Skip to main content

e-μεταβιβάσεις από το Κτηματολόγιο

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Μόνο ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται στα κτηματολογικά γραφεία, από τον Απρίλιο, όλες οι εγγραπτέες πράξεις (μεταβιβάσεις, προσημειώσεις, υποθήκες), στο πλαίσιο της προσπάθειας του φορέα του Κτηματολογίου να σταματήσει η ταλαιπωρία των συναλλασσομένων.   

Τους τελευταίους μήνες το Κτηματολόγιο αποτελεί μια από τις αιτίες που καθυστερούν τις μεταβιβάσεις ακινήτων, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η, όπως αποδεικνύεται, «επώδυνη» μετάβαση από το καθεστώς των υποθηκοφυλακείων στα κτηματολογικά γραφεία.
Η συγκυρία δεν βοηθά. Όπως επισημαίνει στη «Ν» ο γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου, Στέφανος Κοτσώλης, «σε σχέση με το τετράμηνο Νοέμβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020, το τετράμηνο Νοέμβριος  2021 – Φεβρουάριος 2022 οι πράξεις μεταβίβασης ακινήτων αυξήθηκαν 72%. Οι λόγοι είναι γνωστοί και οφείλονται σε καταληκτικές προθεσμίες, όπως οι γονικές παροχές χωρίς φορολογία, οι νέες αντικειμενικές και ο ψηφιακός φάκελος ακινήτου. Αυτό έκανε ακόμη πιο δύσκολη τη μετάβαση που επιχειρούμε από τα υποθηκοφυλακεία στα κτηματολογικά γραφεία και δημιουργεί ταλαιπωρία και μεγάλες αναμονές στους συναλλασσόμενους».
Η υπόθεση Κτηματολόγιο στη χώρα μας δείχνει να έχει περάσει σε νέα φάση. Σύμφωνα με τον κ. Κοτσώλη, «εντός του 2022 θα έχει συλλεγεί περίπου το 90% των δικαιωμάτων σε ιδιοκτησία, ενώ πάνω από το 70% θα βρίσκεται σε λειτουργία ή ανάρτηση».
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «δεδομένου ότι η κτηματογράφηση έχει εισέλθει σε πορεία ολοκλήρωσης, με την ανάθεση στους μελετητές όλων των περιοχών που δεν υπάρχει κτηματολόγιο, τα κρίσιμα ζητήματα πλέον για το κτηματολόγιο είναι δύο: Το πρώτο είναι πώς τα κτηματολογικά γραφεία θα παρέχουν υπηρεσίες προς τον πολίτη και τον επαγγελματία χωρίς αυτός να ταλαιπωρείται. Αυτό πρωτίστως θα γίνει με την επικράτηση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών και την ψηφιοποίηση των αρχείων. Το δεύτερο είναι να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς γρήγορης διόρθωσης λαθών και επίλυσης των κτηματολογικών διαφορών, όπως τον θεσμό του διαπιστευμένου μηχανικού και του διαμεσολαβητή».
«Για να λειτουργήσουν τα παραπάνω», προσθέτει ο γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου, «και να αντεπεξέλθει το Κτηματολόγιο στις νέες συνθήκες συνεργαζόμαστε, μέσω προγραμματικών συμφωνιών, με τους Δικηγορικούς Συλλόγους Αθηνών και Θεσσαλονίκης (και έπονται και οι υπόλοιποι), οι οποίοι θα υποστηρίζουν, με 100 και 40 δικηγόρους αντίστοιχα, τους προϊσταμένους των αντίστοιχων κτηματολογικών γραφείων για τη νομική αρτιότητα των υποβαλλόμενων εγγράφων και την καταχώρησή τους.
Επίσης, με προγραμματική σύμβαση με το ΤΕΕ εξασφαλίσαμε 22 τοπογράφους που, μέχρι την ενεργοποίηση του θεσμού του διαπιστευμένου μηχανικού, θα βοηθήσουν τον φορέα στις γεωχωρικές μεταβολές – διορθώσεις. Να σημειώσω ότι σήμερα τη δουλειά αυτή με αντικείμενο όλη την επικράτεια την κάνουν δύο τοπογράφοι υπάλληλοι του φορέα».
Επιπλέον, η μετάβαση από το σύστημα των υποθηκοφυλακείων στα κτηματολογικά γραφεία είχε ως συνέπεια να μείνουν χωρίς προϊστάμενο 27 κτηματολογικά γραφεία. Δεν δέχθηκαν όλοι οι υποθηκοφύλακες να εργαστούν υπό τις νέες συνθήκες και τις χαμηλότερες απολαβές που συνεπάγεται ο δημόσιος τομέας. 
«Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόβλημα που φρενάρει την ανάπτυξη των κτηματολογικών γραφείων» σημειώνει ο γενικός διευθυντής του Κτηματολογίου και προσθέτει: «Δρομολογούμε εντός του μήνα την προκήρυξη για την πρόσληψη αυτών των 27 προϊσταμένων και ελπίζω το θέμα να έχει κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου».
Εκτός από την προαναφερόμενη υπηρεσία που αφορά τις εγγραπτέες πράξεις, το Κτηματολόγιο διαθέτει ηλεκτρονικά τις αεροφωτογραφίες που είναι αναγκαίες κυρίως για τη δήλωση των αυθαιρέτων, ενώ από τον επόμενο μήνα επεκτείνεται σε όλα τα γραφεία του κτηματολογίου και των κτηματογραφήσεων η ηλεκτρονική πλατφόρμα myKtimatologioLive. Μέσω αυτής οι πολίτες και οι επαγγελματίες (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί) μπορούν να εξυπηρετούνται εξ αποστάσεως μέσω βιντεοκλήσης για θέματα γενικής και εξειδικευμένης πληροφόρησης σχετικά με τις διαδικασίες και τις υπηρεσίες των ακινήτων τους που σχετίζονται με το Κτηματολόγιο.

Πορεία κτηματογράφησης
Η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας ακινήτων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί σε όλη την επικράτεια, εκτός από τη μελέτη που αφορά Κέρκυρα και Θεσπρωτία, περιοχές στις οποίες η συλλογή θα αρχίσει αρχές 2023.
Αύριο 15 Μαρτίου λήγουν οι τελευταίες παρατάσεις για τη συλλογή σε Κυκλάδες, Ρέθυμνο, στις 8 Απριλίου η παράταση στο Ηράκλειο και 18 Απριλίου στα Χανιά.
Προανάρτηση δηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη σε Χαλκιδική, Βοιωτία, Φωκίδα (μέχρι 21 Απριλίου) και αναμένεται το επόμενο διάστημα σε Μαγνησία και Αχαΐα.
Ανάρτηση δηλώσεων βρίσκεται σε εξέλιξη σε Έβρο (Αλεξανδρούπολη, Σαμοθράκη, Σουφλί) μέχρι 11 Απριλίου και σε Δυτική Αττική (Οινόη και Μέγαρα) μέχρι 12 Μαΐου. Αναμένεται σε Καρδίτσα, Λάρισα, Θεσπρωτία και Ιωάννινα.
Ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη 
Τα ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη είναι περίπου 185.000 σε όλη τη χώρα. Περίπου 15.000 από αυτά, ήδη από το 2018 έχουν περιέλθει στο Δημόσιο σε διάφορες περιοχές και μέχρι τώρα (μία τετραετία μετά) δεν υφίσταται ένδειξη απώλειας ιδιωτικής περιουσίας.
Για τα υπόλοιπα σχεδόν 170.000 υπάρχει περιθώριο μέχρι 31/12/22 να δηλωθούν από τους ιδιοκτήτες τους, διαφορετικά θα περιέλθουν στο Δημόσιο. Εκτιμάται ότι 8 στις 10 ιδιοκτησίες ανήκουν στο Δημόσιο και δεν έχουν δηλωθεί και οι υπόλοιπες είναι μικρής έκτασης ή αξίας και δεν έχουν δηλωθεί συνειδητά από τους ιδιοκτήτες τους (αποποίηση).
Κτηματολογικά γραφεία και υποκαταστήματα
Ο σχεδιασμός είναι τα 390 υποθηκοφυλακεία θα μετεξελιχθούν σε 17 κτηματολογικά γραφεία και 75 υποκαταστήματα αυτών. Μέχρι σήμερα έχουν τεθεί σε λειτουργία 10 κτηματολογικά γραφεία και 43 υποκαταστήματα.