«Για όποιον λαμβάνει το ρωσικό αέριο, που πληρώνει για τις παραδόσεις, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμία αλλαγή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, το Κρεμλίνο ελαχιστοποίησε την Πέμπτη την έκταση του μέτρου που υποχρεώνει τους Ευρωπαίους να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους για το φυσικό αέριο σε ρούβλια και όχι πλέον σε ευρώ, κρίνοντας ότι επρόκειτο για μια απλή πράξη ανταλλαγής νομισμάτων. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την υποχρέωση των Ευρωπαίων πελατών της Gazprom να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια και όχι πλέον σε ευρώ ή δολάρια, ένα μέτρο που παρουσιάστηκε ως αντίποινα μετά τις δυτικές κυρώσεις που πάγωσαν μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων των Ρώσων μετά την επίθεση στην Ουκρανία.
Το πρόγραμμα πληρωμής για το ρωσικό αέριο σε ρούβλια είναι έτοιμο και θα παρουσιαστεί στο κοινό πολύ σύντομα, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ντμίτρι Πεσκόφ όπως μετέδωσε το πρακτορείο Tass.
«Ναι, είναι πράγματι έτσι», απάντησε ο Πεσκόφ σε ερώτηση εάν στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε παρουσιαστεί ένα σχέδιο πληρωμής για το φυσικό αέριο σε ρούβλια. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι το εν λόγω σχέδιο θα παρουσιαστεί στο κοινό «πολύ σύντομα». «Μπορούμε να το περιμένουμε ακόμη και σήμερα, πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, η ρωσική πλευρά παραμένει προσηλωμένη σε όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις συμβάσεις φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας και της τιμής.
«Η Ρωσία παραμένει πιστή στις συμβατικές της υποχρεώσεις, τόσο σε όγκο όσο και σε τιμή», είπε, προσθέτοντας ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς, καθώς και οι σύμβουλοί τους, είχαν συζητήσει λεπτομερώς το νέο σύστημα την προηγούμενη ημέρα.
Ήδη, η Ρωσία υποχρεώνει τους εξαγωγείς της, συμπεριλαμβανομένης της Gazprom, να μετατρέψουν το 80% του κύκλου εργασιών τους σε ρούβλια. Αυτά τα μέτρα και ένα βασικό επιτόκιο 20% επέτρεψαν στο ρωσικό νόμισμα να ανακάμψει. Μετά από σημαντική πτώση στον απόηχο της έναρξης της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, επανέρχεται σε επίπεδα κοντά σε αυτά που είχαν καταγραφεί πριν από την εισβολή.
naftemporiki.gr