Skip to main content

Market Beat: Πιθανή μια συσσώρευση πριν η Αθήνα παρακολουθήσει  την άνοδο στα διεθνή 

  • Με επίπεδα τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street και θετική εικόνα των ΣΜΕ επί των DAX και FTSE100 στις 8:30 δική μας ώρα υπογραμμίζεται η ανοδική τάση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά 
  • Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο όπως αναμενόταν και ειδοποίησε για ισοδύναμες αυξήσεις σε κάθε συνεδρίαση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους για να εξαλείψουν επιθετικά τον πληθωρισμό 
  • Η Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ οδήγησαν σε άλμα αγορές μετοχών της Ασίας σήμερα Πέμπτη 17/3, συμμετέχοντας σε ένα ράλι που ξεκίνησε στη Wall Street τη νύχτα, καθώς οι πιθανοί παράγοντες κίνδυνου από τη νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve έως τον πόλεμο της Ουκρανίας και την επιβράδυνση στην Κίνα έγιναν λιγότερο σκοτεινοί.
  • Οι επενδυτές στην Αθήνα χθες, με υψηλό τζίρο, και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 871,99 μονάδες, με μεταβολή +5,68%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 111,684 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 10,178 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +6,43% στις 2103,52 από 1976,51 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  127 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ ανέβηκε κατά +2,82%.

Το άλμα που πραγματοποίησε χθες η αγορά ήταν τόσο μεγάλο που σήμερα δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσπάθειες διόρθωσης σε ορισμένους τίτλους. Κατά τα λοιπά η διεθνής τάση μοιάζει και σήμερα να είναι υπέρ ανάληψης ρίσκου. Αλλάζει η προσέγγιση για την υψηλή μεταβλητότητα μετά το +5,45%. Η τεχνολογία και η βελτίωση των εργαλείων με τα οποία παρακολουθεί ο κάθε σύγχρονος επενδυτής τις αγορές που τον ενδιαφέρουν, προσφέρει πολλών ειδών προσεγγίσεις στη δυναμική των ελεύθερων συναλλαγών.  Στην συνεδρίαση που ξεπεράστηκε λες και ήταν χάρτινη η αντίσταση των 850 μονάδων, είχαμε ανά ημίωρο, το πολύ ανά μία ώρα, νέα υψηλά για τους βασικούς δείκτες με πυλώνα στην άνοδο τα κέρδη του ΔΤΡ. Από το πρώτο και πιο εντυπωσιακό για την άνοδό του ημίωρο, οι Τραπεζικές μετοχές από την στιγμή που διασταυρώθηκαν η προσφορά με τη ζήτηση, αποτέλεσαν οδηγό για τις υπόλοιπες. Για αυτό ο ΓΔ μετά τις 16:30 είχε βρεθεί στις 872,3 μονάδες με κατώτερο την προηγούμενη τις 815. 

Από την συνεδρίαση της Τρίτης 8/3 ως χθες, μεσολάβησαν έξη συνεδριάσεις με εναλλασσόμενα ανοδικά και πτωτικά κλεισίματα, δηλαδή μια σχεδόν σταθερής συχνότητας μεταβολή της τάσης. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν το υψηλό κάθε συνεδρίασης να είναι ψηλότερα από της προηγούμενης με μοναδική εξαίρεση αυτό της προχθεσινής συνόδου. Αλλά η χθεσινή συνεδρίαση αποκατέστησε την “τάξη” αποκαλύπτοντας πως η μεγάλη νευρικότητα αποσκοπούσε στο μάζεμα μετοχών από τους αμφιταλαντευόμενους διαχειριστές. Το διενήργησαν εκείνοι που θεώρησαν πως το αποτύπωμα του πολέμου είχε ενσωματωθεί με την επιστροφή της αγοράς στις 788,83 μονάδες στη συνεδρίαση της 8ης Μαρτίου.  

Ακόμα και αν δεν κρατήσει η ευφορία των θεσμικών αυτή την φορά, είδαμε χθες μια σκηνή από τα “προσεχώς”, τις μέρες που θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία. 

