Skip to main content

Capital Economics: Η ρωσική κρίση θα πονέσει και την Κύπρο

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Για ισχυρό πλήγμα στην Κύπρο από την βαθύτατη κρίση στην οποία ολισθαίνει η ρωσική οικονομία προειδοποιεί η Capital Economics. Σε έκθεσή της υπογραμμίζει ότι η Μεγαλόνησος είναι το κράτος – μέλος της Ευρωζώνης με τη μεγαλύτερη – με διαφορά- έκθεση στη Ρωσία, η οποία ετοιμάζεται να παγιδευτεί σε μία απότομη, επώδυνη ύφεση. Όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, τόσο οι κυρώσεις από τη Δύση θα γίνονται πιο σκληρές.  

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, που επικαλείται η CE, πριν από την πανδημία οι εξαγωγές της Κύπρου στη Ρωσία κάλυπταν πάνω από το 6% της κυπριακής ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας. Συνολικά στην Ευρωζώνη το ποσοστό αυτό είναι μόλις 0,7%. Μεγάλο μέρος των εξαγωγών αυτών τώρα θα χαθεί. Η ζήτηση από τη Ρωσία προβλέπεται να βουλιάξει καθώς πολλές επιχειρήσεις κόβουν δεσμούς με τη Ρωσία,. «Ακόμη και αν ορισμένοι εξαγωγείς της Κύπρου βρουν άλλες αγορές για τα προϊόντα τους, το πλήγμα θα είναι μεγάλο» σημειώνουν οι αναλυτές της CE και προσθέτουν: «Αυτό σημαίνει ότι η κυπριακή οικονομία είναι σχεδόν βέβαιο πως θα επιστρέψει σε ύφεση». 

Η Κύπρος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία ως πηγή τουριστών αλλά και πηγή ζήτησης των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της. Το 2019 ο τουρισμός κάλυπτε πάνω από το 5% του κυπριακού ΑΕΠ. Αν υπολογιστεί και η έμμεση συνεισφορά το ποσοστό αυτό ανεβαίνει κοντά στο 14%. Με δεδομένο ότι το 1/5 των τουριστών στην Κύπρο προέρχονται από τη Ρωσία, σχεδόν το 3% της κυπριακής οικονομίας εξαρτάται άμεσα ή έμμεσα από τον ρωσικό τουρισμό. Όσον αφορά το εμπορικό πλεόνασμα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών της Κύπρου με τη Ρωσία ανερχόταν στο 7% του ΑΕΠ το 2020. 

Οι δεσμοί δεν σταματούν εκεί. Η Κύπρος έχει επίσης στενούς δεσμούς με τη Ρωσία στην αλυσίδα εφοδιασμού. Το 1/6 των εισαγωγών ενδιάμεσων αγαθών προέρχεται από τη Ρωσία, όταν στο σύνολο της Ευρωζώνης η αναλογία είναι 1/16. Ιδιαίτερα ισχυροί είναι και οι επενδυτικοί δεσμοί. Η Κύπρος έχει τεράστιο απόθεμα ξένων άμεσων επενδύσεων στη Ρωσία, ενώ μεγάλες είναι και οι ρωσικές επενδύσεις στην Κύπρο. 

Οι επενδυτικοί δεσμοί είναι ευάλωτοι με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η μεγάλη πτώση στις τιμές των στοιχείων ενεργητικού. Ο δεύτερος είναι η πιθανότητα οι Ρώσοι επενδυτές να επιχειρήσουν μαζική έξοδο από την Κύπρο. 

Η Capital Economics τέλος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τις κυπριακές τράπεζες. «Αν και ο Κύπριος υπουργός Οικονομκών διατείνεται ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα έχει μηδενική έκθεση στη Ρωσία, οι τράπεζες υπολογίζεται ότι έχουν μεγάλα ποσά καταθέσεων από Ρώσους» αναφέρει, καταλήγοντας πως ο κίνδυνος εκροής αυτών των καταθέσεων είναι αυξημένος.