Επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της οικονομίας αναμένει ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις κυρώσεις στη Ρωσία.
Γι’ αυτό και, όπως είπε στον «ΣΚΑΪ 100,3», η ελληνική κυβέρνηση έχει ζητήσει, μέσω του αρμόδιου υπουργού, Κώστα Σκρέκα, και θα συζητηθεί εκτάκτως σήμερα στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός Αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση, που εντείνεται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Όπως εξήγησε, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, τα κράτη μέλη θα έχουν τη δυνατότητα λήψης χαμηλότοκων δανείων για τη χρηματοδότηση μέτρων αντιστάθμισης των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας, ενώ τα δάνεια δεν θα υπολογίζονται στο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος των κρατών μελών.
Ο κ. Σταϊκούρας επισήμανε πως, με βάση τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, λόγω της ουκρανικής κρίσης, θα δούμε επιπτώσεις κυρίως στην ενέργεια, αλλά και αντίκτυπο στον πληθωρισμό, στο κόστος δανεισμού και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Εκτίμησε ότι ενδεχομένως θα δούμε αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό, κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων μέχρι 5%.
Όπως σημείωσε, οι πληθωριστικές συνέπειες θα αφορούν και τις εισαγωγές από σιτηρά και δημητριακά.
Κατά τον κ. Σταϊκούρα, πάντως, η Ευρώπη ενήργησε έγκαιρα, γρήγορα και ενωτικά και σε αυτή την κρίση στην Ουκρανία, ενώ εκτίμησε ότι οι επιπλέον κυρώσεις, όπως το swift, θα έχουν επιπτώσεις και στις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε πως η Ελλάδα έχει ζητήσει γραπτώς από τα ευρωπαϊκά φόρα την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τους όποιους δημοσιονομικούς στόχους στο μέλλον.
Προανήγγειλε, τέλος, ότι τις επόμενες εβδομάδες θα νομοθετηθεί ο νέος ΕΝΦΙΑ.
Πηγή: ΣΚΑΪ
Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό από το naftemporiki.gr