Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της Ρωσίας μέχρι στιγμής εξαιρούνται ρητά από όλες τις δυτικές κυρώσεις. Κατά συνέπεια, το ρωσικό αέριο συνεχίζει να ρέει ανεπηρέαστο μέσω των αγωγών, μεταξύ άλλων και μέσω της Ουκρανίας, προς την Ευρώπη, όπου συνεχίζει να βρίσκει πελάτες.
Από την άλλη, μια εντελώς διαφορετική εικόνα προκύπτει στην αγορά πετρελαίου. Οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου δυσκολεύονται να βρουν αγοραστές.
Η έλλειψη ενδιαφέροντος για το ρωσικό πετρέλαιο αποτελεί έκπληξη από πολλές απόψεις. Από τη μία πλευρά, η μείωση της τιμής του ρωσικού πετρελαίου σε σχέση με άλλους παραγωγούς έχει αυξηθεί σε πρωτοφανές επίπεδο. Το ρωσικό πετρέλαιο Urals ήταν πάνω από 18 δολάρια φθηνότερο από το πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας την Παρασκευή.
Παρά το γεγονός ότι η έκρηξη των τιμών στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου έχει απογειώσει τις τιμές καταναλωτή σε όλο τον κόσμο, σχεδόν καμία εταιρεία δεν θέλει επί του παρόντος να εισάγει την πολύ φθηνότερη πρώτη ύλη από τη Ρωσία.
Η εταιρεια Trafigura έψαχνε για αγοραστή από την αρχή της εβδομάδας για 725.000 βαρέλια αργού πετρελαίου. Ωστόσο, δεν βρέθηκαν αγοραστές εδώ και μέρες. Γιατί το πετρέλαιο ήταν της ρωσικής Rosneft.
«Το πρόβλημα δεν είναι η Ρωσία, είναι η κυβέρνηση Πούτιν»
Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Energy Aspects, το 70% του αργού πετρελαίου της Ρωσίας είχε πρόβλημα να βρει αγοραστές την περασμένη εβδομάδα, ακόμη και με μεγάλες εκπτώσεις. Δεν βρέθηκε κανένας αγοραστής για 200.000 βαρέλια πετρελαίου που πρόσφερε η πετρελαϊκή εταιρεία Surgutneftegas.Ακόμη και χωρίς επίσημη απαγόρευση, οι δυτικές εταιρείες πετρελαίου, τα διυλιστήρια, οι έμποροι και άλλοι αγοραστές δέχονται ισχυρές πιέσεις από το κοινό και τις κυβερνήσεις των χωρών τους ή ανησυχούν ότι θα μείνουν με το φορτίο τους, σε περίπτωση κήρυξης μποϊκοτάζ σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Το πόσο μεγάλη είναι η πίεση στις εταιρείες ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία φαίνεται από την απόφαση της Shell – και πολλών άλλων εταιρειών πετρελαίου – να εκχωρήσουν τις επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία, ανεξάρτητα από τις ζημίες. «Το πρόβλημα δεν είναι η Ρωσία, είναι η κυβέρνηση Πούτιν», λένε οι ειδικοί.
Ωστόσο, είναι αναμενόμενο ότι ακόμη και σε περίπτωση επίσημου μποϋκοτάζ της Δύσης, οι Ρώσοι παραγωγοί πετρελαίου θα έβρισκαν άλλους αγοραστές για τουλάχιστον ένα μέρος του πετρελαίου τους. Ιδίως τα κινεζικά διυλιστήρια αναφέρονται επανειλημμένα ως πιθανοί πελάτες. Επιπλέον, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, η Indian Oil Corporation εξασφάλισε δύο εκατομμύρια βαρέλια Urals.