Skip to main content

Τουρκία: Αμετάβλητα τα επιτόκια παρά το ενεργειακό άλμα

Για τρίτο συνεχόμενο μήνα η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας διατήρησε σταθερό το βασικό της επιτόκιο (επιτόκιο επαναγοράς μίας εβδομάδας), στο 14%. Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός «γρατζουνάει» την αποφασιστικότητα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Το προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό κόστος δανεισμού της Τουρκίας βρίσκεται ήδη στο αρνητικό 40,4%, γεγονός που από τη μία άσκησε περαιτέρω πίεση στο τουρκικό νόμισμα που οι αρχές προσπαθούν να σταθεροποιήσουν και από την άλλη κατέστηε λιγότερο ελκυστικό στους επενδυτές το τουρκικό χρέος.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, που αυτοαποκαλείται «εχθρός» των επιτοκίων, είπε ότι δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη παρόλο που ο πληθωρισμός ξεπερνά το 54%, με την αδύναμη λίρα και το άλμα στο κόστος της ενέργειας από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να τροφοδοτούν τις ανατιμήσεις. 

Οι τιμές καταναλωτή αναμένεται να λάβουν περαιτέρω ώθηση από τους παραγωγούς, οι οποίοι είδαν τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 105% τον περασμένο μήνα, τη χειρότερη μέτρηση από το 1995.

Η σημερινή απόφαση της Τουρκίας είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αποφάσισε χθες να αυξήσει τα επιτόκια κατά 0,25 μονάδες. 

Η λίρα, η οποία έχει υποτιμηθεί κατά σχεδόν 10% έναντι του δολαρίου από τις αρχές του 2022, συνέχισε να καταγράφει απώλειες για να διαπραγματευτεί  0,8% χαμηλότερα, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 14,7349 λίρες ανά δολάριο. 

Με τις εκλογές να πραγματοποιούνται το επόμενο έτος στην Τουρκία, οι επενδυτές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν μπορεί τελικά να αποφασίσει ότι δεν αξίζει τον κόπο το βάρος που πέφτει στους ψηφοφόρους από τις αυξανόμενες τιμές.  «Πιστεύουμε ότι οι συνθήκες της αγοράς θα είναι αρκετά σκληρές για να οδηγήσουν την κεντρική τράπεζα σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική», είχε δηλώσει ο Ενβέρ Ερκάν, επικεφαλής οικονομολόγος της Tera Yatirim πριν από την απόφαση για της Κεντρικής Τράπεζας. «Σε ένα περιβάλλον όπου οι παγκόσμιοι χρηματοοικονομικοί κίνδυνοι αυξάνονται, δεν βρίσκουμε τα τρέχοντα επιτόκια βιώσιμα», συνέχισε. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg