Skip to main content

Παραμένει η αστάθεια στις αγορές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Συνεχείς μεταβολές καταγράφει το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αβεβαιότητα να κυριαρχεί καθώς οι Ρώσοι προελαύνουν στην Ουκρανία. Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει ήπια άνοδο, 0,25% στις 854 μονάδες.

Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης σημειώνει κέρδη 0,25%, ενώ στο +1,2% κινείται ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης. Άνοδο 1% καταγράφουν οι Τράπεζες.

Στο ταμπλό, ανοδικά κινονται Πειραιώς, Alpha Bank και η Eurobank ενώ η Εθνική υποχωρεί στο -0,50%. Στα μη τραπεζικά blue chips, υποχωρούν ΟΤΕ,  ΔΕΗ, Coca Cola. Κέρδη 7% καταγράφει η Sarantis.

Η Ρωσία εντείνει τις επιθέσεις της σε πόλεις- κλειδιά  της Ουκρανίας ενόψει του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων, που αναμένεται να αρχίσει το μεσημέρι. Ισχυρές εκρήξεις κλονίζουν το Κίεβο, σφυροκόπημα δίχως τέλος σε Χάρκοβο και Μαριούπολη. Στον έλεγχο των Ρώσων πέρασε η Χερσώνα. Νέες απειλές εκτόξευσε η Μόσχα, αλλά και εκτιμήσεις για λύση. «Θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για την ασφάλεια της Ρωσίας» διαμηνύει ο Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ δηλώνει «βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση».

Οι ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν ασταθείς την Πέμπτη, καθώς οι εντάσεις παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα λόγω της κρίσης Ρωσίας-Ουκρανίας.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,6% μέχρι τα μέσα το πρωί, έχοντας κερδίσει περίπου 0,5% στο άνοιγμα. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας υποχώρησαν 2,4% σε απώλειες μολύβδου ενώ οι βασικοί πόροι εκτινάχθηκαν κατά 3% καθώς οι τιμές των πρώτων υλών αυξήθηκαν.

Ο DAX της Φρανκφούρτης υποχωρεί 0,74%. Στο Λονδίνο ο FTSE χάνει 0,64%, ενώ απώλειες 0,32% σημειώνει ο CAC στο Παρίσι.

Οι ευμετάβλητες συναλλαγές για τις ευρωπαϊκές μετοχές έρχονται εν μέσω αυξημένων φόβων για το μέλλον της Ουκρανίας με περισσότερες αναφορές για εκρήξεις στην πρωτεύουσα Κίεβο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια τεράστια στήλη ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων κατευθυνόταν προς την πρωτεύουσα, προκαλώντας ανησυχίες ότι η Ρωσία θα εξαπέλυε σύντομα μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στην πόλη.

Ράλι στις τιμές ενέργειας

Την ίδια ώρα, αλπάζει από ρεκόρ σε ρεκόρ η τιμή του φυσικού αερίου. Το συμβόλαιο αναφοράς για την Ευρώπη στο Άμστερνταμ είδε την τιμή του να εκτινάσσεται έως και 21% στο νέο ιστορικό υψηλό των 199,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στη συνέχεια τα κέρδη περιορίστηκαν, με την τιμή στα 182,812 ευρώ.   

Το μπρεντ έφτασε ενδοσυνεδριακά μία ανάσα από τα 120 δολάρια το βαρέλι, τα υψηλότερα επίπεδα εδώ και 10 χρόνια. Στις 11:40 ώρα Ελλάδος καταγράφει άνοδο 3% στα 116,5 δολάρια το βαρέλι. Στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, με την τιμή του στα 113,15 δολάρια το βαρέλι, και το αμερικανικό αργό, που νωρίτερα είχε σπάσει το φράγμα των 115 δολαρίων. 

naftemporiki.gr