Η ΕΕ πρότεινε την Τρίτη να απαγορεύσει στις ρωσικές αρχές να έχουν πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες και να στοχοποιήσουν τράπεζες που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στις αποσχισμένες ουκρανικές περιοχές των οποίων την ανεξαρτησία έχει αναγνωρίσει η Μόσχα, σύμφωνα με δήλωση της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Τα δύο θεσμικά όργανα βγαίνουν επίσης για να επιβάλουν κυρώσεις σε «όσους εμπλέκονται» σε αυτήν την «παράνομη και απαράδεκτη» αναγνώριση και να στοχεύσουν το εμπόριο μεταξύ των δύο αυτονομιστικών περιοχών και της ΕΕ.
Αυτές οι προτάσεις για κυρώσεις θα υποβληθούν στη σύνοδο των Ευρωπαίων Υπουργών Εξωτερικών την Τρίτη στο Παρίσι.
«Η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντόνετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση», αναφέρει η Κομισιόν.
Σαρλ Μισέλ και Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, «χαιρετίζουν τη σταθερή ενότητα των κρατών μελών και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθεναρότητα και ταχύτητα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας σε στενό συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους».
Άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 4 το απόγευμα (ώρα Βρυξελλών). Στη συνέχεια, ένα πρώτο πακέτο κυρώσεων θα κατατεθεί επίσημα αργότερα σήμερα το απόγευμα.
Στη συνέχεια, οι αρμόδιοι φορείς θα συνεδριάσουν για να οριστικοποιήσουν το πακέτο.
Το πακέτο περιέχει προτάσεις:
- «να στοχοποιηθούν όσοι συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση,
- στοχοποίηση τραπεζών που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές,
- να στοχεύσουν την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιουχικές και χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, να περιορίσουν τη χρηματοδότηση επιθετικών πολιτικών,
- και να στοχεύσει το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ, για να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι αισθάνονται ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους».
«Η ΕΕ έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί, υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων», λέει η Κομισιόν.
naftemporiki.gr