Skip to main content

Market Beat: Το ξεπούλημα στα διεθνή συνεχίστηκε με την αγορά σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα 

  • Τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street με απώλειες -0,4% ειδοποιούν για πτωτική συνέχεια όταν ανοίξουν και κάτι ανάλογο συμβαίνει με αυτά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες.
  • Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη 7/4, σε συντονισμό με το παγκόσμιο selloff, καθώς οι αγορές τρομοκρατήθηκαν από τα πιο επιθετικά υπονοούμενα από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με την ανάγκη αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής, η οποία διατήρησε επίσης το δολάριο κοντά σε κορυφή σε βάθος δύο ετών.
  • Το ευρώ έχει υποχωρήσει σε χαμηλό ενός μηνός, επιβαρυμένο από αυτό που οι αναλυτές της ING αποκάλεσαν «διπλή απειλή» δηλαδή από τις οικονομικές επιπτώσεις των νέων κυρώσεων στη Ρωσία και την αβεβαιότητα για το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών.
  • Η απόδοση των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ σημείωσε μικρή μεταβολή στις αρχές των συναλλαγών της Ασίας σήμερα στο 2,590%, ενώ η απόδοση των 2ετών ομολόγων ήταν ελαφρώς πιο ήπια στο 2,4511%, αφήνοντας αυτό το τμήμα της καμπύλης αποδόσεων, που παρακολουθείται στενά από τους επενδυτές, ελαφρώς πιο απότομα, μετά την έναρξη της εβδομάδας που η εικόνα ήταν ανεστραμμένη με την απόδοση των διετών ψηλότερα από αυτή για τα 10ετή.
  • Οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 884,20 μονάδες, με μεταβολή -0,95% ή 8,48 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο τζίρος ανήλθε στα 66,151 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 11,783 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -1,03% στις 2140,20 μονάδες, ήτοι  22,2 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης,  ενώ ο FTSEΜ έχασε -0,90%.

Τα μηνύματα για το πώς θα εξελιχθεί η δυναμική της αγοράς είχανε φθάσει στους επαγγελματίες πολύ πιο νωρίς από την έναρξη της συνεδρίασης. Από τα πρωινά σχόλιά τους οι εγχώριοι αναλυτές έδειξαν πως είχαν ερμηνεύσει όπως οι ξένοι θεσμικοί τις εξελίξεις στις ΗΠΑ την Τρίτη το βράδυ. Έτσι από την Beta Sec. παρατηρούσαν: “Αδύναμη εικόνα, λόγω της αρνητικής ψυχολογίας στο εξωτερικό. Ωστόσο, το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον ίσως περιορίσει την πτώση”. Δεν ήταν επίσης μικρή η ανησυχία από τον νέο κύκλο κυρώσεων της Δύσης προς τη Ρωσία. Σύμφωνα με τις υποδείξεις από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Ο νέος κύκλος κυρώσεων της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, επιβαρύνει περαιτέρω το επενδυτικό περιβάλλον και οδηγεί σε υποχώρηση τους δείκτες στη Wall Street, διαμορφώνοντας ανάλογες προϋποθέσεις για τους δείκτες στις Ευρωπαϊκές Αγορές. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο η υπέρβαση των 900 μονάδων του ΓΔ αναβάλλεται, πιθανότατα, στην παρούσα φάση”. Ενώ πολύ συγκεκριμένες ήταν οι επισημάνσεις του Νικόλα Πετράκη της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ. “Τα πάνω κάτω έφεραν οι δηλώσεις της Lael Brainard της Fed, χθες το βράδυ, στους Αμερικανικούς δείκτες, προμηνύοντας ταχύτερη μείωση του ισολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας και επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης επανέρχεται η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, με την ανακοίνωση των πρακτικών του Μαρτίου (Fed Minutes). Οι χθεσινές δηλώσεις της Brainard δεν φαίνεται να έγιναν τυχαία, με τον πληθωρισμό να αναγκάζει την Fed να δράσει ταχύτερα και αποφασιστικότερα, οδηγώντας τις Αγορές σε αποτίμηση των νέων δεδομένων.”

 Ήταν τα αίτια της διεθνούς τάσης φυγής που δεν μπορούσαν να αγνοήσουν οι θεσμικοί του ΧΑ, που ειδοποιούσαν πως από εκεί που η προσπάθεια υπέρβασης των 900 μονάδων απέκτησε ισχυρές πιθανότητες, το ζητούμενο χθες θα ήταν ο ορισμός πυθμένα. Και δεν αναφερόμαστε στο χθεσινό χαμηλό. Αλλά σε εκείνα που θα ακολουθήσουν, αν οι επενδυτές στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά εκλάβουν τα μηνύματα των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης  για τη νομισματική πολιτική της Fed ως καθοδήγηση για αύξηση των επιτοκίων κατά μια ποσοστιαία μονάδα με την συνεδρίασή της τον Ιούνιο. 

Με τα ολίγα που καταφέραμε να καταλάβουμε τόσα χρόνια από τις αγορές ομολόγων, θεωρούμε ότι οι επενδυτές την αύξηση των επιτοκίων με αυτό τον ρυθμό δεν την έχουν αποτιμήσει πλήρως. Η αναπροσαρμογή έναντι αυτού του κινδύνου είναι ικανή να προκαλέσει μια νέα εκτίναξη στην μεταβλητότητα. Με αυτές πιθανά τις ανησυχίες χθες στην ευρωζώνη οι δείκτες στην Γερμανία τη Γαλλία την Ισπανία και την Ιταλία εμφάνιζαν απώλειες της τάξης του -2%. Στις 15:30, ενώ ο ΓΔ με τζίρο 39 εκατ. ευρώ είχε πτώση της τάξης του -0,8% με μεγαλύτερη ως τότε μεταβολή το -0,97%. Στις 19 τότε μετοχές του FTSE25 με πτώση, 7 είχαν άνω του -1,5% ήταν τα τραπεζικά blue chip και οι ΑΡΑΙΓ ΒΙΟ ΤΕΝΕΡΓ. Άρα άμυνα από τους θεσμικούς υπήρξε χθες, αλλά πολλά οχυρά πέφτουν αν οι πιέσεις επιμένουν.

Για τη στήλη ακόμα και χθες οι επιλεκτικές τοποθετήσεις σε λιγοστά δεικτοβαρή blue chip δείχνουν μια διάθεση για τη δημιουργία αναχωμάτων στις εισαγόμενες πιέσεις. Το ζήτημα είναι πως η δύναμη των εξελίξεων στο μέτωπο του πληθωρισμού των ΗΠΑ αναγκάζει τα στελέχη της Fed να ειδοποιούν για επιθετικής σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.

«Η νομισματική πολιτική στο σύνολό της αλλά και η στάση των αρμοδίων απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ έχει αλλάξει και οι αγορές αρχίζουν να το καταλαβαίνουν. Η προσοχή έχει στραφεί πραγματικά προς την ποσοτική σύσφιξη μετά από όλες τις τοποθετήσεις από τους ομιλητές της Fed και τα χθεσινά πρακτικά, και ο στόχος είναι να γίνουν αυστηρότεροι οι χρηματοοικονομικοί όροι και να μειωθεί η συνολική ζήτηση. Σε αντίθεση με το παρελθόν που ήθελαν να την προστατεύσουν. Μακροπρόθεσμα τα θετικά πραγματικά επιτόκια θα ήταν καλά για την παγκόσμια οικονομία, αλλά μεσοπρόθεσμα θα υπάρξει μια ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων». Σύμφωνα με τον ο Ρέντμοντ Γουόνγκ, της Saxo Markets του Χονγκ Κονγκ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας 

ΗΠΑ

Για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση υποχώρησαν οι μετοχές στη Wall Street, καθώς η Federal Reserve έδωσε νέες κατευθυντήριες γραμμές για το πόσο γρήγορα θα συσφίγξει τη νομισματική πολιτική της για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, προκαλώντας ανησυχίες στους επενδυτές ότι η πολιτική της θα επιβραδύνει την ανάπτυξη. Ειδικότερα, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ εξέτασαν σοβαρά το ενδεχόμενο να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ έφτασαν κοντά σε συμφωνία ενός σχεδίου συρρίκνωσης του ισολογισμού των $9 τρις.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε -0,42% ή κατά 144,67 μονάδες στις 34.496,51, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,97% στις 4,481,15 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -2,22% στις 13.888,82 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+2,5%) και Johnson & Johnson (+2,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce (-4,8%) και Microsoft (-3,7%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς πέρασε ακόμα και πάνω από το 2,65%, πιάνοντας υψηλό τριών ετών. Τελικά το yield του 10ετούς διαμορφώθηκε στο 2,61% με άνοδο έξι μονάδων βάσης.

ΕΥΡΩΠΗ

Πιέσεις ασκήθηκαν στις αγορές μετοχών με τους επενδυτές να αναμένουν τις νέες κυρώσεις της Δύσης κατά τις Ρωσίας ενώ από το πεδίο των μακροοικονομικών δεδομένων,  ο πληθωρισμός στις τιμές χονδρικής έφτασε στο 31,4% τον Φεβρουάριο σε ετήσια βάση στην ευρωζώνη και στο 31,1% στην ΕΕ. Κατά 1,1% ενισχύθηκαν οι τιμές παραγωγού στη Βιομηχανία στην ευρωζώνη και την ΕΕ τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat. Τον Ιανουάριο είχαν αυξηθεί κατά 5,1% στην ευρωζώνη και κατά 5,0% στην ΕΕ.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -1,53% στις 455,98 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,34% στις 7.587,70 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -1,89% στις 14.151,69 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -2,21% στις 6.498,83 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έχασε -2,6% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ -1,64%.

ΧΑ

Η φυγή από το ρίσκο διεθνώς στην Αθήνα επέβαλε πτώση -0,95%

  • Με περιορισμό των όγκων, οι θεσμικοί, μετά από μια οριακά πτωτική σύνοδο, αποτύπωσαν τελικά την διάθεση για άμυνα στην υποχώρηση των τιμών, μετά από τις πιέσεις σε παγκόσμια κλίμακα που μεταφέρθηκαν και εδώ. Στην ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά ψαλίδιζαν πάνω από -2% τους βασικούς δείκτες. Αλλά στην αρχή η διάθεση υπέρ φυγής από το ρίσκο, τονίζοντας την ανεξαρτησία των επενδυτικών επιλογών, οδήγησε σε πτώση της τάξης του -0,6%. Μια έντονη τάση για εγκατάλειψη του ρίσκου μετά την πλάγια κίνηση γύρω από τις 887 μονάδες  εμφανίστηκε μετά τις 14:05 και πέρασε την αγορά σε αναζήτηση πυθμένα στο δεύτερο μέρος. Ορίστηκε στις 16:42 στις 882,74 μονάδες. Ειδικά στα τελευταία 20 λεπτά ο ΓΔ κινήθηκε από τις 883 προς τις 884,20 όπου έκλεισε, δηλαδή 8,5 μονάδες κάτω από το προηγούμενο κλείσιμο (893,47).  
  • Τα κέρδη στη συνέχεια σε 6 ως 10  blue chip που έγιναν 6 στο τέλος της συνόδου, δεν αποδείχθηκαν ικανά να καθοδηγήσουν τον μέσο όρο σε υψηλότερα επίπεδα. Αν και στην αρχή του πρώτου μέρους ο ΓΔ εμφάνισε ως ελάχιστη πτώση το -0,10% στο τέταρτο λεπτό. Αντίθετα οι εντολές πώλησης σε περισσότερα από 15 blue chip με τα πλέον δεικτοβαρή ανάμεσά τους επέβαλλαν την κίνηση που έφερε τον ΓΔ στις 887 μονάδες στις 11:17 και κρατήθηκε πάνω και κάτω από αυτά τα επίπεδα ως τις 14:05 με αρνητική μεταβολή -0,65%. Το κλίμα διαμόρφωσαν τα κέρδη των κλαδικών δεικτών των εταιριών για  Καταναλωτικά Προϊόντα και Υπηρεσίες +0,65%, για Ταξίδια & Αναψυχή +0,54% και Τηλεπικοινωνιών +0,12%. Στον αντίποδα με σημαντικές απώλειες  βρέθηκαν οι εταιρίες Υγείας -2,74%, Τραπεζών -2,21%, Εταιρίες Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών -1,68%, Πρώτες Ύλες -1,67%, Κοινής Ωφέλειας -1,54%,  Βιομηχ. Πρ. και Υπηρεσίες -1,51%.
  • Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα, οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν εικόνα αταλάντευτης πτώσης με τους S&P500 και Nasdaq σε απώλειες άνω του -1% και -2% αντίστοιχα, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για πτωτικό άνοιγμα..
  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν νευρικής πτωτικής δυναμικής με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με κίνηση σε αρνητικό πεδίο μόνιμα με απώλειες της τάξης του -2% μετά το πρώτο δίωρο περιμένοντας το άνοιγμα στη Νέα Υόρκη. Μετά η κάθοδος μεγάλωσε περισσότερο.
  • Είχαμε υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, με πιέσεις ως το τέλος σε 68 μετοχές συνολικά. Το επενδυτικό κοινό στο πρώτο διάστημα προσπάθησε να ωθήσει τον ΓΔ ώστε να επιστρέψει στο επίπεδο των 891 μονάδων. Δεν είχε πρόσημο θετικό η αγορά ούτε δευτερόλεπτο και η μεταβολή κυμάνθηκε από το -1,11% ως το -0,10% από το υψηλό ημέρας στις 891,80. Την προηγούμενη έκλεισε στις 892,68 μονάδες.
  • Την τάση υπέρ θετικού κλεισίματος υποστήριξαν κυρίως τα 3 από τα 6 ανοδικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο κέρδη από +0,5% και πάνω και ανάμεσα τους με τη μεγαλύτερη  βρέθηκαν οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,10%,  ΟΠΑΠ +0,74%, ΜΠΕΛΑ +0,58%. Τα υπόλοιπα 3 εμφάνισαν μεταβολές από +0,12% ως +0,33%. Στον αντίποδα με πτώση άνω του -1,8% βρέθηκαν από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι ΕΥΡΩΒ -3,07% ΤΕΝΕΡΓ -2,11%, ΠΕΙΡ -2,07%, ΑΡΑΙΓ -1,97%, ΒΙΟ -1,94% και ΑΛΦΑ -1,87%. Ο τζίρος υποχώρησε αισθητά και περιορίστηκε στα 66,151 από 71,449 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση.
  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,640% την προηγούμενη ανέβηκε σε 2,758% έχοντας φθάσει στο 2,781% ενδοσυνεδριακά.

Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν πριν το άνοιγμα  διάθεση για πώληση θέσεων. Αλλά μετά το πρώτο τρίωρο, διαπιστώνοντας την έντονα πτωτική δυναμική στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πίεσαν περισσότερα από τα ανοδικά blue chip της έναρξης οδηγώντας τα σε κίνηση σε αρνητικό πεδίο. Έτσι με το πέρασμα οριακά κάτω από τις 892 στις 10:34 ορίστηκε η οροφή και ακολούθησε η επιστροφή στις 882,7 μονάδες, που ήρθε στις 16:42. Η είσοδος των θεσμικών του δολαρίου συνδυάστηκε με διατήρηση της υπάρχουσας πλάγιας κίνησης  αφού σταμάτησε στις 884,28 στις 17:00 (-0,94%). Η υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 884,20 μονάδων.

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα

Οι επενδυτές με μέτριο τζίρο, και σχετικά μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 884,20 από 892,68 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,95% ή 8,48 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 66,151 από 71,449 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 11,783 από 17,846 εκατ. ευρώ, και την ΕΤΕ αφορούσαν 9,812 εκατ. ευρώ, την ΠΕΙΡ 889.129 ευρώ, την ΔΕΗ 755.184 ευρώ, και την ΓΕΚΤΕΡΝΑ 301.104 ευρώ.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 31 από 46 την Τρίτη 4/4 και 68 από 54 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 21 από 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,647 από 64,135 δις ευρώ.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην προηγούμενη συνεδρίαση,  στις 646,10 μονάδες με μεταβολή -1,44%. Σήμερα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 629,77 μονάδων (-2,53%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 639,83 (-0,97%), και ανώτερο τις 642,76 (-0,52%) έκλεισε στις 631,81 μονάδες με μεταβολή -2,21%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 30,917 από 24,844 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-1,87%) απασχόλησε 5,733 από 5,297 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-1,54%) 6,602 από 8,126 εκατ., η ΠΕΙΡ (-2,07%) απασχόλησε 3,180 από 3,054 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-3,07%) απασχόλησε 4,700 από 4,775 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -1,03% στις 2140,20 από 2162,39 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  22,19 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της Τρίτης,  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -0,90%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Σημαντικές αλλαγές στα ανοικτά ΣΜΕ για ορισμένες τραπεζικές μετοχές

Οι θεσμικοί που κυριαρχούν στις συναλλαγές των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όρισαν στο πρώτο ημίωρο το εύρος διακύμανσης του 25άρη και δεν το άλλαξαν έκτοτε. Αλλά στα παράγωγα οι κινήσεις τους στα ΣΜΕ επί των Τραπεζικών μετοχών, δηλαδή οι σημαντικές αλλαγές στην έκθεσή τους αφορούσαν μόνο δύο τις ΑΛΦΑ και ΕΤΕ. Τη σημασία αυτής της στάσης θα αντιληφθούμε σήμερα αύριο. Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης. Το άνοιγμα στις 2152,72 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 9,67 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 22,19 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2159,27 μονάδες, ήρθε στις 10:34.Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:46 και ήταν οι 2137,80 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2140,20 από 2162,39 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,03% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 7,309 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 6/4/22.

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Απριλίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 279 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2150,00 μονάδες, κατώτερο στις 2129,75 και τελευταίες πράξεις στις 2130,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2132,00 από 2151,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 3049 από 2925. Διακινήθηκαν επίσης 24 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο τις 2144,00 μονάδες κατώτερο τις 2137,00 και τελευταίες πράξεις στις 2137,00 με τιμή κλεισίματος τις 2133,50 από 2151,25 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 241 από 240.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε επιλεκτικό. Στα calls λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 20 από 1 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Μαΐου ο όγκος ανήλθε σε 5 από 105 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς διακινήθηκαν 31 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 2100 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Μάιου δεν διακινήθηκαν  συμβόλαια.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τρίτης 5/4,  στις 646,10 μονάδες με μεταβολή -1,44%. Χθες, Τετάρτη 6/4, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 629,77 μονάδων (-2,53%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 639,83 (-0,97%), και ανώτερο τις 642,76 (-0,52%) έκλεισε στις 631,81 μονάδες με μεταβολή -2,21%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 30,917 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-1,87%) απασχόλησε 5,733 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-1,54%) 6,602 εκατ., η ΠΕΙΡ (-2,07%) απασχόλησε 3,180 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-3,07%) απασχόλησε 4,700 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 638,75 από 653,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 0.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν επιλεκτικά από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:

Της ΑΛΦΑ με όγκο 8321 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 95.301 από 98.980 και τιμή κλεισίματος στα 1,10 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 6879 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,45 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 24.742 από 27.307. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 141 οι ανοικτές θέσεις

Της ΕΥΡΩΒ με 2376 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,02 ευρώ και έγιναν 37.286 από 37.420 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 1015 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,36 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 25.550 από 25.130.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 549 από 469 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 490 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τα 269 από 272 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ευρύ και αφορούσε τα 55.499 συμβόλαια για ΕΤΕ, τα 2.034 για ΛΑΜΔΑ, τα 1.013 για ΑΡΑΙΓ, στα 800 για ΕΛΧΑ, στα 500 για ΒΙΟ, στα 400 για ΕΥΔΑΠ και στα 15 για ΤΕΝΕΡΓ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Τα πάνω κάτω έφεραν οι δηλώσεις της Lael Brainard της Fed, χθες το βράδυ, στους Αμερικανικούς δείκτες, προμηνύοντας ταχύτερη μείωση του ισολογισμού της Κεντρικής Τράπεζας και επιθετικότερη αύξηση των επιτοκίων από τον Μάρτιο, με στόχο την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Αν και οι Αγορές ήδη ανέμεναν μια αύξηση 50 μονάδες βάσης τον ερχόμενο μήνα, η πιο “hawkish” ρητορική αποτέλεσε αφορμή για την ισχυρή πτώση των Αμερικανικών δεικτών, μεταφέροντας την πίεση σήμερα και στις Ευρωπαϊκές Αγορές.

Στο Ρώσο-Ουκρανικό μέτωπο, οι πρόσφατες θηριωδίες του Ρωσικού Στρατού επιτείνουν την ένταση των κυρώσεων της Δύσης, με την συνολική κατάσταση να δυσκολεύει έτι περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις.

Διαγραμματικά, ο ΓΔΧΑ δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις 900 μονάδες σε αυτή τη φάση, παραμένοντας εντός της συσσώρευσης των 879 – 900 μονάδων για έβδομη συνεχόμενη ημέρα. Η βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με την απώλεια των 880 μονάδων να εξουδετερώνει το αγοραστικό σήμα και να στρέφει τα φώτα στην στήριξη των 855 μονάδων. Υπέρβαση των 900 μονάδων, ενισχύει την εικόνα της Αγοράς, με τις 930 και το “gap” των 943 μονάδων, να αποτελούν τα επόμενα σημαντικά επίπεδα αντιστάσεων.

Αντιστοίχως και ο δείκτης Τραπεζών δεν κατάφερε να ξεπεράσει την αντίσταση των 660 μονάδων, διορθώνοντας έως την στήριξη των 630 μονάδων, διατηρώντας και αυτός το αγοραστικό σήμα. Απώλεια των 630 μονάδων θα φέρει τον κλαδικό δείκτη στην περιοχή των 600 – 590 μονάδων, ενώ η υπέρβαση των 660 μονάδων δύναται να οδηγήσει τον δείκτη στις 700 και 719 μονάδες, δηλαδή το 78,6% της πτώσης και το πτωτικό “gap” αντίστοιχα.

Στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης επανέρχεται η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, με την ανακοίνωση των πρακτικών του Μαρτίου (Fed Minutes). Οι χθεσινές δηλώσεις της Brainard δεν φαίνεται να έγιναν τυχαία, με τον πληθωρισμό να αναγκάζει την Fed να δράσει ταχύτερα και αποφασιστικότερα, οδηγώντας τις Αγορές σε αποτίμηση των νέων δεδομένων.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν την Πέμπτη 7/4, σε συντονισμό με το παγκόσμιο ξεπούλημα μετοχών, καθώς οι αγορές τρομοκρατήθηκαν από τα πιο επιθετικά σχέδια από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ σχετικά με την ανάγκη αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Στις 8:40

Ο ιαπωνικός Nikkei έχανε -1,65%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε πτώση -0,63%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε -1,30% χαμηλότερα

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο -1,09%

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας εμφάνισε ανοδική μεταβολή -1,13%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -1,08% και ήταν στις 586,01 μονάδες