- Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου υποχώρησαν ελαφρά σήμερα το πρωί. Το αργό Brent παρέμεινε στα 116 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό σημείωσε πτώση 2,0% στα 109,5 δολάρια το βαρέλι.
- Η έλλειψη προόδου στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις Ρωσίας-Ουκρανίας συνέχισε να επιβαρύνει το επενδυτικό φρόνημα.
- Τα ασιατικά χρηματιστήρια συνέχισαν τον ανοδικό τους βηματισμό ακολουθώντας την άνοδο στη Wall Street καθώς τα κεφάλαια από τις πωλήσεις θέσεων σε κρατικά ομολόγα επιστρέφουν στα χρηματιστήρια.
- Οι αγορές ομολόγων επέκτειναν την υποχώρησή τους καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την υιοθέτηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα μιας ακόμη πιο επιθετικής προσέγγισης για τον περιορισμό του πληθωρισμού.
- Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφανίζουν κέρδη της τάξης του +0,20% και αυτά για τους ευρωπαϊκούς δείκτες ειδοποιούν για ανοδική έναρξη.
- Οι επενδυτές στην Αθήνα με φτωχό τζίρο, και σχετικά μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 867,54 μονάδες, με μεταβολή +0,96% ή 8,22 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 48,122 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 1,341 εκατ. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +1,16% στις 2069,58 μονάδες, ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,68%.
Με την εμφανή αυτές τις μέρες διάθεση για παρακολούθηση των διεθνών αγορών από την Αθήνα θεωρούμε πιθανή την ανοδική συνέχεια με αποτέλεσμα να δοκιμαστεί πάλι η σκληρότητα της οροφής στις 880 μονάδες. Χθες διαπιστώνοντας πως την άνοδο στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οδηγούσαν οι Τράπεζες, οι Ασφαλιστικές και οι εταιρίες των ανταλλακτικών για τα αυτοκίνητα, θεωρήσαμε βέβαιη την ανοδική δυναμική και στην Αθήνα. Λόγω της εξάρτησης της τάσης από τις συστημικές Τράπεζες. Αλλά οι χαμηλοί όγκοι ειδοποίησαν έγκαιρα, πως οι επαγγελματίες δεν είχαν ξεφορτωθεί τις επιφυλάξεις τους αναφορικά με το βραχυπρόθεσμο μέλλον των αποτιμήσεων. Ο φτωχός τζίρος βοούσε ότι κατέβηκαν στον πάγκο της αγοράς με τη λογική του… βλέποντας και κάνοντας. Ωστόσο από την ώρα που κάθισαν μπροστά στις οθόνες τους, σαν ευχαριστημένοι και καλά αμειβόμενοι υπάλληλοι, είπαν να κάνουνε και καμιά δουλειά.
Περιμέναμε χθες να αρχίσουμε να σημειώνουμε αριθμούς από τη χθεσινή συνεδρίαση όταν θα φθάσει ο τζίρος τα 30 εκατ. ευρώ. Αυτό έγινε στις 16:22 και ο ΓΔ βρισκόταν στις 862,5 μονάδες με μεταβολή +0,37% και το ανώτερό του ήταν στις 865,6 με κατώτερο τις 859,6. Συνεπώς κέντησαν οι διαχειριστές τις αποτιμήσεις των μετοχών που τους ενδιέφεραν και για τις υπόλοιπες αδιαφόρησαν, περιμένοντας με μετοχές και κεφάλαια την είσοδο των θεσμικών του δολαρίου. Αλλά εδώ που τα λέμε, χωρίς καμία καταλυτική αλλαγή στα γεωπολιτικά αυτό που επιδίωξαν ήταν η εκτίναξη των τραπεζικών blue chip. Δηλαδή το σίγουρο γκανιάν βάσει των “οδηγιών” από τα ευρωπαϊκά. Αυτά ανεβαίνουν όταν υποχωρεί το πετρέλαιο.
Οι δε τράπεζες του FTSE25 γίνονται όλο και πιο γοητευτικές επενδυτικά, όσο διατηρούνται οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων. Είναι γνωστό από τις διοικήσεις πως στην Τράπεζα Πειραιώς για παράδειγμα, η αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης του βασικού επιτοκίου αναφοράς της ΕΚΤ, θα αυξήσει τα έσοδα κατά 50 εκατ. ευρώ. Στην Εθνική Τράπεζα η αύξηση θα προσέδιδε αύξηση εσόδων κατά 70 εκατ. ευρώ στο έτος. Κάτι τέτοια θα σκέφτηκαν χθες οι θεσμικοί που μάζεψαν διακριτικά μετοχές του κλάδου, περιμένοντας την πρώτη φορά που η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια.
Οι εγχώριοι επενδυτές υστερούν στις αντιδράσεις τους έναντι των αντιστοίχων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Η δικαιολογία που κυκλοφορεί αφορά στην αστάθεια και την αβεβαιότητα που προκαλούν οι γεωπολιτικές εντάσεις. Το ταμπλό πάλι, αποτυπώνει την απογοήτευση ή τον ενθουσιασμό που προκαλούν τα εταιρικά αποτελέσματα και οι αποφάσεις των διοικήσεων των εισηγμένων. Υπάρχει συνεπώς ζωντάνια, που όμως δεν καταφέρνει να μετουσιωθεί σε γενικευμένο αγοραστικό ενδιαφέρον και από την Beta Sec. ειδοποιούν, πως αυτή η ευεργετική για την αγορά εξέλιξη αργεί ακόμα: “Ήπια συνεδρίαση η σημερινή (χθεσινή), καθώς οι επενδυτές τηρούν στάση αναμονής, αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τις ενεργειακές τιμές. Κάποιες επιλεκτικές τοποθετήσεις θα μπορούσαν να υπάρξουν λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων”. Παράλληλα με τον φόβο των αναλυτών για την εγκατάσταση του στασιμοπληθωρισμού διατηρείται η εκτίμηση πως η συσσώρευση ταιριάζει στην Αθηναϊκή αγορά όσο ισχύουν τα γεωπολιτικά προβλήματα. Η Leon Depolas Sec. αναφέρει: “Συνεχίζουν να σκαρφαλώνουν οι Κρατικές ομολογιακές αποδόσεις. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη χθεσινή ομιλία του ο κ. Πάουελ ανέφερε ότι δεν αποκλείεται αύξηση 50μβ στην επόμενη συνεδρίαση της FED, αν αυτό χρειαστεί. Πιθανή είναι η περαιτέρω συσσώρευση του ΓΔΧΑ γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει ουσιαστική διαφοροποίηση στις εξελίξεις”. Συμπληρωματικά στα παραπάνω, από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ σημείωσαν: “Το θολό σκηνικό σε σχέση με την προοπτική επιτυχούς ολοκλήρωσης των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, από κοινού με την νέα αναρρίχηση των τιμών του Πετρελαίου, λόγω του ενδεχομένου Ευρωπαϊκού εμπάργκο στο Ρωσικό Πετρέλαιο, συνιστούν δυσοίωνες εξελίξεις για τις Διεθνείς Αγορές. Αναπόφευκτα, χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για το Ελληνικό Χρηματιστήριο”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Με κέρδη έκλεισε η Wall Street μετά τις απώλειες της Δευτέρας που προκλήθηκαν από τις δηλώσεις του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ. Ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,74% ή κατά 254,47 μονάδες στις 34.807,46, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,13% στις 4.511,61 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +1,95% στις 14.108,82 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+2,8%) και Nike (+2,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-0,4%) και Caterpillar (-0,3%).
Νωρίτερα ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας Τζέιμς Μπούλαρντ τόνισε: “Η Fed πρέπει να κινηθεί επιθετικά και να οδηγήσει τα επιτόκια των ΗΠΑ μέχρι το σημείο που θα περιορίζουν «ελαφρώς» την οικονομική δραστηριότητα για να κρατήσει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο”.
Η Goldman Sachs αναθεώρησε και αυτή τις προβλέψεις της ως προς την επιτοκιακή πολιτική της Fed, περιμένοντας τώρα επιτοκιακές αυξήσεις της τάξης των 50 μονάδων βάσης το Μάιο και τον Ιούνιο. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της UBS, Τζόναθαν Πίνγκλ, θεωρεί και αυτός πολύ αυξημένη την προοπτική μίας επιτοκιακής αύξησης των 50 μονάδων βάσης.
