεσμικούς.
Οι συναντήσεις αυτές ξεκίνησαν από τη στιγμή που οι τράπεζες προχώρησαν σε ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους για το 2021, ενώ θα κορυφωθούν σταδιακά, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας θα μετέχουν σε όλο και περισσότερα διεθνή roadshows. Η αλήθεια είναι πως τα επενδυτικά stories των τραπεζών έμοιαζαν πολύ ελκυστικότερα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος δυστυχώς μετέβαλε μερικώς τα δεδομένα.
Το επόμενο ραντεβού είναι στη Νέα Υόρκη, σήμερα, όπου οι τράπεζες θα μετέχουν σε ειδικό panel του Capital Link Forum, ενώ πυκνώνουν οι συναντήσεις των funds με τραπεζικούς κύκλους μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους και την ολοκλήρωση των business plans. Τα πιστωτικά ιδρύματα συνεχίζουν να υπερασπίζονται τους αρχικούς τους σχεδιασμούς, ωστόσο η πραγματικότητα δείχνει κάπως πιο απειλητική. Συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα:
*** Πληθωρισμός: Πρώτη και κύρια ερώτηση των διεθνών επενδυτών είναι αυτή της επίδρασης του πληθωρισμού σε συνδυασμό με το ενδεχόμενο εξασθένισης της ανάπτυξης. Οι διεθνείς παίχτες φοβούνται κάτι ανάλογο της ενεργειακής κρίσης του 1970 και ένα σπιράλ στασιμοπληθωρισμού αν η Ε.Ε. δεν λάβει συνολικά μέτρα, μιας και οι χώρες-μέλη χωρίς δικό τους νόμισμα δεν έχουν μεγάλη δυνατότητα να αντεπεξέλθουν. Αξίζει να σημειωθεί πως οι απαντήσεις στο κομμάτι αυτό ποικίλλουν, μιας και η Πολιτεία προσδιορίζει τις πληθωριστικές πιέσεις στο 5%, η πραγματικότητα καταμετρά πληθωρισμό 8,9% και πολλοί ιδιώτες τον βλέπουν να σκαρφαλώνει σε επίπεδα υψηλότερα του 9% φέτος.
*** Νέα NPEs: H κατάσταση αυτή έχει μια πολυπλοκότητα, γιατί σχετίζεται με τη μείωση του εισοδήματος λόγω πληθωριστικών πιέσεων. Μια μείωση του εισοδήματος κατά 20% λόγω αυξήσεως των τιμών σε καταναλωτικά αγαθά και ενέργεια μπορεί να οδηγήσει σε νέα κόκκινα δάνεια πάνω από μισό δισ. ευρώ για φέτος, που μάλλον εκφράζει μια συντηρητική εκτίμηση των αναλυτών. Θα πρέπει να σημειωθεί πως οι φόβοι που εκφράζονται από τις τράπεζες αφορούν κυρίως δάνεια ρυθμισμένα που πολύ ε<B>ύκολα επανέρχονται στην προτεραία κατάσταση.
*** Νέα επιτόκια – Νέα δάνεια: Οι τράπεζες βλέπουν περιορισμένη αύξηση των επιτοκίων. Άλλωστε η τάση αυτή είναι σαφής και από την πλευρά της ΕΚΤ, που παρά την αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων δεν δηλώνει πρόθυμη για μεγάλες αλλαγές. Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες θα μπορέσουν να δανείσουν την πραγματική οικονομία. Νέες χορηγήσεις της τάξης των 5-6 δισ. ευρώ ανά πιστωτικό ίδρυμα προβλέπουν οι προϋπολογισμοί των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ανεβάζοντας τις νέες πιστοδοτήσεις πάνω από τα 20 δισ. ευρώ για το 2022.
*** Νέα επενδυτικά προϊόντα: Οι ξένοι επενδυτές ζητούν από τις τράπεζες καινούργια επενδυτικά προϊόντα που μπορούν να αντισταθμίσουν μερικώς τη φυγή καταθέσεων, που ως έναν βαθμό δεν μπορεί να αποφευχθεί στο πλαίσιο επίσης των πληθωριστικών πιέσεων.
*** Ψηφιοποίηση εργασιών: Η ψηφιοποίηση εργασιών των πιστωτικών συστημάτων αποτελεί μείζον θέμα πια στις συζητήσεις με τους ξένους, μιας και:
– Είναι ο τρόπος οι τράπεζες να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό σε ό,τι αφορά τις ψηφιακές πλατφόρμες συναλλαγών.
– Είναι ο τρόπος να ενισχύσουν την ψηφιακή τους ασφάλεια τα πιστωτικά ιδρύματα.