- Τα ΣΜΕ του S&P 500 στις 8:30 ενισχύονται οριακά κατά +0,12% ενώ οι μετοχές της Ασίας εκτός Ιαπωνίας έχουν θετική εικόνα με τον δείκτη για τα ασιατικά χρηματιστήρια σε άνοδο της τάξης του +0,95%
- Το δολάριο σκαρφαλώνει απέναντι στο γιεν και ενισχύεται οριακά έναντι του ευρώ
- Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο σχεδόν αμετάβλητο παρέμεινε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι
- Το κλίμα παρέμεινε δέσμιο στην απουσία προόδου στις ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας, και οι αγορές περιμένουν την αντίδραση της Δύσης στα όσα άφησαν πίσω τους τα ρωσικά στρατεύματα από περιοχές που υποχώρησαν.
- Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 έχουν θετικές μεταβολές στις 8:30 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των DAX & FTSE.
- Ενώ το τρίμηνο που η Fed θα ορίσει βήμα 50 μονάδων βάσης στα επιτόκιά της ξεκινά ανοδικά οι αγορές πασχίζουν να προβλέψουν πόσο επιθετικά θα κινηθούν οι Κεντρικές Τράπεζες στην μάχη κατά του διαρκώς διογκούμενου πληθωρισμού.
- Οι επενδυτές ασχολούνται με την πιθανότητα να καταφέρει η Fed να προσγειώσει ομαλά την μεγαλύτερη οικονομία σε μια κανονικότητα που θα είναι μακριά από το καθεστώς των μηδενικών επιτοκίων, χωρίς να υπάρξει πέρασμά της σε ύφεση. Κάτι που απόκτησε πιθανότητες με βάση την αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων την Παρασκευή
Μια εβδομάδα ανοδικής συσσώρευσης ήταν η πρώτη του Απριλίου που περιέλαβε τις τέσσερεις τελευταίες συνεδριάσεις του Μαρτίου και την ανοδική τελευταία της πρωταπριλιάς. Η επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία, με βομβαρδισμούς στις υποδομές της χώρας παράλληλα με ην απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων για να αθροιστούν στην Νότια και Ανατολική πλευρά των συνόρων της, υπογραμμίζει τη δυσκολία στην διατύπωση όρων για τον τερματισμό του πολέμου. Ενώ και τα μακροοικονομικά στοιχεία από την απασχόληση στις ΗΠΑ έδωσαν μεν ώθηση στις μετοχές της Wall Street, αλλά παράλληλα ενδυνάμωσαν τις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων από την Fed με βήματα των 50 μονάδων βάσης. Με την αρχή να γίνεται τον Μάιο. Αυτό όμως με τη σειρά του διογκώνει την ανησυχία για πιθανά λάθη της Κεντρικής Τράπεζας στην προσπάθειά της να δαμάσει τον πληθωρισμό. Υπάρχει σκεπτικισμός πως δεν αποκλείεται να επιφέρει σύσφιξη που θα δικαιώσει τα μηνύματα από τις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ για επικείμενη ύφεση.
Οι ανησυχίες από τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν υποχώρησαν στην πρώτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Απριλίου, ούτε υπήρξε στο μακροοικονομικό πεδίο κάποια ένδειξη για υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων. Ωστόσο οι αποτιμήσεις των μετοχών της Αθηναϊκής αγοράς εκτινάχθηκαν. Με δυο μεγάλα ανοδικά βήματα στην αρχή της εβδομάδας και δυο μικρότερα πτωτικά στη συνέχεια, τις απώλειες των οποίων εξαφάνισε η πρώτη σύνοδος του Απριλίου. Διαμορφώθηκε έτσι μια απόσταση από το κατώτερο του 2022 που ήταν οι 789 μονάδες χονδρικά στις 8/3 ως τις 890 στις 1/4, που ήταν 102 μονάδες ανηφόρας ή άλμα +12,9% σε 18 συνεδριάσεις. Σε αυτό, εκτός από την εισαγόμενη νευρικότητα που δεν είχε μια κατεύθυνση, συνέβαλλαν τα εταιρικά αποτελέσματα.
Η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +5,64%, η απόδοσή του στον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο -1,36%, έτσι στο 2022 έχει απώλειες -0,30%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +5,83% και στον Μάρτιο χάνει -1,51% με ετήσια απόδοση +0,32%. Επίσης έδωσε στον FTSEΜ ενίσχυση κατά +5,11% όταν στον Μάρτιο μήνα βούλιαξε -1,63% ενώ στο έτος κερδίζει +2,61%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με άνοδο +7,54%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε κέρδη στον Μάρτιο +0,55%, έτσι στο 2022 ενισχύεται κατά +13,19%.
Η τεχνική εικόνα των βασικών δεικτών της αγοράς έχει ως κοινό χαρακτηριστικό τη θέση τους σε σχέση με τους ΚΜΟ200 ημερών. Στο κλείσιμο της Παρασκευής βρέθηκαν πάνω ή οριακά κάτω από τον εκθετικό, υστερώντας από τον απλό. Ενώ η τοποθέτησή τους από τους επενδυτές πάνω από αυτούς με πειστικότητα, υποδηλώνει ανοδική μακροπρόθεσμη τάση. Αλλά ο ΓΔ είχε κίνηση κάτω από αυτούς επί 23 συνόδους ενώ ο FTSE25 με την ευγενική χορηγία των Τραπεζών του παρέμεινε χαμηλότερα 19 συνεδριάσεις. Αλλά την Παρασκευή πέρασε πάλι κάτω και από τους δυο, γιατί το momentum των Τραπεζών εμφάνισε αισθητή εξασθένιση. Σημάδι που ειδοποιεί για αναζήτηση νέων πρωταγωνιστών στη ζήτηση.
Χωρίς έστω και αμυδρά εμφανές ένα τέλος στον πόλεμο, ο σκεπτικισμός θα κυριαρχεί σχετικά με τον κίνδυνο των τοποθετήσεων επί των μετοχικών αξιών. Άρα η νευρικότητα θα διατηρηθεί και συνεπώς μια παράλληλη κίνηση στην γειτονιά των ΚΜΟ200 ημερών θα είναι μια σχετικά εύκολη στη διαχείρισή της κατάσταση για θεσμικούς και ιδιώτες. Αυτό είναι που της δίνει και τις περισσότερες πιθανότητες για την τρέχουσα εβδομάδα. Εδώ ευτυχώς, συνεχίζονται οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων ως συντηρητές ενός ενδιαφέροντος που σταδιακά αδυνατίζει, απομακρύνοντας ξανά τον τζίρο από τα 100 εκατ. ευρώ. Μια συντονισμένη άνοδος στην Ευρώπη σήμερα μπορεί να δώσει το έναυσμα στους θεσμικούς της αθηναϊκής αγοράς να αναθερμάνουν τις προσδοκίες για υπέρβαση των 900 μονάδων με αποτέλεσμα να επιστρέψουν στις συναλλαγές και οι ιδιώτες επενδυτές.
Μπορεί να έχουν και να προτείνουν κατά καιρούς διαφορετικές μετοχές ως βασικές επιλογές τους οι εγχώριοι αναλυτές, αλλά η ερμηνεία που δίνουν στα σήματα που εκπέμπει η τεχνική εικόνα της αγοράς, αυτή την εποχή, δεν διαφέρει. Καθώς δεν διαφαίνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και όλοι συμπεραίνουν πως η μεταβλητότητα θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα. Ειδικά τώρα που διογκώνονται οι ανησυχίες από την επιτάχυνση του πληθωρισμού σε συνδυασμό με τις διαταραχές στην Εφοδιαστική Αλυσίδα, λόγω της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία.
Από την Merit Sec. ειδοποίησαν: “H μακροπρόθεσμη τάση του ΓΔ είναι ουδέτερη, προς το παρόν, καθώς συνεχίζει να κινείται οριακά υψηλότερα, ή χαμηλότερα από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 (885,36) μονάδες, ανάλογα με τα νέα για την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Εκτιμούμε ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί, όσο τα δυο Μέρη δεν τα βρίσκουν και ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι πληθωριστικές πιέσεις”.
Από την Leon Depolas Sec. σημείωσαν: “Τα πτωτικά ρίσκα παραμένουν και δυσκολεύουν τις βραχυπρόθεσμες εκτιμήσεις, καθώς ξεκινά το 2ο τρίμηνο του έτους. Ο ΓΔΧΑ έχει καλύψει το έδαφος από την 2η ημέρα του πολέμου και το επικρατέστερο σενάριο είναι να συνεχιστούν οι ταλαντώσεις, μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Συνολικά, παραμένουμε θετικοί ως προς τις επενδυτικές μας επιλογές, διατηρώντας ωστόσο και την απαιτούμενη ρευστότητα ”.
ΗΠΑ – ΕΥΡΩΠΗ – ΚΟΣΜΟΣ
Ποικιλία στα αίτια των επενδυτικών επιφυλάξεων
Μια εβδομάδα ανοδικής συσσώρευσης ήταν η πρώτη του Απριλίου που περιέλαβε τις τέσσερεις τελευταίες συνεδριάσεις του Μαρτίου και την ανοδική τελευταία της πρωταπριλιάς. Η επιδείνωση της κατάστασης στην Ουκρανία, με βομβαρδισμούς στις υποδομές της χώρας παράλληλα με ην απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων για να αθροιστούν στην Νότια και Ανατολική πλευρά των συνόρων της, υπογραμμίζει τη δυσκολία στην διατύπωση όρων για τον τερματισμό του πολέμου. Ενώ και τα μακροοικονομικά στοιχεία από την απασχόληση στις ΗΠΑ έδωσαν μεν ώθηση στις μετοχές της Wall Street, αλλά παράλληλα ενδυνάμωσαν τις προσδοκίες για αυξήσεις επιτοκίων από την Fed με βήματα των 50 μονάδων βάσης. Με την αρχή να γίνεται τον Μάιο. Αυτό όμως με τη σειρά του διογκώνει την ανησυχία για πιθανά λάθη της Κεντρικής Τράπεζας στην προσπάθειά της να δαμάσει τον πληθωρισμό. Υπάρχει σκεπτικισμός πως δεν αποκλείεται να επιφέρει σύσφιξη που θα δικαιώσει τα μηνύματα από τις αγορές ομολόγων των ΗΠΑ για επικείμενη ύφεση.
Κάθε τόπος και πρόβλημα
Στα ασιατικά χρηματιστήρια επέστρεψε η ανησυχία από την ισχυρή επανεμφάνιση των κρουσμάτων του Covid-19, που ανάγκασε στην επιβολή νέων lockdown στην Σαγκάη. Είναι μια από τις πλουσιότερες και πιο διεθνοποιημένες πόλεις της Κίνας. Ορισμένοι κάτοικοί της σύμφωνα με το Bloomberg επαναστατούν ενάντια στις εντολές περιορισμού στα σπίτια τους από τις 2 Μαρτίου που σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν επεκταθεί σε ένα μήνα. Παράλληλα, οι αγορές της Wall Street αποτυπώνουν και θα αποτυπώσουν ακόμα πιο έντονα, την ανησυχία που προκαλεί η περίφημη αναστροφή στην καμπύλη των αποδόσεων. Αυτό συμβαίνει όταν οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων αναφοράς των ΗΠΑ βρίσκονται, με βάση τις επιλογές των συμμετεχόντων στις αγορές σταθερού εισοδήματος, χαμηλότερα από τις αποδόσεις των διετών ομολόγων. Ή, από τις αποδόσεις που αντιστοιχούν στα στοιχήματα επί των επιτοκίων της Fed σύμφωνα με μια άλλη σχολή οικονομικής ανάλυσης.
Στη βάση των επενδυτικών επιφυλάξεων σε αυτή την περίπτωση βρίσκεται, η παγιωμένη αντίληψη πως η αναστροφή της καμπύλης των αποδόσεων είναι πρόδρομος δείκτης εμφάνισης, αργότερα, οικονομικής ύφεσης, σε ένα διάστημα έξη μηνών ως δυο χρόνων. Στα δε ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την ανησυχία που μπορεί εύκολα να γίνει φόβος μεγάλων διαστάσεων συντηρεί και μεγαλώνει η εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων. Με κεντρικό μοχλό την ανεξέλεγκτη πλέον αγορά ενέργειας που είναι η κύρια παράπλευρη ζημία στην ΕΕ, από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Οι Κεντρικές Τράπεζες στο επίκεντρο
Οι βασικές παρενέργειες του πληθωρισμού όταν αυξάνεται καλπάζοντας, δεν περιορίζονται στη ζημιά που υφίσταται η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Είναι επίσης οι κακές αποφάσεις σε όλη την οικονομία, που τις προκαλούν τα στρεβλωμένα σήματα από την εκτός νομισματικού ελέγχου πορεία των τιμών. Έτσι οι διαχειριστές κεφαλαίων αισθάνονται ήδη παγιδευμένοι ανάμεσα στους κινδύνους είτε μιας παρατεταμένης περιόδου αποσταθεροποίησης εξ αιτίας του πληθωρισμού είτε μιας ύφεσης. Αυτή αποκτά πιθανότητες να προκληθεί από τις προσπάθειες της Federal Reserve ή της ΕΚΤ να μειώσουν την ταχύτητα της ανόδου στις τιμές καταναλωτή. Για αυτό πλέον οι Κεντρικές Τράπεζες αποκτούν την κυριαρχία στη διαμόρφωση της επενδυτικής ψυχολογίας.
Η ΕΚΤ
Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης εκτινάχθηκε στο 7,5% τον Μάρτιο, αλλά σύμφωνα με την Isabel Schnabel μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι σωστό να προωθήσει το σχέδιό της για εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής, ακόμη και αφότου ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί «αυξημένη αβεβαιότητα». Η ομαλοποίηση της πολιτικής της ΕΚΤ εξακολουθεί να είναι η ενδεδειγμένη πορεία δράσης. Είπε σε ομιλία της στο Cernobbio της Ιταλίας το Σάββατο, συμπληρώνοντας: «Η ταχύτητα της ομαλοποίησης, με τη σειρά της, θα εξαρτηθεί από τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο, τη σοβαρότητα του πληθωριστικού σοκ και την επιμονή του. Είναι ακόμα λογικό να υποθέσουμε ότι μέρος του τρέχοντος αυξημένου πληθωρισμού θα εξαφανιστεί με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και χωρίς δράση στο χώρο της νομισματικής πολιτικής. Ένα σημαντικό μέρος του πληθωρισμού είναι πιθανό να αποδειχθεί πιο επίμονο, ωστόσο». Επανέλαβε επίσης την πιο πρόσφατη οδηγία της ΕΚΤ σύμφωνα με την οποία η κεντρική τράπεζα τερματίζει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων το τρίτο τρίμηνο και αυξάνει τα επιτόκια «μετά από κάποιο διάστημα».
Η FED
Η Fed καλείται να αντιδράσει στην ακόλουθη αγοραία πραγματικότητα. Οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν την Παρασκευή, με τη βοήθεια μιας ισχυρής έκθεσης για τις θέσεις εργασίας, μετά από μια κυριαρχία των αγοραστών στις αγορές ομολόγων στο τέλος του τριμήνου, που οδήγησε τις αποδόσεις σε χαμηλότερα επίπεδα στις πρόσφατες συνεδριάσεις. Οι αποδόσεις κινούνται αντίθετα από τη αξία των ομολόγων. Οι επενδυτές ομολόγων έχουν επικεντρωθεί ιδιαίτερα στα κέρδη των ωρομισθίων, τα οποία μπορεί να αποτελέσουν μακροπρόθεσμη κινητήρια δύναμη του συνολικού πληθωρισμού. Τα στοιχεία για τον Μάρτιο έδειξαν ότι οι μισθοί εξακολουθούν να ανεβαίνουν με ταχείς ρυθμούς, επιστρέφοντας στην ανοδική τους τάση αφού ήταν σχεδόν σταθεροί στην προηγούμενη ανακοίνωση στοιχείων.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 2,374%, σύμφωνα με το Tradeweb, έναντι 2,324% την Πέμπτη. Αλλά οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων αυξήθηκαν περισσότερο από των μακροπρόθεσμων, αντανακλώντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να αυξάνει το βασικό της επιτόκιο σε προσαυξήσεις μισής ποσοστιαίας μονάδας στις επόμενες συνεδριάσεις, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Η απόδοση του διετούς έτους διαμορφώθηκε στο 2,430%, έναντι 2,284% την Πέμπτη. Ήταν η πρώτη φορά που η απόδοση της διετίας έκλεισε πάνω από την απόδοση της 10ετίας από το 2019. Αποτελώντας ένα σχετικά αξιόπιστο σημάδι ότι οι επενδυτές πιστεύουν ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια ως απάντηση στην επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης λίγο μετά την ολοκλήρωση της αύξησής τους.
Όλοι κατά βάθος αναρωτιούνται τι θα προκαλέσει την επόμενη επίθεση πανικού. Ο πρώτος πανικός της χρονιάς ήταν στο ξεκίνημα, από την συνειδητοποίηση πως έφθασε η ώρα για σύσφιξη από την Fed, που τον ενίσχυσε η απόφαση του ρώσου προέδρου Πούτιν για εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο. Προκάλεσε μια διόρθωση 13,0% στον S&P 500 από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 8 Μαρτίου. Ο S&P 500 αυξήθηκε από τον πυθμένα της 8ης Μαρτίου παρά τα πολλά άσχημα νέα για την Ουκρανία, μια πιο επιθετική ρητορική από τη Fed, μια επίπεδη ως την Παρασκευή καμπύλη απόδοσης 10ετών και 2ετών ομολόγων, ένα νέο στέλεχος Covid και στασιμοπληθωριστικά οικονομικά δεδομένα. Η επόμενη κρίση πανικού σύμφωνα με τον Dr Yardeni μπορεί να συμβεί μετά την άνοδο του S&P 500 σε νέα υψηλά ρεκόρ ή μπορεί να προκύψει μετά τη συνεδρίαση της FOMC στις 3-4 Μαΐου.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στην πρώτη εβδομάδα του Απριλίου οι δεκαπέντε εκ των δεκαοκτώ δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισαν άνοδο, με τα κέρδη τους μικρά κυρίως σε ΗΠΑ και μεγάλα στις αγορές της περιφέρειας του ευρώ και τις αναδυόμενες παγκοσμίως. Ο S&P500 προσέθεσε +0,06%, στο 2022 χάνει -4,62%. Ο Dow υποχώρησε κατά -0,12%, με επίδοση -4,18% στο 2022. Ο S&P400 εμφάνισε πτώση -0,08%, με απώλειες στο 2022 -4,64%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, είχε μεταβολή +0,63% στο 2022 χάνει -6,87%. Ο δε Nasdaq, με κέρδη +0,65%, υποχωρεί στο 2022 -8,84%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε κατά +0,73% στη βδομάδα και στο έτος ενισχύεται +2,08%. Ο DAX κέρδισε +0,98%, στο 2022 υποχωρεί -9,06%, ο CAC με μεταβολή +1,99%, στο 2022 χάνει -6,55%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ενισχύθηκε κατά +2,08%, ενώ στο 2022 είχε επίδοση -2,41%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε +2,46%, με ετήσια επίδοση -7,98%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία κέρδη +1,06%, ενώ στο έτος χάνει -6,04%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +2,09%, με επίδοση στο 2022 +15,98%. Ο IPC του Μεξικού προσέθεσε +2,12%, και στο 2022 αποδίδει +6,26%. Ο χρυσός με πτώση -1,49%, βρέθηκε στα 1928,50 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 +5,35%. Ενώ βούλιαξε κατά -11,72%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 99,42 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +31,77%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,72%, είχε απόδοση -3,91% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε κατά +0,36%, και στο 2022 υποχωρεί -7,99%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία κέρδισε +3,34% με επίδοση στο έτος +1,76%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng ενισχύθηκε κατά +2,97%, στο 2022 χάνει -5,80%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +2,19% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -9,81%.
