Skip to main content

Σοκ από τον πόλεμο στις αγορές σιτηρών και καλαμποκιού

«Τίποτα δεν εξάγεται  πια από τη Μαύρη Θάλασσα», λέει ο Αρλαν Σίντεμαν, επικεφαλής οικονομολόγος στον τομέα των εμπορευμάτων  της StoneX. Με αποκλεισμένα τα λιμάνια στις βόρειες ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου μεταφέρεται το σύνολο σχεδόν των εξαγωγών σιταριού και καλαμποκιού από την Ουκρανία και τη Ρωσία, είναι πρακτικά αδύνατο να λειτουργήσουν. «Τα ασφάλιστρα έχουν αυξηθεί πολύ απότομα για να καλύψουν ένα πλοίο που θα κατέπλεε για να φορτώσει σε  λιμάνια της Ουκρανίας» υπογράμμισε ο Σίντεμαν.

Ενας πλοιοκτήτης, υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφερε ότι οι ναύλοι έχουν πολλαπλασιαστεί. «Οι περισσότερες χώρες δεν θέλουν να πάρουν το ρίσκο να στείλουν ένα σκάφος να φορτώσει στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς μερικά πλοία έχουν ήδη υποστεί ζημιές από πυραύλους», εξηγεί.

Με τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας να κλιμακώνεται, ουδείς γνωρίζει πότε θα μπορέσει να φύγει από την Ουκρανία το πρώτο φορτίο με σιτάρι. «Η Κίνα περίμενε 4 έως 5 εκατομμύρια τόνους ουκρανικού αραβοσίτου και προσπαθεί τώρα να προμηθευτεί από αλλού», λέει ο Νταμιάν Βερσάμπρ, μεσίτης της εταιρείας Inter-Courtage

“Οι άνθρωποι δεν θέλουν να αγοράσουν από την Ουκρανία, επειδή δεν ξέρουν πότε θα παραλάβουν τα φορτία», δήλωσε ο Αλαν Μπρίγκλερ, της εταιρείας Brugler Marketing and Management. «Είδα ότι υπήρχαν 11 πλοία φορτωμένα με σιτάρι και έξι ή επτά με καλαμπόκι, περιμένοντας να μπορέσουν να βγουν από τα λιμάνια, για να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα», λέει.

Είναι σαφές, πλέον ότι εκτός από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, πολλοί τομείς επηρεάζονται πολύ  από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μεταξύ αυτών, ο αγροτικός τομέας. Οι τιμές του σιταριού και του καλαμποκιού έφτασαν σήμερα σε επίπεδα ρεκόρ στην Ευρώπη. Σε ιστορικά υψηλά , επίσης η σόγια και το φοινικέλαιο, σε μια αγορά γεωργικών προϊόντων που κλυδωνίζεται από τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

 Η σύγκρουση έχει άμεσες συνέπειες στα δημητριακά αφού η Ρωσία και η Ουκρανία είναι αντίστοιχα στην πρώτη και την τέταρτη θέση των εξαγωγέων σιτηρών στον κόσμο, καθώς και στην έκτη και τέταρτη ,στις εξαγωγές καλαμποκιού, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA).

Χθες , οι τιμές του σίτου και του καλαμποκιού έκλεισαν αντίστοιχα στα 351,25 και 340 ευρώ ανά τόνο την προθεσμία του Μαρτίου 2022, την έκτη ημέρα της εισβολής.

Οι επιπτώσεις ξεπερνούν κατά πολύ το σιτάρι και το καλαμπόκι, ειδικά επειδή η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας ηλιελαίου στον κόσμο, το οποίο επηρεάζει ολόκληρη την αγορά φυτικών ελαίων.

Στο Χρηματιστήριο του Σικάγου, το σογιέλαιο έφτασε τα 76,90 σεντς ανά λίβρα (περίπου 450 γραμμάρια), ενώ στο Χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ, ένας τόνος φοινικέλαιου ανέβηκε στα 1.616 δολάρια. Από τα μέσα Δεκεμβρίου, το σογιέλαιο έχει αυξηθεί κατά 50%.

Δύσκολο να βρεθούν εναλλακτικές

Οι αγοραστές «αναζητούν λύσεις» για να αντικαταστήσουν τα ουκρανικά φορτία στα οποία ήλπιζαν να μπορούν να υπολογίζουν, λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Νταμιάν Βερσάμπρ, μεσίτης της εταιρείας Inter-Courtage. «Τίποτα δεν έχει αλλάξει πραγματικά σήμερα, αλλά οι αγορές αρχίζουν να κάνουν απολογισμό της κατάστασης: οι εξαγωγές από την Ουκρανία έχουν σταματήσει πλήρως και υπάρχει επείγουσα ανάγκη να βρεθούν νέες διέξοδοι», προσθέτει.

Η Αίγυπτος, η οποία έψαχνε εδώ και τρεις ημέρες για να αγοράσει σιτάρι, «ακύρωσε για άλλη μια φορά την πρόσκλησή της για διαγωνισμούς, κρίνοντας πιθανώς τις τιμές πολύ υψηλές», σημείωσε η εταιρεία Agritel.

Οι δύο από τις τρεις προσφορές που υποβλήθηκαν στην Αίγυπτο προήλθαν από τη Γαλλία και η τρίτη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν φαίνεται να μπορούν να αντικαταστήσουν, τουλάχιστον εν μέρει, την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του Σικάγου (CME), το αμερικανικό χειμερινό σιτάρι της ποικιλίας SRW με τις περισσότερες συναλλαγές, έκλεισε χθες στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2008.

Πολύ τεταμένη είναι η κατάσταση και στην αγορά καλαμποκιού. «Μέχρι σήμερα, η Ουκρανία έχει εξάγει 18,7 εκατομμύρια τόνους αραβοσίτου , ενώ αναμενόταν η εξαγωγή να έχει φτάσει στα 33 εκατομμύρια τόνους», εκτιμά η Agritel.

Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr