Η συμπάθεια που έδειχνε η Ουκρανία για τα κρυπτονομίσματα φαίνεται ότι πολλαπλασιάστηκε με την ρωσική εισβολή. Η Ουκρανία κατατάχθηκε τέταρτη πέρυσι σε παγκόσμιο δείκτη της Chainalysis για την υιοθέτηση των κρυπτονομισμάτων μεταξύ των πολιτών. Η εισβολή, ωστόσο, της Ρωσίας, λειτούργησε ως καταλύτης για τις φιλοδοξίες της κυβέρνησης να οικοδομήσει μια καινοτόμα, φιλική προς το blockchain οικονομία, με επικεφαλής μια νεαρή ομάδα αξιωματούχων στην κυβέρνηση: τον 31χρονο υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού Μιχάιλο Φεντόροβ, τον 40χρονο αναπληρωτή υπουργό Ψηφιακού Μετασχηματισμού Άλεξ Μπορνιάκοφ και τον 44χρονο Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Κατά την δεύτερη ημέρα του πολέμου- όπως αναφέρουν οι Financial Times- ο Φεντόροβ ζήτησε να δημιουργηθούν επίσημα κρατικά πορτοφόλια που θα μπορούσαν να δέχονται πληρωμές σε κρυπτονομίσματα.
Πόσα έχει συγκεντρώσει
Η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει περισσότερα από 100 εκατ. δολάρια σε δωρεές κρυπτονομισμάτων από την έναρξη του πολέμου. Αν και πρόκειται για μικρό ποσό σε σύγκριση με τα δισεκατομμύρια που έχει λάβει από τις δυτικές κυβερνήσεις και το ΔΝΤ, ο Μπορνιάκοφ σημειώνει ότι τα κρυπτονομίσματα έχουν εξελιχθεί σε βασικό εργαλείο, επιτρέποντας την ευελιξία και την ταχύτητα.
Η ώθηση της χώρας υπέρ των κρυπτονομισμάτων συνεχίστηκε αυτή την εβδομάδα, με την κυβέρνηση να δημιουργεί νομικές δομές για να βοηθήσει στην τόνωση της βιομηχανίας. Τα συναλλαγής κρυπτονομισμάτων επιτρέπονται πλέον στη χώρα, οι καταναλωτές έχουν προστασία έναντι της απάτης και η Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας και η Εθνική Επιτροπή Κινητών Αξιών και Χρηματιστηρίου έχουν διοριστεί ως ρυθμιστικές αρχές. Η Εθνική Τράπεζα ενδέχεται τελικά να λανσάρει το δικό της ψηφιακό νόμισμα.
Η ουκρανική κυβέρνηση έχει ήδη ξοδέψει το μισό του κεφαλαίου της από τα κρυπτονομίσματα σε χιλιάδες αλεξίσφαιρα γιλέκα, φαγητό, κράνη και ιατρικές προμήθειες, επιλέγοντας σκόπιμα να δαπανήσει τα χρήματα σε μη οπλικό εξοπλισμό, ώστε να μην αποθαρρύνει τους μελλοντικούς δωρητές. Ένα μέρος των κεφαλαίων έχει επίσης δαπανηθεί σε αυτό που ο Μπορνιάκοφ αποκαλεί «πόλεμο ψηφιακής διπλωματίας», προσπαθώντας να προσεγγίσει Ρώσους που «ζουν σε μια φούσκα που τροφοδοτείται από την προπαγάνδα» μέσω εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση κινήθηκε επίσης γρήγορα για να εξασφαλίσει νέες συμφωνίες με στρατιωτικούς προμηθευτές για να δεχτεί πληρωμή σε κρυπτονομίσματα για πρώτη φορά.
Τα νέα σχέδια
Καθώς ο πόλεμος συνεχίζεται, η κυβέρνηση έχει βελτιώσει την προσέγγισή της. Αυτή την εβδομάδα, «έτρεξε» τον επίσημο ιστότοπο Aid for Ukraine, ο οποίος δέχεται δωρεές σε εννέα κρυπτονομίσματα, συμπεριλαμβανομένων των bitcoin, ether, tether, solana και dogecoin. Προηγουμένως, απλώς διαφήμιζε τις επίσημες διευθύνσεις του crypto wallet στο Twitter. Παράλληλα όμως ευδοκιμούν οι απάτες με κρυπτονομίσματα, με την πρόφαση ότι συγκεντρώνονται κεφάλαια για την Ουκρανία.
Φυσικά υπήρξαν και κάποια λάθη, καθώς η ουκρανική κυβέρνηση αναζητά τους καλύτερους τρόπους χρήσης των ψηφιακών στοιχείων σε μια τόσο ασυνήθιστη κατάσταση. Νωρίτερα αυτό το μήνα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ευχαριστούσε όσους έκαναν δωρεές με ένα «airdrop»: όταν δηλαδή NFT ή άλλα κρυπτογραφημένα στοιχεία απονέμονται σε επενδυτές, συχνά για να ενθαρρύνουν περισσότερες εγγραφές. Ωστόσο, ώρες αργότερα ο Φεντόροβ ακύρωσε αυτά τα σχέδια «μετά από προσεκτική εξέταση»,
Η επόμενη κίνηση της ουκρανικής κυβέρνησης θα είναι να γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που θα εκδώσει τη δική της συλλογή από NFT – Μη Εναλλάξιμα Κρυπτοπαραστατικά στο blockchain και επομένως δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Σχεδιάζει να λανσάρει μια σειρά NFT με τον τίτλο εργασίας Meta History: Museum of War. Η συλλογή θα περιλαμβάνει ένα κουπόνι από κάθε μέρα της σύγκρουσης, με έργο τέχνης που αντιστοιχεί σε μια είδηση.
Ο Μπορνιάκοφ είπε ότι τα token θα παρέχουν ένα αμετάβλητο αρχείο στο blockchain για την τεκμηρίωση και τον προβληματισμό σχετικά με τη σύγκρουση, συγκεντρώνοντας χρήματα για να βοηθήσουν τον αγώνα της χώρας.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από FT
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr