Skip to main content

Επιταχύνεται η ψηφιακή απονομή των συντάξεων

Από την έντυπη έκδοση 

Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]

Επιταχύνει ο ΕΦΚΑ την προσπάθεια που καταβάλλεται για ένταξη στην ψηφιακή απονομή των συντάξεων όσο γίνεται περισσότερων νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από ασφαλισμένους, οι οποίοι προέρχονται από συγκεκριμένα πρώην ταμεία ασφάλισης.

Ο μεγάλος στόχος είναι να ενταχθούν στη διαδικασία του συστήματος ΑΤΛΑΣ οι νέες αιτήσεις που αφορούν μισθωτούς, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ. Στον ΕΦΚΑ γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι το συγκεκριμένο εγχείρημα, αλλά ευελπιστούν ότι έως το τέλος Απριλίου ή έστω τις πρώτες μέρες του Μαΐου θα μπορέσουν να πετύχουν την ένταξη στην ψηφιακή απονομή αυτών των χιλιάδων νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Αν κάτι τέτοιο καταστεί εφικτό, τότε θα έχει καλυφθεί πάνω από το 60% των νέων αιτήσεων που υποβάλλονται. Επόμενο βήμα είναι οι αιτήσεις που προέρχονται από ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ. Εκεί ο στόχος είναι να ενταχθούν στη διαδικασία το επόμενο δίμηνο, δηλαδή τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έχει καλυφθεί πάνω από το 80% των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης μέσω της ψηφιακής διαδικασίας, που μεταφράζεται σε πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα οριστικής απονομής συντάξεων. Ανάλογο όριο έχει τεθεί και για τις συντάξεις αναπηρίας, που επίσης αποτελούν ένα σημαντικό τμήμα του συνόλου.

Το σύστημα ΑΤΛΑΣ, που έχει ξεκινήσει να δέχεται ψηφιακά αιτήσεις απονομής σύνταξης, από το καλοκαίρι του 2019 έως τώρα κάνει αποδεκτές μόνο εκείνες που προέρχονται από τον ΟΓΑ, καθώς και όσες είναι εκ μεταβιβάσεως (π.χ. συντάξεις χηρείας). Μάλιστα, ακόμα και από τις αιτήσεις που αφορούν πρώην αγρότες, γίνονται δεκτές μόνο όσες αφορούν απλές περιπτώσεις, στις οποίες δεν ανήκει η διαδοχική ασφάλιση. Έτσι, λοιπόν, η ψηφιακή διαδικασία απονομής σύνταξης μπορεί έως τώρα να αξιοποιηθεί μόλις για το 10%-15% των νέων αιτήσεων.

Το νέο χρονοδιάγραμμα

Είναι δεδομένο ότι ο αρχικός σχεδιασμός έχει παρουσιάσει καθυστερήσεις. Στο πρώτο σενάριο που υπήρχε θα έπρεπε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 να έχουν ενταχθεί στη διαδικασία οι αιτήσεις που αφορούν τις συντάξεις του πρώην ΙΚΑ. Κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό και οι επόμενες ημερομηνίες-ορόσημα ήταν η 31η Δεκεμβρίου 2021 και η 31η Μαρτίου 2020. Επίσης, όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν τη διαδικασία. Τώρα, η προσπάθεια που καταβάλλεται εστιάζεται στο να τηρηθούν τα νέα χρονοδιαγράμματα, τα οποία φτάνουν έως τις αρχές του καλοκαιριού. Είναι προφανές ότι με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών να ελέγχουν εξονυχιστικά την πορεία απονομής των συντάξεων, ο ΕΦΚΑ επιδιώκει να παρουσιάσει έργο. Στο πλαίσιο αυτό, η αξιοποίηση της ψηφιακής προοπτικής ασφαλώς και μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της τελικής εικόνας.

Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης γνωστοποίησε προ ημερών ότι υποχώρησαν στις 83.000 οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες που αφορούν τις κύριες συντάξεις. Υπάρχουν επίσης άλλες περίπου 33.000 αιτήσεις που είναι μη ληξιπρόθεσμες, δηλαδή έχουν χρόνο αναμονής μικρότερο των 90 ημερών. Αν καταστεί εφικτό να πάψουν να προστίθενται νέες αιτήσεις και να εντάσσονται στην ψηφιακή διαδικασία απονομής, που είναι σαφέστατα ταχύτερη, τότε οι ληξιπρόθεσμες θα υποχωρήσουν με πολύ πιο γοργό ρυθμό. Το όριο που έχει τεθεί είναι η εξάλειψη του συνόλου των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, που αφορούν τις κύριες συντάξεις, μέχρι τα τέλη Ιουνίου.