Skip to main content

FAO: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να εκτινάξει έως 20% τις τιμές τροφίμων

Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων και των ζωοτροφών θα μπορούσαν να αυξηθούν από 8% και 20% λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ανεβάζοντας τον αριθμό των υποσιτισμένων ανθρώπων παγκοσμίως, προειδοποίησε σήμερα ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Σε μια προκαταρκτική αξιολόγησή του για τις επιπτώσεις από τη ρωσική εισβολή, η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, σημείωσε πως είναι ασαφές αν η Ουκρανία θα μπορούσε να προχωρήσει στη συγκομιδή των καλλιεργειών εν μέσω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, ενώ την ίδια ώρα αβεβαιότητα επικρατεί και γύρω από τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων.

Σύμφωνα με τον FAO η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο εξαγωγέα σιταριού διεθνώς, ενώ η Ουκρανία είναι στην πέμπτη θέση. Οι δύο χώρες καλύπτουν το 19% της παγκόσμιας προσφοράς κριθαριού, το 14% στο σιτάρι και το 4% στο καλαμπόκι, αντιπροσωπεύοντας πάνω από το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών σιτηρών.

Όπως έγραφε χθες η «Ν» ο αποκλεισμός των εμπορευμάτων στην Αζοφική Θάλασσα εντείνει το ράλι των χρηματιστηριακών τιμών, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί νέους όρους στο παιχνίδι για τις άλλες χώρες-παραγωγούς σιτηρών. Ενώ λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα παραμένουν κλειστά, μια σειρά χωρών ανακοινώνει περιορισμούς στις εξαγωγές σιτηρών.

Τα τελευταία εικοσιτετράωρα η διεθνής αγορά σιτηρών σπάει τα κοντέρ, ξεπερνώντας και τα ιστορικά υψηλά του 2008. Οι τιμές για άμεσες παραδόσεις διαμορφώνονται στην περίπτωση της Ευρώπης σε 407 ευρώ ο τόνος για μαλακό σιτάρι, 360 ευρώ για καλαμπόκι και 355 ευρώ για κριθάρι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας για τον Φεβρουάριο, σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών των δημητριακών σημείωσε άνοδο 3%, ενώ σε ετήσιο επίπεδο σημειώθηκε αύξηση 14,8%. Οι παγκόσμιες τιμές σιταριού αυξήθηκαν κατά 2,1%, ενώ οι εξαγωγές σκληρού σίτου κατά 4,7%, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό τις νέες παγκόσμιες αβεβαιότητες στην προσφορά εν μέσω διαταραχών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Οι παγκόσμιες τιμές του καλαμποκιού αυξήθηκαν κατά 5,1% σε μηνιαία βάση, υποστηριζόμενες από έναν συνδυασμό συνεχιζόμενων ανησυχιών για την κατάσταση των καλλιεργειών στην Αργεντινή και την Βραζιλία, τις αυξανόμενες τιμές του σιταριού και την αβεβαιότητα σχετικά με τις εξαγωγές αραβοσίτου από την Ουκρανία. Μεταξύ άλλων χονδροειδών σιτηρών, οι τιμές εξαγωγής τόσο του σόργου, όσο και του κριθαριού ενισχύθηκαν σε μηνιαία βάση σε ποσοστό 5,9% και 2,7%, αντίστοιχα.

naftemporiki.gr με πληροφορίες και από Reuters

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr