Skip to main content

Market Beat: Στο ραντάρ της Αθήνας η άνοδος στα διεθνή 

  • Με θετικά τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street και θετική εικόνα των ΣΜΕ επί των DAX και FTSE100 στις 8:30 δική μας ώρα υπογραμμίζεται η ανοδική τάση στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά. 
  • Οι ασιατικές μετοχές εκτινάχθηκαν με πυλώνα τα κέρδη των μετοχικών αξιών στην Κίνα σήμερα Τετάρτη 16/3. 
  • Οι επενδυτές επικεντρώνονται επίσης στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία συνεδριάζει σήμερα και αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε τρία χρόνια για να αντισταθμίσει τον αυξανόμενο πληθωρισμό. Η απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς του Δημοσίου των ΗΠΑ: Οι αποδόσεις μειώθηκαν στις ασιατικές συναλλαγές, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων αναφοράς στο 2,1545%, αφού νωρίτερα αυξήθηκαν στο 2,169%, το υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2019. 
  • Οι επενδυτές στην Αθήνα χθες, με χαμηλό τζίρο, και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 825,16 μονάδες, με μεταβολή -0,59%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 66,097 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,204 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,87% στις 1976,51 από 1993,80 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  17,29 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,06%.

Με προβληματισμό για την υποχώρηση του τζίρου και την εμφανή απουσία ιδιωτών επενδυτών στις συναλλαγές το θετικό από την σύνοδο της Τρίτης ήταν η αντίδραση του μέσου όρου όταν χτύπησε στις 815 μονάδες. Το διεθνές κλίμα παρέμεινε γκρίζο από ην πλευρά των εξελίξεων στην Ουκρανία και αίθριο από την πλευρά της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κοντοστάθηκαν χθες αλλά στις αγορές των ΗΠΑ υπήρξε αισθητή ανοδική αντίδραση την παραμονή της ανακοίνωσης των αποφάσεων της Fed. Τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα έχουν ένα συντονισμένο ράλι που δεν θα αφήσει αδιάφορους τους θεσμικούς στην Ευρώπη και την Αθήνα. 

Μέσα σε δυο συνεδριάσεις οι αγοραίοι δήλωσαν, πως ο σκληρός πυθμένας με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις μπορεί να είναι οι 815 μονάδες, ενώ τη Δευτέρα ξεκαθάρισαν πως οι 850 είναι σκληρή οροφή. Αφού από τις 849,79 τη Δευτέρα, με το πτωτικό ξεκίνημα της Τρίτης και τις γενικευμένες πιέσεις ο ΓΔ οδηγήθηκε οριακά κάτω από τις 815 μονάδες και ακολούθησε μια αντίδραση διαρκείας. Όλα αυτά είναι δεκτά και κατανοητά επειδή στις συναλλαγές της τρέχουσας εβδομάδας συμμετοχή έχουν οι θεσμικοί επενδυτές. Κύρια γιατί οι ιδιώτες με φρόνηση, αποφεύγουν την εμπλοκή στην παρακολούθηση της βραχυπρόθεσμης τάσης. Η αβεβαιότητα νικιέται μόνο με την στωικότητα που διαθέτουν όσοι επενδύουν έχοντας φιλοσοφήσει σχετικά με το τι περιμένουν από τα χρηματιστήρια.  Το ενοχλητικό στην πορεία των αποτιμήσεων δεν είναι τόσο η ευκολία με την οποία ανεβοκατεβαίνουν, αλλά το ότι η διακύμανση αυτή γίνεται με τους χαμηλότερους τζίρους για τον τρέχοντα μήνα. 

Είναι μια δύσκολη περίοδος ακόμα και για τους επαγγελματίες επενδυτές. Συνεπώς ακόμα πιο δύσκολη είναι η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών, που πρόσφατα προσδοκούσαν την υπέρβαση των 1000 μονάδων και τώρα όλοι αναρωτούνται, ποιος θα είναι ο σκληρός πυθμένας. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης στόχευσε με τις παρατηρήσεις του στο κέντρο του επενδυτικού προβληματισμού: “Περίοδοι σαν αυτή, οδηγούν πολλούς επενδυτές σε κινήσεις πανικού αγορών και πωλήσεων, ενώ ο χρόνος, η στρατηγική και η σωστή ρευστότητα είναι απαραίτητα συστατικά για την μεγιστοποίηση των αποδόσεων. Μην ξεχνάμε πως ακόμα δεν έχουμε δεδομένα, σε σχέση με την διάρκεια του πολέμου, με τις κυρώσεις ακόμα να μην έχουν δείξει τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργήσουν και στις δύο Πλευρές. Η λογική λέει ότι ο Πούτιν θα λήξει σχετικά σύντομα “το έργο”, μιας και είναι δύσκολο να αντέξει για μεγάλο διάστημα και το κόστος των επιχειρήσεων, αλλά και το οικονομικό κόστος από τις κυρώσεις. Από την άλλη, σίγουρα κερδίζει από τις τιμές του Πετρελαίου και του Αερίου, μιας και οι πληρωμές εκ μέρους της Ευρώπης συνεχίζονται απρόσκοπτα αν και είναι δύσκολο από την στιγμή που η ζήτηση πέσει, να συνεχιστούν οι υψηλές πτήσεις”. 

Μια ερμηνεία αναφορικά με την μειωμένη διάθεση για εισαγωγή εντολών με σημαντικούς όγκους σχετίζεται με την απουσία επενδυτικών κριτηρίων, όταν η συγκυρία αναγκάζει τους επαγγελματίες να κινούνται με αποκλειστικό στόχο την παρακολούθηση των διακυμάνσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Θα λέγαμε πως ως τις 15:20 οι ισχυροί παράγοντες της Αθηναϊκής αγοράς είχανε δώσει στο διάγραμμα των βασικών δεικτών πανομοιότυπη πορεία. 

Στις 15:30 ο τζίρος ήταν 38,8 εκατ. ευρώ, ο ΓΔ στις 829,66 μονάδες με μεταβολή -0,04% έχοντας εμφανίσει στις 15:05 μέγιστα κέρδη +0,23% και μέγιστες απώλειες στις 11:10 -1,84%. Μια διακύμανση περιπετειώδης που για να συμβεί χρειάστηκαν περίπου 39 εκατ. ευρώ.     

Ηθικό δίδαγμα όταν δεν έχουν συγκεκριμένες τακτικές να υλοποιήσουν οι ξένοι θεσμικοί, παρά μόνο το άχαρο καθήκον της παρακολούθησης των ξένων αγορών αποκλειστικά, κινούνται με μικρούς όγκους συντονισμένα ή… συμφωνημένα. Αλλά δεν κρύβονται στο τέλος οι προτιμήσεις τους. Βλέπε ΤΕΝΕΡΓ, ΒΙΟ και ΕΛΧΑ. 

Σήμερα θα κινηθούν οι θεσμικοί των ΗΠΑ έχοντας γνώση της απόφασης της Fed. Για την ώρα τα εταιρικά αποτελέσματα καταπίνει η περιδίνηση του φρονήματος των επενδυτών στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά από τον πόλεμο των ημερών που έγινε εβδομάδων στην Ουκρανία. Όλα είναι ανοικτά ως ενδεχόμενα για την τάση, ως τη λήξη ενός εξωπραγματικού, αν τον ανέφεραν τον Ιανουάριο, πιθανά καλοσχεδιασμένου ευρωπαϊκού πολέμου.     

O Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας στο θέμα του πολέμου συμπλήρωσε: “Λίγο πριν την ολοκλήρωση της 3ης εβδομάδας εχθροπραξιών στην Ουκρανία, παραμένει απρόβλεπτη η κατάληξη της κρίσης. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η διπλωματία θα πετύχει σύντομα να οδηγήσει τις αντιμαχόμενες πλευρές σε ένα συμβιβασμό. Δεν μπορεί ωστόσο να αποκλειστεί ακόμη και το χειρότερο σενάριο, εκείνο της  άμεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο καθώς ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν Ουκρανικό στρατόπεδο είκοσι μόνο χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα!  Παραμένει επομένως σε υψηλό βαθμό η αβεβαιότητα, το στοιχείο εκείνο δηλαδή που οδηγεί τους επενδυτές σε αποστροφή ανάληψης οποιωνδήποτε κινδύνων στις τοποθετήσεις τους”. 

Συσχετίζοντας την διεθνή κατάσταση με το ΧΑ σημείωσε: “Το ελληνικό χρηματιστήριο εισπράττει τις αρνητικές επιπτώσεις της Ουκρανικής κρίσης. Η επίδοση του πληθωρισμού του Φεβρουαρίου (+7,2%) ίσως ξεπεραστεί το Μάρτιο, ενώ οι συνέπειες πλήττουν ήδη τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις βιομηχανικές που βλέπουν τις τιμές των πρώτων υλών να εκτοξεύονται. Με την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση να αναζητεί τρόπους υποβοήθησης των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.  Σαν αποτέλεσμα, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για το φετινό ΑΕΠ αναθεωρούνται από τους επενδυτικούς οίκους (J.P.Morgan, Goldman Sachs, Wood), θεωρώντας ότι το +2%-3% είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο για τις επιδόσεις του 2022. Είναι ωστόσο σαφές, ότι στην παρούσα φάση, είναι εξαιρετικά δυσχερής η αποτύπωση των επιπτώσεων της Ουκρανικής κρίσης στις ελληνικές εξαγωγές, τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και τις επενδύσεις:  τους τρεις κλάδους δηλαδή  δια των οποίων προσδοκάται η συνέχιση της ανοδικής πορείας του ΑΕΠ το 2022”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Σε ράλι επιδόθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση οι αμερικανικές μετοχές στη Wall Street, με τον S&P 500 να καταγράφει κέρδη για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ημερών, καθώς οι τιμές πετρελαίου συνέχισαν την καθοδική πορεία και η μικρότερη του αναμενομένου αύξηση των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ συνέβαλαν εν μέρει στην απομάκρυνση των ανησυχιών. 

Οι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, καθώς και στην Κίνα όπου τα νέα περιοριστικά μέτρα λόγω Covid θα μπορούσαν να προκαλέσουν χάος στην αλυσίδα τροφοδοσίας στον χώρο της τεχνολογίας. Οι επενδυτές αναμένουν βεβαίως εναγωνίως και τη συνεδρίαση της Fed που ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη, οπότε αναμένεται επιτοκιακή αύξηση των 25 μονάδων βάσης, η πρώτη από το 2018. 

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 1,82% ή 600 μονάδες στις 33.544,34, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,15% στις 4.262,45 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 2,92% στις 12.948,62 μονάδες. Τη Δευτέρα ο Nasdaq είχε περάσει σε «bear market» καταγράφοντας απώλειες 21% από τα ιστορικά υψηλά της 19ης Νοεμβρίου. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Walt Disney (+4,1%) και Procter & Gamble (+3,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Chevron (-5,1%) και Dow Inc. (-2,1%).

«Επειδή η αγορά είναι τόσο εξασθενημένη και δεν μπορεί να πείσει κανέναν αλλά και επειδή υπάρχει τόσο έντονη μεταβλητότητα, κανένας δεν γνωρίζει τι θα συμβεί στο τέλος. Αυτό που έκανε την αγορά να επιδοθεί σήμερα σε ράλι είναι προφανώς η κόπωση από την πτώση των τελευταίων συνεδριάσεων. Συνεπώς, πιστεύω ότι θα αποτελέσει ένα σύντομο διάλειμμα», αναφέρει ο Σαμ Στόβαλ, στρατηγικός αναλυτής της CFRA. 

Καταλύτες για το σημερινό ράλι είναι η πτώση των τιμών πετρελαίου και η μικρότερη του αναμενομένου αύξηση των τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, αναφέρει ο ίδιος αναλυτής. Η τιμή brent υποχώρησε κάτω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, αφού εκτοξεύθηκε στα 139 δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα, προσφέροντας μία προσωρινή «ανάσα».

ΕΥΡΩΠΗ

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών αφού δεν άλλαξαν προς το καλύτερο οι συγκρούσεις στην Ουκρανία. Η βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκε τον Ιανουάριο κατά 0,4% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Στην ευρωζώνη, η βιομηχανική παραγωγή παρέμεινε σταθερή την ίδια περίοδο. Οι υψηλότερες μηνιαίες αυξήσεις της βιομηχανικής παραγωγής έχουν καταγραφεί στην Αυστρία, 6,2%, Τσεχία, 3,1% και Πολωνία, 3%, ενώ οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Εσθονία, 6,1%, Πορτογαλία, 5% και Ελλάδα, 4,1%.

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,28% στις 435,12 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,25% στις 7.175,70 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε οριακά χαμηλότερα -0,09% στις 13.917,27 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,23% στις 6.355,00 μονάδες. Ενώ τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ κινήθηκαν ανοδικά με τον ιταλικό ΜΙΒ στο +0,31% και στον ισπανικό ΙΒΕΧ35 στο +0,02%. 

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του Brent υποχωρεί 5% και η τιμή WTI σημειώνει πτώση 4,7%. Αντίστοιχα και η τιμή του χρυσού κινείται χαμηλότερα 1,5%.

ΧΑ

Με χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών οι απώλειες σε 18 blue chip έφεραν το -0,59%

  • Με χαμηλούς για την εποχή όγκους συναλλαγών, οι θεσμικοί μετά από μια ανοδική συνεδρίαση με πτωτικό φινάλε αποτύπωσαν αρχικά διάθεση για φυγή από το ρίσκο και τα κέρδη σε 8 blue chip στο τέλος της διαπραγμάτευσης,  δεν ήταν αρκετά για να διατηρήσουν τα κέρδη στο διάστημα από τις 14:50 ως τις 15:40. Σήμερα όσο λειτουργούσε η Αθήνα οι αγορές στις ΗΠΑ είχαν ανοδική εικόνα με τον Nasdaq σε άνοδο +1,94%, ενώ τα ΣΜΕ επί των βασικών δεικτών της Wall Street ειδοποίησαν για άνοδο. Η αιτία της μεταβαλλόμενης δυναμικής σε παγκόσμια κλίμακα ήταν αποτέλεσμα της ανησυχίας που αυξομειώνει τη διάθεση για ρίσκο.  

  • Είχαμε υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, ασθενή και ισχυρή πίεση σε αρκετές μετοχές, το επενδυτικό κοινό δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον ΓΔ να επιστρέψει κάτω από το επίπεδο των 814,7 μονάδων. Είχε πρόσημο αρνητικό η αγορά στο μεγαλύτερο διάστημα. Την προηγούμενη έκλεισε στις 830,02 μονάδες.

  • Την σταθεροποίηση των απωλειών υποστήριξαν κυρίως τα 6 από τα 17 πτωτικά blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο πτώση από -1,5% και πάνω και δεν βρέθηκε ανάμεσά τους ούτε ένα από τα τραπεζικά. Ήταν τα ΟΤΕ -3,35%, ΛΑΜΔΑ -2,58%, ΜΠΕΛΑ -2,38%, ΟΠΑΠ -1,80%, ΑΔΜΗΕ -1,55% και ΜΥΤΙΛ -1,54%. Τα υπόλοιπα 9 εμφάνισαν μεταβολές από -0,23% ως -1,48%. Στον αντίποδα με κέρδη βρέθηκαν 8 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και ξεχώρισαν για την άνοδό τους οι ΒΙΟ -6,11%, ΕΛΧΑ +5,76% ΤΕΝΕΡΓ +3,91% ΟΛΠ +2,68%. Ο τζίρος ανήλθε στα 66,097 από 63,103  εκατ. ευρώ.

  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν μεικτή με τους ευρωπαϊκούς δείκτες σε άνοδο έως +0,20%. Για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν +0,12%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν στο +0,15% αλλά αρνητική μεταβολή είχε ο DAX στο -0,12% με τον CAC στο -0,25% ενώ η αρχική άνοδος στους δείκτες της Wall Street, με αυξημένη νευρικότητα, είχε μετουσιωθεί σε κέρδη +1,23% για τον S&P500 ενώ ο Nasdaq ανέβαινε κατά +1,83%. 