Σε πανευρωπαϊκή κλίμακα οι δείκτες εμφάνιζαν κέρδη πάνω από +2% και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων άνοδο. Αυτό εμπόδιζε την εξαγωγή συμπερασμάτων για τα κίνητρα των αγοραστών που υπέκυψαν πρόθυμα στις απαιτήσεις των πωλητών. Για να καλύψουν τη ζήτηση, όριζαν τιμές πάνω από 3% ακριβότερα από το κλείσιμο την προηγούμενη. Σε συνέχεια του σχολίου της Τετάρτης, μετά των πυθμένα στις 815 αναζητήθηκε μια δοκιμή στην σκληρότητα της αντίστασης στις 850 μονάδες. Αν όμως αυτή η αντίδραση αποτελούσε προεξόφληση όσων θετικών περιμένουν την ελληνική οικονομία αν υποχωρήσει η ανασφάλεια από τις εχθροπραξίες στην Ουκρανία, θα αισθανόμαστε πως και ισχυροί ξένοι θεσμικοί συμμερίζονται τα θετικά σενάρια που υπάρχουν για τη χώρα. Αν φυσικά τελειώσει γρήγορα ο πόλεμος.  Το σκεφτήκαμε όταν κυκλοφόρησε η είδηση πως η ρωσική πλευρά εκτιμά ότι κάποιες διατυπώσεις σε επιμέρους συμφωνίες με την Ουκρανία είναι κοντά στο να συμφωνηθούν.

Η δυναμική δεν άφηνε αμφιβολία πως κάποιοι αγόραζαν όσο, όσο  πιστεύοντας πως την Πέμπτη οι πωλητές θα ζητούσαν ακόμα πιο ακριβά για να δώσουν μετοχές στην ακόρεστη ζήτηση. Το φρένο πατήθηκε στις 16:24, μετά την κορυφή στις 872,32 μονάδες. Ακολούθως, ο πειρασμός της ενθυλάκωσης κερδών μέσα στη μέρα με την παρουσία των θεσμικών του δολαρίου ουδέτερη, έφερε ελαφρό και κυρίως παροδικό ψαλίδισμα των ημερήσιων μεταβολών σε αρκετά blue chip. Οι δημοπρασίες που στις ως προχθές συνεδριάσεις έκοβαν από την τιμή του ΓΔ, χθες έδωσαν και το κλείσιμο έγινε στις 872 με 112 εκατ. ευρώ τζίρο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Σε ράλι «ανακούφισης» επιδόθηκε η Wall Street, μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, σηματοδοτώντας έξι ακόμη αυξήσεις για φέτος. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε +1,55% ή 518,76 μονάδες στις 34.063,10, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +2,24% στις 4,357,86 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +3,77% στις 13.436,55 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Nike (+4,3%) και Boeing (+4,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-2,1%) και Travelers (-1,4%).

Στο μεταξύ, με χαμηλότερο ρυθμό από τον αναμενόμενο συνέχισαν να ξοδεύουν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εμπορίου την Τετάρτη. Ενώ η απόφαση για την αύξηση των 25 μονάδων βάσης είχε πλήρως προεξοφληθεί από την αγορά, ήταν η προοπτική που έδωσε η κεντρική τράπεζα ως προς την νομισματική πολιτική της που έπληξε αρχικά τη Wall Street. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ προέβλεψε ότι τα επιτόκιά της θα κλήσουν το έτος στο 1,9% έως τα τέλη του έτους, που σημαίνει ότι θα προχωρά σε αύξηση επιτοκίων σε καθεμία από τις επόμενες συνεδριάσεις της. 

«Πρόκειται για μία άκρως επιθετική κίνηση. Θα ήθελα από την Fed να διατηρήσει κάποια ευελιξία. Όμως, υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και από την άλλη πλευρά οι αυξήσεις δεν θα γίνουν μονομιάς αλλά σταδιακά και υπό αυτή την έννοια δεν αναμένεται να συμβεί κάτι άσχημο», ανέφερε ο Ντέιβιντ Κέλι, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan Asset Management. 

Μετά την αρχική πτώση, οι μετοχές ανέκαμψαν προς το τέλος της συνεδρίασης, καθώς ορισμένοι επενδυτές είδαν στην επιθετική κίνηση της Fed μία προσπάθεια να βοηθήσει την οικονομία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τιθασεύοντας τον πληθωρισμό. 

Από τους ευνοημένους ήταν οι μετοχές των τραπεζών, ειδικά καθώς οι ομολογιακές αποδόσεις εκτινάχθηκαν στο υψηλότερο επίπεδο από το 2019 μετά την απόφαση της Fed. Η μετοχή της JPMorgan ενισχύθηκε 4,4%, ενώ της Bank of America κατά 3,1%. Από τις υπόλοιπες μετοχές, η Micron Technology συγκαταλέγεται μεταξύ αυτών με την καλύτερη επίδοση στο δείκτη S&P 500 με κέρδη άνω του 8,9%.  

Νωρίτερα, οι μετοχές κινούνταν ανοδικά στην προοπτική διπλωματικής επίλυσης της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία. 

ΕΥΡΩΠΗ

Οι επενδυτές είχαν εστιάσει την προσοχή τους στις αποφάσεις της Fed όσο και στις τελευταίες εξελίξεις στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Στο μεταξύ, το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας αποφάσισε σήμερα την ανάληψη νέου χρέους ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2022. Η απόφαση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων, φορολογικές ελαφρύνσεις και επίδομα τέκνων.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +3,06% στις 448,45 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +1,62% στις 7.291,68 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +3,76% στις 14.440,74 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +3,68% στις 6.588,64 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ κέρδισε +1,75% με τον ιταλικό ΜΙΒ 35 στο +3,34%. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του Brent υποχωρούσε -0,4% ενώ η τιμή WTI σημείωνε  άνοδο 0,3% και η τιμή του χρυσού υποχώρησε. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ισχυροποιήθηκε +0,4% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,106 δολάρια.

ΧΑ

Η ελπίδα για λύση στη γεωπολιτική ένταση έφερε εκτίναξη κατά +5,68%

  • Με επιστροφή στους ικανοποιητικούς για την εποχή όγκους συναλλαγών, οι θεσμικοί μετά από μια πτωτική συνεδρίαση αποτύπωσαν από την αρχή διάθεση για ρίσκο και τα κέρδη σε 25 blue chip από το τρίτο λεπτό ως το τέλος της διαπραγμάτευσης,  ήταν αυτά που εκτίναξαν  τα κέρδη στο +5,68%. Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδική εικόνα με τον Nasdaq σε άνοδο +2,70%, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν για άνοδο. Η αιτία της ανοδικής δυναμικής σε παγκόσμια κλίμακα ήταν αποτέλεσμα της ανακούφισης από τις εξελίξεις στις εχθροπραξίες Ρωσίας Ουκρανίας  που εκτίναξε τη διάθεση για ρίσκο.  

  • Είχαμε υπεροχή των ανοδικών μετοχών έναντι των πτωτικών στο ταμπλό, ασθενή πίεση σε λιγότερες από 15 μετοχές συνολικά, το επενδυτικό κοινό δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον ΓΔ να επιστρέψει κάτω από το επίπεδο των 831 μονάδων. Είχε πρόσημο θετικό η αγορά διαρκώς. Την προηγούμενη έκλεισε στις 825,16 μονάδες.

  • Την σταθεροποίηση των κερδών υποστήριξαν κυρίως τα 25 ανοδικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο κέρδη  από +2,67% και πάνω και ανάμεσα στα 5 με τη μεγαλύτερη  άνοδο βρέθηκαν όλα τα τραπεζικά. Ήταν τα ΕΥΡΩΒ +11,34%, ΕΤΕ +10,88%, ΑΛΦΑ +9,01%, ΤΕΝΕΡΓ +8,09%, ΠΕΙΡ +7,59% και ΚΟΥΕΣ +7,55%. Τα υπόλοιπα 19 εμφάνισαν μεταβολές από +2,6% ως +5,70%. Στον αντίποδα με απώλειες δεν βρέθηκαν μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο τζίρος ανήλθε στα 111,684 από 66,097 εκατ. ευρώ.

  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν ανοδική με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε άνοδο έως +3,00%. Για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν +3,12%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν στο +1,75% αλλά αξιοσημείωτη μεταβολή είχε ο DAX στο +3,31% με τον CAC στο +3,63% ενώ η αρχική άνοδος στους δείκτες της Wall Street, με αυξημένη νευρικότητα, είχε μετουσιωθεί σε κέρδη +1,68% για τον S&P500 ενώ ο Nasdaq ανέβαινε κατά +2,78%. 

  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,658% την προηγούμενη έπεσε σε 2,646% έχοντας φθάσει στο 2,688% ενδοσυνεδριακά. 

Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν διάθεση για τοποθετήσεις σε κάθε blue chip και στην συνέχεια η διάθεση αυτή κλιμακώθηκε. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 871,99) ενωρίτερα, με θετικό κλίμα για τα ΣΜΕ των δεικτών στις ΗΠΑ, δεν άλλαξε το κλίμα στο τελευταίο 40λεπτο, που εμφανίζονται οι θεσμικοί του δολαρίου. Ήταν μια ήπια σταθερά ως τις 16:25 ανοδική πορεία κάτω από τις 873 και πάνω από τις 831,3 μονάδες. Η προσπάθεια των market makers φάνηκε πως ήταν να πλησιάσει ο ΓΔ τις 850 μονάδες και κατάφεραν να τον περάσουν άνω των 872 και να τον κρατήσουν κοντά. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 831,35 μονάδες (στις 10:30) έχοντας μεταβολή τότε +0,75% εκτινάχθηκε κατόπιν στις 872,32 με κέρδη +5,72% έκλεισε στις 871,99. Μετά δε την εγγραφή τιμών σε επίπεδα οριακά κάτω των 872,5 μονάδων στις 16:24, η τάση ως τις δημοπρασίες έγινε ήπια πτωτική. Έτσι οι συναλλασσόμενοι οδήγησαν τον ΓΔ στις 870,19 στις 17:00 (+5,47%). Η υπεροχή της ζήτησης κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 872 μονάδων. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με υψηλό τζίρο, και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 871,99 από 825,16 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +5,68% ή 46,83 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 111,684 από 66,097 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 10,178 από 6,204 εκατ. ευρώ, και την ΤΕΝΕΡΓ αφορούσαν 4,174 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 3,674 εκατ. ευρώ, την ΕΥΡΩΒ 1,464 εκατ. ευρώ, την ΑΔΜΗΕ 778.610 ευρώ και την ΕΤΕ 88.042 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 104 από 43 την Τρίτη και 11 από 57 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 9 από 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,345 από 60,219 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 45,6 εκατ. ευρώ ψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +5,68% με τον EUROSTOXX 600 στο +3,14%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. 

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +6,43% στις 2103,52 από 1976,51 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  127,01 μονάδες ψηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε  κατά +2,82%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Η κατά +6,43% εκτίναξη ανέβασε τους όγκους, μειώνοντας τα long στοιχήματα

Από τη μείωση των ανοικτών θέσεων στην τρέχουσα σειρά των ΣΜΕ του FTSE25 και επί των μετοχών αλλά κυρίως από τα άλματα των ανοικτών ΣΜΕ στην επόμενη σειρά που από αύριο στο μέσο της συνόδου θα γίνει η νέας κυρίαρχη φαίνεται πως σήμερα θα ολοκληρωθεί η μετακύληση θέσεων. Στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Μαρτίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης σταθερά. Το άνοιγμα στις 1992,35 μονάδες αντιστοιχούσε σε ανοδικό  χάσμα 15,84 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 127,01 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2103,52 μονάδες, ήρθε στις 17:16. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 1992,35 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2103,52 από 1976,51 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +6,43% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 65,286 εκατ. ευρώ την Τετάρτη 16/3/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μάρτιου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1254 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2108,00 μονάδες, κατώτερο τις 2020,00, με τελευταίες πράξεις στις 2100,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2094,50 από 1980,00 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 1152 από 1782. Άλλαξαν επίσης χέρια 2864 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με ανώτερο στις 2107,00 μονάδες, κατώτερο στις 1996,25 και τελευταίες πράξεις στις 2096,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2099,00 από 1978,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2517 από 1077.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε υπολογίσιμο ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Μαρτίου άλλαξαν χέρια 72 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1975 ως τις 2100 μονάδες σποραδικά. Για  την επόμενη σειρά λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 85 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν  7  συμβόλαια για τιμές εξάσκησης στις 2000 και τις 2100 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά ο όγκος έφθασε τα 36 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1825 ως τις 2000 μονάδες σποραδικά.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Τρίτης στις 568,35 με μεταβολή -0,23%. Χθες, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 568,35 μονάδων (0,00%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 568,35 (0,00%), και ανώτερο τις 625,28 (+10,02%) έκλεισε στις 625,28 με μεταβολή +10,02%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 48,621 από 25,161 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+9,01%) απασχόλησε 15,515 από 9,888 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+10,88%) 13,223 από 4,669 εκατ., η ΠΕΙΡ (+7,59%) απασχόλησε 5,747 από 2,316 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+11,34%) απασχόλησε 12,584 από 4,102 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 629,50 από 572,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ μηδενίστηκαν. 

Από την Merit Sec. σημείωσαν: “Μικτή η εικόνα των αποτελεσμάτων που ανακοίνωσε η Πειραιώς. Τα θετικά στοιχεία ήταν η επίδοση των κύριων Τραπεζικών εσόδων (+3% σε τριμηνιαία βάση, flat το 2021), η συγκράτηση του κόστους και η μεγάλη πτώση των ΜΕΑ. Ωστόσο, τα πραγματικά ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά και ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από προβλέψεις χαμηλός. Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε €1,4 δισ. (-5% ετησίως) το 2021 και σε €318 εκατ. (0%) στο 4ο τρίμηνο. Η αρνητική επίπτωση σχετίζεται με τη δραστική μείωση των NPEs. Τα καθαρά έσοδα από τόκους, εξαιρουμένων των διαφυγόντων εσόδων από τα NPEs και του εφάπαξ οφέλους από TLTRO III, ανήλθαν σε €907 εκατ. το 2021, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 5,2%. Τα καθαρά έσοδα από προμήθειες το 2021 ανήλθαν σε €394 εκατ. (+25% ετησίως) και το 4ο 3μηνο 2021, τα καθαρά έσοδα από προμήθειες ανήλθαν σε €116 εκατ., +35% ετησίως, σηματοδοτώντας νέα επίδοση ρεκόρ για τρίτο συνεχόμενο 3μηνο. Τα κέρδη προ προβλέψεων ανήλθαν σε €902 εκατ. (4% ετησίως) το 2021 και σε €414 εκατ. (103% q-o-q) το 4ο τρίμηνο και οι προβλέψεις ανήλθαν σε €4,2 δισ. το 2021 και σε €194 εκατ. το 4ο τρίμηνο. Τα ΜΕΑ μειώθηκαν στα €4,9 δισ. το 2021, έναντι €22,5 δισ. το 2020. Ο δείκτης ΜΕΑ μειώθηκε σημαντικά στο 12,6%, έναντι 45,3% το 2020, κυρίως λόγω των τιτλοποιήσεων ΜΕΑ με υπαγωγή στο πρόγραμμα ‘Ηρακλής’ (HAPS) και των συναλλαγών NPE εκτός HAPS συνολικού ύψους €16,8 δισ., καθώς και της μείωσης NPEs κατά €0,8 δισ. μέσω οργανικής διαχείρισης. Η ζημία από τις τιτλοποιήσεις ανήλθε σε €3,9 δισ. Ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από προβλέψεις αυξήθηκε στο 41% το 4ο τρίμηνο, από 39% το 3ο τρίμηνο, αλλά είναι ο χαμηλότερος στον κλάδο. Τα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια είναι αρνητικά και διαμορφώθηκαν στα -€1,15 δισ. Τέλος οι χορηγήσεις μετά από προβλέψεις ανήλθαν σε €35 δισ. και οι καταθέσεις σε €55,4 δισ. το 2021 (12% ετησίως)”.

Η Leon Depolas Sec. αναφέρει: “Συνεχίστηκαν οι δημοσιεύσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, με την Πειραιώς να ανακοινώνει ένα καλό Δ΄ τρίμηνο με επαναλαμβανόμενα προ φόρων κέρδη 176 εκατ. ευρώ και τον δείκτη NPEs να διαμορφώνεται στο 12,6%, έναντι 45,6% πέρυσι. Επιπλέον, η ΕΛΧΑ κατέγραψε προσαρμοσμένα EBITDA στα 166,8 εκατ. ευρώ (+23% σε ετήσια βάση), καθώς η αύξηση των όγκων πωλήσεων και η θετική επίδραση της διαθεσιμότητας και των τιμών σκραπ, αναχαίτισαν τις αρνητικές επιδράσεις από την αύξηση των τιμών του Φυσικού Αερίου”. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης από την άνοδο στο ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 26.747 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 39.981 από 57.272 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,11 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 18.683 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 54.930 από 48.467. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 10.138 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 11.612 από 17.606 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,12 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 8.108 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν20.781 από 15.694. Επίσης άλλαξαν χέρια 25 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου και έγιναν 100 τα ανοικτά ΣΜΕ. 

