- Τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street με οριακές μεταβολές +0,03% ειδοποιούν για επίπεδη συνέχεια όταν ανοίξουν ενώ αυτά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες δείχνουν πως θα ξεκινήσουν ανοδικά.
- Με την αγορά την περασμένη Παρασκευή στις 890,70 μονάδες, ενώ χθες έκλεισε στις 890,85 η σημερινή σύνοδος θα καθορίσει το πρόσημο της εβδομαδιαίας μεταβολής και όχι μόνο. Γιατί μια σημαντική πληροφορία θα δώσει η θέση του ΓΔ έναντι των ΚΜΟ200 ημερών που παρακολουθούνται από όλους τους επαγγελματίες επενδυτές.
- Ένα ράλι της τελευταίας ώρας είχε ανεβάσει συγκρατημένα τους δείκτες της Wall Street χθες, αλλά είναι επίσης όλοι με πτώση για την εβδομάδα λόγω της απώλειας 2,5% για τον ευαίσθητο στα επιτόκια Nasdaq. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ ήταν πρακτικά αμετάβλητα.
- Οι μετοχές των ασιατικών αγορών κατευθύνθηκαν σε εβδομαδιαία απώλεια σήμερα Παρασκευή 8/4, παρά την ανοδική αντίδραση στο δεύτερο μέρος. Καθώς η προοπτική των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων παγκόσμια άρχισε τελικά να επηρεάζει αρνητικά τους επενδυτές, ενώ τα ομόλογα υποχώρησαν και το δολάριο μοιάζει έτοιμο για την καλύτερη εβδομάδα του σε ένα μήνα.
- Ο κίνδυνος μιας λαϊκιστικής ανατροπής στις γαλλικές προεδρικές εκλογές έχει προκαλέσει επίσης αναταραχή στις αγορές – επιβαρύνοντας το γαλλικό χρέος και το ευρώ – εν όψει του πρώτου γύρου των εκλογών την Κυριακή.
- Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης (bps) στο 2,6409% αυτή την εβδομάδα και παρέμεινε σταθερή στις συναλλαγές της Ασίας σήμερα. Η απόδοση του 30ετούς αυξήθηκε κατά 22 bps.
Με τάση αυτή που θα προκύψει στις αγορές της ευρωζώνης και των ΗΠΑ, αποφασίζουν να κινούν τις τιμές στο ταμπλό της Αθήνας οι θεσμικοί. Αυτό έχει προκαλέσει ένα μούδιασμα στους ιδιώτες επενδυτές, που δεν συνηθίζουν να παρακολουθούν πρώτα τις αναλύσεις για την πορεία των μετοχικών αξιών παγκόσμια, τις διαφορές μεταξύ των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και τις τιμές στα εμπορεύματα πριν καταλήξουν σε μια εντολή. Αγοράς ή πώλησης είναι άσχετο, ενώ η μεταβλητότητα στα διεθνή απαιτεί εξαιρετικό χρονισμό με την παγκόσμια κεφαλαιαγορά.
Με την αγορά της Αθήνας να παρακολουθεί πιστά τη δυναμική των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ, ήταν αναμενόμενο να σχολιαστούν οι εντυπώσεις από την μελέτη των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της FOMC. Της επιτροπής που αποφασίζει τη νομισματική πολιτική της μεγαλύτερη οικονομίας. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Η Federal επιμένει στη στρατηγική αναπροσαρμογών των επιτοκίων της, μείωσης του ισολογισμού της και αυστηροποίησης της νομισματικής πολιτικής, επιμένοντας στην εκτίμηση για συνέχιση της μεγέθυνσης της Οικονομίας των ΗΠΑ, παρά τη συνεχιζόμενη Ουκρανική κρίση και τις παρενέργειές της. Οι συνεχιζόμενες αναταράξεις στις Αγορές του Πλανήτη, αναπόφευκτα αφορούν και το Χ.Α.”.
Η Leon Depolas Sec. σημειώνει επί του ιδίου θέματος :“Τα πρακτικά της FED επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες για αυξημένη πιθανότητα ανόδου των επιτοκίων κατά 50μβ, με ταυτόχρονη συρρίκνωση του ισολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας, ενδεχομένως με ρυθμό που, στην καλύτερη, θα επιβραδύνει σοβαρά την Οικονομία. Στο εσωτερικό, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων με την Lamda να καταγράφει EBITDA Δ΄ τριμήνου στα 14 εκατ. ευρώ, κοντά στα επίπεδα του αντίστοιχου τριμήνου του 2019. Κατά τα άλλα, καμία ουσιαστική διαφοροποίηση δεν καταγράφεται στην συνολική εικόνα του ΓΔΧΑ. Η πρώτη στήριξη του εν λόγω Δείκτη τοποθετείται στα επίπεδα των 850 – 840 μονάδων, ενώ η περιοχή των 900 μονάδων παραμένει ακόμα ένα κρίσιμο ανοδικό όριο στην παρούσα φάση”.
Ο τζίρος χθες, στις 16:00 είχε πιάσει τα 31 εκατ. ευρώ με τον μέσο όρο στις 890,64 μονάδες με μεταβολή +0,73%. Το κατώτερο μέρας είχε ξεκαθαρίσει από την πρώτη σχεδόν ώρα αφού σημειώθηκε στις 10:36 (885,66) και στα πλαίσια της αρχικής νευρικότητας κατά την αναζήτηση κατεύθυνσης επανεμφανίστηκε στις 11:32 και αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,17%. Αμέσως μετά ξεκίνησε η πορεία προς το, ως τις 17:00, ανώτερο στις 893,70 (+1,07%) που εμφανίστηκε στις 14:24 και στις 16:50. Ένα τίναγμα στο τελευταίο λεπτό έφερε τις 894,20 αλλά οι πιέσεις στις τράπεζες στις δημοπρασίες του κλάδεψαν 3,35 μονάδες.
Ο ΔΤΡ θα επανέλθει σε μεσοπρόθεσμα ανοδική δυναμική αν περάσει πάνω από τις 661 μονάδες. Για την ώρα όμως διαπιστώνουμε στις συναλλαγές τους ασυνήθιστα μεγάλη νευρικότητα. Δεν έχει σχέση ωστόσο, αυτή η δύσκολη και παροδική κατά την εκτίμησή μας κατάσταση, με τα αποτελέσματά τους. Η νομισματική πολιτική στο σύνολό της και η στάση των αρμοδίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη απέναντι στον κίνδυνο του πληθωρισμού, άλλαξε και οι αγορές αρχίζουν να το καταλαβαίνουν.
Μακροπρόθεσμα τα θετικά πραγματικά επιτόκια θα αποδειχθούν καλά για την παγκόσμια οικονομία, αλλά μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει μια επαναξιολόγηση όλων των περιουσιακών στοιχείων, με βάση αυτή την έξοδο από τα μηδενικά επιτόκια και την πάμφθηνη ρευστότητα. Μην κοιτάτε που πάλι κρατήσαμε ομπρέλα (λόγω 10ετίας μνημονίων) όταν έβρεχαν οι κεντρικές τράπεζες με λεφτά τις αγορές αξιών.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Ανάκαμψη σημείωσαν οι μετοχές στη Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να «χωνεύουν» τα σχέδια της Fed για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική για την τιθάσευση του πληθωρισμού.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 87,06 μονάδες ή +0,25%, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης έχανε έως και 300 μονάδες βάσης. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,43% και ο Nasdaq έκλεισε με οριακή άνοδο +0,06%, αφού είχε παρουσιάσει απώλειες άνω του 2% την Τετάρτη και μετά από δύο διαδοχικές συνεδριάσεις μεγάλων απωλειών. Ωστόσο και οι τρεις δείκτες κατέγραφαν μεγαλύτερη άνοδο λίγο πριν από τη συνεδρίαση.
Η Costco έκανε ράλι 4%, ενώ η Pfizer ενισχύθηκε 4,3%. Σε θετικό έδαφος και οι μετοχές Walmart, Merck, UnitedHealth και Procter & Gamble. Σε ράλι επιδόθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης και κάποια ονόματα από τις μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας. Η Alphabet, η Tesla και η Meta κινούνταν ανοδικά, ενώ το Twitter έχασε τα αρχικά κέρδη του υποχωρώντας 5,4%. Επίσης, η μετοχή της ΗΡ ενισχύθηκε περίπου 15% μετά την είδηση ότι η Berkshire Hathaway αγόρασε μερίδιο στον τεχνολογικό κολοσσό.
ΕΥΡΩΠΗ
Με τους επενδυτές να ασχολούνται με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τα μακροοικονομικά δεδομένα, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινήθηκαν με αυξημένη νευρικότητα και κατάληξαν σε πτωτικά κλεισίματα.
Κατά 0,3% αυξήθηκε ο τζίρος στο Λιανεμπόριο στην Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, όπως ενημέρωσε η Eurostat. Το ποσοστό ήταν χαμηλότερο από την αναμενόμενη άνοδο κατά 0,6%. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 5% στην Ευρωζώνη και 5,4% στην ΕΕ.
Επιπλέον, κατά 11% αυξήθηκαν οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε ετήσια βάση, όπως ενημέρωσε σε έκθεσή της η Halifax την Πέμπτη. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 1,4% τον Μάρτιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και έξι μήνες.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,21% στις 455,02 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,47% στις 7.551,81 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -0,52% στις 14.078,15 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,57% στις 6.461,68 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έχασε -0,59% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ -0,17%.
ΧΑ
Η άνοδος κατά +0,75% στην Αθήνα έφερε τον ΓΔ πάνω από τις 890 μονάδες
Χωρίς ούτε στιγμή πέρασμα σε αρνητικό πεδίο οι συναλλασσόμενοι με ασυνήθιστα χαμηλούς ρυθμούς έδειξαν έτοιμοι να ανατρέψουν πλήρως το πτωτικό αποτέλεσμα των δυο προηγούμενων συνεδριάσεων. Το πέτυχαν ως προς τη συνολική κεφλαιοποίηση, με τα 16 blue chip που εμφάνισαν κέρδη, ενώ πρωταγωνίστησαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΟΤΕ ΕΥΡΩΒ ΕΕΕ και ΜΟΗ που συνέβαλλαν στην άνοδο κατά +0,75% με κλείσιμο στις 890,85 μονάδες και τζίρο 50,167 εκατ. ευρώ
- Με περιορισμό των όγκων, οι θεσμικοί, μετά από μια σαφώς πτωτική σύνοδο, αποτύπωσαν τελικά την διάθεση για αντίδραση στην υποχώρηση των τιμών τις δυο προηγούμενες μέρες, από τις πιέσεις σε παγκόσμια κλίμακα που μεταφέρθηκαν και εδώ. Στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά είχαν ανοίξει με ανοδικό χάσμα και μετά από ταλαντώσεις απόκτησαν θετικές μεταβολές πάνω από +0,5% τους βασικούς δείκτες. Εδώ στην αρχή μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα (+0,30%) η διάθεση υπέρ φυγής από το ρίσκο, τονίζοντας την ανεξαρτησία των επενδυτικών επιλογών, οδήγησε σε χαμηλό στις 885,66 με μεταβολή της τάξης του +0,17% στις 10:36. Μια έντονη μεταβλητότητα ακολούθησε και επανεμφανίστηκαν στις 11:33 οι 885,70 αλλά αμέσως μετά με απότομη ανοδική κλίση ως τις 14:23, η αγορά πέρασε σε αναζήτηση οροφής. Ορίστηκε ενδοσυνεδριακά δυο φορές καθώς ο ΓΔ επανήλθε στις 16:50 στις 893,72 μονάδες. Ειδικά στα τελευταία 20 λεπτά ο ΓΔ κινήθηκε ανοδικά και στις 17:00 σημείωσε ανώτερο στις 894,20 μονάδες αλλά έκλεισε, στις 890,85 δηλαδή 6,65 μονάδες πάνω από το προηγούμενο κλείσιμο (884,20).
- Τα κέρδη σε 15 ως 19 blue chip που έγιναν 19 στο τέλος της συνόδου, αποδείχθηκαν ικανά να καθοδηγήσουν τον μέσο όρο σε υψηλότερα επίπεδα. Αν και στην αρχή του πρώτου μέρους ο ΓΔ εμφάνισε ως ελάχιστη πτώση το +0,17% στο έκτο λεπτό. Αντίθετα οι εντολές πώλησης σε λιγότερα από 7 blue chip με τα πλέον δεικτοβαρή να απουσιάζουν τους ψαλίδιζαν ελαφρά την κίνηση που έφερε τον ΓΔ στις 894,20 μονάδες στις 17:00 με μεταβολή +1,13%. Οι δημοπρασίες ψαλίδισαν 3 μονάδες περίπου από τον ΓΔ κι εκτίναξαν τον τζίρο στα 50 εκατ. ευρώ. Το κλίμα διαμόρφωσαν τα κέρδη των κλαδικών δεικτών των εταιριών Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών +2,32%, Τηλεπικοινωνιών +1,79%, Τροφίμων Ποτών +1,72% Κατασκευών Υλικών +1,51%. Στον αντίποδα με σημαντικές απώλειες βρέθηκαν οι εταιρίες Καταναλωτικά Προϊόντα και Υπηρεσίες -0,87%, Υγείας -0,23%, Τεχνολογίας -0,23%.
- Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα νευρικής πτώσης μικρών διαστάσεων με τους S&P500 και Nasdaq σε απώλειες κάτα του -0,1% και +0,1% αντίστοιχα, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για πτωτικό άνοιγμα. Η εικόνα των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ήταν νευρικής ανοδικής δυναμικής με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με κίνηση σε θετικό πεδίο σχεδόν μόνιμα με κέρδη της τάξης του +0,7% μετά το πρώτο δίωρο περιμένοντας το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Μετά η άνοδος σε Ιταλία και Ισπανία μεγάλωσε περισσότερο.
- Εδώ είχαμε υπεροχή των ανοδικών μετοχών έναντι των πτωτικών στο ταμπλό, με πιέσεις ως το τέλος σε 32 μετοχές συνολικά. Το επενδυτικό κοινό στο πρώτο διάστημα προσπάθησε να ωθήσει τον ΓΔ ώστε να επιστρέψει στο επίπεδο των 891 μονάδων. Δεν είχε πρόσημο αρνητικό η αγορά ούτε δευτερόλεπτο και η μεταβολή κυμάνθηκε από το +0,17% ως το +1,13% από το υψηλό ημέρας στις 894,20. Την προηγούμενη έκλεισε στις 884,20 μονάδες.
- Την τάση υπέρ θετικού κλεισίματος υποστήριξαν κυρίως τα 5 από τα 16 ανοδικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο κέρδη από +1,5% και πάνω και ανάμεσα τους με τη μεγαλύτερη βρέθηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +7,00%, ΕΥΡΩΒ +1,98%, ΟΤΕ +1,80% ΕΕΕ +1,71% και ΜΟΗ +1,58%. Τα υπόλοιπα 11 εμφάνισαν μεταβολές από +0,06% ως +1,32%. Στον αντίποδα με πτώση άνω του -1,0% βρέθηκαν από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι ΚΟΥΕΣ -2,76% ΑΡΑΙΓ -1,10% ακολούθησε η ΜΠΕΛΑ -0,93%. Ο τζίρος υποχώρησε αισθητά και περιορίστηκε στα 50,114 από 66,151 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση.
- Σήμερα η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 2,833% την προηγούμενη υποχώρησε σε 2,808% έχοντας φθάσει στο 2,836% ενδοσυνεδριακά.
Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν πριν το άνοιγμα διάθεση για ανάκτηση θέσεων. Αλλά μετά το πρώτο τρίωρο, διαπιστώνοντας την έντονα ανοδική δυναμική στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εμφάνισαν μεγαλύτερη ζήτηση στα περισσότερα από τα ανοδικά blue chip της έναρξης οδηγώντας την αγορά σε κορύφωση ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 893 μονάδες. Αυτό δεν ήταν αρκετό και έτσι με το πέρασμα οριακά κάτω από τις 894 άνοιξε η όρεξη και στις 17:00 ορίστηκε η οροφή στις 894,20 και ακολούθησε η επιστροφή στις 890,85 μονάδες, που ήρθε στις 17:16. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου συνδυάστηκε με διατήρηση της υπάρχουσας ανοδικής κίνησης αφού σταμάτησε στις 894,20 στις 17:00 (+1,13%). Η υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης για τις τραπεζικές μετοχές κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 890,85 μονάδων.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με χαμηλό τζίρο, και σχετικά μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 890,85 από 884,20 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,75% ή 6,65 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 50,167 από 66,151 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 3,613 από 11,783 εκατ. ευρώ, και την ΑΛΦΑ αφορούσαν 1,118 εκατ. ευρώ, την ΜΥΤΙΛ 951.203 ευρώ, την ΠΕΙΡ 753.106 ευρώ, την ΔΕΗ 387.500 ευρώ, και την ΛΑΜΔΑ 306.214 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 69 από 31 την Τετάρτη 6/4 και 32 από 68 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 16 από 21. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,149 από 63,647 δις ευρώ.
Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,70% στις 2155,10 από 2140,20 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 14,90 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Τετάρτης, ενώ ο FTSEΜ κέρδισε +1,29%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Υποχώρηση των όγκων στα ΣΜΕ επί μετοχών με ψαλίδισμα των short στοιχημάτων
Με μικρή μείωση της απόστασης των ΣΜΕ που το κλείσιμό τους υστερεί του κλεισίματος του υποκειμένου δείκτη οι traders έδειξαν πως υπολογίζουν τη θέση του FTSE25 (2155,10) σε σχέση με τους ΚΜΟ200. Ως σήμερα είναι οκτώ οι συνεδριάσεις που ο δείκτης κλείνει πάω από τον εκθετικό (2138,8) αλλά κάτω από τον απλό 2163,93. Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης. Το άνοιγμα στις 2147,87 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 7,67 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 14,90 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2165,62 μονάδες, ήρθε στις 14:24 και τότε ο ΓΔ προσέκρουσε στον απλό ΚΜΟ200.Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:32 και ήταν οι 2144,19 μονάδες που ήταν αισθητά πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ200. Το κλείσιμο στις 2155,10 από 2140,20 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,70% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 5,174 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 7/4/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Απριλίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 372 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2162,00 μονάδες, κατώτερο στις 2140,00 και τελευταίες πράξεις στις 2154,50 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2146,75 από 2132,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 3056 από 3049. Διακινήθηκαν επίσης 10 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο τις 2158,00 μονάδες κατώτερο τις 2143,00 και τελευταίες πράξεις στις 2158,00 με τιμή κλεισίματος τις 2146,00 από 2133,50 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 247 από 241.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 4 από 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Μαΐου ο όγκος ανήλθε σε 1 από 5 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς διακινήθηκαν 10 από 31 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Μάιου διακινήθηκε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες.
Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τετάρτης, στις 631,81 μονάδες με μεταβολή -2,21%. Χθες Πέμπτη 7/4, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 634,55 μονάδων (+0,43%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 636,36 (+0,72%), και ανώτερο τις 643,70 (+1,88%) έκλεισε στις 635,50 μονάδες με μεταβολή +0,58%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 16,676 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (0,00%) απασχόλησε 3,321 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,09%) 6,246 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,36%) απασχόλησε 1,976 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+1,98%) απασχόλησε 3,263 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 642,50 από 638,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 0.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
- Της ΑΛΦΑ με όγκο 5149 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 94.518 από 95.301 και τιμή κλεισίματος στα 1,12 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις
- Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3977 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,45 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 25.065 από 24.742. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 141 οι ανοικτές θέσεις
- Της ΕΥΡΩΒ με 1555 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,04 ευρώ και έγιναν 37.090 από 37.286 τα ανοικτά ΣΜΕ.
- Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1009 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,36 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 25.960 από 25.550.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 825 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Ιουνίου, τα 288 ΣΜΕ της ΔΕΗ, και τα 173 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ λήξης Ιουνίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν φτωχό και αφορούσε τα 1000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, τα 300 για ΕΛΧΑ, και στα 200 για ΑΡΑΙΓ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης
Η Αγορά μοιάζει να συνηθίζει (όσο αυτό είναι εφικτό) την πλοήγηση εν μέσω των επιπτώσεων του πολέμου. Η Παγκοσμίως παρατηρούμενη αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, ανεβάζει τις συνολικές αποδόσεις για τους νέους αγοραστές ομολόγων, ανεβάζοντας τον πήχη των απαιτήσεων ακόμη και για τις μετοχές υψηλής μερισματικής απόδοσης.
Σε επίπεδο Κεντρικών Τραπεζών εκτιμούμε ότι η ΕΚΤ “πιέζεται” από τις πρωτοβουλίες κινήσεων της Fed, στα θέματα επιτοκιακής σύσφιξης και μείωσης των “ανοικτών” αγορών ομολόγων, την οποία πιθανώς και θα αρχίσει να μιμείται εντός του έτους.
Σε δημοσιονομικό επίπεδο, ο πόλεμος θα προκαλέσει διεύρυνση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και πιθανώς θα διακόψει και τις Ελληνικές βλέψεις υποχώρησης του δείκτη Χρέος/ΑΕΠ. Η πορεία της Χώρας πάντως, προς την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, φαίνεται να συνεχίζεται απρόσκοπτα.
Διαγραμματικά, ο Γενικός Δείκτης ‘χτύπησε τοίχο’ στην πρώτη απόπειρα υπέρβασης των 900 μονάδων, έχοντας ανακτήσει το ήμισυ των απωλειών της κίνησης από το επταετές υψηλό, έως το χαμηλό του Μαρτίου.
Σήμερα
Οι μετοχές των ασιατικών αγορών κατευθύνθηκαν σε εβδομαδιαία απώλεια σήμερα Παρασκευή 8/4, παρά την ανοδική αντίδραση ενδοσυνεδριακά. Καθώς η προοπτική των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων παγκόσμια άρχισε τελικά να επηρεάζει αρνητικά τους επενδυτές, ενώ τα ομόλογα υποχώρησαν και το δολάριο μοιάζει έτοιμο για την καλύτερη εβδομάδα του σε ένα μήνα.
Στις 8:35:
- Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +0,15%
- Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +0,51%
- Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,11% υψηλότερα
- Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο -0,28%
- Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε ανοδική μεταβολή +0,60%
- Ο MSCI Asia ex Japan είχε οριακά κέρδη +0,07% και ήταν στις 583,45 μονάδες