Skip to main content

Λαγκάρντ: Ο πόλεμος επιβραδύνει την ανάπτυξη και αυξάνει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε για τις επιζήμιες συνέπειες του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και προέτρεψε τις κυβερνήσεις και τους επενδυτές να διαθέσουν πόρους για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ηπείρου.

«Όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος, τόσο μεγαλύτερο είναι πιθανό να είναι το κόστος», είπε την Τετάρτη από την Κύπρο. «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα σχέδιο για να διασφαλίσει ότι οι απαραίτητες επενδύσεις θα ξεκινούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα και ομαλά, με τα δημόσια και ιδιωτικά οικονομικά να αλληλοενισχύονται», πρόσθεσε.

Η Λαγκάρντ είπε ότι η εισβολή της Ρωσίας εγκυμονεί «σημαντικούς κινδύνους για την ανάπτυξη» και έχει εισαγάγει «σημαντική αβεβαιότητα» στις οικονομικές προοπτικές. Ταυτόχρονα, το κόστος ενέργειας, η αύξηση των τιμών των τροφίμων και τα επίμονα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα «είναι πιθανό να αυξήσουν τον πληθωρισμό», είπε.

«Ο καλύτερος τρόπος με τον οποίο η νομισματική πολιτική μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την αβεβαιότητα είναι να δώσει έμφαση στις αρχές της προαιρετικότητας, του σταδιακού χαρακτήρα και της ευελιξίας», είπε η Λαγκάρντ.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αποφάσισαν να τερματίσουν το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς περιουσιακών στοιχείων αυτόν τον μήνα και είπαν ότι η τακτική αγορά ομολόγων θα μπορούσε να σταματήσει το τρίτο τρίμηνο, εκτός εάν υπάρξουν θεμελιώδεις αλλαγές στις προοπτικές για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης.

Τι είπε για την Κύπρο 

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία, με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, παρουσία του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κωνσταντίνου Ηροδότου, η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην παραγωγική, όπως τη χαρακτήρισε, ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να μάθουμε πολλά από το παράδειγμα της Κύπρου. Αυτή η χώρα έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι με τη δημιουργικότητα, την ανθεκτικότητα και την αίσθηση του σκοπού, οι κρίσεις μπορούν να ξεπεραστούν», δήλωσε.

«Όπως γνωρίζετε, η Ευρώπη, ο κόσμος, βρίσκεται αντιμέτωπος με τρομακτικές προκλήσεις. Ο ορίζοντας έχει θολώσει από την φρικτή κατάσταση που εξελίσσεται στην Ουκρανία, καθώς και το μέγεθος του ανθρώπινου πόνου εκεί. Και οι σκέψεις μας βρίσκονται πάντοτε με τα θύματα αυτής της αδικαιολόγητης πράξης επιθετικότητας», τόνισε και πρόσθεσε:

 «Με την Αυτού Εξοχότητα συζητήσαμε το πώς οι πρόσφατες εξελίξεις επηρεάζουν την ζώνη του ευρώ και την κυπριακή οικονομία, καθώς και πιθανούς τρόπους υποστήριξης των πιο ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας από τις επιπτώσεις του πολέμου στις τιμές και την οικονομική δραστηριότητα. Κάθε ευρωπαϊκή χώρα επηρεάζεται από αυτήν την κατάσταση. Ο πόλεμος αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση της συλλογικής μας ευπάθειας και του γεγονότος ότι η ειρήνη δεν μπορεί ποτέ να θεωρείται δεδομένη. Για πάρα πολύ καιρό, η Ευρώπη είχε απομονωθεί σε περιοχές όπου είμαστε πιο δυνατοί αν δράσουμε μαζί και από κοινού. Είναι καιρός να γίνουμε πιο έξυπνοι, πιο στρατηγικοί και να συγκεντρώσουμε καλύτερα τους κοινούς μας πόρους. Θα πρέπει να γίνουμε λιγότερο εξαρτημένοι από εχθρικούς παράγοντες, να αναπτύξουμε τις δικές μας ικανότητες στον τομέα της ενέργειας και της άμυνας, και το πιο σημαντικό, να γίνουμε πιο πράσινοι γρηγορότερα», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Κ. Ηροδότου, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την απορρόφηση των κραδασμών από τις νέες προκλήσεις, σημειώνοντας πως στο νέο περιβάλλον προκλήσεων, είναι αναγκαίο να λαμβάνονται συνεχώς πρόσθετα μέτρα. Θα αντιμετωπίσουμε τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προκλήσεις με τον καλύτερο και τον πλέον προληπτικό τρόπο, τόνισε ο κος Ηροδότου.

Τη βεβαιότητα, τέλος, ότι η Κύπρος θα εξέλθει πιο δυνατή από αυτή τη συγκυρία, καθότι όπως ανέφερε, έχει εφαρμόσει φιλόδοξες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, την καθιστά κόμβο για επιχειρήσεις και επενδύσεις στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο, η Λαγκάρντ θα συμμετάσχει σε συνέδριο της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, με θέμα το μέλλον της Ευρωπαϊκής οικονομίας και υφιστάμενες προκλήσεις.