Της ΕΥΡΩΒ με 6.701 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 12.152 από 13.931 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,02 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 8.992 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έγιναν 23.600 από 22.019 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 7.807 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 16.578 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,39 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 6.958 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 17.050 από 11.305.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 5532 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου με 5410 λήξης Ιουνίου, τα 5253 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Μαρτίου, τα 4543 ΣΜΕ της ΔΕΗ  λήξης Μαρτίου και τα 4110 για την επόμενη σειρά, και τα 4097 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ λήξης Μαρτίου και τα 1843 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο αφορούσε τα 30.000 συμβόλαια για ΕΧΑΕ, και τα 959 για ΠΕΙΡ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Οι διπλωματικές επαφές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχίζονται. Ο ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των δύο Πλευρών και ο αποκλεισμός εμπλοκής του ΝΑΤΟ, βελτιώνει την ψυχολογία των επενδυτών, επιτρέποντας την αναθάρρηση των αγοραστών.

Ταξιδεύοντας στην Αντίπερα Όχθη του Ατλαντικού, οι Αμερικανικές Αγορές δείχνουν το τελευταίο διάστημα μια πιο συγκρατημένη εικόνα, με την μερική αποσύνδεσή τους από τις Ευρωπαϊκές Αγορές να είναι εμφανής. Ιδιαίτερα κρίσιμη είναι η συνεδρίαση της Fed, όπου και θα πραγματοποιηθεί η αναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης. Το σπουδαιότερο όμως σημείο των σημερινών ανακοινώσεων, θα είναι η ενημέρωση του οικονομικού outlook της Αμερικανικής Οικονομίας, σχετικά με το ΑΕΠ και τον πληθωρισμό.

Με την υπέρβαση των 850 μονάδων, ο Γενικός Δείκτης ακυρώνει την πτωτική τάση, επιβεβαιώνοντας την προοπτική αντίδρασης της περασμένης εβδομάδας. Παρόλα αυτά η μεσοπρόθεσμη τάση παραμένει πτωτική, με τις 880 μονάδες (ΕΚΜΟ 30 ημερών & 50% Fibonacci retracement) να αποτελεί το πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης. Ψηλότερα, στις 900 μονάδες βρίσκεται το σημαντικό επίπεδο Fibonacci 61,8% σε συμβολή με τους ΚΜΟ των 200, 55 και 30 ημερών, ενισχύοντας κατά πολύ την ισχύ της αντίστασης. Στον αντίποδα, οι 840 – 835 μονάδες αποτελούν το πρώτο τασικό σημείο στήριξης της Αγοράς.

Ανάλογη εικόνα και στον δείκτη Τραπεζών, με τις 630 μονάδες να αποτελούν το πρώτο σημαντικό επίπεδο αντίστασης (50% Fibonacci retracement & ΕΚΜΟ 30 και 55 ημερών) κρίνοντας την μεσοπρόθεσμη τάση. Επόμενη κρίσιμη αντίσταση, εντοπίζουμε στις 660 μονάδες και το 61,8% επίπεδο Fibonacci σε συμβολή με τον ΚΜΟ 30 ημερών. Ισχυρή βραχυπρόθεσμη στήριξη βρίσκεται στις 585 – 580 μονάδες και τους ΚΜΟ 9 και 200 ημερών.

Παρά την μικρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και την συνέχιση των βομβαρδισμών στην Ουκρανική Επικράτεια, οι Ευρωπαϊκές Αγορές φαίνεται να έχουν ενσωματώσει την υπάρχουσα κατάσταση στις αποτιμήσεις, δίνοντας πλέον μεγαλύτερη βαρύτητα στα θετικά νέα.

Σήμερα

Η Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ οδήγησαν σε άλμα τις αγορές μετοχών της Ασίας σήμερα Πέμπτη 17/3, συμμετέχοντας σε ένα ράλι που ξεκίνησε στη Wall Street τη νύχτα, καθώς οι πιθανοί παράγοντες κίνδυνου από τη νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve έως τον πόλεμο της Ουκρανίας και την επιβράδυνση στην Κίνα έγιναν λιγότερο σκοτεινοί.

Οι αποδόσεις των ομολόγων μειώθηκαν λίγο μετά την εκτίναξη σε υψηλά σχεδόν τριών ετών σε μια νύχτα – με τις αποδόσεις βραχυπρόθεσμου χρέους να αυξάνονται περισσότερο. Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο όπως αναμενόταν και ειδοποίησε για ισοδύναμες αυξήσεις σε κάθε συνεδρίαση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους για να εξαλείψουν επιθετικά τον πληθωρισμό. 

Στις 8:45 

Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +3,46%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +1,05%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +1,33% ψηλότερα 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ βρέθηκε στο +5,47% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε άνοδο +1,35%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε κέρδη +3,50% και ήταν στις 579,18 μονάδες