«Βουτιά» σημειώθηκε στον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναμενόμενο αντίκτυπο, της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με απώλειες οι οποίες ανήλθαν στο -6,42% στις 888 μονάδες.
Ο δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 6,63%. Αντιστοίχως ο δείκτης Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης κατέγραψε μεγάλη πτώση 4,37%. Με «βουτιά» 8,9% έκλεισε ο τραπεζικός κλάδος.
Η αγορά διέσπασε καθοδικά τα επίπεδα των 900 και των 890 μονάδων, «σβήνοντας» τα κέρδη που κατέγραφε από τις αρχές του 2022, ενώ σήμερα «χάθηκαν» 4,2 δισ. ευρώ από τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς.
Sell-off στην Ευρώπη
Sell off καταγράφεται στις αγορές την Πέμπτη μετά τη μαζική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μετατρέποντας μια μακροχρόνια διπλωματική κρίση σε στρατιωτική σύγκρουση.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε πτώση 3,26% , με τις τράπεζες να βυθίζονται κατά 6,6% για να οδηγήσουν σε απώλειες καθώς τα μεγάλα χρηματιστήρια όλων των τομέων υποχώρησαν σε αρνητικό έδαφος.
Ο DAX καταγράφει βουτιά 4%, στο -3% είναι ο FTSE στο Λονδίνο. Το Παρίσι υποχωρεί 3.85%, όπως και ο FTSE MIB στο Μιλάνο με απώλειες άνω του 4%.
Διόρθωση και στη Wall Street
Οι επενδυτές πιέζουν τις μετοχές και αύξησαν τις τιμές του πετρελαίου, του χρυσού και των κρατικών ομολόγων, αφού ρωσικοί πύραυλοι και αεροπορικές επιδρομές έπληξαν την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, και περισσότερες από δώδεκα άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα.
Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε περίπου 800 μονάδες, ή 2,4%. Ο S&P 500 υποχώρησε 2% και ο Nasdaq Composite υποχώρησε 1,9%. Ο S&P 500 έφτασε σε επίπεδο διόρθωσης νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.
Η ρωσική επίθεση, η οποία καταδικάστηκε αμέσως από τον Πρόεδρο Μπάιντεν, εντείνει την πίεση σε μια παγκόσμια οικονομία που ήδη ξετυλίγεται από τις ήδη επιβαρυμένες αλυσίδες εφοδιασμού και τον υψηλότερο πληθωρισμό των τελευταίων ετών, με την Ευρώπη να φέρει πιθανότατα το κύριο βάρος των οικονομικών επιπτώσεων. Οι επενδυτές ανησυχούν ότι ένας πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας θα μπορούσε να απειλήσει την απόδοση των επενδύσεών τους.
«Φωτιά» στις τιμές ενέργειας
Στην αγορά ενέργειας, η τιμή του μπρεντ ενισχύεται περίπου 7% στα 104 δολάρια το βαρέλι. Άλμα 6% και για το αμερικανικό αργό που έχει φτάσει στα 97,5 δολάρια το βαρέλι. Εκρηκτική είναι η αύξηση για τις τιμές του φυσικού αερίου. Το συμβόλαιο αναφοράς της Ευρώπης στο Άμστερνταμ ενισχύθηκε έως και 41% στα 125 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Πρόκειται για την τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση ανόδου και το ράλι προβλέπεται να έχει δυναμική συνέχεια. Η τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία την ίδια ώρα έκανε άλμα 31% φτάνοντας στα 260 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το προθεσμιακό συμβόλαιο ευρωπαϊκού άνθρακα στην Ευρώπη ενισχύθηκε έως και 13% στα 145 ανά τόνο στο ICE.
naftemporiki.gr