Skip to main content

Το κυνήγι για τα γιοτ των Ρώσων ολιγαρχών άρχισε

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία «ξύπνησε» τα αντανακλαστικά της Δύσης, αποφασίζοντας αμέσως την επιβολή κυρώσεων που αφορούν ένα μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων και προσώπων της ρωσικής κοινότητας. Ένα μέρος αυτών των κυρώσεων στοχεύει τη ρωσική ελίτ, με τις δυτικές κυβερνήσεις να «κυνηγούν» περιουσιακά στοιχεία, γιοτ, βίλες, τζετ και τραπεζικούς λογαριασμούς.

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο την Πέμπτη ανακοίνωσαν επιπλέον κυρώσεις και ταξιδιωτικούς περιορισμούς σε μια σειρά πλούσιων Ρώσων. Οι ΗΠΑ θα επιβάλουν έτσι περιορισμούς στην έκδοση βίζας σε 19 Ρώσους ολιγάρχες και 47 μέλη των οικογενειών τους και στενούς συνεργάτες τους. Το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις σε δύο ακόμη ολιγάρχες, συμπεριλαμβανομένου του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ρωσίας.

Τις τελευταίες ημέρες, οι γαλλικές αρχές έχουν κατασχέσει  αρκετά πλοία που υπόκεινται στις νέες κυρώσεις. Ανάμεσα σε αυτά είναι το γιοτ «Amore Vero» που ανήκει στον Ιγκόρ Σέτσιν, τον διευθύνοντα σύμβουλο της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft και στενό σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ήταν στη λίστα των κυρώσεων για την προσάρτηση της Κριμαίας και το 2014. Οι γαλλικές αρχές μπήκαν μέσα στη διάρκεια της νύχτας καθώς στο σκάφος- που επρόκειται να παραμείνει στο λιμάνι Λα Σιοτά μέχρι την 1η Απριλίου- γίνονταν επισκευές, με τις γαλλικές αρχές να δηλώνουν γινόταν προετοιμασίες για να πλεύσει επειγόντως γι αυτό και έδρασαν. Το γιοτ του Σέτσιν αποτελεί ένα τρόπαιο για την παγκόσμια κοινότητα, σχολιάζει η Wall Street Journal.

Άλλος που βίωσε τις συνέπειες των κυρώσεων είναι ο Ρώσος τραπεζίτης Μικαΐλ Φρίντμαν, ο οποίος αποκλείστηκε αυτή την εβδομάδα από το ιδιωτικό επενδυτικό ταμείο που συνίδρυσε. Ο λόγος για την LetterOne Holdings με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία «πάγωσε» το μερίδιό του, κρατάει τα μερίσματα και του απαγορεύει να επικοινωνήσει με οποιονδήποτε στο fund.

Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζει και ο μεγαλύτερος μέτοχος του τουριστικού ομίλου TUI, με έδρα τη Γερμανία, και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ρωσίας, Αλεξέι Μορντάσοφ, ο οποίος παραιτήθηκε από το εποπτικό συμβούλιο αφού συμπεριλήφθηκε στη λίστα της ΕΕ με άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις.

«Τους ενοχλεί»

Η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων των πλούσιων και ισχυρών της Ρωσίας είναι απίθανο να αποτρέψει τον Πούτιν, του οποίου η στρατιωτική ώθηση στην Ουκρανία εντείνεται, εκτιμούν αναλυτές στην Wall Street Journal.  Ορισμένοι από τους ολιγάρχες που στοχοποιούνται από κυρώσεις πιστεύεται ότι έχουν μικρή επιρροή στον Ρώσο πρόεδρο. Τότε γιατί μπαίνουν στο στόχαστρο; Για συμβολικούς λόγους, στερώντας τους ένα πολυτελή τρόπο ζωής, απαντάει η WSJ. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό είναι κάτι που ενοχλεί πολύ τους Ρώσους εκατομμυριούχους. Ο παρουσιαστής στη ρωσική κρατική τηλεόραση, Βλαντιμίρ Σολόβιεφ, για παράδειγμα, απευθύνθηκε στις αρχές της ΕΕ επειδή τον συμπεριέλαβε στη λίστα των κυρέωσεων, θέτοντας σε κίνδυνο τις δύο βίλες που κατέχει στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας. 

Οι δυσκολίες

Ωστόσο, η επιχείρηση κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων αναμένεται να αποτελέσει πρόκληση για τους αξιωματούχους καθώς η ιδιοκτησία ακινήτων μπορεί «σκεπαστεί» σκόπιμα υπό τον τίτλο ανώνυμων εταιρειών που έχουν συσταθεί σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους. Οι ιδιοκτήτες αυτών των εταιρειών μπορεί να είναι μέλη της οικογένειας ή φίλοι, παρά οι ίδιοι οι επιχειρηματίες. Επεκτείνοντας τις πρόσφατες κυρώσεις στα μέλη της οικογένειας, οι αξιωματούχοι ελπίζουν να κλείσουν εν μέρει αυτό το κενό.

Ενδειτική είναι η περίπτωση του Αρκάντι Ρότενμπεργκ, ο οποίος βρίσκεταοι σε δικαστική διαμάχη με την πρώην σύζυγό του, σχετικά με την ιδιοκτησία μιας μεγάλης έπαυλης στην αγγλική ύπαιθρο. Η έπαυλη αγοράστηκε έναντι περίπου 37 εκατ. δολαρίων, το 2012 από μια υπεράκτια εταιρεία εγγεγραμμένη στη Βρετανική Παρθένο Νήσο, της οποίας οι μετοχές ανήκουν σε επαγγελματικό καταπίστευμα. Όμως η εταιρεία BVI χρησιμοποίησε δάνεια από μια εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία που ανήκε στον Ρότενμπεργκ, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Τα βρετανικά δικαστήρια θα κληθούν να αποφασίσουν σε ποιον ανήκει η περιουσία. 

Οι κυρώσεις έρχονται σε διάφορες μορφές σε όλο τον κόσμο και ποικίλλουν ανάλογα με τη δικαιοδοσία, και σε ορισμένες περιπτώσεις εφαρμόζονται διαφορετικά ανάλογα με διαφορετικούς φορείς στην ίδια δικαιοδοσία. Το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων σημαίνει ότι η ιδιοκτησία δεν αλλάζει απαραίτητα, αλλά θα απαγορευέται στα άτομα να επωφεληθούν από αυτά. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει απαγορεύσεις χρήσης, πώλησης ή απόκτησης εισοδήματος από αυτά, έως ότου αρθούν οι κυρώσεις ή αμφισβητηθούν επιτυχώς στο δικαστήριο ή με άλλους τρόπους.

Οι κατασχέσεις απαιτούν επίσης νομικές διαδικασίες που μπορεί να διαρκέσουν χρόνια. Βρετανοί αξιωματούχοι, για παράδειγμα, λένε ότι χρειάζονται χρόνο για να δημιουργήσουν ιδιωτικά υποθέσεις εναντίον ατόμων που θέλουν να βάλουν στη λίστα των κυρώσεων, καθώς επιθυμούν να μην ανατραπούν αργότερα στο δικαστήριο.

Παρά τα κωλύματα και τις δυσκολίες οι κυρώσεις και οι πρώιμες κινήσεις των αρχών για την επιβολή του νόμου συγκλόνισαν πολλούς από τους ολιγάρχες, ακόμα και αρκετούς που δεν περιλαμβάνονται σε καμία λίστα κυρώσεων. Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς,για παράδειγμα, ο οποίος «έχτισε» την περιουσία του στην ενεργειακή επιχείρηση και στη συνέχεια αγόρασε τον εμβληματικό ποδοσφαιρικό σύλλογο της Chelsea, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι θα δώσει την «επιμέλεια» του συλλόγου -αλλά όχι την ιδιοκτησία- στο διοικητικό συμβούλιο του. Μόλις λίγες μέρες αργότερα, την πουλάει εξ ολοκλήρου. Ο ολιγάρχης, στον οποίο δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις, προσπαθεί επίσης να πουλήσει ακίνητά του στο δυτικό Λονδίνο.  

naftemporiki.gr

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr