Skip to main content

Διχασμένη η Δύση για τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Swift

Στη διαμάχη με τη Ρωσία, και στην προσπάθεια επιβολής πραγματικά σκληρών κυρώσεων στη Μόσχα, η Δύση διχάζεται αναφορικά με το διεθνές τραπεζικό δίκτυο Swift.

Οι δυτικοί ηγέτες δεν έχουν μια κοινή γραμμή σχετικά με το εάν η Ρωσία πρέπει να απομακρυνθεί από το Swift, μια κίνηση που θα έφερνε ένα βαρύ πλήγμα στις τράπεζες της χώρας και στην ικανότητά της να συναλλάσσεται πέρα ​​από τα σύνορά της. Σε μια κλήση της G7 την Πέμπτη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πίεσε «πολύ σκληρά» για την απομάκρυνση της Ρωσίας, σύμφωνα με αξιωματούχους, αλλά αργότερα παραδέχτηκε στους βουλευτές του ότι ήταν «ζωτική η ενότητα» στο θέμα μεταξύ των δυτικών συμμάχων.

Η Γερμανία προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ενόψει της έκτακτης συνεδρίασης της ΕΕ. Το σύστημα πληρωμών Swift χρησιμοποιείται από περισσότερες από 11.000 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παγκοσμίως και διαχειρίζεται 42 εκατομμύρια μηνύματα την ημέρα. Ο Τζο Μπάιντεν επέβαλε μια σειρά οικονομικών κυρώσεων σε ρωσικές τράπεζες και ολιγάρχες την Πέμπτη, καθώς υποσχέθηκε να κάνει τον Βλαντιμίρ Πούτιν να πληρώσει ακριβά για την εισβολή στην Ουκρανία.

Όμως η Ουκρανία πίεζε για ακόμη πιο ισχυρή δράση. Ο Ντμίτρο Κουλέμπα, υπουργός Εξωτερικών της χώρας, έγραψε στο Twitter: «Όλοι όσοι τώρα αμφιβάλλουν αν πρέπει να αποκλειστεί η Ρωσία από το Swift πρέπει να καταλάβουν ότι το αίμα αθώων Ουκρανών ανδρών, γυναικών και παιδιών θα είναι στα χέρια τους επίσης».

«Η Swift είναι ένας ουδέτερος παγκόσμιος συνεταιρισμός που ιδρύθηκε και λειτουργεί για το συλλογικό όφελος της κοινότητάς της με περισσότερα από 11.000 ιδρύματα σε 200 χώρες», ανέφερε ο όμιλος. «Οποιαδήποτε απόφαση για την επιβολή κυρώσεων σε χώρες ή μεμονωμένες οντότητες ανήκει αποκλειστικά στα αρμόδια κυβερνητικά όργανα και τους ισχύοντες νομοθέτες».

Η αποκοπή από το Swift δεν θα εμπόδιζε τις ρωσικές τράπεζες να πραγματοποιούν διασυνοριακές συναλλαγές, αλλά αυτές θα γινόταν πιο δαπανηρές και επίπονες. Οι ξένες συναλλαγές θα βασίζονταν στη χρήση λιγότερο αποτελεσματικών εργαλείων επικοινωνίας. Θα εμπόδιζε επίσης την ικανότητα της Ρωσίας να ανακτά τα διεθνή κέρδη από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της, που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40% των εσόδων της.

Κριτική από την γερμανική taz

Οι ηγέτες της ΕΕ αρνήθηκαν να αποκλείσουν τη Ρωσία από το σύστημα Swift  και να τιμωρήσουν προσωπικά τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αλλά και οι αρχηγοί κυβερνήσεων από την Αυστρία, την Ιταλία και την Ουγγαρία  έβαλαν φρένο. Πίσω από αυτό κρύβεται η ανησυχία ότι μια παραβίαση στο Swift θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε διακοπή της παροχής αερίου.

Ο διεθνής πάροχος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Swift διασφαλίζει γρήγορες και ομαλή πληρωμή μεταξύ των τραπεζών. Εάν εξαιρεθεί η Ρωσία, οι συμφωνίες με την ενεργειακή εταιρεία Gazprom δεν θα μπορούσαν πλέον να λειτουργήσουν σωστά.Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε διακοπή της παροχής αερίου. Η Ευρώπη εισάγει το 40% των αναγκών της από τη Ρωσία.

«Αρχικά θα πρέπει να μείνει κανείς στο συμφωνηθέν πακέτο κυρώσεων, είπε ο Σολτς. Όλα τα άλλα πρέπει να «κρατηθούν για μια κατάσταση όπου είναι απαραίτητο να κάνουμε και άλλα πράγματα».

Ωστόσο, παρέμενε ασαφές ποια κατάσταση θα μπορούσε να είναι. Αρκετοί αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους. υπήρξε μια διαμάχη στα παρασκήνια της εξάωρης  συνόδου κορυφής.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρου ζήτησε πρόσθετες οικονομικές κυρώσεις. «Δεν πρέπει απλώς να γαβγίζεις, πρέπει και επιτέλους να δαγκώσεις».

Ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα τόνισε ότι το πακέτο κυρώσεων πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο αυστηρό. Αυτό περιλαμβάνει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το Swift. Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι έκανε παρόμοια δήλωση.

Η συζήτηση τελικά διεκόπη. Η Επιτροπή της ΕΕ πρόκειται τώρα να προετοιμάσει ένα τρίτο πακέτο κυρώσεων. 

Το πακέτο θα πρέπει επίσης να δημιουργήσει τη δυνατότητα δέσμευσης των περιουσιακών στοιχείων των Ρώσων ολιγαρχών στην ΕΕ. Ακόμη και οι προσωπικές κυρωσεις σε βάρος του Πούτιν δεν φαίνονται πλέον εκτός θέματος. Μέχρι στιγμής, το περιβάλλον του Πούτιν έχει επηρεαστεί ιδιαίτερα από τις απαγορεύσεις εισόδου και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ. 

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι τα μέτρα θα «αυξήσουν το κόστος δανεισμού της Ρωσίας, θα αυξήσουν τον πληθωρισμό και θα διαβρώσουν σταδιακά τη βιομηχανική βάση της Ρωσίας». 

naftemporiki.gr