Του Γιώργου Κούρου
[email protected]
«Φρένο» στην παροχολογία βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς τα «μαύρα σύννεφα» που έχουν συγκεντρωθεί στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού, αλλά και η αβεβαιότητα για το αύριο λόγω της ενεργειακής κρίσης, δεν αφήνουν περιθώρια λήψης γενικευμένων μέτρων ελάφρυνσης.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, «πάγωσε», προς το παρόν τουλάχιστον, τα σενάρια χορήγησης επιδόματος ακρίβειας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχουν πλέον τα δημοσιονομικά περιθώρια, παρά μόνο για δράσεις σε συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Ταυτόχρονα απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» των επιστρεπτέων προκαταβολών, πέραν των 6 δισ. ευρώ που έχει ήδη «χαρίσει» η κυβέρνηση σε περισσότερους από 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, από το συνολικό ποσό των περίπου 8,3 δισ. ευρώ που χορήγησε μέσω των κρατικών ενισχύσεων.
Κίνηση την οποία ωστόσο ανέμεναν οι επαγγελματίες, καθώς το «παράθυρο» αυτό το είχε αφήσει ανοιχτό το οικονομικό επιτελείο, το οποίο σε επανειλημμένες δηλώσεις του όχι μόνο δεν είχε αποκλείσει το νέο «κούρεμα», αλλά αντίθετα άφηνε να εννοηθεί ότι εφόσον τα δημοσιονομικά περιθώρια το επέτρεπαν ήταν στις προθέσεις του και νέα μείωση των οφειλόμενων ποσών.
Προσδοκίες που προς το παρόν διαψεύδονται όχι μόνο λόγω της υστέρησης που κατέγραψαν οι εισπράξεις τον Ιανουάριο κατά 608 εκατ. ευρώ, με τις απώλειες από τα φορολογικά έσοδα να ανέρχονται στα 224 εκατ. ευρώ, αφού η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρεί ότι είναι «πρόσκαιρη» και οφείλεται στη μετάθεση πληρωμής φόρων λόγω της κακοκαιρίας «Ελπίδας», αλλά κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης ενεργειακής κρίσης, για την οποία μάλιστα οι προβλέψεις είναι δυσοίωνες, με δεδομένο ότι αναλυτές αναμένουν να διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους, αλλά και στις αρχές του 2023.
Το γεγονός φυσικά αυτό, όπως αναγνωρίζουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, που θα βρεθούν στις «συμπληγάδες» συνεχόμενων ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και της εξόφλησης των φορολογικών τους υποχρεώσεων που ειδικά από φέτος θα ξεκινήσουν νωρίτερα, καθώς ήδη έχει εξαγγελθεί ότι και οι φορολογικές δηλώσεις θα υποβληθούν από τον Μάρτιο και άρα τα εκκαθαριστικά της εφορίας θα έρθουν νωρίτερα, αλλά και η καταβολή του νέου ΕΝΦΙΑ, εκτός απροόπτου, θα ξεκινήσει από τον Απρίλιο.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η «πίεση» στα εισοδήματα λόγω της ακρίβειας αναμένεται να είναι τόσο μεγάλη που ήδη τραπεζικά στελέχη «κρούουν τον κώδωνα», καθώς φοβούνται ότι μπορεί να υπάρξει ένα νέο «κύμα» καθυστερήσεων στην αποπληρωμή δανείων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την αγορά και το τραπεζικό σύστημα.
Επιστρεπτέες
Οι περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει ήδη να κάνουν «λογαριασμό» για το πώς θα εξοφλήσουν τα ποσά των επιστρεπτέων προκαταβολών και να μην ελπίζουν σε νέες μειώσεις, λόγος για τον οποίο άλλωστε είχαν μείνει «μακριά» από τα ταμεία των εφοριών όλο το προηγούμενο διάστημα.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μέχρι τα μέσα Μαρτίου θα έχει αναρτήσει τα εκκαθαριστικά των οφειλόμενων ποσών στους λογαριασμούς των υπόχρεων, με την οφειλή να εμφανίζεται στις τυχόν λοιπές οφειλές, και έτσι κάθε οφειλέτης επιστρεπτέας θα μπορεί είτε να εξοφλήσει εφάπαξ το ποσό λαμβάνοντας έξτρα έκπτωση 15% και έτσι συνολικά να τύχει μείωσης του αρχικού ποσό κατά 79%, ή να επιλέξει την οδό των 60 δόσεων από τον Ιούνιο με την έκπτωση να παραμένει στο 64%.
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι υπό την προϋπόθεση πως έχει τηρηθεί η ρήτρα διατήρησης εργαζομένων που προβλεπόταν σε κάθε κύκλο επιστρεπτέας:
1. για επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έχουν θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
– επιστρέφεται το ένα τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, άνω του 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
– επιστρέφεται το ένα τρίτο (33,3%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019, μεταξύ 30% και 70% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
2. για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το 50%.
3. για νέες επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών μετά την 1η Ιανουαρίου 2019 ή είχαν μηδενικά ακαθάριστα έσοδα το 2019:
– επιστρέφεται το ένα τέταρτο (25%), εφόσον έχουν πτώση ακαθάριστων εσόδων το 2020, σε σχέση με το 2019 (εφόσον είχαν καταγράψει θετικά ακαθάριστα έσοδα το 2019), άνω του 30% και καταγράφουν ζημίες προ φόρων.
– για τις λοιπές επιχειρήσεις επιστρέφεται το ένα τρίτο (33,3%).
Με βάση λοιπόν το εν λόγω καθεστώς που υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση, υπολογίζεται ότι:
– το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το ένα τέταρτο (25%),
– το 39% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το ένα τρίτο (33,3%),
– το 33% θα επιστρέψει το 50%.
Επισημαίνεται ότι για τους κύκλους 1 έως 3 της επιστρεπτέας, επιστρεφόταν από 50% έως και 100%, ανάλογα με την πτώση τζίρου, ενώ για όλες τις επιχειρήσεις που συμμετείχαν στους κύκλους 4 έως 7 επιστρεφόταν το 50%.