Οι μετοχές τεχνολογίας κινήθηκαν ανοδικά, παρά το γεγονός ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο 2,39%, στο υψηλοτερο επίπεδο από το Μάιο του 2019. Σε άνοδο και οι μετοχές των τραπεζών, συμπορευόμενες με τις ομολογιακές αποδόσεις. Η μετοχή της JPMorgan ενισχύθηκε 2,1%, ενώ της Bank of America 3,1%.
ΕΥΡΩΠΗ
Άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο και τις ανακοινώσεις μακροοικονομικών μεγεθών. Συγκεκριμένα κατά 3,9% αυξήθηκε η κατασκευαστική παραγωγή τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Eurostat. Τον Δεκέμβριο του 2021, η παραγωγή στις κατασκευές μειώθηκε κατά 1,5% στην ευρωζώνη και κατά 1,2% στην ΕΕ.
“Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επηρεάσει την ανάπτυξη της ευρωζώνης, αλλά αναμένεται να διατηρηθεί η αναπτυξιακή τροχιά ακόμη και αν η σύγκρουση κλιμακωθεί”, δήλωσε την Τρίτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Λουί ντε Γκίντος.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,85% στις 458,65 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,46% στις 7.476,72 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +1,02% στις 14.473,20 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,17% στις 6.659,41 μονάδες.
ΧΑ
Η ανοδική τάση παγκόσμια, επέβαλε στα τελευταία λεπτά άνοδο +0,96%
- Με διατήρηση των χαμηλών όγκων, οι θεσμικοί, μετά από μια πτωτική σύνοδο, αποτύπωσαν από την αρχή διάθεση για συσσώρευση πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας.
- Τα κέρδη σε περίπου 12 – 15 blue chip που έγιναν 16 στο τέλος της διαπραγμάτευσης, ήταν αυτά που κατάφεραν να αντισταθμίσουν την ώθηση προς χαμηλότερα επίπεδα από τις απώλειες των κλαδικών δεικτών για εταιρίες Κοινής Ωφέλειας -0,2%, Προσωπικά Προϊόντα -0,6%, Τηλεπικοινωνίες -0,66%. Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδική εικόνα με τους Dow και Nasdaq σε άνοδο +0,69% και +2,06% αντίστοιχα, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν από το πρωί για ανοδικό άνοιγμα. Η αιτία της ανοδικής ορμής στη δυναμική σε παγκόσμια κλίμακα, μετά το πέρας των ασιατικών συναλλαγών, ήταν η στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος στις Τράπεζες.
- Είχαμε υπεροχή των ανοδικών μετοχών έναντι των πτωτικών στο ταμπλό, ασθενή πίεση σε περισσότερες από 40 μετοχές συνολικά, το επενδυτικό κοινό δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον ΓΔ να επιστρέψει κάτω από το επίπεδο των 859,6 μονάδων. Είχε πρόσημο θετικό η αγορά σταθερά αλλά η μεταβολή κυμάνθηκε από το +0,03% ως το +0,96% στο κλείσιμο. Την προηγούμενη έκλεισε στις 859,35 μονάδες.
- Την τάση υπέρ των απωλειών υποστήριξαν κυρίως τα 3 από τα 6 πτωτικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο υποχώρηση από -0,45% και πάνω και ανάμεσα στα 3 με τη μεγαλύτερη πτώση (άνω του -0,9%) βρέθηκαν οι ΚΟΥΕΣ -2,10%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,10%, ΔΕΗ -0,93%. Τα υπόλοιπα 3 εμφάνισαν μεταβολές από -0,40% ως -0,80%. Στον αντίποδα με κέρδη βρέθηκαν 16 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισαν με κέρδη πάνω από +2% οι ΑΛΦΑ +3,54%, ΤΙΤC +3,20%, ΜΥΤΙΛ +2,79%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +2,12%, ΕΤΕ +2,09%, ΜΠΕΛΑ +2,07%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε με τα περίπου 10 εκατ. ευρώ των δημοπρασιών στο τέλος στα 48,122 από 43,509 εκατ. ευρώ.
- Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν ανοδική με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε κέρδη έως +1,1%. Για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν +1,05%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν στο +0,82% αλλά ίδια μεταβολή είχαν ο DAX στο +1,05% με τον CAC στο +1,06% ενώ η αρχική άνοδος στους δείκτες της Wall Street, με αυξημένη νευρικότητα, είχε μετουσιωθεί σε κέρδη +1,08% για τον S&P500 ενώ ο Nasdaq μετά τις 17:35 ενισχυόταν κατά +2%.
- Σήμερα η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 2,691% την προηγούμενη ανέβηκε σε 2,728% έχοντας φθάσει στο 2,750% ενδοσυνεδριακά.
Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν διάθεση για σποραδικές αγορές στα μισά τουλάχιστον blue chip με κίνηση σε θετικό πεδίο και αφού η διάθεση αυτή δοκιμάστηκε αρκετά αλλά διογκώθηκε στην συνέχεια. Έτσι με πέρασμα οριακά πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης μετά τις 14:28 ορίστηκε ο πυθμένας στις 859,6 μονάδες χονδρικά και άρχισε η αντίδραση.
Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 867,54) ενωρίτερα, με ανοδικό κλίμα για τα ΣΜΕ των δεικτών στις ΗΠΑ, βελτιώθηκε το κλίμα στο τελευταίο 30λεπτο, που εμφανίζονται οι θεσμικοί του δολαρίου. Η προσπάθεια των market makers φάνηκε πως ήταν να διατηρηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 865 μονάδες και κατάφεραν να τον κρατήσουν άνω των 867,5. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 859,59 μονάδες (στις 14:28) έχοντας μεταβολή τότε +0,03% εκτινάχθηκε κατόπιν. Έτσι από τα επίπεδα οριακά κάτω των 860 μονάδων, η τάση ως τις δημοπρασίες έγινε έντονα ανοδική. Έτσι οι συναλλασσόμενοι οδήγησαν τον ΓΔ στις 865,59 στις 17:00 (+0,71%). Η εκτίναξη της ζήτησης κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 867,54 μονάδων.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με φτωχό τζίρο, και σχετικά μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 867,54 από 859,32 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,96% ή 8,22 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 48,122 από 43,509 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 1,341 από 1,044 εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν 842.125 ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 274.400 ευρώ και την ΔΕΗ 224.700 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 52 από 42 τη Δευτέρα και 42 από 54 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 24 από 21. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 62,708 από 62,214 δις ευρώ.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 4,6 εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,96% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,82%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +1,16% στις 2093,65 από 2069,58 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 24,07 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,68%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Με χαμηλούς όγκους παρακολουθούν οι traders τις συναλλαγές της εβδομάδας
Δεν άφησε ασυγκίνητους τους traders των παραγώγων η άνοδος σε 16 blue chip στη σύνοδο της Τρίτης όπως φαίνεται από την μείωση της απόστασης των κλεισιμάτων των ΣΜΕ τρέχουσας σειράς και του υποκείμενου δείκτη. Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε ότι ο FTSE25 με ανοδικό βήμα 24 μονάδων πέρασε πάνω από τις 2093 μονάδες με τον εκθετικό ΚΜΟ200 ημερών τις 2140 μονάδες και τον απλό στις 2169. Απαιτούνται μερικές ανοδικές συνεδριάσεις για να περάσει ο δείκτης των παραγώγων πάνω από τους ΚΜΟ200 εκθετικό και απλό για να επανέλθει η μεσοπρόθεσμη ανοδική τάση. Ως τότε οι επιφυλάξεις θα δίνουν υστέρηση στα ΣΜΕ έναντι του 25άρη. Οι δε όγκοι θα έχουν αναλογία με την υποχώρησή τους στην υποκείμενη αγορά.
Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας με κυριαρχία των νέων σειρών στα παράγωγα προϊόντα, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης σταθερά. Αλλά από τις 14:28 πέρασε μόνιμα σε σταθερής κλίσης άνοδο. Το άνοιγμα στις 2084,78 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 15,2 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 24,07 μονάδες υψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2093,65 μονάδες, ήρθε στις 17:15. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:28 και ήταν οι 2071,30 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2093,65 από 2069,58 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,16% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 4,792 εκατ. ευρώ την Τρίτη 22/3/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Απριλίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 236 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2141,50 μονάδες, κατώτερο στις 2071,00 και τελευταίες πράξεις στις 2096,75 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2091,75 από 2063,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3003 από 3003. Διακινήθηκε επίσης 1 ΣΜΕ της σειράς Μαΐου με ανώτερο τις 2080,25 από 2085,00 μονάδες κατώτερο τις 2080,25 από 2085,00 και τελευταίες πράξεις στις 2080,25 με τιμή κλεισίματος τις 2092,00 από 2062,75 μονάδες και τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 114 από 114.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε χαμηλό ενδιαφέρον. Στα calls λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 5 από 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Μαΐου δεν διακινήθηκαν. Στα δικαιώματα πώλησης της νέας τρέχουσας σειράς δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Ενώ για την επομένη σειρά ο όγκος ήταν 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 μονάδες.
Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Δευτέρας στις 611,11 με μεταβολή -1,22%. Χθες, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 610,86 μονάδων (-0,04%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 616,43 (+0,87%), και ανώτερο τις 626,5 (+2,52%) έκλεισε στις 624,17 με μεταβολή +2,14%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 16,497 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+3,54%) απασχόλησε 4,875 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,09%) 5,524 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,72%) απασχόλησε 1,430 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+1,48%) απασχόλησε 4,668 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 631,00 από 617,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 0.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
- Της ΑΛΦΑ με όγκο 4.735 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 86.915 από 85.754 και τιμή κλεισίματος στα 1,09 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ της σειράς Σεπτεμβρίου και έμειναν 30 ανοικτές θέσεις
- Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4.777 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 3,17 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 33.690 από 33.408.
- Της ΕΥΡΩΒ με 1896 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος στα 1,05 ευρώ και έγιναν 32.061 από 31.038 τα ανοικτά ΣΜΕ.
- Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 449 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τιμή κλεισίματος 1,40 ευρώ και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 22.270 από 22.164.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 430 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Ιουνίου, τα 260 ΣΜΕ του ΟΠΑΠ λήξης Ιουνίου και τα 219 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ λήξης Ιουνίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ευρύ και αφορούσε τα 1.000 συμβόλαια για ΟΤΕ, και στα 1.000 για ΕΥΔΑΠ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας
ΣΕ ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ…
Συμπληρώνεται σύντομα ένας μήνας της κρίσης στην Ουκρανία και οι βομβαρδισμοί και οι συγκρούσεις συνθέτουν το κυρίαρχο σκηνικό, με την πολιορκημένη Μαριούπολη να αποτελεί τη σύγχρονη Δαντική κόλαση καθώς σωροί πολλών νεκρών αμάχων κείτονται στα οδοστρώματα. Ωστόσο, οι διεξαγόμενες συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας δεν διαφαίνεται ότι θα οδηγήσουν σύντομα σε συμφωνία για εκεχειρία και το ενδεχόμενο παράτασης ή κλιμάκωσης των εχθροπραξιών να είναι πιθανό !
Εν μέσω ενός τέτοιου σκηνικού που ουδείς πιθανολογούσε ότι θα συμβεί ακόμη και πριν ένα μήνα, οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές: η απειλή εφαρμογής ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο επαναφέρει σε ανοδική τροχιά την τιμή του brent προς τα 120 δολάρια/βαρέλι. Τα αποθέματα τροφίμων μειώνονται καθώς οι δυτικοί καταναλωτές σπεύδουν να αγοράσουν φοβούμενοι πιθανές ελλείψεις. Οι χώρες παραγωγοί δημητριακών και άλλων εμπορευμάτων περιορίζουν τις εξαγωγές και το ενδεχόμενο επισιτιστικής κρίσης για τους πληθυσμούς πολλών χωρών (της Αφρικής κυρίως) είναι ορατό. Σαν αποτέλεσμα, η μείωση των ροών του παγκόσμιου εμπορίου απειλεί την παγκοσμιοποίηση καθώς ο περιορισμός της οικονομικής εξωστρέφειας επαναφέρει το μοντέλο της περιχαράκωσης των χωρών στα εθνικά τους σύνορα, εξέλιξη που εμφανώς βλάπτει την παγκόσμια οικονομία. Την ίδια ώρα, η διατήρηση συνθηκών πληθωρισμού, απειλεί την παγκόσμια οικονομία με την επάνοδο του στασιμοπληθωρισμού, της συνύπαρξης δηλαδή συνθηκών οικονομικής ύφεσης και πληθωρισμού ανάλογων εκείνων της 10ετίας του ’70!
Παρόλα αυτά, οι αγορές παραμένουν ψύχραιμες, θεωρώντας ότι σύντομα όλα θα ξεπεραστούν. Με την Federal να αναπροσαρμόζει τα παρεμβατικά της επιτόκια, να επαναλαμβάνει την πρόθεση για συνέχιση ανάλογων κινήσεων αλλά να εκφράζει την εμπιστοσύνη της στο δυναμισμό της αμερικανικής οικονομίας. Πολλά ωστόσο θα κριθούν από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. το διήμερο 24-25 Μαρτίου με την συμμετοχή του Προέδρου Μπάιντεν, ενώ την ίδια ώρα η Κίνα επιθυμεί τη δημιουργία των προϋποθέσεων για μη υπονόμευση της παγκοσμιοποίησης από την οποία αντλεί τα περισσότερα οφέλη από οποιαδήποτε άλλη χώρα!
Ενόψει των παραπάνω δεδομένων, η στάση αναμονής των αγορών είναι δικαιολογημένη μέχρις ότου ο θολός επενδυτικός ορίζοντας δώσει τη θέση του σε ένα περισσότερο ευκρινές σκηνικό που θα διαμορφώσει τις ανάλογες προσδοκίες. Το ελληνικό χρηματιστήριο εναρμονίζει στην παρούσα φάση και τη δική του συμπεριφορά, με τις συναλλαγές να υποχωρούν δραστικά μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής οπότε το rebalancing τις εκτόξευσε στα €127 εκ. Έτσι, θετικές εξελίξεις όπως η αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου από την καναδική DBRS και η ολοκλήρωση των εξαιρετικών αποτελεσμάτων των τραπεζών αλλά και άλλων δεικτοβαρών τίτλων (όμιλος Βιοχάλκο, Τιτάν κοκ) δεν αξιολογήθηκαν αναλόγως, με το Γ.Δ. να συνεχίζει τη συσσώρευσή του λίγο πάνω από τις 850 μονάδες. Στην παρούσα φάση, ο γεωπολιτικός κίνδυνος και η αξιολόγησή του συνιστά τη βασική παράμετρο στη σκέψη όλων των επενδυτών του πλανήτη. Uber alles, πάνω από όλα δηλαδή, όπως θα έλεγαν οι Γερμανοί που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα διλήμματα από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες λόγω της ενεργειακής υπερεξάρτησής τους από τη Ρωσία!
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές έφθασαν σε υψηλά τριών εβδομάδων σήμερα Τετάρτη 23/3, καθώς τα μετρητά που διαφεύγουν από τις αγορές ομολόγων επέστρεψαν στα χρηματιστήρια. Κατευθύνθηκαν προς τους μεγάλους τεχνολογικούς ομίλους και σε άλλους πληγωμένους από τις πρόσφατες πιέσεις τομείς, ενώ η δυνατότητα της σύγκρουσης στην Ουκρανία να πλήξει περαιτέρω τις προμήθειες διατήρησε τις τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων σε υψηλά επίπεδα.
Οι αγορές ομολόγων επέκτειναν την υποχώρησή τους καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για την υιοθέτηση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα μιας ακόμη πιο επιθετικής προσέγγισης για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Οι αποδόσεις του διετούς ομολόγου αυξήθηκαν κατά 76 μονάδες βάσης (bps) τον Μάρτιο και οι αποδόσεις των 10ετών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60 bps στο 2,4154%, το υψηλότερο από το 2019. Το selloff, που ξεκίνησε πριν από μήνες, ενισχύθηκε στις πρόσφατες συνεδριάσεις, αφού ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell επισήμανε την πιθανότητα για μεγαλύτερες από το συνηθισμένο αυξήσεις των επιτοκίων. Ως αποτέλεσμα, το ευαίσθητο στα επιτόκια γιεν υποχώρησε στα χαμηλά έξι ετών στα 121,41 ανά δολάριο σήμερα.
Στις 8:55
- Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +3,00%
- Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +0,50%
- Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +0,92% ψηλότερα
- Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +1,66%
- Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε άνοδο +0,35%
- Ο MSCI Asia ex Japan είχε κέρδη +0,72% και ήταν στις 591,16 μονάδες.