Skip to main content

Το Λουγκάνο πρωτεύουσα του blockchain και του bitcoin

Tου Μιχάλη Ψύλου
[email protected] 

Η πόλη του Λουγκάνο, στην Ελβετία και η τεχνολογική εταιρεία Tether εγκαινιάζουν το «στρατηγείο» του blockchain και του bitcoin στην Ευρώπη.  Η ελβετική πόλη θέλει να γίνει η καρδιά της Ευρώπης στην προώθηση του blockchain, ένας πόλος έλξης και επιταχυντής την υιοθέτησή των κρυπτονομισμάτων στην Ευρώπη.  

Σε συνεργασία με την Tether, μια εταιρεία που σήμερα αξίζει 70 δισεκατομμύρια δολάρια και διαθέτει το μεγαλύτερο stablecoin με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς, οι αρχές του Λουγκάνο θα ανακοινώσουν τη δημιουργία ενός «κέντρου αριστείας», που θα φιλοξενήσει τα καλύτερα μυαλά και τουλάχιστον 25 καινοτόμες startups που θέλουν να μετακομίσουν η έδρα τους στο Λουγκάνο.

Η Tether λειτουργεί την πλατφόρμα που βασίζεται σε blockchain για το μεγαλύτερο stablecoin στον κόσμο, το Tether. Τα Stablecoins είναι κρυπτονομίσματα που διαπραγματεύονται 1:1 σε μια υποκείμενη αξία, έτσι ώστε οι διακυμάνσεις των τιμών να διατηρούνται εντός στενών ορίων. Σε αυτή την περίπτωση είναι το δολάριο.

Σχέδιο «Β»

 

Το όλο έργο ονομάζεται « Σχέδιο Β », επειδή μέχρι τώρα το blockchain ήταν πάντα ένα σχέδιο Β για τις τοπικές κοινωνίες:  Το «B του λογότυπου του έργου είναι συμβολικά αυτό του Bitcoin. Το σχετικό πρωτόκολλο θα υπογραφεί μπροστά σε εκατοντάδες θεατές από όλη την Ευρώπη, που μετέβησαν στο Λουγκάνο για να παρακολουθήσουν την εκδήλωση. Πολύ γρήγορα, η πόλη θέλει να δώσει τη δυνατότητα στους πολίτες της να πληρώνουν όλα τα τέλη και τους φόρους καθώς και πολλά άλλα αγαθά και υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα εξ ολοκλήρου σε κρυπτονομίσματα. Προς το παρόν, επιτρέπονται τα Bitcoin, Tether και επιλεγμένα stablecoins με βάση το ελβετικό φράγκο, συγκεκριμένα το Luga, το stablecoin της πόλης του Λουγκάνο.

Με αυτό το σχέδιο, το Λουγκάνο είναι ίσως η πρώτη πόλη στον κόσμο που έχει θέσει ως στόχο την υλοποίηση μιας τέτοιας ολοκληρωμένης υποδομής πληρωμών βασισμένη σε κρυπτονομίσματα.

«Γιατί Λουγκάνο; Πολλοί μας ρώτησαν – λέει ο Πάολο Αρντόινο, Διευθύνων Σύμβουλος της Tether: «Επειδή βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, σε μια ήπειρος ανοιχτών μυαλών που θέλουν την καινοτομία. Γιατί Ελβετία; Γιατί είναι η χώρα που συνδέεται με την ελευθερία του λόγου και της σκέψης . Πουθενά καλύτερα από εδώ, δεν μπορείς να εργαστείς για την επιτυχία ». 

Όπως λέει ο δήμαρχος του Λουγκάνο Μισέλ Φολέτι,« το bitcoin και το blockchain είναι πολύ τρομακτικοί όροι, αλλά εδώ δεν τρομάζουμε: αντίθετα, πιστεύουμε ότι πρέπει να αποκαλυφθούν και να γίνουν προσβάσιμα σε όλους ». Ως εκ τούτου, γίνονται « όργανα ελευθερίας και θετικότητας, χρήσιμα για να ωφεληθούν όλοι σε διαφορετικά μέρη στον κόσμο», προσθέτει ο Αρντόινο. «Πώς; Αυτό θέλουμε να δείξουμε με το Σχέδιο Β ».

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Bitcoin ονομάζεται blockchain: Πολλοί να είναι εκείνοι που συγχέουν το Bitcoin με το blockchain, όμως, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Το blockchain είναι ουσιαστικά μία σειρά καταχωρίσεων που αφορούν συναλλαγές, σε ένα δημόσιο κατάστιχο (ledger). Κάθε καινούρια ομάδα καταχωρήσεων -ένα «block»- συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία «αλυσίδα» καταχωρίσεων, δηλαδή ένα «blockchain».

Ρίσκο με την Tether

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε ήδη εφαρμόσει λύσεις που βασίζονται σε blockchain, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής MyLugano και των διακριτικών πληρωμών της για σημεία LVGA, το ψηφιακό φράγκο Λουγκάνο και την υποδομή blockchain 3Achain», λέει ο Δήμαρχος του Λουγκάνο.

«Πιστεύουμε ακράδαντα σε αυτή την τεχνολογία, στη δυνατότητα κλιμάκωσης της τεχνολογίας και η συνεργασία μας με την Tether θα δημιουργήσει μια καλύτερη και πιο ανοιχτή, διαφανή και έξυπνη πόλη», σημειώνει ο Φολέτι.

Ο Πιέτρο Πορέτι ,διευθυντής του τμήματος οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, διαβεβαιώνει ότι είναι ένα βήμα μπροστά σε σχέση με ό,τι έχει γίνει μέχρι τώρα: « Η συνεργασία που ανακοινώνουμε μας πάει σε υψηλότερο επίπεδο. Και δεν μιλώ μόνο για το Λουγκάνο, αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη, που έχει προσκληθεί να συνεργαστεί για τη δημιουργία ενός cluster που θα είναι σημαντικό για τον κόσμο». 

Η πόλη του Λουγκάνο παίρνει πάντως ένα ρίσκο με τις φιλόδοξες krypto- κινήσεις της. Επειδή η Tether δεν είναι εντελώς αδιαμφισβήτητη. Το 2019, η εταιρεία με έδρα το Χονγκόνγκ κατηγορήθηκε ότι απέκρυψε την απώλεια συνολικά 850 εκατομμυρίων δολαρίων στο σύστημά της. Επιπλέον, η κατάσταση κάλυψης του stablecoin Tether είναι αμφιλεγόμενη. 

Περίπου 500 υποτροφίες σε νέους

 

Οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πάντως ότι το blockchain θα φέρει δραστικές αλλαγές σε πολλούς κλάδους της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένου και του χρηματοπιστωτικού.

Το έργο αυτό κάθε άλλο παρά ελβετοκεντρικό είναι: αντίθετα, θέλει να μιλήσει στον κόσμο με αυτό το παράδειγμα, ώστε η τεχνολογία, που μερικές φορές αντιμετωπίζεται με καχυποψία, να γίνει τελικά μια πραγματική ευκαιρία. Για το λόγο αυτό, εκτός από έναν εξειδικευμένο κόμβο για τον οποίο έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επενδύσεις περίπου 100 εκατ. ευρώ, θα επικεντρωθεί και στην εκπαίδευση των νέων, σε έναν κλάδο όπου η ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό, ήδη ισχυρή και αναμένεται να αυξηθεί εκθετικά τα επόμενα χρόνια. Πεντακόσιες υποτροφίες είναι έτοιμες να απονεμηθούν σε όσους φοιτητές θέλουν να σπουδάσουν blockchain στο Τιτσίνο,  χάρη σε μια συνεργασία με τα τρία κύρια πανεπιστήμια.

Μια ομάδα εταιρειών από τη βιομηχανία κρυπτονομισμάτων, θέλει επίσης να συγκεντρώσει τουλάχιστον δύο κεφάλαια για να υποστηρίξει startups που βασίζονται σε blockchain και το φοιτητικό περιβάλλον στο Λουγκάνο.

Η όλη πρωτοβουλία προορίζεται επίσης να λειτουργήσει ως πρότυπο για «πράσινη» χρηματοδότηση, καθώς τα κρυπτονομίσματα θα εξορύσσονται αποκλειστικά με «πράσινη» ενέργεια στο μέλλον.

Προκειμένου να διακριθεί ως μητρόπολη blockchain και bitcoin, η πόλη του Λουγκάνο θα φιλοξενήσει το « Παγκόσμιο Φόρουμ Bitcoin», μεταξύ 26 και 28 Οκτωβρίου. Στην τριήμερη εκδήλωση, η διεθνής βιομηχανία κρυπτονομισμάτων πρόκειται να ανταλλάξει ιδέες και δηλώσεις . «Θα  συγκεντρωθούν πολλοί και επιφανείς ομιλητές – λέει ο Αρντόινο και προσθέτει:Αν θέλουμε να φτάσουμε στην κορυφή, δεν μπορούμε να το κάνουμε μόνοι μας: πρέπει να είμαστε μια κοινότητα ».