Skip to main content

Με διαφορετικούς όρους ο «Ηρακλής ΙΙ»

Από την έντυπη έκδοση

Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]

Σημαντικές βελτιώσεις έναντι του «Ηρακλή Ι» θα φέρουν οι όροι του δεύτερου APS για τις τράπεζες και τους servicers. H μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δύο προγραμμάτων έγκειται, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στο ότι οι servicers θα έχουν τη δυνατότητα απόκτησης ακινήτων από τους πλειστηριασμούς όπως και οι τράπεζες, ώστε να μπορούν να φθάνουν ασφαλέστερα τους στόχους των ανακτήσεων από κόκκινα δάνεια. Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με εκπροσώπους των τραπεζών για τα θέματα που αφορούν τον «Ηρακλή ΙΙ».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αυτής διαπιστώθηκε πλήρης σύμπτωση απόψεων κυβέρνησης – τραπεζών για το χρονοδιάγραμμα και τον τρόπο λειτουργίας του δεύτερου APS. Ο στόχος είναι η τελική έγκριση της σχετικής πρότασης από την DG Comp ως το τέλος Μαρτίου, ώστε το APS να είναι έτοιμο προς λειτουργία μέχρι τις 11 Απριλίου, γι’ αυτό και όλα τα κείμενα θα έχουν σταλεί έως το τέλος Φεβρουαρίου στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά του «Ηρακλή ΙΙ», η διάρκεια του APS διαμορφώνεται στους 18 μήνες, το ύψος των τιτλοποιήσεων που θα δεχθεί θα ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ και οι εγγυήσεις θα διαμορφωθούν κοντά στα 12 δισ. ευρώ.

Τρόπος λειτουργίας

Σημαντικές αναμένονται και οι βελτιώσεις ως προς τον τρόπο λειτουργίας του APS.

Ειδικότερα, πηγές αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές μεγαλύτερη περίοδος χάριτος για τους servicers, που μπορεί να φθάσει και τους 36 μήνες από τους 24 που υπάρχουν μέχρι σήμερα ως προς τις ανακτήσεις, και αυτό λόγω των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από τη μη διενέργεια πλειστηριασμών. Το νέο θεσμικό πλαίσιο θα προβλέπει επίσης ένα μαξιλάρι ρευστότητας από ιδιωτικά κεφάλαια που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους σκοπούς, μεταξύ των οποίων να μπορούν οι servicers να αγοράζουν τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς ώστε να έχουν τη δυνατότητα στη συνέχεια να τα μεταπωλούν, φέρνοντας πιο κοντά τους στόχους της ανάκτησης.