Skip to main content

Το κόστος ενέργειας παγώνει τη βιομηχανία

Από την έντυπη έκδοση

Των Φάνη Ζώη και Βάσως Βεγίρη

Σε προσωρινό πάγωμα λειτουργίας και επενδυτικών σχεδίων απειλούνται βιομηχανικές μονάδες λόγω του ενεργειακού κόστους.
Αυτό επεσήμανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Αττικής & Πειραιώς (ΣΒΑΠ) Δημήτρης Μαθιός, σε συνάντηση των βιομηχάνων με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στην οποία ανέφερε ότι το κόστος της ενέργειας για τις επιχειρήσεις, μέσης και υψηλής τάσης, καθώς και του φυσικού αερίου, διατηρείται σε μη ανταγωνιστικά επίπεδα σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες χώρες.  

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) Αθανάσιος Σαββάκης με επιστολή-υπόμνημα ζητεί άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων, αλλά και μέτρα θεσμικού χαρακτήρα θωράκισης των βιομηχανιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια.
Αναλυτικότερα, ο κ. Μαθιός κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό ανέφερε πως το οικονομικό κόστος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είναι υψηλό, προσθέτοντας ότι «σχεδόν βέβαιη είναι και η αναβολή επενδύσεων και η αναστολή σε εξαγωγές». Η επιδότηση των 65/Μwh ευρώ, που δίδεται στις βιομηχανίες για τον μήνα Μάρτιο, προφανώς δεν επαρκεί για να καλύψει τις κατά πολύ επαυξημένες τιμές, ανέφερε. 
Ο πρόεδρος του ΣΒΑΠ επεσήμανε και δυσλειτουργίες στη χονδρεμπορική αγορά φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος, προτείνοντας αλλαγές.

Όπως εξηγεί, στη χώρα μας η τιμή που προμηθεύονται το φ.α. όλοι οι προμηθευτές και οι ηλεκτροπαραγωγοί διαμορφώνεται από τις χρηματιστηριακές τιμές του προηγούμενου μήνα (frontmonth), όπως αυτό καθορίζεται στις σχετικές συμβάσεις τους, καθώς στη χώρα μας δεν υπάρχει spot αγορά (hub), αντίθετα με ό,τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές. 
Οι τιμές των 360//Mwh ευρώ στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κρίνονται ως υπερβολικές και αδικαιολόγητα υψηλές, τονίζει ο ΣΒΑΠ.
Στις ευρωπαϊκές χονδρεμπορικές αγορές ηλεκτρισμού διαπραγματεύεται μόνο το 20%-30% της κατανάλωσης σε κάθε χώρα, αφετέρου στις εν λόγω αγορές η διαπραγμάτευση του φ.α. γίνεται μέσω των spot αγορών και όχι βάσει των τιμών του προηγούμενου μήνα.

Τι προτείνει ο ΣΒΕ

Ως άμεσα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των επιχειρήσεων ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης προτείνει -μεταξύ άλλων- τη λήψη αντίστοιχων μέτρων με αυτά της πανδημίας, δηλαδή επιστρεπτέες προκαταβολές για την πληρωμή των τιμολογίων ενέργειας, εγγυήσεις δανείων κεφαλαίου κίνησης για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, πληρωμή σε 12 δόσεις των τιμολογίων ενέργειας, αφαίρεση από τα τιμολόγια των χρεώσεων υπέρ ΑΠΕ, ΥΚΩ και ΕΤΜΕΑΡ, για όλες τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στη μέση τάση, άμεση ενίσχυση των ενεργοβόρων βιομηχανιών, με επιδότηση που θα είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στη λειτουργία της επιχείρησης.