Στα μέσα Φεβρουαρίου σε ένα μικρό χωριό στη βόρεια Ελλάδα ο Πέτερ Σάσενγκουθ δείχνει τον λαχανόκηπό του. Εδώ καλλιεργεί αγγούρια, κρεμμύδια, πατάτες. «Ακόμη και πράσο, για παράδειγμα, υπάρχει. Μπορείτε να το διανοηθείτε; Έχουμε χιόνι, αλλά στην Ελλάδα έχουμε ήδη πράσα και λαχανικά» λέει ο 66χρονος Πέτερ, που κατάγεται από το Φλένσμπουργκ.
Όπως εξομολογείται στη γερμανική Tagesschau o Πέτερ, εργάστηκε ως ηλεκτρολόγος, αργότερα ως οδηγός περονοφόρου σε εκπτωτικό κατάστημα και ως εργάτης σε μεγάλο αρτοποιείο. «Εδώ και δύο χρόνια ζει με τη σύζυγό του στο Κάτω Μητρούσι, ένα μικρό χωριό κοντά στην πόλη των Σερρών, στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Έχει ελληνικό αριθμό κοινωνικής ασφάλισης και πληρώνει και τους φόρους του εδώ. Διότι αν περνάς περισσότερο από τον μισό χρόνο στην Ελλάδα, υπόκεισαι αυτόματα σε φορολογία βάσει της ελληνικής νομοθεσίας» γράφει η γερμανική εφημερίδα.
Αυτό έχει πλεονεκτήματα για τον Πέτερ. «Αν και στην πραγματικότητα δεν έχω μεγάλη σύνταξη, αξίζει τον κόπο» λέει. Γιατί η ελληνική κυβέρνηση άλλαξε τον φορολογικό νόμο. Στόχος: Να δημιουργηθούν κίνητρα ώστε οι συνταξιούχοι από το εξωτερικό να μεταφέρουν τον τόπο διαμονής τους στην Ελλάδα και να πληρώνουν φόρους εδώ. Αυτό ανακοίνωσε το 2020 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. “Από εδώ και στο εξής, οποιοδήποτε εισόδημα από συνταξιούχους από το εξωτερικό θα φορολογείται μόνο με 7% φόρο” είπε τότε στο ελληνικό κοινοβούλιο» σημειώνει η Tagesschau και προσθέτει: «Ένας ενιαίος φόρος 7% σε όλα τα εισοδήματα, για παράδειγμα στα έσοδα από ενοίκια, σε συνδυασμό με τον καλό καιρό και το ευχάριστο κλίμα, θα πρέπει να κάνουν την Ελλάδα παράδεισο των συνταξιούχων και να βοηθήσουν στην τόνωση της οικονομίας. Από τη μία πλευρά, η χώρα θα επωφεληθεί από πρόσθετα φορολογικά έσοδα. Από την άλλη, η ελπίδα είναι οι συνταξιούχοι να ξοδεύουν μεγάλο μέρος των αποδοχών τους στην Ελλάδα».
Περίπου 200 αιτήσεις ξένων συνταξιούχων
Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μεγάλη σπουδή, που ίσως να σχετίζεται και με την πανδημία. Από τότε που τέθηκε σε ισχύ η νέα ρύθμιση, έχουν υποβληθεί 200 αιτήσεις από αλλοδαπούς συνταξιούχους που θέλουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
Ο Ντιρκ Ράιχαρντ, συνεργάτης σε ελληνογερμανικό δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα, εκτιμά ότι θα υπάρξουν σημαντικά περισσότεροι συνταξιούχοι στο μέλλον. «Η ζήτηση υπάρχει» λέει ο Ράινχαρντ. Πολλοί άνθρωποι, με αυτά τα φορολογικά κίνητρα, θα ενθαρρυνόταν να έλθουν στη χώρα. «Συχνά συγκρίνουν πολλές χώρες, με καλές καιρικές συνθήκες και ούτω καθεξής, και μετά λένε: η Ελλάδα έχει τις καλύτερες συνθήκες, μας αρέσει, θα κάνουμε το βήμα».
Φυσικά υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ως εκ τούτου, ο Ράινχαρντ συνιστά: Όποιος εξετάζει την ιδέα της μετανάστευσης, θα πρέπει να λάβει πληροφορίες από φορολογικό σύμβουλο ή δικηγόρο, τόσο στη Γερμανία, όσο και στην Ελλάδα. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό, εάν θέλει κάποιος να αγοράσει ένα ακίνητο στην Ελλάδα – πάντα υπάρχουν προβλήματα εδώ, λέει ο Γερμανός δικηγόρος. «Πρέπει να υπολογίσει κανείς το γεγονός ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν υπάρχει κτηματολόγιο. Σε αντίθεση με τη Γερμανία, τότε χρειάζεστε δικηγόρο για να το ελέγξετε το κτηματολόγιο».
Ο Πέτερ θα συνιστούσε επίσης σε όλους να μάθουν εκ των προτέρων και να υπολογίσουν τα πάντα προσεκτικά. Κάποια πράγματα είναι αρχικά περίπλοκα γιατί είναι διαφορετικά από ό,τι στη Γερμανία. Η ουσία είναι ότι τα πλεονεκτήματα ξεπερνούν σαφώς τα μειονεκτήματα, και όχι μόνο από οικονομική άποψη. «Εδώ νιώθουμε πολύ άνετα, πρέπει να πω ειλικρινά, γιατί οι Έλληνες είναι ζεστοί από τη φύση τους» λέει. «Γι’ αυτό τα πηγαίνεις καλύτερα εδώ ως Γερμανός. Είναι μια εντελώς διαφορετική ζωή, μια καλή ζωή, και από αυτή την άποψη δεν θα την άλλαζα με τίποτα».