Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Με το κύμα των ανατιμήσεων να μην έχει ανακοπεί στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων αλλά και για την εφοδιαστική ασφάλεια. Το τοπίο στα ενεργειακά δεν έχει ξεδιαλύνει ακόμα, καθώς η Σύνοδος Κορυφής έκανε τα πρώτα βήματα αλλά τα δυσκολότερα θέματα πήραν μετάθεση για αργότερα. Το γεγονός αυτό δεν δίνει έναν καθαρό οδικό χάρτη για το επόμενο διάστημα, με αποτέλεσμα στην κυβέρνηση να επιστρατεύουν μέτρα σε… δόσεις.
Οι ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, σε είδη διατροφής και γενικά πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα θα συζητηθούν αύριο σε σύσκεψη που θα έχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά. Από το κυβερνητικό στρατόπεδο επισημαίνεται πως δεν υπάρχει επισιτιστικός κίνδυνος, ωστόσο στόχος είναι να διασφαλιστεί πως και το επόμενο διάστημα δεν θα υπάρξουν προβλήματα με την επάρκεια στα τρόφιμα.
Στο πλαίσιο αυτό αναζητούνται εναλλακτικές σε άλλες χώρες για την εισαγωγή μιας σειρά προϊόντων, που μέχρι τώρα η χώρα προμηθευόταν κυρίως από την Ρωσία και την Ουκρανία (όπως ηλιέλαιο, καλαμπόκι, μαλακό σιτάρι). Επίσης αναμένεται να ανακοινωθεί η διάθεση 40 εκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων ως πρώτο βήμα, ενώ αναζητείται λύση στο θέμα της τιμής των λιπασμάτων.
Παράλληλα κινήσεις γίνονται στα εξής «μέτωπα»:
-Χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης πριν από το Πάσχα. Όπως έχει ανακοινωθεί θα καλυφθούν χαμηλοσυνταξιούχοι (με εισοδηματικά κριτήρια), δικαιούχοι επιδόματος παιδιού, δικαιούχοι ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κ.α.
-Αναζήτηση πρόσθετων μέτρων, εφόσον συνεχιστούν οι ανατιμήσεις. Για παράδειγμα η παράταση των μειωμένων συντελεστών σε μεταφορές, καφέ, τουριστικό πακέτο κ.α. (είναι στο 13%) ή ακόμα και η μείωση από το 13% στο 6% για συγκεκριμένα προϊόντα διατροφής (π.χ. αλεύρι, ηλιέλαιο).
-Στενή παρακολούθηση σε 7 κατηγορίες προϊόντων, όπου οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλλουν τα αποθέματα σε πρώτες ύλες για την παραγωγή, μεταξύ των οποίων λιπάσματα ζωοτροφές, σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι άλευρα και φυτικά έλαια εκτός ελαιολάδου. Η μη συμμόρφωση επισύρει κατάσχεση και πρόστιμο έως 100.000 ευρώ.
-Θέσπιση «κόφτη» στο περιθώριο μικτού κέρδους για σειρά αγαθών και υπηρεσιών. Απαγορεύεται, συγκεκριμένα, η αποκόμιση μικτού κέρδους από την πώληση οποιουδήποτε προϊόντος ή την παροχή οποιασδήποτε υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη διαβίωση, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, που υπερβαίνει το αντίστοιχο περιθώριο μικτού κέρδους προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2021.
-Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά για να αντιμετωπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Συγκεκριμένα τον τελευταίο μήνα έγιναν 3500 έλεγχοι στην αγορά, διαπιστώθηκαν 841 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 500 .000 ευρώ.
Το ενεργειακό σχέδιο της κυβέρνησης
Σε τέσσερις άξονες ξεδιπλώνεται το σχέδιο της κυβέρνησης στο ενεργειακό πεδίο:
1.Παράταση των μέτρων για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να στηριχθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις
2.Φορολόγηση των υπερκερδών από τις εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας με συντελεστή 90%. Στο πλαίσιο αυτό έχει δοθεί εντολή στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να αρχίσει να αναλύει τα στοιχεία όλων των εταιρειών ενέργειας από τον περασμένο Οκτώβριο έως σήμερα
3.Επεξεργασία εναλλακτικών σεναρίων για την αποθήκευση φυσικού αερίου για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια εφοδιασμού τον επόμενο χειμώνα. Η Ελλάδα δεν διαθέτει αποθήκες φυσικού αερίου και μια λύση θα ήταν να προχωρήσει σε συμφωνίες, με χώρες που διαθέτουν όπως για παράδειγμα η Ιταλία και η Βουλγαρία.
4.Επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να υπάρξει εικόνα σχετικά με δυνητικά κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία να είναι εμπορικά αξιοποιήσιμα. Το επόμενο δεκαπενθήμερο αναμένονται και ανακοινώσεις για το θέμα
Παράλληλα στην κυβέρνηση αναμένουν και τις επόμενες κινήσεις της Ε.Ε. στο ενεργειακό πεδίο, ωστόσο οι αποφάσεις λαμβάνονται με αργά βήματα. Για παράδειγμα στο κείμενο των συμπερασμάτων γίνεται ρητή αναφορά αλλά χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη δέσμευση στη θέσπιση ανώτερης τιμής στο φυσικό αέριο, θέμα που καλείται να εξετάσει η Κομισιόν. Στο τελικό κείμενο γίνεται αναφορά στην από κοινού προμήθεια φυσικού αερίου – ένα τέτοιο μοντέλο είχε εφαρμοστεί για το εμβόλια για τον covid- ωστόσο αυτή τη φορά είναι σε …εθελοντική βάση. Σχετικά με την αποσύνδεση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας από αυτές του φυσικού αερίου οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το Μάιο.