Skip to main content

FT: Γιατί θα γυρίσει μπούμερανγκ το φυσικό αέριο στη Ρωσία

Ένας από τους μεγαλύτερους οικονομικούς φόβους της Ευρώπης με την εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία ήταν η διακοπή των ρωσικών προμηθειών φυσικού αερίου. Ο φόβος αυτός μοιάζει περισσότερο αληθινός τις τελευταίες μέρες, με το τελεσίγραφο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για πληρωμές των συμβολαίων φυσικού αερίου σε ρούβλια, κάτι που απορρίπτουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που αναζητούν τρόπους να «απογαλακτιστούν» από το ρωσικό αέριο.

Μετά από τα τελεσίγραφα του Κρεμλίνου, αυτό που μπορεί να κρίνει την έκβαση είναι η δυσκολία της Ρωσίας να επιβάλει «αντικυρώσεις» που δεν προκαλούν μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία της, σχολιάζουν οι Financial Times.

Η απαίτηση πληρωμής σε ρούβλια είναι εν μέρει μια προσπάθεια να αναγκαστούν οι ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου να συναλλάσσονται με το «πολιορκημένο» ρούβλι και να αλληλεπιδρούν με τον χρηματοπιστωτικό τομέα ή την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας για να ανταλλάξουν ευρώ ή δολάρια για τους λογαριασμούς.

Η κίνηση μπορεί να βοήθησε να τροφοδοτήσει την ανάκαμψη του ρωσικού νομίσματος, ωστόσο, σημειώνουν οι FT, ο αντίκτυπός της είναι σε μεγάλο βαθμό για λόγους εντυπωσιασμού, προσθέτοντας πως η ρωσική κεντρική τράπεζα είχε ήδη δώσει εντολή στους Ρώσους εξαγωγείς, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, να μετατρέψουν σε ρούβλια το 80% των εσόδων τους σε ξένο νόμισμα. Έτσι το διάταγμα του Κρεμλίνου αυξάνει απλά το ποσοστό στο 100% και μεταθέτει την ευθύνη σε όσους αγοράζουν ενέργεια.

Οι χώρες της G7 απάντησαν ότι αυτή η απαίτηση παραβιάζει τα συμβόλαια φυσικού αερίου, με το Κρεμλίνο να απειλεί ότι θα διακόψει το φυσικό αέριο και τον Πούτιν να υπογράφει χθες ένα διάταγμα που απαιτεί από τους ξένους αγοραστές φυσικού αερίου να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια και σε ξένο νόμισμα στην Gazprombank, η οποία δεν υπόκειται σε κυρώσεις της ΕΕ, προκειμένου να αγοράσουν ρούβλια για να τα χρησιμοποιήσουν για πληρωμή.

Στην πραγματικότητα, εάν διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη για μεγάλο χρονικό διάστημα, η Ρωσία θα έκανε τεράστια ζημιά στην οικονομία, τονίζουν οι FT, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να συνεχίσει την άντληση φυσικού αερίου σε αποθήκες για λίγο καιρό, αλλά, χωρίς άλλο προορισμό για το φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της δυτικής Σιβηρίας – δεδομένου ότι η Κίνα προμηθεύεται από την ανατολική Σιβηρία – θα έπρεπε να τα περιορίσει. Οι αναλυτές λένε ότι τα κοιτάσματα αερίου θα αρχίσουν να φθείρονται, καθιστώντας δύσκολη και δαπανηρή τη διαδικασία για να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας μπορεί να αισθάνεται ότι ανταπέδωσε στη Δύση τις κυρώσεις αλλά, στην πραγματικότητα, ξαναγράφοντας συμβόλαια, θα βλάψει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στη Μόσχα ως προμηθευτή. Ακόμη και αν αρθούν ορισμένες κυρώσεις ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας στην Ουκρανία, η νέα αποφασιστικότητα της Ευρώπης να τερματίσει την εξάρτησή της από το αέριο της Μόσχας θα παραμείνει, καταλήγουν.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr