Skip to main content

Market Beat: Η Αθήνα προσαρμόζει την κατεύθυνσή της με τα διεθνή

  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου εμφάνισαν μεγάλες πτωτικές μεταβολές σήμερα το πρωί, με το αργό Brent με πτώση -5,22% στα 105,57 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό ήταν -6,12% χαμηλότερα στα 101,14 δολάρια το βαρέλι.
  • Η ανακούφιση εκ της προόδου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας αντικαταστάθηκε από την επιφύλαξη λόγω των αντιδράσεων του Κρεμλίνου και των αμερικανών αρμοδίων που θα επιβαρύνει το επενδυτικό φρόνημα. 
  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφανίζουν κέρδη της τάξης του +0,10% και αυτά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες ειδοποιούν για ανοδική έναρξη. 
  • Οι μετοχές της Ασίας είχαν μεικτή εικόνα σήμερα Πέμπτη 31/3, καθώς αυξήθηκε η διάθεση για ρίσκο λόγω της πτώσης στο πετρέλαιο αλλά τα κινεζικά χρηματιστήρια  υποχωρούν καθώς οι ΡΜΙ για τη βιομηχανία και τις υπηρεσίες υποχώρησαν ταυτόχρονα για πρώτη φορά μετά την έναρξη της πανδημίας το 2020. 
  • Η εξέλιξη που οδήγησε τον Dow Jones Industrial Average και τον S&P 500 να σημειώσουν πτώση χθες, μετά την απότομη αναστροφή  των αποδόσεων στα ομόλοιγα των ΗΠΑ που θεωρείται προάγγελος ύφεσης. 
  • Οι επενδυτές με αξιόλογο τζίρο, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 884,70 μονάδες, με μεταβολή -0,59% ή 5,27 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο τζίρος ανήλθε στα 73,999 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 9,640 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -1,05% στις 2139,12 μονάδες, ήτοι  22,74 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης,  ενώ ο FTSEΜ προσέθεσε +0,72%.

Σήμερα τέλος τριμήνου θα υπάρξουν παρεμβάσεις για την ωραιοποίηση των θεσμικών χαρτοφυλακίων και θα εκφράσουν αύριο οι θεσμικοί τις πραγματικές διαθέσεις τους. 

Η εκτίμησή μας για την τρέχουσα δυναμική σε παγκόσμια κλίμακα ήταν και είναι ότι τη νευρικότητα στα χρηματιστήρια διαμορφώνει και επιβάλλει η κίνηση των τιμών του πετρελαίου. Σήμερα η εικόνα στις αγορές εμπορευμάτων περιλαμβάνει απώλειες της τάξης του -5% στην τιμή του βαρελιού. Παράλληλα έχουμε την υποχώρηση της βιομηχανικής δραστηριότητας και αυτής στον τομέα των υπηρεσιών στην Κίνα που πιθανά συνέβαλε στην πτώση της τιμής του καυσίμου που από τον πόλεμο στην Ουκρανία και μετά πρωταγωνιστεί στα commodities.     

Η εμφάνιση κερδών στα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street της τάξης του +0,20% συνδυάζεται με τα κέρδη των ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών δημιουργώντας προσδοκίες για άνοδο και στην Αθήνα. Είναι διάχυτη στην αγορά η άποψη πως όσο ο Γενικός Δείκτης δίνει συνεχόμενα κλεισίματα υψηλότερα των 855 – 860 μονάδων, έχει τις πιθανότητες μαζί του για να αποκαταστήσει την τεχνική του εικόνα με υπέρβαση της ζώνης 885 – 908. Σήμερα τέλος τριμήνου θα υπάρξουν παρεμβάσεις για την ωραιοποίηση των θεσμικών χαρτοφυλακίων και θα εκφράσουν αύριο οι θεσμικοί τις πραγματικές διαθέσεις τους.

Η συνεδρίαση της Τετάρτης ξεκίνησε χωρίς τα συστατικά που στήριξαν τη διάθεση για ρίσκο τις δυο προηγούμενες μέρες. Η τιμή των πηγών ενέργειας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, εμφάνισε άνοδο και η αντίδραση του Κρεμλίνου διάλυσε την ανακούφιση από το ενδεχόμενο να παύσουν οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία. Ακολούθησαν ωστόσο ανακοινώσεις μακροοικονομικών μεγεθών που αποκάλυψαν το μέγεθος της επίδρασης του πολέμου. Ο ισπανικός πληθωρισμός, ξεπερνώντας τις προσδοκίες, αυξήθηκε στο 9,8% τον Μάρτιο με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών. Γιατί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία στέλνει ακόμη υψηλότερα τους ήδη υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας. Ο γερμανικός πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 7,6% τον Μάρτιο,  το υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν τα ρεκόρ μετά την επανένωση στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αφού το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος επιβαρύνει νοικοκυριά και εταιρείες ακόμη και πριν η κυβέρνηση ενεργοποιήσει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση περιορισμένων προμηθειών.

Το συμπέρασμα από όλα αυτά είναι: Η οικονομική ζημιά από τον πόλεμο στην Ουκρανία διογκώνεται σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς ο πληθωρισμός από επίπεδα ήδη ρεκόρ εκτινάσσεται περαιτέρω και η Γερμανία αντιμετωπίζει κίνδυνο ύφεσης λόγω της εξάρτησής της από τη ρωσική ενέργεια. Αυτά είναι τα αίτια που παρά την αναβάθμιση των ελληνικών Τραπεζών από την Moody’s αυτές μαζί με τις πιέσεις σε ΟΤΕ και ΕΕΕ προκάλεσαν την πτώση στην Αθήνα που ήταν ωστόσο μικρότερη από τις απώλειες των DAX και CAC.  Σαν συνέπια είχαμε τις ακόλουθες τοποθετήσεις από τους εγχώριους αναλυτές: Η Eurobank Eq. σχολίασε: “Επιστροφή της επιφυλακτικότητας, λόγω του σκεπτικισμού για τα επόμενα βήματα στην Ουκρανική κρίση και την έλλειψη ενημέρωσης αναφορικά με την κατάπαυση πυρός”. Η Beta Sec. παρατήρησε: “Το επιλεκτικό αγοραστικό ενδιαφέρον, λόγω αποτελεσμάτων χρήσης, θα μετριάσει τις κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, κάτι που θα πρέπει να αναμένεται μετά από ένα ισχυρό διήμερο ράλι”. Από την Leon Depolas Sec. ειδοποίησαν: “Είναι ξεκάθαρο ότι ακόμα και η κατάπαυση του πυρός δεν θα κλείσει τον κύκλο των κυρώσεων, ήτοι το ενεργειακό ζήτημα θα παραμείνει ανοιχτό. Ο ΓΔΧΑ επέδειξε αντανακλαστικά και κινήθηκε προς το άνω εύρος των εκτιμώμενων τιμών (890 μονάδες), η βιώσιμη ανοδική διάσπαση του οποίου απαιτεί μια καθοριστική θετική εξέλιξη στο γεωπολιτικό σκηνικό”. 

Χθες εμφανίστηκε μια παράξενη ισορροπία που ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τα μεγάλα κέρδη μετοχών του FTSE25 με σχετικά μικρό συντελεστή βαρύτητας και τις μέτριες απώλειες, στα πιο δεικτοβαρή είχε επιτρέψει την επιστροφή του ΓΔ στα επίπεδα του προηγούμενου κλεισίματος. Από τις 14:40 περίπου ως τις 15:10 χονδρικά,  για μισή ώρα, η Αθήνα εμφάνιζε θετικό πρόσημο μεταβολής στηριγμένη στα άνω του +3,5% κέρδη των ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΑΡΑΙΓ ΤΕΝΕΡΓ ΓΕΚΤΕΡΝΑ και των άνω του +2 για ΣΑΡ και ΔΕΗ. Όταν όμως οι απώλειες των ΕΕΕ ΠΕΙΡ ΑΛΦΑ ΟΤΕ πέρασαν ή πλησίασαν του -2%, ο μέσος όρος πέρασε πάλι σε αρνητικό πεδίο. Έτσι στις 15:15 με τζίρο στα 45 εκατ. ευρώ η μεταβολή ήταν -0,10%, με τον DAX τότε στο -1,40% και τον CAC στο -0,98%.

Το φαινόμενο που θα χαρακτηρίζαμε ως ειρωνικό σχόλιο από το ταμπλό, προς τους προσεγγίζοντες “γραμμικά” τις χρηματιστηριακές συναλλαγές ήταν, πως την πτώση οδηγούσαν οι μετοχές των Τραπεζών και οι ΕΕΕ ΟΤΕ. Δηλαδή οι πυλώνες της ανόδου της Τρίτης και αυτό συνέβαινε τη μέρα που κυκλοφόρησε στην αγορά η αναβάθμιση των συστημικών τραπεζών από την Moody’s. Το γεγονός πως δεν ανέβασε κατά τον ίδιο αριθμό βαθμίδων και τις τέσσερεις, δεν καταφέραμε να το αξιολογήσουμε, καθώς και τα 4 τραπεζικά blue chip πιέστηκαν  τόσο, ώστε όλα εμφάνισαν σημαντικές απώλειες. Ακόμα και αν ήταν αποτέλεσμα ανεπιβεβαίωτων φημών για πώληση του 20% της ΓΕΚΤΕΡΝΑ, χθες στις 16:30 οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΤΕΝΕΡΓ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ ήταν τα blue chip με άνοδο από +3% ως +7,5%. Σε ένα τρίγωνο που άλλοι το θεωρούν αμαρτωλό και άλλοι το πιο ενδιαφέρον αυτή την εποχή. Σημασία έχει ότι με αυτές τις μετοχές αντίβαρο στις απώλειες άνω του -2% για τις ΑΛΦΑ ΕΕΕ ΠΕΙΡ και ΕΥΡΩΒ, ο μέσος όρος από τις 15:25 ως τις 16:30 κινήθηκε πλάγια, συσσωρεύοντας μεταξύ των 886 και 888 μονάδων με απώλειες μικρότερες του -0,5%. 

Η Αθήνα έχανε πριν την είσοδο των θεσμικών του δολαρίου όσο και ο Stoxx 600, με μεταβολή που ήταν το μισό της πτώσης των DAX και CAC. Η είσοδός τους έριξε τον ΓΔ από τις 886 στις 884, χωρίς αλλαγή των ρυθμών στις συναλλαγές. Αυξάνοντας τις απώλειες των καθοδικών μετοχών του 25άρη, αφήνοντας αμετάβλητα τα κέρδη των ανοδικών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Τέλος στο ανοδικό σερί των προηγούμενων συνεδριάσεων έδωσε την Τετάρτη η Wall Street, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και τις κινήσεις της αγοράς ομολόγων. Οι τιμές πετρελαίου, ενισχύθηκαν χθες περίπου 3%, με τη Γερμανία να προειδοποιεί για πιθανές ελλείψεις σε φυσικό αέριο ενεργοποιώντας σχέδιο έκτακτης ανάγκης με τα αμερικανικά αποθέματα να υποχωρούν. Η άνοδος των τιμών στήριξε τον κλάδο ενέργειας. Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην αγορά ομολόγων καθώς η απόδοση του πενταετούς ξεπέρασε την αντίστοιχη του 30ετούς για πρώτη φορά από το 2016 στη συνεδρίαση της Δευτέρας. 

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,19% ή 65,38 μονάδες στις 35.228,81, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -0,63% στις 4.602,45 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -1,21% στις 14.442,27 μονάδες.

Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,7%) και Walmart (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Home Depot (-3,3%) και Salesforce.com (-1,5%). Πιέσεις δέχθηκαν κάποιες μετοχές από τον χώρο του λιανεμπορίου, στον απόηχο απογοητευτικών αποτελεσμάτων τριμήνου ενώ ακόμη ένα «αδύναμο σημείο» ήταν οι μετοχές ημιαγωγών, με τη μετοχή της Marvell Technology να υποχωρεί 3% και της Nvidia να χάνει περισσότερο από 2% της αξίας της.  Επίσης, η μετοχή της Procter & Gamble υποχώρησε 1,3% μετά την υποβάθμισή της από τη JPMorgan. 

Στο μακροοικονομικό πεδίο, κατά 6,4% ενισχύθηκε ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE) στις ΗΠΑ το τέταρτο τρίμηνο του 2021 σε τριμηνιαία βάση, όπως ενημέρωσε το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης των Ηνωμένων Πολιτειών στην έκθεσή του σχετικά με το ΑΕΠ της χώρας την ίδια περίοδο. Το ποσοστό είναι υψηλότερο από την αύξηση του δείκτη κατά 5,3% το τρίτο τρίμηνο.

Επίσης, χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,35% και του 30ετούς σημείωσε πτώση κατά τρεις μονάδες βάσης στο 2,48%.

ΕΥΡΩΠΗ

Πιέσεις ασκήθηκαν στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές απόκτησαν επιφυλάξεις  για το εάν ισχύει η υπόσχεση της Ρωσίας να περιορίσει τη στρατιωτική δραστηριότητα κοντά στην πρωτεύουσα της Ουκρανίας. 

Παράλληλα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος της ευρωζώνης κινήθηκε καθοδικά κατά 5,4 μονάδες από τον Φεβρουάριο φτάνοντας στις 108,5, ενώ στην ΕΕ έχασε 5,3 μονάδες κι έφτασε στις 107,5, κυρίως λόγω της πτώσης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι τιμές του φυσικού αερίου και των προϊόντων πετρελαίου αυξήθηκαν και πάλι σημαντικά και είχαν σημαντικό αντίκτυπο στον υψηλό ρυθμό πληθωρισμού.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,41% στις 460,19 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,55% στις 7.578,75 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -1,45% στις 14.606,05 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,74% στις 6.741,59 μονάδες.

ΧΑ

Η επιστροφή στη φυγή από το ρίσκο παγκόσμια έφερε, μετά από άμυνα, πτώση -0,59% 

  • Με μείωση των όγκων, οι θεσμικοί, μετά από δυο ανοδικές συνεδριάσεις, αποτύπωσαν από την αρχή διάθεση για εγκατάλειψη του ρίσκου με αμφιταλαντεύσεις ενδιάμεσα.   

  • Τα κέρδη στη συνέχεια σε 8 ως 12  blue chip που έγιναν 10 στο τέλος της συνόδου, δεν στάθηκαν ικανά να καθοδήγησαν τον μέσο όρο δίνοντας ώθηση προς σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Αν και στην αρχή του δεύτερου μέρους ο ΓΔ εμφάνισε κέρδη για μισή ώρα, καθώς οι πιέσεις σε 14 blue chip με τα πλέον δεικτοβαρή ανάμεσά τους επέβαλλαν την κίνηση πάλι σε αρνητικό πεδίο μετά τις 15:20. Η πορεία με κέρδη ξεκίνησε περίπου στις 14:40. Το κλίμα διαμόρφωσαν οι απώλειες των κλαδικών δεικτών των εταιριών στα Τρόφιμα & Ποτά -2,80% από +4,44% την Τρίτη, των Τραπεζών -2,70% από +5,03%, Τηλεπικοινωνιών -2,60% από +4,37%, Βιομηχανικά Προϊόντα -1,13% από +3,68%. Είναι σαφής η πρόθεση διόρθωσης της υπερβολής στην άνοδο της Τρίτης.

  • Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν πτωτική εικόνα με τους Dow και Nasdaq με μεταβολή -0,25% και -0,22% αντίστοιχα, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από την πρώτη ώρα των ευρωπαϊκών συναλλαγών για πτωτικό άνοιγμα. Η αιτία της πτωτικής ορμής στη δυναμική σε παγκόσμια κλίμακα, από την λήξη των ασιατικών συναλλαγών, ήταν οι αρνητικές εξελίξεις γύρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία από το γκρέμισμα των θετικών προσδοκιών από τη αντίδραση του Κρεμλίνου γύρω από τη διαπραγμάτευση των αντιμαχόμενων πλευρών στην Τουρκία.  Αλλά και τα μακροοικονομικά δεδομένα που έδειξαν επιτάχυνση του πληθωρισμού πάνω από τις προβλέψεις των αγορών. 

  • Είχαμε υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, με πιέσεις ως το τέλος σε 54 μετοχές συνολικά. Το επενδυτικό κοινό δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να πιέζει τον ΓΔ να επιστρέψει στο επίπεδο των 884 μονάδων. Είχε πρόσημο αρνητικό η αγορά από τα πρώτα λεπτά, αλλά η μεταβολή κυμάνθηκε από το -1,39% ως το +0,20% στο ημίωρο που αναφέραμε. Την προηγούμενη έκλεισε στις 889,97 μονάδες.

  • Την τάση υπέρ διόγκωσης των απωλειών υποστήριξαν κυρίως τα 7 από τα 14 καθοδικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο πτώση από -1,5% και πάνω και ανάμεσα στα 7 με τη μεγαλύτερη  βρέθηκαν οι ΕΥΡΩΒ -3,66% από +5,45% χθες, ΕΕΕ -2,85% από +4,49%, ΟΤΕ -2,63% από +4,39%, ΑΛΦΑ -2,61% από +5,22%, ΚΟΥΕΣ -2,20%, ΠΕΙΡ -2,07%, και ΕΤΕ -1,77% από +4,95%. Τα υπόλοιπα 7 εμφάνισαν μεταβολές από -0,12% ως -1,40%. Στον αντίποδα με κέρδη άνω του +1,5% βρέθηκαν από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ +7,81%, ΤΕΝΕΡΓ +6,33%, ΑΡΑΙΓ +2,08%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,94%. Ο τζίρος υποχώρησε αισθητά  φθάνοντας στα 73,999 από 98,352 εκατ. ευρώ χθες.

  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν πτωτικής δυναμικής με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με κίνηση σε αρνητικό πεδίο μόνιμα, χωρίς να υπάρχει διάθεση από την πλευρά των επενδυτών για παρακολούθηση της τάσης των αμερικανικών. Η εισβολή στην Ουκρανία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχει υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη και οδήγησε τις προσδοκίες για τις τιμές καταναλωτή στο υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισαν τα ρεκόρ το 1985. Στην Ισπανία, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σχεδόν κατά 10% τον Μάρτιο με το μεγαλύτερο άλμα σε σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, ενώ ξεπέρασε επίσης τις προσδοκίες , ο πληθωρισμός στη Γερμανία.

  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,863% την προηγούμενη περιορίστηκε σε 2,760% έχοντας φθάσει στο 2,874% ενδοσυνεδριακά. 

Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν εξαρχής διάθεση για πωλήσεις θέσεων στα περισσότερα από τα κερδισμένα στο διήμερο blue chip με κίνηση σε αρνητικό πεδίο και αφού η διάθεση αυτή δοκιμάστηκε για ώρες, αμφισβητήθηκαν τα  μόνιμα χαρακτηριστικά της τάσης με εντολές αγοράς  για τα κερδισμένα της ημέρας στην συνέχεια. Έτσι με πέρασμα οριακά πάνω από τις 890 στις 14:37 άρχισε η αναζήτηση για την κορυφή στις 891,74 μονάδες που ήρθε ακριβώς στις 15:02 και άρχισε η κατηφόρα που σταμάτησε στις 883,58 στις 17:00 (-0,72%). Η υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 884,70 μονάδων. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με σχετικά μειωμένο τζίρο, και μεγάλης σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 884,70 από 889,97 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,59% ή 5,27 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε στα 73,999 από 98,352 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 9,640 από 11,745 εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν 5, 023 εκατ. ευρώ, την ΔΕΗ 2,681 εκατ. ευρώ, την ΑΔΜΗΕ 726.250 ευρώ, ΠΕΙΡ 350.750 ευρώ, την ΓΕΚΤΕΡΝΑ 315.000 ευρώ και την ΚΟΥΕΣ 69.840 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 48 από 85 την Τρίτη 29/3 και 54 από 14 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 17 από 19. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,644 από 64,234 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 24,4 εκατ. ευρώ μικρότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,59% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,56%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. 

Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -1,05% στις 2139,12 από 2161,86 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  22,74 μονάδες χαμηλότερα  ενώ ο FTSEΜ προσέθεσε +0,72%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Τη νευρικότητα αντιμετώπισαν οι traders χωρίς αλλαγές προσδοκιών 

Στην  τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης για λίγο στο μέσο της συνόδου, αλλά από το άνοιγμα ως το τέλος, εκτός μερικών λεπτών, σε αρνητικό. Το άνοιγμα στις 2147,01 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό  χάσμα 14,85 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 22,74 μονάδες χαμηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:43 και ήταν οι 2126,35 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2163,30 μονάδες, ήρθε στις 14:54. Το κλείσιμο στις 2139,12 από 2161,86 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,05% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 12,908 εκατ. ευρώ την Τετάρτη  30/3/22. 

Από το πρωί της Τρίτης ειδοποιήσαμε : Η αγοραία συναίνεση έχει καταλήξει στην εκτίμηση, πως ο FTSE25 πρέπει να ξεπεράσει αρχικά, τις 2098,2 μονάδες (εκθετικός ΚΜΟ 200 εβδομάδων), και στη συνέχεια να κατακτήσει τιμές άνω των 2137,8, εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών. Κλείσιμο πάνω από τις 2199, μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 2231 μονάδες. Οι στηρίξεις εντοπίζονται στις 2042 μονάδες, 2000, και στη ζώνη ανάμεσα στις 1911 και 1899 μονάδες. Χθες οι θεσμικοί οδήγησαν τον δείκτη των παραγώγων πάνω από τις 2138 μονάδες αφήνοντας περιθώριο ανόδου στη σημερινή συνεδρίαση. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Απριλίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1007 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2168,00 μονάδες, κατώτερο στις 2130,00 και τελευταίες πράξεις στις 2138,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2138,00 από 2161,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2922 από 2846. Διακινήθηκαν επίσης 52 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο τις 2163,50 μονάδες κατώτερο τις 2126,50 και τελευταίες πράξεις στις 2135,00 με τιμή κλεισίματος τις 2138,75 από 2160,50 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 226 από 178.  

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη το ενδιαφέρον παρέμεινε χαμηλό. Στα calls λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 3 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2100 και τις 2150 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά λήξης Μαΐου ο όγκος ήταν μηδενικός. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς διακινήθηκαν 50 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2050 και τις 2150 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά λήξης Μάιου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. 

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην προηγούμενη συνεδρίαση, της Τρίτης 29/3, στις 658,95 μονάδες με μεταβολή +5,03%. Χθες, Τετάρτη 30/3, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 639,23 μονάδων (-2,99%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 651,38 (-1,15%), και ανώτερο τις 654,92 (-0,61%) έκλεισε στις 641,14 μονάδες με μεταβολή -2,70%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 21,970 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-2,61%) απασχόλησε 6,499 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-1,77%) 7,621 εκατ., η ΠΕΙΡ (-2,07%) απασχόλησε 2,344 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-3,66%) απασχόλησε 4,713 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Αν ο ΔΤΡ συνεχίσει να δίνει κλεισίματα υψηλότερα των 656, ή έστω υψηλότερα των 627 – 620 σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση, μπορεί να ελπίζει σε κίνηση προς τις 719 μονάδες. Αν χαθεί η στήριξη στις 603, δεν μπορεί να αποκλειστεί υποχώρηση προς τις 592 – 587 (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 648,25 από 666,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 0. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι αυξήθηκαν επιλεκτικά από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 10.236 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 91.457 από 90.790 και τιμή κλεισίματος στα 1,12 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4.910 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,34 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 29.572 από 28.511. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 140 οι ανοικτές θέσεις

Της ΕΥΡΩΒ με 11.383 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,06 ευρώ και έγιναν 31.192 από 32.369 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2.749 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,41 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 21.732 από 22.215.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1119 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Ιουνίου, τα 955 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, και τα 623 ΣΜΕ της ΤΕΝΕΡΓ  λήξης Ιουνίου.  

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανύπαρκτο. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

“Τα θετικά νέα συνεχίζουν να έρχονται από τις συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, λειτουργώντας υποστηρικτικά στην ανοδική αντίδραση των Αγορών. Η προσδοκία απομάκρυνσης των Ρωσικών Στρατευμάτων από το Κίεβο, με στόχο την διευκόλυνση των συνομιλιών και η προοπτική εκεχειρίας, κατάφεραν να επαναφέρουν τους κυριότερους Ευρωπαϊκούς δείκτες σε προπολεμικά επίπεδα τιμών.

Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, λόγω του πλήγματος της Coca Cola και της βαρύτητας που έχει στον Γενικό Δείκτη, υπολείπεται αρκετά από τα αντίστοιχα επίπεδα τιμών και τις 943 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακά περιορίστηκε η κατοχύρωση κερδών μετά το χθεσινό ράλι, με τον Γενικό Δείκτη να διατηρείται πάνω από την στήριξη των 880 μονάδων.

Η βραχυπρόθεσμη τάση είναι πλέον θετική, με τις 900 μονάδες να παραμένει ρεαλιστικός στόχος των αγοραστών. Επόμενη αντίσταση εντοπίζουμε στις 930 μονάδες και το 78,6% της πτώσης, ενώ το πτωτικό “χάσμα” του πολέμου στις 943 μονάδες αποτελεί ένα επίσης κρίσιμο σημείο αντίστασης.

Αρκετά καλύτερη η τεχνική εικόνα του δείκτη Τραπεζών, με την διάσπαση των 630 μονάδων να οδηγεί, σε πρώτη φάση, τον κλαδικό δείκτη στην αντίσταση των 660 μονάδων. Η τάση του ΔΤΡ είναι πλέον ξεκάθαρα ανοδική, με τις 700 μονάδες να διαμορφώνουν το επόμενο ισχυρό σημείο αντίστασης, πριν το κρίσιμο πτωτικό “gap” των 719 μονάδων. Οι 630 μονάδες αποτελούν την σημαντικότερη στήριξη, κρίνοντας την βραχυ – μεσοπρόθεσμη τάση του εν λόγω δείκτη.

Οι Ευρωπαϊκές Αγορές συνεχίζουν να προεξοφλούν μια επικείμενη συμφωνία και όπως αναφέραμε νωρίτερα, η πλειονότητα των δεικτών βρίσκονται ήδη σε ψηλότερα επίπεδα τιμών, από εκείνα πριν τη σύρραξη. Με τις οικονομικές συνέπειες του πολέμου όμως να φαίνεται πως παραμένουν, το γνώριμο ρητό ‘Buy the rumor sell the news’ θα πρέπει να υπάρχει στην σκέψη των επενδυτών, σε περίπτωση συμφωνίας”.

Σήμερα 

Οι μετοχές της Ασίας εμφάνισαν μεικτή εικόνα σήμερα Πέμπτη 31/3, καθώς μειώθηκαν οι ελπίδες για τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία μέσω διαπραγματεύσεων, ενώ οι αγορές ομολόγων σηματοδοτούσαν ανησυχία ότι οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να βλάψουν την οικονομία των ΗΠΑ.

Στις 8:45 

Ο ιαπωνικός Nikkei υποχωρούσε -0,73%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε πτώση -0,20%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,42% ψηλότερα 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο -1,05% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε καθοδική μεταβολή -0,34%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε απώλειες -0,61% και ήταν στις 592,16 μονάδες