Skip to main content

Φίλιπ Λέιν: Η Ευρώπη ίσως χρειαστεί να συνηθίσει σε υψηλότερες τιμές

«Η Ευρώπη ίσως χρειαστεί να συνηθίσει σε υψηλότερες τιμές», καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδεινώνει τον πληθωρισμό που ήταν ήδη υψηλός πριν εισβάλει η Ρωσία, προειδοποιεί ο Φίλιπ Λέιν, επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Politico.

Αναφερόμενος στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία, ο Λέιν επέμεινε πάντως στην άποψη ότι ο πληθωρισμός είναι ένα προσωρινό φαινόμενο και θα υποχωρήσει — παρά τον πόλεμο. «Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πληθωρισμού θα υποχωρήσει … η ανησυχία με την οποία ξυπνάμε κάθε μήνα και διαβάζουμε ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από τον προηγούμενο μήνα – αυτό το στοιχείο πιστεύουμε ότι θα μειωθεί. Πιστεύουμε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί αργότερα φέτος και θα είναι πολύ χαμηλότερος το επόμενο και το μεθεπόμενο έτος σε σύγκριση, με φέτος», τόνισε ο επικεφαλής οικονομολόγος.

O Φίλιπ Λέιν απέρριψε επίσης τις συγκρίσεις με τη δεκαετία του 1970, μια περίοδο συνώνυμη με το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού. «Η τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή, απαιτεί πολλή αλλαγή στη συμπεριφορά, αλλά ταυτόχρονα —επιστρέφοντας στην πολύ δημοφιλή αναλογία της δεκαετίας του 1970— δεν το βλέπουμε ως ένα είδος παγιωμένης φάσης όπου κάθε χρόνο ο πληθωρισμός θα είναι υψηλός. Πιστεύουμε όντως, επειδή είναι εισαγόμενος πληθωρισμός, ότι ουσιαστικά η δυναμική θα περιοριστεί δραστικά».

Ο Λέιν υποστήριξε ότι ο αντίκτυπος στην ενέργεια είναι πιο σημαντικός για την Ευρώπη από ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου. «Σε σύγκριση με τις ΗΠΑ… Η Ευρώπη είναι σημαντικός εισαγωγέας ενέργειας, οι ΗΠΑ είναι επίσης παραγωγός ενέργειας καθώς και χρήστης ενέργειας». Ως αποτέλεσμα, οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα ωφελήσουν μέρος της οικονομίας των ΗΠΑ – αλλά όχι στην περίπτωση της Ευρώπης όπου οι υψηλές τιμές ενέργειας σημαίνουν «συλλογικά κακά νέα».

Ο Φίλιπ απέφυγε να διευκρινίσει πότε η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων. «Η νομισματική πολιτική θα βασίζεται στα δεδομένα», είπε. «Υπάρχουν σενάρια όπου θα ήταν σκόπιμο να ξεκινήσει η ομαλοποίηση των επιτοκίων αργότερα φέτος. Αλλά υπάρχουν και σενάρια, που λένε ότι θα ήταν σκόπιμο να προχωρήσουμε σε μεταγενέστερο χρονικό σημείο».

naftemporiki.gr