Την εκτίμηση ότι η γενική ρήτρα διαφυγής από το Σύμφωνο Σταθερότητας θα θα επαναξιολογηθεί στο πλαίσιο του εαρινού κύκλου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, τονίζει ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, εκτιμώντας ότι υπάρχει «πολύ μεγάλη αβεβαιότητα», λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
«Προβλέψαμε όντως η γενική ρήτρα διαφυγής να απενεργοποιηθεί για το 2023 και ανακοινώσαμε ότι δεδομένης της πολύ μεγάλης αβεβαιότητας, θα επαναξιολογήσουμε την κατάσταση στα πλαίσια του εαρινού κύκλου του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, βάσει των εαρινών οικονομικών προοπτικών», τόνισε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, απαντώντας σε ερώτηση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρη Παπαδημούλη στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικής & Νομισματικής Πολιτικής (ECON) και Προϋπολογισμών (BUDG) ,στο Ευρωκοινοβουλιο.
«Όντως, συμφωνούμε κι εμείς ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει αλλάξει εντελώς το τοπίο, τα δεδομένα, και έχει τροποποιήσει το καθεστώς ασφάλειας στην ΕΕ και τις οικονομικές μας προοπτικές», τόνισε ο Ντομπρόβσκις και πρόσθεσε: «Παράλληλα όμως, είναι σαφές ότι η αβεβαιότητα επί του παρόντος είναι ιδιαίτερα υψηλή, οπότε δεν έιμαστε σε θέση να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποια θα πρέπει η ανταπόκρισή μας, καθώς όπως ξέρετε η κατάσταση ακόμη εξελίσσεται και ακόμη ετοιμάζουμε νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, η Ρωσία έχει προτείνει κάποια αντίμετρα, κάποια αντίποινα, εμείς περιμένουμε να εφαρμοστούν πλήρως οι κυρώσεις εναντίον της… Όλα αυτά σίγουρα θα επηρεάσουν τον πληθωρισμό, την ικανότητα ανάκαμψης, τα οικονομικά των νοικοκυριών. Θα πρέπει να έχουμε την απαραίτητη προσαρμοστικότητα και ευελιξία, ώστε να μπορούμε κάθε φορά να προσαρμόζουμε την ανταπόκριση στα πλαίσια της πολιτικής μας». Ο Βάλντις Ντομπρόσβκις πρόσθεσε ότι « δεν μπορούμε να ανακοινώσουμε αυτή την στιγμή νέα εργαλεία και νέα ταμεία. Πάντως σίγουρα θα πρέπει να αξιοποιήσουμε όλες τις πιθανές εναλλακτικές για να δούμε ποια θα είναι η καλύτερη δυνατή ανταπόκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των επιμέρους κρατών μελών. Δεν είμαστε αυτή την στιγμή σε θέση να κάνουμε μια ανακοίνωση σε σχέση με τις αποφάσεις που θα λάβουν οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – φαντάζομαι ότι θα προβούν σε ανακοινώσεις μέχρις ότου λάβει χώρα η επόμενη Σύνοδος».
Τζεντιλόνι: Πρέπει να αξιολογήσουμε κάποια νέα εργαλεία
Ο Επίτροπος για την οικονμομία, Πάολο Τζεντιλόνι, συμφώνησε με τον Δημήτρη Παπαδημούλη, στο ότι «όλα όσα συνέβησαν στις 24 Φεβρουαρίου, άλλαξαν εντελώς το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και κινούμαστε. Οι επιπτώσεις δεν είναι απόλυτα σαφείς. Προφανώς γνωρίζουμε ότι θα έχουμε έναν πιο επίμονο και υψηλό πληθωρισμό. Ξέρουμε επίσης ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τα προβλήματα με τις υψηλές τιμές των τροφίμων και ότι τα προβλήματα αυτά με την σειρά τους θα επηρεάσουν περισσότερο τις χώρες χαμηλού εισοδήματος, με τρόπο σοβαρό. Γνωρίζουμε ότι όλα αυτά με την σειρά τους θα έχουν κοινωνικές συνέπειες. Διότι, όπως γνωρίζετε, ο πληθωρισμός πάντα χτυπά πολύ περισσότερο τα πιο ευπαθή νοικοκυριά».
Ο Πάολο Τζεντιλόνι πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να αξιολογήσουμε κάποια νέα εργαλεία, αλλά αυτή την στιγμή δεν έχουμε την απαραίτητη σαφήνεια προκειμένου να καταφέρουμε να καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα. Περιμένω ότι οι ηγέτες στη Σύνοδο στις Βερσαλλίες θα είναι σε θέση να δώσουν μια γενική καθοδήγηση. Θα ήθελα να παροτρύνουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μία τέτοια καθοδήγηση. Δεν γνωρίζω πάντως ότι έχει ληφθεί μια συγκεκριμένη απόφαση. Όσον αφορά τη γενική ρήτρα διαφυγής, θα πάρουμε μια σχετική απόφαση στα τέλη της Άνοιξης βάσει των εαρινών οικονομικών προοπτικών που θα έχουμε τότε», σημείωσε ο Ιταλός Επίτροπος.
Δ. Παπαδημούλης: Χρειαζόμαστε καινούρια μέσα, ιδέες και εργαλεία
Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης τόνισε ότι «δεν αρκεί η αναπροσαρμογή και η καλύτερη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Χρειαζόμαστε καινούρια μέσα, ιδέες και εργαλεία, για να αντιμετωπίσουμε τις καινούριες προκλήσεις, που είναι ο πόλεμος και οι αρνητικές συνέπειες που έχουν οι κυρώσεις – σωστές και επιβεβλημένες».
«Με δεδομένες τις απρόβλεπτες και σίγουρα μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που εσείς ήδη εκτιμήσατε ότι θα υπάρξουν, σκέφτεται η Κομισιόν να παρατείνει τη ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και για το 2023; », ήταν το ερώτημα που έθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
naftemporiki.gr
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr