- Οι ασιατικές αγορές μετοχών συμμάζεψαν τις αρχικές τους απώλειες και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης της Wall St κατέγραψαν ράλι σήμερα Δευτέρα 21/2 καθώς αναδύθηκε μια αχτίδα ελπίδας για μια διπλωματική λύση στη ρωσο-ουκρανική αντιπαράθεση, αν και υπήρχαν αρκετές αιτίες για να αποτύχει στις λεπτομέρειες.
- Ένα ζοφερό ξεκίνημα φωτίστηκε από την είδηση ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησαν κατ’ αρχήν να πραγματοποιήσουν μια σύνοδο κορυφής για την κρίση στην Ουκρανία. Ένας όρος για τη σύνοδο ήταν να μην εισβάλει ο Πούτιν στην Ουκρανία, μια στροφή των γεγονότων που φαινόταν ακόμα πιθανή, δεδομένου ότι η Ρωσία επέκτεινε τις στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία και συνέχισε να δημιουργεί στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία.
- Τα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα εκτός του αυστραλιανού και του ινδικού που έχουν κέρδη υποχωρούν ήπια μετά από μια πτωτική εβδομάδα.Τα futures των δεικτών της Wall Street είναι σε θετικό πεδίο με κέρδη στα ΣΜΕ του S&P500 στο +0,40% και του Dow Jones στις +0,41%, αλλά επίσης τα ΣΜΕ των δεικτών στην Ευρώπη ειδοποιούν για ανοδικό ξεκίνημα.
- Η τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -1,56%, η απόδοσή του στο μήνα διαμορφώθηκε στο +2,05%, έτσι στο 2022 έχει κέρδη +7,01%. Στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -1,60% και στον Φεβρουάριο κερδίζει +2,81% με ετήσια απόδοση +8,80%. Επίσης έδωσε στον FTSEΜ ενίσχυση +0,20% όταν στον τρέχοντα μήνα κέρδισε +2,66% ενώ στο έτος κερδίζει 7,31%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών στην εβδομάδα, ήταν οι Τράπεζες με -2,24%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε κέρδη στον τρέχοντα μήνα +7,53%, έτσι στο 2022 ενισχύεται +26,79%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 70,468 από 71,395 δις ευρώ την Παρασκευή 11/2.
Η πτώση του ΓΔ από τα πρόσφατα υψηλά του δεν είναι για την ώρα μεγάλη. Παράλληλα δε, από την ώρα που μαθεύτηκε ότι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις και ρωσόφιλοι αυτονομιστές αντάλλαξαν κατηγορίες για χρήση οβίδων, οι πιέσεις που ασκήθηκαν συνοδεύτηκαν από ασυνήθιστα χαμηλούς όγκους. Αναφερθήκαμε σε αυτό, σχολιάζοντας, ότι δεν υπήρξε πανικός και ανησυχία για το ύψος των αποτιμήσεων, αλλά επιφυλακτικότητα από την πλευρά των επενδυτών. Αυτό αποκάλυπτε την στάση αναμονής, ως κεντρική επιλογή των θεσμικών. Για αυτό η εβδομαδιαία πτώση στον βασικό δείκτη της Αθήνας, είναι μικρότερη από των δεικτών στα μεγάλα χρηματιστήρια της ευρωζώνης. Αλλά έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, δεν είναι δυνατό να υπάρξουν προβλέψεις για την βραχυπρόθεσμη τάση.
Οι πρόσφατες αναταράξεις στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά έχουν άρωμα Ουκρανίας, δηλαδή μιας κατάστασης αλλεπάλληλων ταραχών που υπάρχει περίπου 30 χρόνια. Η περιοχή έχει τεράστια σημασία για την Ρωσία, που θεωρεί υποχρέωσή της να μην επιτρέψει την είσοδο του ΝΑΤΟ σε χώρα με τόσο μεγάλη οριογραμμή συνόρων. Αλλά επίσης τεράστια είναι η σημασία της για την τροφοδοσία της Ευρώπης με ρωσικό φυσικό αέριο. Η κατάσταση μετά το 2014 όταν η Ρωσία προσάρτησε μέρος εδαφών στην χερσόνησο της Κριμαίας παρέμεινε έκρυθμη, αλλά πρόσφατα η υποβόσκουσα ένταση διογκώθηκε και πλέον απασχολείται με αυτή η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα.
Υπάρχουν πλέον σενάρια για τις εξελίξεις στην διακεκαυμένη ζώνη, από τους αναλυτές που πληροφορούν το επενδυτικό κοινό παγκόσμια. Ωστόσο οι εκτιμήσεις της κατάστασης από τους εγχώριους αναλυτές παρουσιάζουν μια ποικιλομορφία, που προκύπτει από την οπτική τους για τα διεθνή, χωρίς να αναφέρονται σε σενάρια, έχοντας βάση τις προσδοκίες που γέννησε η ως τώρα πορεία της αγοράς. Η Piraeus Sec. ανέφερε: “Περιμένουμε η νευρικότητα να συνεχιστεί, με την Αγορά να κατευθύνεται κυρίως από την ειδησεογραφία, αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία”. Ενώ η άποψη της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ συνοψίζεται στα ακόλουθα: “Το ‘μπρα ντε φερ’ ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, στο πλαίσιο της Ουκρανικής κρίσης, οδηγεί σε ‘αναταράξεις’ τις Αγορές. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο συντονίζεται με τις Διεθνείς Αγορές, τεστάροντας την αντοχή του και τη συνέχιση της δυνατότητας αυτονόμησής του. Στις 950 μονάδες του ΓΔ το εγγύτερο όριο στήριξης”.
Πολλοί πιστεύουν πως ο πόλεμος βοηθά, μετά τη λήξη του, στην ανάδειξη των νέων και υγειών δυνάμεων και για αυτό είναι ευπρόσδεκτος. Η βασανισμένη ελληνική οικονομία βρίσκεται ακριβώς σε αυτή τη φάση, αναφορικά με την ανανέωση μετά από πολεμική καταστροφή. Πέρασε πάνω από δέκα χρόνια ελεγχόμενη, στο μεγαλύτερο μέρος της, πολεμικού τύπου ύφεση και καταστροφές, με έναρξη πριν τα μνημόνια και διάρκεια ακόμα και μετά από αυτά. Οι αναλυτές θεωρούν, αν δεν έρθει παγκόσμιος πόλεμος, πως θα αντέξει και αυτή τη δοκιμασία.
Η είσοδος στην περίοδο ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για τις εισηγμένες με σημαντική συχνότητα μπορεί να αποσπάσει την προσοχή των επενδυτών από το βαρύ διεθνώς κλίμα. Ξεκαθαρίζοντας ποιες επιχειρήσεις άντεξαν στα πέτρινα χρόνια και απόκτησαν προοπτικές για υπολογίσιμα κέρδη και ποιες δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.
ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ
Τα γεωπολιτικά προβλήματα και ο πληθωρισμός επιμένουν
Η εβδομάδα που πέρασε σφραγίστηκε από την απόσυρση του χαρακτηρισμού προσωρινός για τον πληθωρισμό αλλά και για τις γεωπολιτικές εντάσεις. Για αυτό υπήρξε παγκόσμια συντονισμός των ρευστοποιήσεων στις αγορές μετοχών. Μόνη εξαίρεση η Κίνα, καθώς εκεί η Κεντρική Τράπεζα επιλέγει πολιτικές στήριξης, σε αντίθεση με τις περισσότερες Κεντρικές Τράπεζες στον κόσμο, που προχωρούν σε νομισματική σύσφιξη.
Άλλη μια εβδομάδα αναταράξεων για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς ανάμεικτα μηνύματα από την Ουκρανία κορυφώνουν την ανησυχία των επενδυτών. Οι κύριοι δείκτες παρουσίασαν για άλλη μια φορά αστάθεια, με νέες υποχωρήσεις στις μετοχές εταιριών πετρελαίου, των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και της τεχνολογίας. Η προγραμματισμένη για την τρέχουσα εβδομάδα συνάντηση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας δεν θα αποτρέψει την, προσωρινή ελπίζουμε, τάση φυγής από τα επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία. Αντίθετα, οι εικόνες από την περιοχή δικαιώνουν τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Όταν την Παρασκευή δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία και αναμένει μια επίθεση τις επόμενες ημέρες, ενώ στους στόχους του συμπεριλαμβάνεται το Κίεβο η ουκρανική πρωτεύουσα. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να περιλαμβάνει έναν ευρύ συνδυασμό μαχητικών αεριωθουμένων, τανκς, βαλλιστικών πυραύλων και κυβερνοεπιθέσεων, με τελική πρόθεση να καταστήσει ανίσχυρη την ηγεσία της Ουκρανίας.
Διογκώνονται οι κίνδυνοι
Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ο κ. Πούτιν έθεσε τις βάσεις τις τελευταίες ημέρες μέσω μιας σειράς αποσταθεροποιητικών δραστηριοτήτων, που τις προέβλεπαν εδώ και μέρες οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους, με σκοπό να φαίνεται ότι η Ουκρανία έχει προκαλέσει τη Ρωσία σε σύγκρουση. Δικαιολογώντας έτσι την ρωσική εισβολή. Άρα οι κίνδυνοι από τα γεωπολιτικά προβλήματα αντί να ξεπεραστούν διογκώνονται και αποκτούν μέσα από την εικόνα ισχυρότερη επίδραση στο φρόνημα των διαχειριστών κεφαλαίου.
Το δυσάρεστο είναι ότι τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα δεν θα αμβλύνουν και τους ισχύοντες φόβους για τον πληθωρισμό. Στις ΗΠΑ, οι τιμές παραγωγού τον Ιανουάριο αυξήθηκαν δύο φορές πιο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5,4% σε ετήσια βάση. Όλα δείχνουν μια σθεναρή νομισματική απάντηση μέσω των αυξήσεων των επιτοκίων, η οποία είναι μέτρια ευχάριστη για τους Παρόχους Δανείων, που διψούν για φτηνά χρήματα.
Οι κινήσεις ήταν σχετικά συγκρατημένες αυτή την εβδομάδα στην αγορά συναλλάγματος. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι το δολάριο Αυστραλίας ανέκαμψε κατά 1% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ στα 0,72043 USD. Το ευρώ υποχώρησε ελαφρά έναντι του φράγκου στα 1,04464 CHF. Το ζεύγος EUR/USD ήταν ουδέτερο σε περίπου 1,13404 USD.
Οι αποδόσεις του δημόσιου χρέους μειώθηκαν αυτή την εβδομάδα, ειδικά στο αμερικανικό 10ετές, το οποίο επανήλθε στο 1,94%. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι η πιθανότητα διπλής αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τον Μάρτιο δεν είναι η δημοφιλέστερη επιλογή των traders. Το γερμανικό Bund βρίσκεται στο 0,2% και φλερτάρει με το ελβετικό χρέος στο 0,22%. H απόδοση από γαλλικό χρέος είναι σταθερή στο 0,69%.
Το Bitcoin και τα όμοιά του κρυπτονομίσματα δοκιμάζουν τα νεύρα των επενδυτών που τα προτίμησαν. Ενώ η τιμή του φαινόταν να συνεχίζει την ανοδική πορεία τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες 48 ώρες, ο ηγέτης της αγοράς των κρυπτονομισμάτων έχει χάσει σχεδόν το 10% της αποτίμησής του και έτσι ετοιμάζεται να φλερτάρει με το όριο των 40.000 $. Με μια τεταμένη γεωπολιτική κατάσταση, η όρεξη των επενδυτών για ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να τεθεί σε αναμονή για λίγο.
Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς
Στην τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι 17 εκ των 18 δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισαν απώλειες. Ο S&P500 υποχώρησε -1,58%, στο 2022 χάνει -8,76%. Ο Dow έπεσε κατά -1,90%, με επίδοση -6,22% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -0,57%, με απώλειες στο 2022 -7,37%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε απώλειες -1,03%, στο 2022 χάνει -10,51%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή -1,76%, στο 2022 υποχωρεί κατά -13,40%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου έπεσε κατά -1,83% στη βδομάδα και στο έτος ενισχύεται +1,85%. Ο DAX έχασε -2,48%, και στο 2022 υποχωρεί -5,30%, ο CAC με μεταβολή -1,17%, στο 2022 χάνει -3,12%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε κατά -2,36%, ενώ στο 2022 είχε επίδοση -1,41%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία έχασε -1,67%, με ετήσια επίδοση -3,04%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαία πτώση -1,81%, ενώ στο έτος χάνει -5,48%.
Ο Bovespa της Βραζιλίας μειώθηκε κατά -0,61%, με επίδοση στο 2022 +7,69%. Ο IPC του Μεξικού έπεσε κατά -1,78%, και στο 2022 χάνει -1,86%. Ο χρυσός με άνοδο +2,16%, βρέθηκε στα 1900,80 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 +3,84%. Υποχώρησε κατά -2,39%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 91,66 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ενισχύεται κατά +21,48%.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,07%, είχε απόδοση -5,80% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,12%, και στο 2022 υποχωρεί -7,83%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -0,55% στο έτος χάνει πλέον -0,72%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng συρρικνώθηκε κατά -2,32%, στο 2022 κερδίζει +3,97%. Με εβδομαδιαία μεταβολή +0,80% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -4,09%.
Τα δεδομένα για τη συνέχεια
Η απαισιοδοξία κερδίζει έδαφος και οι αγορές διορθώνουν φυσικά, κάτι που είναι μάλλον υγιές, δεδομένης της ραγδαίας ανόδου των τιμών το 2020-2021. Ωστόσο, οι αισιόδοξοι αναλυτές ειδοποιούν τους επενδυτές να μην συγχέεται μια δικαιολογημένη διόρθωση με την εγκατάσταση ενός bear market. Για αυτούς η υποκείμενη τάση παραμένει ανοδική παρά την τρέχουσα αναταραχή.
Σήμερα επιστρέφουν στο μικροσκόπιο των επενδυτών, οι δείκτες δραστηριότητας PMI για τις μεγάλες οικονομίες. Ο γερμανικός δείκτης εμπιστοσύνης Ifo θα ακολουθήσει την Τρίτη, πριν από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Παρασκευής, καθώς θα δημοσιευθεί ο Δείκτης Τιμών Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών και οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ. Η αστάθεια παραμένει, μαζί με τις αβεβαιότητες που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην αγορά. Αυτή την εβδομάδα, η διάθεση θα μετακινείται με κάθε νέα εξέλιξη σχετικά με Ρώσους στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα. Είναι βέβαιο πως οι θεσμικοί θα παραμείνουν προσεκτικοί σχετικά με τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει μια σύγκρουση σε αυτό το μέρος του κόσμου. Όσον αφορά τις καλές ανακοινώσεις εταιρικών κερδών, συχνά αποφεύγονται από τους εμπόρους που επικεντρώνονται εκ νέου στη μακροοικονομία, ειδικά επειδή ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ ισχυρός.
Ο επίμονος πληθωρισμός
Δεν υπήρξαν ενδείξεις κορύφωσης του πληθωρισμού μέσω του ΔΤΚ του Ιανουαρίου και οι τομείς που θα τον συντηρήσουν αναλύονται πάρα κάτω. Σε ετήσια βάση, ο ονομαστικός και ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκαν 7,5% και 6,0%, αντίστοιχα. Αυτές είναι οι υψηλότερες τιμές από τον Φεβρουάριο του 1982 και τον Αύγουστο του 1982.
Μεταξύ των στοιχείων που οδήγησαν τον ΔΤΚ υψηλότερα το περασμένο έτος, ήταν οι τιμές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών (αύξηση 40,5%) και οι τιμές νέων οχημάτων (12,2%). Αναμένεται όμως πως αυτές οι συνιστώσες θα υποχωρήσουν τους επόμενους μήνες, καθώς οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα αυξάνουν την παραγωγή, μόλις διορθωθούν οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας τους. Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός των ενοικίων είναι πιθανό να παραμείνει ενοχλητικός τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, ως αποτέλεσμα της αύξησης 31,5% της διάμεσης τιμής της υφιστάμενης κατοικίας για μία οικογένεια, τα τελευταία δύο χρόνια έως τον Δεκέμβριο.
Αυτά οδήγησαν τον Dr Yardeni από την αρχή της περασμένης εβδομάδας να παραδέχεται ότι ο πληθωρισμός αποδείχθηκε πιο επίμονος και συνεχίζει να κινείται υψηλότερα. Αναφέροντας αναλυτικά: Οι πληθωριστικές πιέσεις από Ενέργεια και μέταλλα θα παραμείνουν. Δεδομένης της πρόσφατης αύξησης των τιμών του πετρελαίου, η ενεργειακή συνιστώσα του ΔΤΚ παραμένει προβληματική. Η αύξηση του ενεργειακού κόστους ωθεί προς τα πάνω τις τιμές των βιομηχανικών μετάλλων. Για παράδειγμα, η παραγωγή αλουμινίου καταναλώνει μεγάλη ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη έχουν δημιουργήσει ένα απαιτητικό περιβάλλον για τα μεταλλουργεία αλουμινίου αυξάνοντας σημαντικά το κόστος, γεγονός που οδήγησε σε περικοπές ή διακοπή της παραγωγής στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ολλανδία, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία. Οι κυρώσεις στη Ρωσία θα μπορούσαν να περιορίσουν περαιτέρω τις προμήθειες αλουμινίου.
Ο πληθωρισμός των τροφίμων είναι επίσης πιθανό να παραμείνει ενοχλητικός. Η διευρυνόμενη ξηρασία στις ΗΠΑ έχει εκτοξεύσει τις τιμές των ζωοτροφών στα ύψη, ασκώντας ανοδική πίεση στις τιμές του βοείου κρέατος. Οι προμήθειες χόρτου στις ΗΠΑ είναι οι χαμηλότερες των τελευταίων περίπου 10 ετών και οι τιμές του καλαμποκιού οι υψηλότερες για αυτήν την εποχή από το 2013. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι ενώ η Fed περίμενε τόσο καιρό να ξεκινήσει τη σύσφιξη, έχει ξεκινήσει μια σπείρα μισθών-τιμών. Η Walmart και η Amazon, δύο από τους μεγαλύτερους εργοδότες στις ΗΠΑ, έχουν αυξήσει τους κατώτατους μισθούς τους. Και οι δύο εισάγουν πολλά φθηνά προϊόντα από την Κίνα. Τώρα αντί να φέρουν την τιμή της Κίνας στην Αμερική, ουσιαστικά ορίζουν τον κατώτατο μισθό στις ΗΠΑ… και τον αυξάνουν.
Συμπερασματικά οι θεσμικοί θα μείνουν με τεντωμένα νεύρα και σε μόνιμη δοκιμασία των επιλογών τους ακόμα και από ώρα σε ώρα. Αναγνωρίζοντας, πως στην Ευρώπη το πρόβλημα ακόμα είναι γεωπολιτικό αλλά μπορεί να γίνει και σχετικό με την εκτίναξη των πληθωριστικών πιέσεων. Στις ΗΠΑ η απόσταση μειώνει τον γεωπολιτικό κίνδυνο, αλλά οι πληθωριστικές πιέσεις απειλούν σταθερά και δεν υποχωρούν.
ΧΑ
Πιέσεις μέτριας ισχύος από ισχυρές γεωπολιτικές εντάσεις
Η τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου στην Αθηναϊκή αγορά, με πιέσεις από τις γεωπολιτικές εξελίξεις, επέφερε μέτριο πτωτικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, είχε μικρότερο καθοδικό αποτύπωμα από αυτό στους DAX, FTSE100, IBEX 35 της Ισπανίας και από τον πανευρωπαϊκό EuropeStoxx 600. Μετά από το ανώτερο κλείσιμο σε βάθος επταετίας στην δεύτερη βδομάδα του μήνα, σε αυτή στις 16/2 ενδοσυνεδριακά, εμφανίστηκε το νέο ανώτερο έτους (973,27) και επταετίας, αλλά τελικά το ΧΑ στις 18/2 κατέληξε στις 955,93, δηλαδή 17,3 μονάδες χαμηλότερα. Το κλίμα καθόριζε η στάση των θεσμικών για τις Τράπεζες, που ήταν υπέρ ρευστοποίησης θέσεων αρχικά και της ζήτησης μετοχών και για τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες ως την πρώτη μισή ώρα της Τετάρτης. Μετά στον κλάδο ασκήθηκαν πιέσεις που προκάλεσαν στον ΔΤΡ εβδομαδιαίες απώλειες -2,24%. Στη διάρκεια της είδαν το φως της δημοσιότητας αρκετές εκθέσεις μεγάλων επενδυτικών οίκων που αναγνώριζαν τη βελτίωση των ισολογισμών και την εγκατάσταση προσδοκιών για ακόμα καλύτερες μέρες του κλάδου. Η ανησυχία όμως από τις εντάσεις στην περιοχή της Ουκρανίας, που επέβαλλε την κυριαρχία της τάσης για ρευστοποίηση θέσεων σε παγκόσμια κλίμακα, επηρέασε τη διάθεση των επενδυτών στην Αθήνα.
Τη Δευτέρα, με υψηλούς όγκους συναλλαγών, οι απώλειες των 22 blue chip ως το τέλος της διαπραγμάτευσης, από 24 στο μεγαλύτερο διάστημα, αποτυπώθηκε η διάθεση για φυγή από το μετοχικό ρίσκο γενικευμένα. Αιτία ήταν η ανακοίνωση από την πλευρά των ΗΠΑ πως υπήρχε πιθανότητα εισβολής Ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία ανά πάσα στιγμή. Η τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στο κλείσιμο ήταν οι 950,70 από 971,09 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -2,10%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 131,727 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 9,968 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 722,81 με πτώση -3,06%, με τον FTSE25 στις 2323,60 από 2375,98 μονάδες την Παρασκευή 11/2. Ενώ ο FTSEΜ, υποχώρησε κατά -1,43%. Την Τρίτη εμφανίστηκε αντίδραση σε όλα τα χρηματιστήρια, από είδηση του INTERFAX που αφορούσε την απόσυρση ρωσικών στρατευμάτων, άρα ελάττωση της έντασης στην Ευρώπη και στην Ουκρανία. Με τζίρο χαμηλότερο αλλά ικανοποιητικό, αφού ανήλθε στα 96,757 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 26,276 εκατ. η αγορά, με κέρδη +1,17%, οδηγήθηκε στις 961,85 μονάδες. Ο ΔΤΡ έκλεισε με άνοδο +1,95%. Ο FTSE25 ενισχυμένος κατά +1,33% έκλεισε στις 2354,49 μονάδες ενώ ο FTSEΜ πρόσθεσε +1,10%.
Την Τετάρτη, στο πρώτο τέταρτο ο ΓΔ εκτινάχθηκε ως τις 973,27 μονάδες με κέρδη τότε +1,18%, αλλά με αμυντικές προσπάθειες έκλεισε στις 963,60 μονάδες με άνοδο +0,18%. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες είχαν απώλειες αλλά εδώ, ο ΔΤΡ έκλεισε με άνοδο +0,59% και ο FTSE25 οδηγήθηκε στις 2359,84 μονάδες με κέρδη +0,23%. Ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,90%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 94,421 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 28,809 εκατ. Η συνεδρίαση της Πέμπτης επειδή κυριάρχησαν οι ρευστοποιήσεις παγκόσμια, κλάδεψε πάνω από 8 μονάδες ή -0,85% του μέσου όρου που κατέληξε στις 955,37. Το σημαντικότερο ήταν η πτώση του συνολικού τζίρου που περιορίστηκε στα 55,973 εκατ. ευρώ, με αξία πακέτων 8,441 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε με πτώση -1,51% και ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,90% στις 2338,55, ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,70%.
Στην τελευταία συνεδρίαση, το κατώτερο ορίστηκε στις 950,84 μονάδες και έτσι χαμηλό εβδομάδας αναδείχθηκαν οι 935,85 από τη Δευτέρα 14/2. Οι επενδυτές οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 955,93 μονάδες με μεταβολή +0,06%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 47,689 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 6,019 εκατ. Ο ΔΤΡ έκλεισε στις 728,95 μονάδες με πτώση -0,16% και ο FTSE25 υποχώρησε οριακά -0,02% στις 2338,00 μονάδες ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,36%. Ο μέσος ημερήσιος τζίρος περιορίστηκε στα 85,3 από 108,3 εκατ. ευρώ την προηγούμενη ανοδική κατά +2,76% εβδομάδα και των πακέτων υποχώρησε στα 15,9 από 22,6 εκατ.
Η τρίτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -1,56%, η απόδοσή του στο μήνα διαμορφώθηκε στο +2,05%, έτσι στο 2022 έχει κέρδη +7,01%. Στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -1,60% και στον Φεβρουάριο κερδίζει +2,81% με ετήσια απόδοση +8,80%. Επίσης έδωσε στον FTSEΜ ενίσχυση +0,20% όταν στον τρέχοντα μήνα κέρδισε +2,66% ενώ στο έτος κερδίζει 7,31%. Ο κλάδος που διαμόρφωσε τις μεταβολές των δεικτών στην εβδομάδα, ήταν οι Τράπεζες με -2,24%. Ο ΔΤΡ εμφάνισε κέρδη στον τρέχοντα μήνα +7,53%, έτσι στο 2022 ενισχύεται +26,79%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 70,468 από 71,395 δις ευρώ την Παρασκευή 11/2.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η νέα κυρίαρχη σειρά ξεκινά αποτυπώνοντας στάσης αναμονής
Σήμερα ξεκινά την κυριαρχία της στα ΣΜΕ και τα δικαιώματα προαίρεσης του 25άρη η σειρά Μαρτίου. Ενός μήνα που συνήθως ξεκινά πτωτικά και την εβδομάδα που πέρασε η κυριαρχία των πιέσεων προκάλεσε απώλειες στο δείκτη των παραγώγων -1,60%. Ωστόσο η απόσταση του κλεισίματος των ΣΜΕ 2335,75 από το κλείσιμο του υποκείμενου δείκτη 2338,00 είναι μόλις 2,25 μονάδες ενώ στα πιο ήπια πτωτικά στοιχήματα αυτή είναι τουλάχιστον 4 μονάδες και πάνω.
Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 πάνω και κύρια κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης με 10 αλλαγές στο πρόσημο. Το άνοιγμα στις 2335,44 αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 3,11 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 0,55 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2347,81 μονάδες, ήρθε στις 10:47. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 15:39 και ήταν οι 2347,81. Το κλείσιμο στις 2338,00 από 2338,55 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,02% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 10,281 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 18/2/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Μάρτιου που είναι η νέα κυρίαρχη σειρά ο όγκος διαμορφώθηκε στα 910 ΣΜΕ με ανώτερο τις 2343,25 μονάδες, κατώτερο τις 2318,25 με τελευταίες πράξεις στις 2330,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2335,75 από 2334,50 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 2442 από 1744. Άλλαξαν επίσης χέρια 6 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με τιμή κλεισίματος τις 2330,50 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 30.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη μειώθηκε το ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου δεν εμφανίστηκε όγκος. Άλλαξαν επίσης χέρια 3 συμβόλαια για την επόμενη σειρά με τιμή εξάσκησης στις 2350 και 2400 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Ομοίως και την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου.
Ο ΔΤΡ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 723,38 μονάδων (-0,92%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 727,35, και ανώτερο τις 734,60 (+0,62%) έκλεισε στις 728,95 με πτώση -0,16%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 19,837 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-0,72%) απασχόλησε 5,364 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,80%) 4,382 εκατ., η ΠΕΙΡ (+1,03%) απασχόλησε 2,273 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,44%) απασχόλησε 4,414 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 733,60 από 734,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3 από 3.
Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.Μάνος Χατζηδάκης προσεγγίζοντας την συνολική εικόνα της αγοράς από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης σημείωσε την Παρασκευή:
Είναι χαρακτηριστικό ότι το βάθος της διόρθωσης, σε πτωτικές ημέρες των Διεθνών Αγορών, είναι αρκετά μετριοπαθές, σε σχέση με το παρελθόν, ενώ τα αντανακλαστικά αντίδρασης έχουν περιορίσει τις ευκαιρίες επανεισόδου σε πουλημένα χαρτοφυλάκια, στους περισσότερους Δεικτοβαρείς τίτλους.
Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης, αν και στο τέλος της εβδομάδας έκλεισε σχεδόν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη Παρασκευή, προηγουμένως είχε δώσει νεότερο υψηλό 7 ετών. Το χτίσιμο της ανόδου γίνεται με ιδιαίτερο τρόπο, κατακτώντας κάθε φορά ένα υψηλότερο “σκαλοπάτι” και εν συνεχεία διορθώνοντας σχετικά ήπια, χωρίς να διαταράσσονται κομβικά σημεία της τάσης.
Αν και ο ΜACD έχασε το αγοραστικό σήμα στην συνεδρίαση της Πέμπτης, οι αγορασμένοι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών δεν απειλήθηκαν, ενώ και οι ταλαντωτές παρέμειναν σε ουδετερότητα, διατηρώντας το ανοδικό περιθώριο των 990 μονάδων, πριν εισέλθουν σε υπερτιμημένες ζώνες.
Η ανάλωση χρόνου μεταξύ 930 και 960 δεν αποκλείεται να συνεχιστεί, με τους αγοραστές να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης, οι οποίοι μπορεί να έχασαν το momentum, έχουν όμως αποφορτίσει την έντονα ανοδική εικόνα του Τραπεζικού κλάδου, ο οποίος οδηγεί την Αγορά.
Πιο σαφή εικόνα δίνει το εβδομαδιαίο διάγραμμα τιμών, το οποίο δείχνει ότι η αλλαγή επιπέδων που έχει επιχειρηθεί από τα μέσα Ιανουαρίου παραμένει σε ισχύ, υποδηλώνοντας μια εν δυνάμει ανοδική εγρήγορση.
Προς το παρόν, ο χρόνος ανάλωσης στα υψηλά των 7 ετών δεν φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί, τηρουμένων των αναλογιών που έχουν παρατηρηθεί στο πρόσφατο παρελθόν.
Η εικόνα των blue chip
Η εβδομάδα δεν άλλαξε, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, την τάση ανά τίτλο έναντι της προηγούμενης και το βασικό χαρακτηριστικό ήταν οι μεταβολές κάτω του 1% για 12 από τα 25. Ξεχώρισαν για απώλειες μεγαλύτερες των δεικτών οι ΠΕΙΡ -5,78% και στο μήνα (+4,97%), ΜΠΕΛΑ -4,21% και (+1,59%), ΑΛΦΑ -3,46% και (+3,76%), ΕΕΕ -3,06% και (-1,78%), ΛΑΜΔΑ -2,66% και (-3,49%), ΕΥΔΑΠ -2,38% και (-4,03%), ΤΙΤC -2,26% και (-0,29%), ΜΟΗ -2,17% και (-1,55%), ΣΑΡ -2,11% και (-4,89%). Με μεταβολές της τάξης των δεικτών εμφανίστηκαν δύο ΟΤΕ -1,79% και (+1,53%), ΒΙΟ -1,79% και (-2,30%). Με πτώση μικρότερη του -1% ακολουθούν οι ΕΤΕ -0,80% και (+6,56%), ΕΛΠΕ -0,75% και (-0,15%), ΔΕΗ -0,64% και (-0,23%), ΑΔΜΗΕ -0,60% και (-1,00%), ΕΥΡΩΒ -0,57% και (+13,52%), ΜΥΤΙΛ -0,32% και (+2,37%), και ΟΛΠ -0,12% και (-1,27%). Στον αντίποδα με υπολογίσιμα κέρδη οι ΕΛΧΑ +2,22% και (+0,31%) και ΟΠΑΠ +1,10% και (+4,25%). Ακολουθούν ΤΕΝΕΡΓ +0,78% και (-0,15%), ΚΟΥΕΣ +0,21% και (-3,19%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ +0,21% και (+2,17%), ΑΡΑΙΓ +0,16% και (+13,11%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ 0,00% και (+4,80% τον Φεβρουάριο).
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με την πρωτοκαθεδρία στο ενδιαφέρον να έχουν τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 5070 από 6149 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 55.031 από 56.288 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,38 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 251 από 253 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 1101 από 851.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2441 από 5117 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 20.687 από 20.896 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,73 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 202.
Της ΕΥΡΩΒ με 660 από 3054 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 29.082 από 29.208 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,14 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έμειναν 601 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2200 από 3341 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 46.359 από 45.772 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,57 ευρώ. Διακινήθηκε 1 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 1004.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 700 από 333 ΣΜΕ της ΜΙΓ, τα 440 της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Μαρτίου, και τα 261 από 294 ΣΜΕ της ΔΕΗ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν υψηλό αφορούσε τα 40.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, τα 22.522 για ΜΟΗ, και τα 200 συμβόλαια για ΑΛΦΑ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec. αναφορικά με την βαρύτητα της κατάστασης στην Ουκρανία σημείωσε: “Η αντιπαράθεση Ρωσίας – Ουκρανίας βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων. Τα σενάρια πολλά, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οποιαδήποτε αντιπαράθεση μεταξύ των δυο Χωρών, θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους ενέργειας (Φυσικό Αέριο, Πετρέλαιο) και σε εκτόξευση του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα οι Κεντρικές Τράπεζες να αναγκαστούν να προχωρήσουν ταχύτερα σε υψηλότερες αυξήσεις επιτοκίων και η Παγκόσμια Οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση”. Αξίζει να αναφέρουμε πως στις αναλύσεις ξένων Οίκων υπάρχει η άποψη πως μια ανοικτή πολεμική σύρραξη θα προκαλούσε τέτοια αναταραχή που οι αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες θα γινόντουσαν με πιο αργούς ρυθμούς από ότι έχει τιμολογήσει η αγορά. Ώστε να αποτραπεί το άγριο στέγνωμα της ρευστότητας λόγω των υπερβολικά σκληρών χρηματοπιστωτικών συνθηκών που θα δημιουργηθούν τότε.
Με μεγαλύτερη αισιοδοξία συναντήσαμε σε δέσμη παρατηρήσεων από άλλες ομάδες χρηματιστηριακής ανάλυσης. Από την Leon Depolas Sec. τόνισαν: “Καμία αλλοίωση δεν παρατηρείται στην πλαγιοανοδική κίνηση του ΓΔΧΑ, ενώ αρκετές Δεικτοβαρείς Εισηγμένες εμφανίζουν περιθώρια ανοδικής αντίδρασης. Επιπλέον, την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται μικρή αποκλιμάκωση στις 10ετεις Κρατικές αποδόσεις, κυρίως στην Ευρώπη”. Παράλληλα η Eurobank Eq. εκτιμά: “Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα, είναι πιθανό να μετριάσουν τις γεωπολιτικές ανησυχίες”. Η υπογράμμιση της Beta Sec. για τη δυναμική της αγοράς ήταν: “Οι επενδυτές τήρησαν στάση αναμονής, ενόψει Σαββατοκύριακου, αναζητώντας καλύτερα νέα από την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία”.
Μια διαφορετική προσέγγιση στα κίνητρα των επενδυτών την τρέχουσα εβδομάδα έδωσε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. “Από την ερχόμενη εβδομάδα, η Αγορά μπαίνει σε ρυθμούς ανακοινώσεων αποτελεσμάτων. Πρακτικά μιλάμε για το δ’ τρίμηνο, αφού πάνω από το 90% των Εισηγμένων Εταιρειών ανακοίνωσε συνοπτικά μεγέθη εννεάμηνου, η χρήση είναι κατά 75% γνωστή στις περισσότερες των περιπτώσεων. Έως το τέλος Απριλίου, που θα διαρκέσει η δημοσίευση, θα μάθουμε τις προθέσεις των Εταιρειών για τη διανομή των μερισμάτων της χρήσης του 2021, πως ξεκίνησε το 2022 και τις προοπτικές της χρονιάς, καθώς και ποιες Εταιρείες θα εξέλθουν, ή θα μπουν σε καθεστώς επιτήρησης. Επομένως, ξεκινάει μια πολύ γεμάτη περίοδος, από πλευράς περιεχομένου, που θα ανεβάσει την εστίαση σε επιμέρους επίπεδο, μεταφέροντας κάπως το ενδιαφέρον από το γεωπολιτικό, ή το ενεργειακό πεδίο”. Ενώ ο Πέτρος Τσούρτης υπεύθυνος στο τμήμα έρευνας και ανάλυσης της Merit Sec. σημείωσε: Η μακροπρόθεσμη τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 891 μονάδες. Ωστόσο, οι Διεθνείς Αγορές τεστάρουν συνέχεια την μακροπρόθεσμη τάση, χωρίς όμως να έχουν πάρει τελική κατεύθυνση. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 2021 αρχίζει αυτή την εβδομάδα με τις Coca Cola Hellenic και Entersoft την Τρίτη 22/02 και τον ΟΤΕ την Πέμπτη 24/02. Οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και πρέπει να λάβουν υπόψη στην χάραξη της στρατηγικής τους είναι 1) η αύξηση του πληθωρισμού και η αρνητική επίπτωση που έχει στην Οικονομία (επιβράδυνση ΑΕΠ) και στις Εταιρείες (επιβράδυνση της κερδοφορίας), 2) η αύξηση των επιτοκίων που αυξάνει το κόστος δανεισμού Κρατών και Εταιρειών και 3) η πιθανότητα διόρθωσης/bear market στις Διεθνείς Αγορές. Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας για αγορά σε μεγάλες διορθώσεις και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα είναι οι μετοχές των Εurobank, ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακής, Byte, Μοτοδυναμικής και Jumbo”
Σήμερα
Μόνο η ευκαιρία μιας ειρηνικής λύσης ήταν αρκετή για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών του S&P 500 να διαγράψουν τις πρόωρες απώλειες και να αυξηθούν κατά 0,4%. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq σημείωσαν άνοδο 0,2%, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 1%. Οι αγορές των ΗΠΑ είναι σε διακοπές, αλλά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης εξακολουθούν να διαπραγματεύονται.
Ομοίως, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 σημείωσαν άνοδο 0,3% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE σημείωσαν άνοδο.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αντιστάθμισε τις απώλειές του για να μειωθεί στις 8:25 κατά -0,23%, ενώ ο ιαπωνικός Nikkei μείωσε στο μισό την πτώση του για να υποχωρήσει κατά -0,78%.