- Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε τελευταία άνοδο 3,3% έναντι του ρουβλίου στα 108,51, αφού έφτασε το ρεκόρ υψηλών των 117 την προηγούμενη ημέρα.
- Το δολάριο ήταν επίσης ισχυρότερο έναντι του γεν, σημειώνοντας άνοδο 0,1% στις 115,00 μονάδες, ενώ το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,1126 δολάρια. Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων άλλων μεγάλων εμπορικών εταίρων, το δολάριο ανέβηκε στις 97,371 μονάδες.
- Η άνοδος του δολαρίου ήρθε καθώς η απόδοση του αμερικανικού ομολόγου ανέκαμψε μετά την πτώση στα χαμηλά οκτώ εβδομάδων την Τρίτη. Οι μεταβαλλόμενες προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη οδήγησαν τους επενδυτές να περιορίζουν τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια τους επόμενους μήνες.
- Η απόδοση 10ετούς αναφοράς των ΗΠΑ αυξήθηκε στο 1,7541% από 1,711% αργά την Τρίτη και η απόδοση 2 ετών, που είναι περισσότερο ευαίσθητη ως προς την πολιτική, εκτινάχθηκε στο 1,3725% από 1,305%.
- Ο πρόεδρος Μπάιντεν των ΗΠΑ ανακοίνωσε την απαγόρευση των ρωσικών πτήσεων που χρησιμοποιούν τον αμερικανικό εναέριο χώρο
- Με κέρδη τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street μεικτή η εικόνα των ΣΜΕ επί των DAX και FTSE100
- Οι ασιατικές αγορές εμφανίζουν για άλλη μια μέρα πτώση στην πλειονότητά τους
- Το Bitcoin, το οποίο είχε εκτιναχθεί σχεδόν κατά 15,5% την Τρίτη λόγω της ενίσχυσης των διαπιστευτηρίων νομισμάτων σύγκρουσης, υποχώρησε 0,39% στα 44.272,46 δολάρια.
- Οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 866,48 μονάδες, με μεταβολή -2,82% ή 25,10 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 107,668 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 1,873 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -2,90% στις 2097,82 μονάδες, ήτοι 62,70 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ έχασε -2,10%.
Καθώς οι παγκόσμιες κυρώσεις κατά της Μόσχας γίνονται αυστηρότερες, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τις ρωσικές πτήσεις που χρησιμοποιούν τον αμερικανικό εναέριο χώρο, μετά από παρόμοιες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά.
«Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας πιθανότατα θα συνεχίσει να κυριαρχεί στις αγορές για το άμεσο μέλλον. Η χθεσινή ανακοίνωση ότι η Ρωσία δεν θα πληρώσει κουπόνια σε ξένους κατόχους για το δημόσιο χρέος της θα πρέπει να ωθήσει τους επενδυτές περαιτέρω σε ασφαλή καταφύγια. Η υποστήριξη για την έναρξη της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ για την Ουκρανία δείχνει την ενότητα υποστήριξης προς την Ουκρανία από τη Δυτική Ευρώπη, αλλά είναι απίθανο να βοηθήσει στην ηρεμία των εντάσεων». Ανέφεραν σήμερα το πρωί σε σημείωμα αναλυτές της ING.
Την Τρίτη, οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq Composite έκλεισαν περίπου -1,6% χαμηλότερα, ενώ ο Dow Jones Industrial Average υποχώρησε σχεδόν -1,8%.
Οι αγορές είναι σήμερα αντιμέτωπες με την εκτίναξη του Brent άνω των 110 δολαρίων. Έτσι, εκτός της αποτίμησης των ζημιών στον τραπεζικό κλάδο από τις κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία πιθανά να επιχειρηθεί σήμερα και η εκτίμηση του κινδύνου που φέρνει η περαιτέρω αύξηση του κόστους της ενέργειας.
Των φρονίμων τα παιδιά πριν ξεσπάσουν οι ισχυρές πιέσεις ξεφορτώνουν. Αυτό έγραφε το ταμπλό με “κόκκινα” γράμματα.
Το ανώτερο μέρας ορίστηκε στο πρώτο δεκάλεπτο ήταν 1,48 μονάδες κάτω από το κλείσιμο της Δευτέρας. Αμέσως μετά ξεκίνησε η κλιμάκωση των πιέσεων και με αλλεπάλληλα κύματα ο ΓΔ έχασε πάνω από 22 μονάδες για να φθάσει στις 14:17, μετά από τρεις ώρες και περίπου είκοσι λεπτά στις 867,82 μονάδες, με τον τζίρο τότε κοντά στα 53 εκατ. ευρώ. Οδήγησαν σε αυτά τα επίπεδα οι απώλειες της ΕΕΕ πάνω από -7% και των τραπεζικών blue chip που έχαναν με τη συμπλήρωση του τετράωρου πάνω από -5%.
Μετά από μια ώρα οι θεσμικοί είχαν οδηγήσει τον μέσο όρο στις 859,2 μονάδες (με μεταβολή -3,63%) από τις 15:09. Κατόπιν με αποφασιστικό τρόπο τον επανέφεραν στις 867,3 μονάδες στις 15:33 ακριβώς, με τζίρο τότε 72 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 514.576 ευρώ. Τα 19 εκατομμύρια σε μια ώρα με την αγορά στην κατώτερη για τη μέρα ζώνη, όταν ο ΓΔ είχε πορεία ενός V, υπογραμμίζει τη σκοπιμότητα των υπερβολικών πιέσεων. Λειτούργησαν υπέρ μαζέματος της υπερβάλλουσας προσφοράς από ισχυρά χέρια της αθηναϊκής αγοράς. Έτσι ξεκίνησε μια πλάγια κίνηση ανάμεσα στις 865,5 ως τις 869,5 αλλά στη διάρκειά της ο τζίρος έτρεξε με 10 εκατ. ευρώ δηλαδή με την μισή ταχύτητα ανά ώρα. Έτσι στις 16:20 την ώρα της μαζικής εισόδου των θεσμικών του δολαρίου στις συναλλαγές ο ΓΔ ήταν στις 866 μονάδες με μεταβολή -2,9%. Πλέον, με πτώση άνω του -6% βρισκόντουσαν οι ΑΡΑΙΓ ΕΤΕ ΠΕΙΡ ΕΕΕ ΑΛΦΑ ΣΑΡ με αποτέλεσμα να έχουν απομείνει ως ανοδικά blue chip οι ΟΤΕ ΟΠΑΠ, με κέρδη άνω του 1,4%. Για άλλη μια μέρα γενικευμένων πιέσεων τα ισχυρότερα αμυντικά αναχώματα διατήρησε η ΕΥΡΩΒ που τότε έχανε -3,4% ποσοστό απωλειών που ήταν το ήμισυ αυτών για τις ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ.
Με την τάση για ρευστοποίηση θέσεων να μην εμφανίζει σημάδια κόπωσης, οι παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών συγκλίνουν την πρόβλεψη της διατήρησης της υψηλής μεταβλητότητας, καθώς σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της Leon Depolas Sec.: “Ο ΓΔΧΑ ακολουθεί την κίνηση του Ευρωπαϊκού δείκτη Stoxx Banks, παραδίδοντας το μεγαλύτερο μέρος των κερδών από τις αρχές του έτους. Αναμένουμε να συνεχιστούν οι ακραίες διακυμάνσεις, με αυξημένο ρίσκο περαιτέρω υποχώρησης των τιμών”. Στο ίδιο συμπέρασμα κατάληξε η η Euroxx Sec. σημειώνοντας: “Περιμένουμε η πίεση να συνεχιστεί, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν την επίδραση της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, την δυνητική διακοπή των ροών στα Eμπορεύματα και την επιτάχυνση των Δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία”. Σε διαφορετικό τόνο η παρέμβαση της Piraeus Sec.: “Θα εκμεταλλευόμασταν τις τρέχουσες ελκυστικές αποτιμήσεις, για να αυξήσουμε θέση στη ΔΕΗ και την Τέρνα Ενεργειακή”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
«Κόκκινο» έδειξαν τα ταμπλό της Wall Street στη χθεσινή συνεδρίαση, την πρώτη του Μαρτίου, καθώς αυξήθηκαν οι τιμές πετρελαίου και οι επενδυτές συνεχίζουν να παρακολουθούν τις στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών. Ο Dow Jones υποχώρησε 598 μονάδες ή 1,8%. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,55% και ο Nasdaq σημείωσε πτώση 1,6%, «μαζεύοντας» ελαφρώς τις απώλειές τους λίγο πριν από το κλείσιμο της συνεδρίασης.
Τα ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μεταποίηση στις ΗΠΑ που ενισχύθηκε περισσότερο του αναμενομένου τον Φεβρουάριο, καθώς και για τις κατασκευαστικές δαπάνες Ιανουαρίου δεν κατάφεραν να προσφέρουν στήριξη στη Wall Street. Μέχρι στιγμής στη διάρκεια του 2022, ο S&P 500 καταγράφει απώλειες περίπου 10% και ο Nasdaq έχει απολέσει περίπου 13% της αξίας του.
Οι δέκα από τους 11 τομείς του S&P 500 υποχώρησαν με τις απώλειες να καθοδηγούνται από τον κλάδο χρηματοοικονομικών που κατέγραψε πτώση 3,7%. Μεγάλος χαμένος συνεπώς οι μετοχές του χρηματοπιστωτικού κλάδου, με τη Bank of America να καταγράφει απώλειες 3,9%, τη Wells Fargo 5,8% και τη Charles Schwab περίπου 8%. Την ίδια στιγμή, η αποκλιμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων άσκησε πιέσεις στις τράπεζες, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έκαναν αρκετούς επενδυτές να ανησυχούν για κρίση ρευστότητας στις πιστωτικής αγορές.
Παρότι οι περισσότερες αμερικανικές τράπεζες έχουν μικρή άμεση έκθεση σε ρωσικές επιχειρήσεις, είναι άγνωστο το πως οι κυρώσεις θα επηρεάσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα και εν συνεχεία το αμερικανικό, σύμφωνα με τον Κέν Λέον της CFRA.
ΕΥΡΩΠΗ
Απώλειες ασυνήθιστα μεγάλες στις ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει το Κίεβο.
Στο μεταξύ, υποχώρησε ελαφρώς ο τομέας της μεταποίησης στην ευρωζώνη τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, με τον Τελικό Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) να διαμορφώνεται στις 58,2 μονάδες, από 58,7 τον Ιανουάριο, ελαφρώς χαμηλότερα από τις προσδοκίες για 58,4, ανέφερε η IHS Markit στην έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την Τρίτη. Οποιαδήποτε μέτρηση βρίσκεται πάνω από το όριο των 50 μονάδων δείχνει ανάπτυξη, ενώ χαμηλότερα από αυτό δείχνει συρρίκνωση.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Φεβρουάριο αυξήθηκε κατά 5,1% σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, σε εθνικό επίπεδο και σε ευθυγράμμιση με τις προσδοκίες. Είναι το πιο υψηλό ποσοστό μεταβολής από το 1992. Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) αυξήθηκε κατά 0,9%.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -2,37% στις 442,37 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -1,72% στις 7.330,20 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -3,85% στις 13.904,85 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες 3,94% στις 6.396,49 μονάδες.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI εκτινάχθηκε κατά +10,3% στα 105,63 δολάρια ανά βαρέλι και ο χρυσός ενισχύεται 1,8%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται χαμηλότερα 1% έναντι του δολαρίου στο 1,1105 δολάρια την ουγκιά.
ΧΑ
Συνέχεια στις γενικευμένες πιέσεις έφερε το -2,84% με υποδιπλασιασμό τζίρου
• Με αξιοπρεπείς όγκους συναλλαγών, οι απώλειες σε 23 blue chip στο μεγαλύτερο διάστημα της διαπραγμάτευσης, που έμειναν 21 στο τέλος, οι θεσμικοί για δεύτερη μέρα στη σειρά αποτύπωσαν τη διάθεση για φυγή από το ρίσκο. Ήταν ανάλογη και ισχυρότερη της τάσης που επικράτησε στην Ευρώπη. Σήμερα οι αγορές στις ΗΠΑ έχουν πτωτική εικόνα διευρύνοντας τις απώλειες που εμφάνισαν αρχικά. Η αιτία της καθοδικής δυναμικής σε παγκόσμια κλίμακα ήταν αποτέλεσμα της επιστροφής της φυγής από το ρίσκο καθώς η εισβολή στην Ουκρανία έγινε πόλεμος που μετρά ήδη μέρες προκαλώντας εκτίναξη των επενδυτικών επιφυλάξεων.
• Με υπεροχή των πτωτικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, σταθερά από το πρώτο λεπτό, το επενδυτικό κοινό δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον ΓΔ να επιστρέψει πάνω από το επίπεδο των 890 μονάδων. Είχε πρόσημο μόνιμα αρνητικό αφού την προηγούμενη έκλεισε στις 891,58 μονάδες.
• Την μείωση των απωλειών στην αγορά υποστήριξαν κυρίως τα 3 από τα 25 blue chip που εμφάνισαν στο κλείσιμο κέρδη ήτοι τα ΟΠΑΠ +1,62%, ΟΤΕ +0,79% και ΚΟΥΕΣ +0,44% με την ΜΠΕΛΑ αμετάβλητη. Τα υπόλοιπα 21 εμφάνισαν μεταβολές από -0,15% ως -8,19% με τις μεγαλύτερες απώλειες οι ΠΕΙΡ -8,19%, ΑΛΦΑ -6,35%, ΕΕΕ -6,04%, ΕΤΕ -5,76%, ΣΑΡ -5,52%. Ο τζίρος ανήλθε στα 107,666 εκατ. ευρώ.
• Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν πτωτική με τους ευρωπαϊκούς δείκτες απώλειες έως -3%. Για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν -2,94%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν στο -2,25% αλλά υπολογίσιμα αρνητική μεταβολή είχε ο DAX στο -2,67% με τον CAC -2,86% ενώ η πτώση στους δείκτες της Wall Street, με αυξημένη νευρικότητα, είχε περάσει το -0,5% για τον S&P500 ενώ ο Dow έχανε -1,08%.
• Σήμερα υποχώρησε η απόδοση των 10ετών ομολόγων από το 2,355% τη Δευτέρα έπεσε στο 2,310% έχοντας φθάσει στο 2,589% ενδοσυνεδριακά.
Ήταν μέρα με κυριαρχία της ασταμάτητης προσφοράς για τις Τράπεζες αλλά και όλες τις ελληνικές μετοχές. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 866,48) ενωρίτερα, με επίδραση από το πτωτικό κλίμα για τα ΣΜΕ των δεικτών στις ΗΠΑ, δεν επηρεάστηκε το τελευταίο 75λεπτο, που ήταν μια πλάγια νευρική πορεία πάνω από τις 865 μονάδες και κάτω από τις 869. Η προσπάθεια των market makers φάνηκε πως ήταν για να διατηρηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 860. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 859,21 μονάδες (στις 15:09) έχοντας μεταβολή τότε -3,63% κινήθηκε κατόπιν ανοδικά οι αγοραστές οδήγησαν τον ΓΔ στις 867,54 στις 17:00 (-2,70%). Η υπεροχή της προσφοράς κατά τις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 866,48 μονάδων. Σήμερα ορίστηκε νέο χαμηλό έτους καθώς εμφανίστηκαν τιμές που είχαν να φανούν από το τέλος του περυσινού Νοεμβρίου την πρώτη μέρα του Μαρτίου.
Ο μέσος όρος και ο FTSE25, αν και εξαρτώνται από τις Τράπεζες που ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα υπό σαφή πίεση, απόκτησαν πτωτική μεταβολή με την συνεισφορά των απωλειών από 17 ακόμα μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί.
Οι θεσμικοί στην Αθήνα με αισθητά χαμηλότερους από την προηγούμενη όγκους συνολικά και με χαμηλό τζίρο πακέτων, εκδήλωσαν στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα τη διάθεση να αναζητήσουν τα επίπεδα των αποτιμήσεων που αντιστοιχούν σε σκληρό πυθμένα μετά το χτύπημα στην Ουκρανία. Είχαμε ασύμμετρο επιμερισμό των γενικευμένων πιέσεων ανά μετοχή αλλά και του σπάνιου αγοραστικού ενδιαφέροντος. Αυτό που επηρεάζει το φρόνημα των επενδυτών στην περιφερειακή αθηναϊκή αγορά είναι η στάση των θεσμικών του δολαρίου. Η είσοδός τους, δεν άλλαξε την κυριαρχία της ζήτησης έναντι της προσφοράς σε μέρα σημαντικής πτώσης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα, παράλληλα με την εμφάνιση πιέσεων στις αγορές της Νέας Υόρκης. Τελικά η εικόνα των ευρωπαϊκών με την επικράτηση της προσφοράς που επιβλήθηκε, περιλάμβανε απώλειες της τάξης του -2,0% για τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με σημαντικό τζίρο, και μικρής αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 866,48 από 891,58 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -2,82% ή 25,10 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 107,668 από 276,109 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 1,873 από 107,043 εκατ. ευρώ, και την ΜΠΕΛΑ αφορούσαν 1,868 εκατ. ευρώ, και τον ΟΤΕ αφορούσαν 5.376 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 18 από 10 τη Δευτέρα σημείωσαν άνοδο και 92 από 100 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 13 από 13. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 63,704 από 65,407 δις ευρώ.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 168,4 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -2,82% με τον EUROSTOXX 600 στο -1,50%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -2,90% στις 2097,82 από 2160,52 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 62,70 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ έχασε -2,10%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Στα ΣΜΕ των υπό πίεση Τραπεζικών μετοχών το ενδιαφέρον των traders
Αύξηση της δραστηριότητας στο stock repo αναφορικά με το πλήθος των μετοχών για τις οποίες διακινήθηκαν συμβόλαια. Στα ΣΜΕ επί των τραπεζικών blue chip οι traders δεν κράτησαν ίδια στάση ως προς την έκθεσή τους καθώς για τα futures της ΑΛΦΑ και της ΕΤΕ υπήρξε αύξηση των ανοικτών συμβολαίων ενώ στα ΣΜΕ των ΕΥΡΩΒ ΠΕΙΡ είχαμε μείωση. Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας και πρώτη του μήνα, οι επενδυτές στην υποκείμενη αγορά κίνησαν τον FTSE25 κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης διαρκώς. Το άνοιγμα στις 2155,53 μονάδες αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 4,99 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 62,70 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2158,92 μονάδες, ήρθε στις 10:38. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 15:09 και ήταν οι 2158,92 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2097,82 από 2160,52 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -2,90% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 23,711 την Τρίτη 1/3/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Μάρτιου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1769 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2164,00 μονάδες, κατώτερο τις 2075,00 με τελευταίες πράξεις στις 2097,00 μονάδες, ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2101,75 από 2151,75 και τα ανοικτά συμβόλαια περιορίστηκαν σε 2364 από 2511. Άλλαξαν επίσης χέρια 129 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με ανώτερο στις 2150,00 μονάδες, κατώτερο στις 2077,00 και τελευταίες πράξεις στις 2091,00 μονάδες με τιμή κλεισίματος τις 2101,00 από 2151,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 141 από 74.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εξατμίστηκε ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Μαρτίου άλλαξαν χέρια 4 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2100 και 2300 μονάδες. Για την επόμενη σειρά λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν 6 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2100 και στις 2300 μονάδες. Ενώ για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Απριλίου ο όγκος ήταν 10 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2000 μονάδες.
Ο ΔΤΡ έκλεισε τη Δευτέρα στις 639,46 μονάδες με πτώση -8,41%. Χθες, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 586,57 μονάδων (-8,27%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 638,60 (-0,13%), και ανώτερο τις 641,07 (+0,25%) έκλεισε στις 602,52 με απώλειες -5,78%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 56,540 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-6,35%) απασχόλησε 18,389 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-5,76%) 19,318 εκατ., η ΠΕΙΡ (-8,19%) απασχόλησε 7,608 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-4,22%) απασχόλησε 10,985 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Από την Fast Finance ειδοποίησαν πως τα short στοιχήματα χρειάζονται κατάργηση στην περίπτωση που η τιμή της μετοχής της ΕΤΕ περάσει πάνω από τα 3,634 ευρώ αλλά θεώρησαν πιθανή την υποχώρηση ως τα 3 ευρώ. Επίπεδο στο οποίο αναμένουν αντίδραση και ανάπαυλα στην πτώση διαρκείας των τελευταίων ημερών. Για την ΕΥΡΩΒ η διακοπή της short έκθεσης θα έρθει αν η τιμή της μετοχής πιάσει τα 1,159 ευρώ αλλά για την ώρα πιθανή στήριξη μπορεί να δώσουν τα 0,96 και τα 0,89 ευρώ.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 606,25 από 643,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με την πρωτοκαθεδρία στο ενδιαφέρον να έχουν τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 29450 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 67.443 από 59.655 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,14 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 2302 από 302 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4662 από 2472.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 16.774 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 20.935 από 19.602 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,12 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 160 από 204 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 1057 από 899.
Της ΕΥΡΩΒ με 4.209 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 31.141 από 32.468 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,940 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 24 από 139 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έγιναν 988 από 964 τα ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3.591 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 33.404 από 34.606 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,31 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 1056 από 7 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 2117 από 1.061.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 2610 ΣΜΕ για ΜΙΓ, τα 766 ΣΜΕ της ΔΕΗ, και τα 567 ΣΜΕ της ΣΕΝΕΡ λήξης Μαρτίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν αυξημένο αφορούσε τα 16.000 συμβόλαια για ΟΠΑΠ, τα 2.500 για ΓΕΚΤΕΡΝΑ, τα 2.500 για ΒΙΟ, τα 2.000 για ΑΔΜΗΕ, τα 1.800 για ΤΙΤC, τα 1.100 για ΤΕΝΕΡΓ, τα 990 για ΕΕΕ, τα 950 για ΟΤΕ, τα 900 για ΕΛΠΕ, τα 900 για ΕΥΔΑΠ, τα 500 για ΙΝΤΚΑ και τα 200 για ΕΧΑΕ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας
C’ EST LA GUERRE!
Έχουμε λοιπόν πόλεμο ! Με τις λέξεις αυτές απάντησε ο Ιωάννης Μεταξάς τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου 1940 στο τελεσίγραφο του Ιταλού πρέσβη ζητώντας την παράδοση της χώρας. Τα γεγονότα που ακολούθησαν είναι γνωστά σε όλους… Μετά από 82 χρόνια, ο Πρόεδρος Πούτιν εκτίμησε ότι με ένα πόλεμο αστραπή θα επιβάλει τη θέλησή του στην Ουκρανία διορθώνοντας τα «λάθη της ιστορίας» και αμφισβητώντας την ίδια την εθνική της ταυτότητα! Μετά έξι ημέρες πολεμικών επιχειρήσεων, οι στόχοι του Ρώσου Προέδρου δεν έχουν εκπληρωθεί. Ταυτόχρονα, πέτυχε να ενώσει τους Ευρωπαίους, κάτι που δεν το είχαν πετύχει ούτε οι μεγάλοι Ευρωπαίοι ηγέτες του παρελθόντος. Συνομολόγησαν σε πακέτο σκληρών κυρώσεων κατά της Ρωσίας αποκόπτοντας ουσιαστικά το χρηματοπιστωτικό τομέα της από το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, με τη συμμετοχή ακόμη και της ουδέτερης Ελβετίας. Και η Γερμανία, κάνοντας στροφή 180 μοιρών ανήγγειλε την υλοποίηση αμυντικών δαπανών ύψους €100 δις !
Σαν αποτέλεσμα, το ρούβλι κατέρρευσε αναγκάζοντας τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα να διαμορφώσει τα παρεμβατικά της επιτόκια στο 20%. Οι τιμές του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του αλουμινίου, του παλλαδίου, του χαλκού αλλά και των σιτηρών αναρριχήθηκαν. Η εφαρμογή των κυρώσεων απειλεί με στραγγαλισμό τη ρωσική οικονομία καθώς οι τράπεζές της αποβλήθηκαν από το SWIFT μέσω του οποίου διενεργείται το σύστημα διασυνοριακών πληρωμών και εισπράξεων για 38 εκ. συναλλαγές ημερησίως. Εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε υποχώρηση του ρωσικού ΑΕΠ με διψήφιο ποσοστό εντός του 2022, αν εφαρμοστούν και σε υποχώρηση κατά τουλάχιστον 1% τους αναμενόμενους ρυθμούς μεγέθυνσης στην παγκόσμια οικονομία.
Με αυτά τα δεδομένα, οι δείκτες των διεθνών αγορών υποχωρούν καθημερινά, με εξαίρεση το ράλι ανακούφισης της Παρασκευής οπότε δεν είχαν γνωστοποιηθεί οι «σκληρές κυρώσεις». Με το περιβάλλον να είναι πλέον αχαρτογράφητο, καθώς όλα τα σενάρια είναι ανοικτά: από το πλέον αισιόδοξο αλλά και λογικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες σύντομα θα φτάσουν σε συμφωνία μέχρι τα εναλλακτικά που περιλαμβάνουν συνέχιση του πολέμου και εξειδίκευση του περιεχομένου της «πυρηνικής απειλής» που εκστόμισε ο Ρώσος Πρόεδρος. Την ίδια ώρα, τα ομόλογα των ισχυρών δυτικών οικονομιών, το δολάριο αλλά και ο χρυσός που ξεπέρασε τα $1.900 ανά ουγγιά, αναδεικνύονται ως επενδυτικά καταφύγια, με τα κρυπτονομίσματα να συμπαρασύρονται στη δίνη των εξελίξεων.
Το ελληνικό χρηματιστήριο συγχρονίστηκε απολύτως με τις διεθνείς αγορές, χάνοντας όλα τα φετινά κέρδη, καθώς η υλοποίηση υψηλών ρυθμών μεγέθυνσης δύσκολα πλέον μπορεί να εκπληρωθεί υπό συνθήκες συνέχισης πολέμου στην Ευρώπη. Σύντομα δε, ο Γ.Δ. θα κληθεί να επιβεβαιώσει τη στήριξη των 850 μονάδων, ενώ οι 895-900 μονάδες συνιστούν πλέον περιοχή αντίστασης. Με τον προϋπολογισμό να εδράζεται σε παραδοχές ρυθμών μεγέθυνσης ύψους 4,5% και τιμών πετρελαίου αισθητά χαμηλότερων από τα τρέχοντα επίπεδα, ο Υπουργός Οικονομικών αναγνωρίζει ήδη ότι θα χαθεί μια τουλάχιστον ποσοστιαία μονάδα από τη φετινή αύξηση του ΑΕΠ. Με τα θετικά αποτελέσματα του ΟΤΕ, των ΕΛΠΕ, της ΕΕΕ και των εταιρειών πληροφορικής να προσπερνιούνται παρά το γεγονός ότι οι διοικήσεις των περισσοτέρων εκτιμούν περαιτέρω βελτίωση για το 2022. Όμως, με τον κλιμακούμενο γεωπολιτικό κίνδυνο να αποτελεί το νέο μαύρο κύκνο των αγορών μετά την πανδημία και τον πληθωρισμό, η επιδεινούμενη επενδυτική ψυχολογία δύσκολα επιτρέπει τη σκέψη για μετοχικές τοποθετήσεις. Παρά τις ελκυστικές αποτιμήσεις που διαμορφώνονται στους δεικτοβαρείς τίτλους, όπως τις τράπεζες, που σχεδιάζουν ήδη την πιστωτική τους επέκταση ενόψει της έγκρισης της εκταμίευσης της ύψους 3,6 δις. ευρώ πρώτης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές δέχθηκαν νέα πίεση την Τετάρτη και η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε στα 110 δολάρια το βαρέλι, καθώς οι επενδυτές ανησυχούσαν για τον αντίκτυπο των επιθετικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.
Καθώς οι παγκόσμιες κυρώσεις κατά της Μόσχας γίνονται αυστηρότερες, οι Ηνωμένες Πολιτείες απαγόρευσαν τις ρωσικές πτήσεις που χρησιμοποιούν τον αμερικανικό εναέριο χώρο, μετά από παρόμοιες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά.
Η Exxon Mobil ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα αποχωρήσει από τις δραστηριότητες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων παραγωγής πετρελαίου, μετά από παρόμοιες αποφάσεις των βρετανικών πετρελαϊκών κολοσσών BP PLC και Shell, και της νορβηγικής Equinor ASA.
Η ανακοίνωση της Exxon έρχεται καθώς η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει να ανεβαίνει. Το πρωί της Τετάρτης, το Brent πετρέλαιο αναφοράς παγκόσμια ξεπέρασε τα 110 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο άνω του 5,8% στα 111,09 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου 2014.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate εκτινάχθηκε επίσης σχεδόν 6% στα 109,29 δολάρια, το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2013. Η άνοδος προήλθε παρά την παγκόσμια συμφωνία για την αποδέσμευση 60 εκατομμυρίων βαρελιών αποθεμάτων αργού για να προσπαθήσει να συγκρατήσει τις αυξήσεις των τιμών.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο για να συνεχίσουν να ανεβαίνουν οι τιμές του πετρελαίου. Το μεγαλύτερο μέρος της τρέχουσας ανόδου εξαρτάται από πολιτικούς παράγοντες και χρειάζεται η διασφάλιση ότι μέρος της προμήθειας που προέρχεται από τη Ρωσία αντισταθμίζεται με (όχι μόνο) περισσότερο πετρέλαιο από σχιστόλιθο των ΗΠΑ, αλλά και από το Ιράν». Δήλωσε ο Carlos Casanova, οικονομολόγος για την Ασία στην UBP στο Χονγκ Κονγκ.
Στις 8:40
Ο ιαπωνικός Nikkei υποχωρούσε -1,68%
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κέρδισε +0,28%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας βρέθηκε ψηλότερα κατά +0,30%
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με ενίσχυση των πιέσεων στο δεύτερο μέρος βρέθηκε -1,26% χαμηλότερα
Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε απώλειες -0,18%
Ο MSCI Asia ex Japan υποχωρούσε -0,69% και ήταν στις 594,58 μονάδες