  • Σήμερα η απόδοση  των 10ετών ομολόγων από το 2,658% την προηγούμενη έπεσε σε 2,640% έχοντας φθάσει στο 2,705% ενδοσυνεδριακά. 

Ήταν μέρα με τους επενδυτές να έχουν διάθεση για ρευστοποιήσεις αρχικά σε κάθε blue chip και στην συνέχεια η διάθεση αυτή αδυνάτισε. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 825,19) ενωρίτερα, με θετικό κλίμα για τα ΣΜΕ των δεικτών στις ΗΠΑ, δεν άλλαξε το κλίμα στο τελευταίο 40λεπτο, που εμφανίζονται οι θεσμικοί του δολαρίου. Ήταν μια ήπια νευρική πορεία κάτω από τις 827 και πάνω από τις 824,5 μονάδες. Η προσπάθεια των market makers φάνηκε πως ήταν να πλησιάσει ο ΓΔ τις 830 μονάδες και κατάφεραν να τον περάσουν άνω των 830 αλλά όχι να τον κρατήσουν. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 814,77 μονάδες (στις 11:10) έχοντας μεταβολή τότε -1,84% εκτινάχθηκε κατόπιν στις 831,94 με κέρδη +0,23% έκλεισε στις 825,16. Μετά δε την εγγραφή τιμών σε επίπεδα οριακά κάτω των 832 μονάδων στις 15:06, η τάση ως τις δημοπρασίες έγινε ήπια πτωτική. Έτσι οι συναλλασσόμενοι οδήγησαν τον ΓΔ στις 826,05 στις 17:00 (-0,48%). Η υπεροχή της προσφοράς κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 825 μονάδων. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με χαμηλό τζίρο, και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 825,16 από 830,02 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,59% ή 4,86 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 66,097 από 63,103 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 6,204 από 0,885 εκατ. ευρώ, και την ΑΛΦΑ αφορούσαν 4,186 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 1,216 εκατ. ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 580.246 ευρώ, την ΑΔΜΗΕ 114.481 ευρώ και την ΣΑΡ 107.152 ευρώ. 

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν σημείωσαν άνοδο 43 από 68 την Παρασκευή και 57 από 29 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18 από 23. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 60,219 από 60,576 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 3 εκατ. ευρώ ψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,59% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,25%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. 

Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,87% στις 1976,51 από 1993,80 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  17,29 μονάδες χαμηλότερα  από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε οριακά  κατά -0,06%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Η εκπνοή ευνοεί τις ουδέτερες προσδοκίες

Στην διάρκεια της εβδομάδας εκπνοής σειρών στα παράγωγα οι συναλλασσόμενοι στην υποκείμενη αγορά δεν απομακρύνουν τις αξίες που έχουν παράγωγα προϊόντα από τα επίπεδα που βρέθηκαν πριν την εβδομάδα εκπνοής. Μια τέτοια νευρική συσσώρευση επιτελείται με αλλαγές στο πρόσημο μεταβολής των δεικτών. Το ιδιαίτερο στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η απουσία ενδιαφέροντος για τα δικαιώματα προαίρεσης του FTSE25. Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Μαρτίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης σταθερά εκτός του διαστήματος από τις 15:00 ως τις 15:20. Το άνοιγμα στις 1982,52 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό  χάσμα 11,28 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 17,26 μονάδες χαμηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 11:12 και ήταν οι 1952,53 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 1996,94 μονάδες, ήρθε στις 15:04. Το κλείσιμο στις 1976,51 από 1993,80 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,87% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 43,451 εκατ. ευρώ την Τρίτη 15/3/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μάρτιου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 965 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1995,00 μονάδες, κατώτερο τις 1950,00, με τελευταίες πράξεις στις 1973,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 1980,00 από 1996,00 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 1782 από 2213. Άλλαξαν επίσης χέρια 622 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με ανώτερο στις 1996,25 μονάδες, κατώτερο στις 1951,00 και τελευταίες πράξεις στις 1971,25 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 1978,00 από 1995,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 1077 από 759.

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εξαφανίστηκε το ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια. Για  την επόμενη σειρά λήξης Απριλίου ομοίως. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαρτίου δεν διακινήθηκαν  συμβόλαια. Ενώ το ίδιο ίσχυσε για την επομένη σειρά.

Ο ΔΤΡ έκλεισε στην συνεδρίαση της Δευτέρας στις 569,67 με μεταβολή +1,50%. Χθες, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 550,25 μονάδων (-3,41%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 561,38 (-1,46%), και ανώτερο τις 573,14 (+0,61%) έκλεισε στις 568,35 με μεταβολή -0,23%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου διαμορφώθηκε στα 25,161 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-0,77%) απασχόλησε 9,888 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,28%) 4,669 εκατ., η ΠΕΙΡ (+1,88%) απασχόλησε 2,316 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,50%) απασχόλησε 4,102 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 572,25 από 573,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ μηδενίστηκαν. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ανέβηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης από την άνοδο στο ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ της σειράς Ιουνίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 21.122 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 57.272 από 62.025 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,03 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 23.125 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 48.467 από 39.872. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 8.774 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 17.606 από 22.254 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 2,85 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 6874 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν15.694 από 9713. Επίσης άλλαξαν χέρια 75 ΣΜΕ λήξης Σεπτεμβρίου. 

Της ΕΥΡΩΒ με 8.505 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 13.931 από 19.948 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,915 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 10.766 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έγιναν 22.019 από 12.708 τα ανοικτά ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3.677 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 20.574 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,31 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 4.263 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 11.305 από 8.385.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 5218 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Μαρτίου με 4953 λήξης Ιουνίου, τα 3262 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ  λήξης Μαρτίου και τα 3314 για την επόμενη σειρά, και τα 1753 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Μαρτίου και τα 1480 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. 

Από την Leon Depolas Sec. η επισήμανση για τα αποτελέσματα της ΑΛΦΑ:  “Τα αποτελέσματα της ΑΛΦΑ αποτελούν άλλη μία επιβεβαίωση ότι ο κλάδος βαδίζει προς ολοκληρωτική εξυγίανση της ποιότητας του ενεργητικού του. Ο Όμιλος ανακοίνωσε προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 35 εκατ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο και 330 εκατ. ευρώ για την χρήση 2021 με τον δείκτη NPEs να συρρικνώνεται στο 13,1%. H ενσώματη καθαρή θέση ανήλθε στα 5,6 δισ. ευρώ, ενώ η Διοίκηση στοχεύει και στην διανομή κερδών από το 2024. 

Παράλληλα, σε επίπεδο ρεκόρ ανακοινώθηκε η καθαρή κερδοφορία του ΟΛΠ στα 36,8 εκατ. ευρώ για το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας και εκείνη του 2019. Η προτεινόμενη διανομή μερίσματος ανέρχεται στα 0,63 ευρώ/μτχ. Ο τίτλος δείχνει ότι έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου, αν και ανοιχτό παραμένει ακόμα το ζήτημα σχετικά με το master plan των επενδύσεων. Αυξημένες απώλειες καταγράφονται σήμερα το πρωί στα Χρηματιστήρια της Κίνας, εν μέσω αύξησης κρουσμάτων αλλά και ανησυχίας για τις σχέσεις της Χώρας με τις ΗΠΑ”.

Από την Merit Sec. σημείωσαν: “Αδύναμα τα αποτελέσματα 4ου τριμήνου της Alpha BankΑΛΦΑ -0,77%, με τον δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από προβλέψεις στο 47% και τα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια μόλις στα €130 εκατ. Πιο συγκεκριμένα οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα €2,9 δισ. λόγω των τιτλοποιήσεων, οι προβλέψεις αυξήθηκαν κατά €91 εκατ. στο 4ο τρίμηνο, σε σχέση με το 3ο τρίμηνο, τα ΜΕΑ του Ομίλου ανήλθαν σε €5,12 δισ. και ο δείκτης ΜΕΑ στο 13,1%, από 42,5% το 2020. Ο δείκτης κάλυψης ΜΕΑ από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 47%, από 56% το 2020 και τα πραγματικά ενσώματα ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε €130 εκατ., από €703 εκατ. στο 3ο τρίμηνο. Τέλος οι χορηγήσεις αυξήθηκαν κατά €890 εκατ. το 4ο τρίμηνο και οι καταθέσεις κατά €448 εκατ., σε σχέση με το 3ο τρίμηνο. Ο δείκτης ρευστότητας διαμορφώθηκε στο 78%. Η Διοίκηση ανέφερε στην τηλεδιάσκεψη ότι οι βασικοί στόχοι είναι η εξυγίανση του ισολογισμού με μείωση του δείκτη NPEs στο 7% στο τέλος του 2022, η ισχυροποίηση της κερδοφορίας με στόχο ROE 13% το 2023, η έκδοση ομολόγου AT1 ύψους περίπου €800 εκατ., όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν και η πληρωμή μερίσματος το 2024 για την οικονομική χρήση του 2023, ενώ εκτιμά ότι οι νέες εκταμιεύσεις θα διπλασιαστούν το 2022. Ήδη, η Τράπεζα το πρώτο τρίμηνο έχει συμφωνήσει για νέες χρηματοδοτήσεις €1 δισ. και δρομολογεί άλλο €1 δισ. Όσο αφορά τα ΜΕΑ, η Διοίκηση ανέφερε ότι το πρώτο 3μηνο του 2022 η συμπεριφορά των δανειοληπτών συνεχίζει να είναι καλή και δεν παρατηρείται καθυστέρηση στις πληρωμές. Σε ότι αφορά τα προγράμματα ‘Γέφυρα 1’ και ‘Γέφυρα 2’ ανέφερε πως στο πρώτο, που η ισχύς του έχει λήξει, το 99% των πελατών πληρώνει κανονικά και στο δεύτερο που είναι ακόμη σε ισχύ το ποσοστό αγγίζει το 96%. Για το 2022 η Τράπεζα αναμένει νέα NPEs χαμηλότερα των €700 – 800 εκατ.”. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ανεβασμένο αφορούσε τα 30.000 συμβόλαια για ΕΤΕ, τα 9.000 συμβόλαια για ΤΕΝΕΡΓ, τα 552 για ΟΠΑΠ και τα 104 για ΕΛΠΕ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΤΑΙ Η ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΌ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ…

Λίγο πριν την ολοκλήρωση της 3ης εβδομάδας εχθροπραξιών στην Ουκρανία, παραμένει απρόβλεπτη η κατάληξη της κρίσης. Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, η διπλωματία θα πετύχει σύντομα να οδηγήσει τις αντιμαχόμενες πλευρές σε ένα συμβιβασμό. Δεν μπορεί ωστόσο να αποκλειστεί ακόμη και το χειρότερο σενάριο, εκείνο της  άμεσης εμπλοκής του ΝΑΤΟ στον πόλεμο καθώς ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν Ουκρανικό στρατόπεδο είκοσι μόνο χιλιόμετρα από τα πολωνικά σύνορα!  Παραμένει επομένως σε υψηλό βαθμό η αβεβαιότητα, το στοιχείο εκείνο δηλαδή που οδηγεί τους επενδυτές σε αποστροφή ανάληψης οποιωνδήποτε κινδύνων στις τοποθετήσεις τους. Μειώνουν επομένως τις μετοχικές τοποθετήσεις και μεταθέτουν χρονικά τις σχεδιαζόμενες επενδυτικές δράσεις. 

Την ίδια ώρα, η ενεργειακή αναταραχή συνεχίζεται, αν και η τελευταία υποχώρηση του πετρελαίου κάτω από τα $100 /βαρέλι αποκαλύπτει τον υπέρμετρα κερδοσκοπικό χαρακτήρα των ανοδικών κινήσεων. Οι τιμές των μετάλλων παραμένουν ψηλά και οι αναρριχώμενες τιμές των σιτηρών απειλούν με διατροφική κρίση ολόκληρες χώρες, όπως την Αίγυπτο που εισάγει κυρίως από τη Ρωσία και την Ουκρανία μεγάλες ποσότητες. Οι δείκτες ωστόσο των διεθνών αγορών κινούνται μεν με αυξημένη μεταβλητότητα αλλά διατηρούν την ψυχραιμία τους, θεωρώντας ότι η διπλωματία θα δώσει σύντομα λύση και θεωρώντας ότι κινήσεις δρομολόγησης σκηνικού λιγότερης παγκοσμιοποίησης δεν θα κλιμακωθούν σε συνέχεια των κυρώσεων των ΗΠΑ και της Ε.Ε. προς τη Ρωσία ίσως τελικά δεν εφαρμοστούν!

Το ελληνικό χρηματιστήριο εισπράττει τις αρνητικές επιπτώσεις της Ουκρανικής κρίσης. Η επίδοση του πληθωρισμού του Φεβρουαρίου (+7,2%) ίσως ξεπεραστεί το Μάρτιο, ενώ οι συνέπειες πλήττουν ήδη τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις βιομηχανικές που βλέπουν τις τιμές των πρώτων υλών να εκτοξεύονται. Με την Ε.Ε. και την ελληνική κυβέρνηση να αναζητεί τρόπους υποβοήθησης των πιο ευάλωτων κοινωνικών στρωμάτων.  Σαν αποτέλεσμα, οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για το φετινό ΑΕΠ αναθεωρούνται από τους επενδυτικούς οίκους (J.P.Morgan, Goldman Sachs, Wood), θεωρώντας ότι το +2%-3% είναι ένα πιθανό ενδεχόμενο για τις επιδόσεις του 2022. Είναι ωστόσο σαφές, ότι στην παρούσα φάση, είναι εξαιρετικά δυσχερής η αποτύπωση των επιπτώσεων της Ουκρανικής κρίσης στις ελληνικές εξαγωγές, τις ταξιδιωτικές εισπράξεις και τις επενδύσεις:  τους τρεις κλάδους δηλαδή  δια των οποίων προσδοκάται η συνέχιση της ανοδικής πορείας του ΑΕΠ το 2022. Σαν αποτέλεσμα, ο Γ.Δ. κινείται στο εύρος μεταξύ 780-850 μονάδων καθώς η μεν αναρρίχηση πάνω από τις 850 μονάδες απαιτεί την εδραίωση του θετικού σεναρίου γεωπολιτικών εξελίξεων ενώ η υποχώρηση κάτω από τη στήριξη των 780 μονάδων συνάδει με κλιμάκωση των αρνητικών επιπτώσεων της Ουκρανικής κρίσης. 

Με τα δεδομένα αυτά, είναι λογικό να υποβαθμίζονται  στην παρούσα φάση τα θετικά αποτελέσματα των συστημικών τραπεζών για το 2021, όχι όμως και το μορατόριουμ στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που θα επιτρέψει τη διαμόρφωση αυξημένων δοσοληψιών μεταξύ των δύο χωρών, στο διμερές εμπόριο, τον τουρισμό, τις επενδύσεις και ενδεχομένως στο ενεργειακό πεδίο, με αυτονόητα ευεργετικές συνέπειες για τις οικονομίες των δύο χωρών, ίσως και εντός του 2022!

Σήμερα

Ο MSCI Asia πρώην Ιαπωνία σημείωσε άνοδο άνω του 3%, με τον Nikkei στο +1,7%

Τα σχόλια του αντιπροέδρου της Κίνας πυροδοτούν άλμα στις κινεζικές μετοχές

Οι αποδόσεις του 10ετους ομολόγου των ΗΠΑ μειώνονται από τα υψηλά του Ιουνίου 2019

Η άνοδος των ασιατικών μετοχών ήρθε μια ημέρα αφότου οι δείκτες μετοχών της ηπειρωτικής Κίνας και του Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν ως αντίδραση στην αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα και στην εξασθένιση των προσδοκιών για μείωση επιτοκίων από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Κινήθηκαν υψηλότερα αφού ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu He είπε ότι η Κίνα σχεδιάζει να λάβει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας και θα ανακοινώσει επίσης ευνοϊκές πολιτικές για τις κεφαλαιαγορές.

Στις 8:45 

Ο ιαπωνικός Nikkei κέρδιζε +1,64%

Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας είχε άνοδο +1,10%

Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε +1,44% ψηλότερα 

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με αντίδραση στις αρχικές πιέσεις  βρέθηκε στο +8,31% 

Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε άνοδο +3,48%

Ο MSCI Asia ex Japan είχε κέρδη +3,98% και ήταν στις 553,67 μονάδες