Χρηματιστήριο
Εβδομαδιαία άνοδος +5,64%, σαν πρωταπριλιάτικο ψέμα
Οι ανησυχίες από τις εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας δεν υποχώρησαν στην πρώτη χρηματιστηριακά εβδομάδα του Απριλίου, ούτε υπήρξε στο μακροοικονομικό πεδίο κάποια ένδειξη για υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων. Ωστόσο οι αποτιμήσεις των μετοχών της Αθηναϊκής αγοράς εκτινάχθηκαν. Με δυο μεγάλα ανοδικά βήματα στην αρχή της εβδομάδας και δυο μικρότερα πτωτικά στη συνέχεια, τις απώλειες των οποίων εξαφάνισε η πρώτη σύνοδος του Απριλίου. Διαμορφώθηκε έτσι μια απόσταση από το κατώτερο του 2022 που ήταν οι 789 μονάδες χονδρικά στις 8/3 ως τις 890 στις 1/4, που ήταν 102 μονάδες ανηφόρας ή άλμα +12,9% σε 18 συνεδριάσεις. Σε αυτό, εκτός από την εισαγόμενη νευρικότητα που δεν είχε μια κατεύθυνση, συνέβαλλαν τα εταιρικά αποτελέσματα.
Η πρώτη εβδομάδα του Απριλίου έφερε στον Γενικό Δείκτη κέρδη +5,64%, η απόδοσή του στον Μάρτιο διαμορφώθηκε στο -1,36%, έτσι στο 2022 έχει απώλειες -0,30%. Στον FTSE25 προκάλεσε άνοδο +5,83% και στον Μάρτιο χάνει -1,51% με ετήσια απόδοση +0,32%. Επίσης έδωσε στον FTSEΜ ενίσχυση κατά +5,11% όταν στον Μάρτιο μήνα βούλιαξε -1,63% ενώ στο έτος κερδίζει +2,61%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών στην εβδομάδα ήταν οι Τράπεζες με άνοδο +7,54%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε κέρδη στον Μάρτιο +0,55%, έτσι στο 2022 ενισχύεται κατά +13,19%.
Τη Δευτέρα, μετά από την αργία της Παρασκευής για την Εθνική Εορτή της 25 Μαρτίου που τα διεθνή χρηματιστήρια ανέβηκαν συντονισμένα, οι θεσμικοί οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 861,98 από 843,11 μονάδες στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, με μεταβολή +2,24%. Ο ΔΤΡ έκλεισε με άνοδο +3,68% και ο FTSE25 έφτασε στις 2086,95 από 2036,94 μονάδες ενισχυμένος κατά +2,46% ενώ ο FTSEΜ προσέθεσε +1,26%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 87,099 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 22,526 εκατ. Την Τρίτη σε συντονισμό με τα διεθνή, με ακόμα ισχυρότερη κυριαρχία της ζήτησης στις συναλλαγές, με την καθοδήγηση των Τραπεζών (ΔΤΡ +5,03%), ο ΓΔ σταμάτησε στις 889,97 μονάδες, με μεταβολή +3,25%, ενώ ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +3,59% στις 2161,86 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ προσέθεσε +1,48%. Ο τζίρος ανήλθε στα 98,352 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 11,745 εκατ. Το μέγεθος των κερδών του διημέρου δικαιολόγησε την πτωτική δυναμική της Τετάρτης. Άλλωστε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Ισπανία και Γερμανία ήταν πάνω από τις αγοραίες εκτιμήσεις, προκαλώντας πανευρωπαϊκά φυγή από το ρίσκο. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 73,999 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 9,640 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με μεταβολή -2,70% με τον ΓΔ στο -0,59% κλείνοντας στις 884,70 μονάδες, ενώ ο FTSE25 με πτώση -1,05% σταμάτησε στις 2139,12 και ο FTSEΜ προσέθεσε +0,72%. Με το ίδιο καθοδικό βήμα συνέχισε η αγορά την Πέμπτη που ήταν και τέλος τριμήνου. Ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 879,45 μονάδες, ενώ μικρά κέρδη είχε ο ΔΤΡ +0,29% με τον FTSE25 με πτώση -0,52% να σταματά στις 2127,94 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ έχασε -0,29%. Ο τζίρος διατηρήθηκε στα 74,010 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 5,3867 εκατ. Με άνοδο που σφράγισε η εγγραφή του ανώτερου μέρας στο κλείσιμο, αλλά χαμηλούς όγκους συναλλαγών, ο Γενικός Δείκτης Τιμών με μεταβολή +1,28% κατέληξε στις 890,70 μονάδες στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας και πρώτη του Απριλίου. Ο τζίρος υποχώρησε στα 54,491 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,062 εκατ., αλλά ο ΔΤΡ έκλεισε με άνοδο +1,21%. Έτσι ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +1,31% στις 2155,77 μονάδες όταν ο FTSEΜ κέρδισε +1,85%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 64,050 από 61,017 δις ευρώ στις 24/3. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος διαμορφώθηκε στα 77,6 από 54,5 εκατ. ευρώ στην τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου και των πακέτων ξεπέρασε οριακά τα 11 από 3,7 εκατ.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η επικράτηση των short στοιχημάτων, παρά την άνοδο, σήμερα δοκιμάζεται
Στην ανοδική πρώτη βδομάδα του Απριλίου, αυτό που τονίστηκε με τις επιλογές των ισχυρών θεσμικών ήταν, πως ενισχύθηκαν περισσότερο οι μετοχές που ήδη εμφάνιζαν τα μεγαλύτερα ετήσια κέρδη. Με αποτέλεσμα να αναμένουμε κινήσεις ρευστοποίησης θέσεων από τις ηττημένες μετοχές, για να ενισχυθούν οι θέσεις στις νικήτριες. Όσο για εκείνους που σκέφτονται αντιθετικά και αναζητούν ανάμεσα στις περιφρονημένες την ευκαιρία για κέρδη άνω του μέσου όρου, θέλουμε να θυμίσουμε πως αυτή η τακτική για τους μελετηρούς και έμπειρους διαχειριστές έχει νόημα και δίνει κέρδη σε περιόδους σχετικής χρηματιστηριακής κανονικότητας.
Τώρα όμως, στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά χάνει η μάννα το παιδί και το παιδί τη μάννα. Η δε ελληνική δεν θα διαθέτει πριν τα μέσα του Μαΐου τα δεδομένα που θα επιτρέπανε να κινηθεί με ανεξαρτησία από την παγκόσμια τάση.
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης εκτός των πρώτων 30 λεπτών που άλλαζε πρόσημα. Αλλά μετά τις 11:00 και ως τις δημοπρασίες ήταν μόνιμα σε θετικό. Το άνοιγμα στις 2124,10 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 3,84 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 27,83 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2124,10 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2156,99 μονάδες, ήρθε στις 16:32. Το κλείσιμο στις 2155,77 από 2127,94 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,31% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε στα 5,450 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 1/4/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Απριλίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 301 από 755 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2151,00 από 2168,00 μονάδες, κατώτερο στις 2123,00 και τελευταίες πράξεις στις 2149,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2144,75 από 2126,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2763 από 2722. Διακινήθηκαν επίσης 5 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο τις 2149,00 μονάδες κατώτερο τις 2140,00 και τελευταίες πράξεις στις 2145,00 με τιμή κλεισίματος τις 2145,00 από 2126,75 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν 229 από 226.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό. Στα calls λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 6 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2200 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς διακινήθηκαν 23 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2050 και τις 2100 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Μάιου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 658,00 από 650,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 0.
Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Πέμπτης 31/3, στις 643,00 μονάδες με μεταβολή +0,29%. Την Παρασκευή 1/4, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 639,06 μονάδων (-0,61%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 641,03 (-0,31%), και ανώτερο τις 655,88 (+2,00%) έκλεισε στις 650,77 μονάδες με μεταβολή +1,21%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 14,016 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+2,02%) απασχόλησε 3,687 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,56%) 5,223 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,14%) απασχόλησε 1,370 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,05%) απασχόλησε 3,736 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Η εικόνα των blue chip
Μετά από 23 συνεδριάσεις με κίνηση κάτω από τους σημαντικότατους τεχνικά ΚΜΟ 200 ημερών, την Παρασκευή ο ΓΔ έκλεισε οριακά ψηλότερα από τον εκθετικό και 7 περίπου μονάδες κάτω από τον απλό. Για να συμβεί αυτό όλα τα blue chip εμφάνισαν εβδομαδιαία κέρδη και 13 εξ αυτών μεγαλύτερα των βασικών δεικτών. Ήταν ΑΡΑΙΓ +13,10% και (στο έτος +18,63%), ΕΤΕ +11,80% και (+17,33%), ΤΕΝΕΡΓ +9,52% και (+21,13%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ +9,26% και (-1,00%), ΜΥΤΙΛ +7,53% και (+0,07%), ΑΛΦΑ +7,46% και (+5,71%), ΒΙΟ +7,32% και (-4,14%), ΟΤΕ +7,28% και (+4,21%), ΤΙΤC +6,98% και (+0,75%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +6,72% και (-1,47%), ΔΕΗ +6,66% και (-18,19%), ΜΟΗ +6,64% και (+4,00%), ΕΥΡΩΒ +6,25% και (+19,25%). Ακολουθεί η ομάδα με κέρδη από +2,5% ως +3,98% ήτοι ΕΛΠΕ +3,98% και (+17,52%), ΕΛΧΑ +3,86% και (-6,18%), ΑΔΜΗΕ +3,64% και (-5,59%), ΠΕΙΡ +3,52% και (+9,53%), ΛΑΜΔΑ +3,50% και (-7,97%), ΟΠΑΠ +3,41% και (+7,06%), ΕΥΔΑΠ +2,96% και (-11,01%), ΣΑΡ +2,53% και (-17,98%). Με εμφανή αποχή από την πανηγυρική ατμόσφαιρα οι ΕΕΕ +1,31% και (-36,02%), ΚΟΥΕΣ +1,03% και (-5,50%), ΜΠΕΛΑ +0,96% και (+8,33%), ΟΛΠ +0,60% και (-1,86%).
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν αισθητά από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
- Της ΑΛΦΑ με όγκο 9868 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 94.780 από 91.935 και τιμή κλεισίματος στα 1,15 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις
- Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2.770 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,44 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 28.326 από 29.064. Διακινήθηκαν 2 ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έγιναν 141 από 140 οι ανοικτές θέσεις
- Της ΕΥΡΩΒ με 2.410 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,07 ευρώ και έγιναν 32.817 από 31.822 τα ανοικτά ΣΜΕ.
- Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 764 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,42 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 22.719 από 22.112.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 459 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Ιουνίου, τα 397 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, και τα 166 ΣΜΕ της ΕΕΕ λήξης Ιουνίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένα στα 500 συμβόλαια για ΜΠΕΛΑ, και στα 500 για ΕΛΧΑ.
Σήμερα
Οι αγορές μετοχών σημείωσαν συγκρατημένα κέρδη τη Δευτέρα εν μέσω συζητήσεων για περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ τα ομόλογα των ΗΠΑ διεμήνυαν τον κίνδυνο σκληρής προσγείωσης για την αμερικανική οικονομία. Οι διακοπές στην Κίνα προκάλεσαν υποτονικές συναλλαγές και ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε αρχικά άνοδο 0,6%.
Ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας καθυστερούν, αναφορές για ρωσικές θηριωδίες οδήγησαν τη Γερμανία να πει ότι η Δύση θα συμφωνούσε να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις τις επόμενες ημέρες. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ΕΕ είχε ήδη εκτιναχθεί σε υψηλό ρεκόρ, συσσωρεύοντας πίεση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να χαλιναγωγήσει τις τιμές, ακόμη και όταν η ανάπτυξη επιβραδύνεται απότομα.
Στις 8:45
- Ο ιαπωνικός Nikkei εμφάνισε άνοδο +0,04%
- Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε κέρδη +0,44%
- Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,57% ψηλότερα
- Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +1,81%
- Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας δεν άλλαξε λόγω αργίας
- Ο MSCI Asia ex Japan είχε κέρδη +1,03% και ήταν στις 598,19 μονάδες