- Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν στις 8:00 κέρδη, ενώ και τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών, παρουσίαζαν θετικές μεταβολές. Ο S&P 500 σημείωσε απώλειες -2,12% την Πέμπτη διακόπτοντας 2 μέρες ανοδικών κλεισιμάτων.
- Χωρίς συντονισμό ξεκίνησαν οι ασιατικές συναλλαγές και έχουν μεικτή εικόνα με τα περισσότερα χρηματιστήρια πτωτικά σήμερα Πέμπτη 18/2 αλλά με μειωμένες απώλειες για τα μηνύματα από τα ΣΜΕ επί των δεικτών των ΗΠΑ.
- Τα αναπτυγμένα διεθνή χρηματιστήρια σε Ευρώπη και ΗΠΑ εμφάνισαν χθες καθοδική εικόνα και δεν απέστειλαν ένα καθαρό μήνυμα για την τάση σήμερα. Το πετρέλαιο και ο χρυσός σημείωσαν άνοδο χθες.
- Με την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα σε κατάσταση υψηλής νευρικότητας, οι αγορές παγκόσμια κατηφόρισαν χθες. Αλλά σήμερα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών μετοχών ανέκαμψαν. Η πίεση από ρευστοποιήσεις θέσεων μειώθηκε στις ασιατικές αγορές μετοχών, αφού ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ συμφώνησε σε συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, αυξάνοντας τις ελπίδες για διπλωματική λύση στην αντιπαράθεση Ανατολής-Δύσης για την Ουκρανία.
- Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,5% με την είδηση αυτή και τα ΣΜΕ του Nasdaq σημείωσαν άνοδο 0,6%. Ο ευρύτερος δείκτης ασιατικών μετοχών της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωνε στις 7:30 πτώση -0,35%, αλλά οι αγορές στο Τόκιο (-0,28%), το Χονγκ Κονγκ (-0,44%), το Σίδνεϊ (-1%) και τη Σεούλ (-0,05%) μείωσαν όλες τις βαθύτερες πρωινές τους απώλειες.
Οι επενδυτές με χαμηλό για την εβδομάδα τζίρο, και μέτριας σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 955,37 από 963,60 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,85%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 55,973 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων στα 8,441 εκατ.
Όλα αυτά που συνέβησαν χθες στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά, προέκυψαν γιατί οι ρωσόφιλοι αυτονομιστές και οι κρατικές δυνάμεις της Ουκρανίας αλληλοκατηγορήθηκαν για βολές με βαρέως τύπου πυρομαχικά. Η κατάσταση δεν μπορεί να εξομαλυνθεί πλέον εύκολα, καθώς δεν υπάρχει περιγραφή της κατάστασης από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές που να την αποδέχεται η άλλη.
Το λένε οι τζίροι των ημερών άσχετα από το αν είναι ισχυροί ή χαμηλοί, το λένε και οι αποδόσεις των τραπεζικών blue chip που χθες ψαλιδίστηκαν με διαφορετικό ανά τίτλο βήμα, στο επίκεντρο του θεσμικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι Τράπεζες. Μια σειρά από διεθνείς επενδυτικές οντότητες έχουν προσπαθήσει να αιτιολογήσουν το ενδιαφέρον τους για τις ελληνικές Τράπεζες. Στην αλυσίδα των αναλύσεων από ξένους Οίκους προστέθηκε αυτή της τεράστιας σε μέγεθος συμμετοχής στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά Goldman Sachs, την εισαγωγή της οποίας μεταφέρουμε:
“Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα πολυετές σημείο καμπής. Πράγματι, μέχρι το οικονομικό έτος του 2023 προβλέπουν: (1) Το ROTE η Απόδοση στο μέσο όρο των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων θα τείνει προς τα μέσα ευρωπαϊκά επίπεδα, (2) τα NPEs (Non-performing exposures) μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα συγκλίνουν σε επίπεδα ΕΕ, (3) Το Τέξας ratio (μετρητής που ειδοποιεί για πιστωτικά προβλήματα σε συγκεκριμένες τράπεζες και συγκεκριμένες περιοχές) μειώθηκε στο μισό σε περίπου 30% από περίπου 60% το στα μέσα του προηγούμενου οικονομικού έτους, εν μέσω της μείωσης των NPEs και της συσσώρευση αποθεμάτων ασφαλείας κεφαλαίου/προβλέψεων και (4) τα μερίσματα επιστρέφουν στη συζήτηση. Η αξιολόγησή μας υποστηρίζεται από σχόλια της διοίκησης, μολονότι ο ρυθμός εξομάλυνσης του ROTE και η συσσώρευση κεφαλαίων ενδέχεται να διαφέρουν μεταξύ των τραπεζών.
Επιπλέον, η ανάλυσή μας επί των ιστορικών δεδομένων στην Τουρκία, τη Ρωσία και την Ιταλία δείχνει ότι η επιτυχής αποκατάσταση των κεφαλαιακών αποθεμάτων σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο καμπής στις αποτιμήσεις. Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε τροχιά ισχυρής αύξησης της ROTE μετά από περίπου 15 χρόνια εκκαθάρισης των βιβλίων δανείων. Προβλέπουμε ότι ο δείκτης NPE των ελληνικών τραπεζών θα φτάσει σε μονοψήφιο αριθμό στη διάρκεια για το 2222, και πέρα από την περίοδο απορρόφησης κινδύνου, αναμένουμε από τις ελληνικές τράπεζες μετάβαση προς την ανάπτυξη του ισολογισμού τους”.
Βέβαια σκεπάστηκε η οιαδήποτε θετική επίδραση στο φρόνημα των επενδυτών από τα παραπάνω σχόλια, γιατί το νευρικό σύστημα των διαχειριστών έχει τεντωθεί στα όριά του. Χθες η αιτία της πτωτικής δυναμικής σε παγκόσμια κλίμακα ήταν αποτέλεσμα της επιστροφής των επενδυτικών επιφυλάξεων. Γεγονότα που συνέβησαν στην Ουκρανία σκέπασαν την ανακούφιση από την πιθανολογούμενη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ επί αυτού σχολίασε: “Το σκηνικό της Ουκρανικής κρίσης παραμένει δυσανάγνωστο και ανοικτό σε όλα τα ενδεχόμενα, ακυρώνοντας την αισιοδοξία που προσωρινά εκδηλώθηκε στις Αγορές. Στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η περιοχή των 970 μονάδων αποδεικνύεται ισχυρό ‘οχυρό’ αντίστασης. Ωστόσο, για όσο διάστημα ο ΓΔ διατηρείται υψηλότερα των 950 μονάδων, σε εβδομαδιαία βάση, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους αγοραστές”.
Πολλές οι διαφορές στην έναρξη των χθεσινών συναλλαγών και πιθανά ειδοποίησαν τους ευαίσθητους επενδυτές για την αλλαγή στάσης των ξένων θεσμικών. Η πρώτη ήταν πως οι θεσμικοί δεν αποφάσισαν και δεν εισήγαγαν σημαντικές εντολές αγοράς ή πώλησης στην προσυνεδρίαση. Για αυτό το άνοιγμα έγινε με μικρών διαστάσεων κάτω του 0,5 της μονάδας χάσμα πτωτικό. Ο δισταγμός τους για συμμετοχή κράτησε αρκετά, με αποτέλεσμα να είναι για αρκετά λεπτά ο τζίρος κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα ο τζίρος του πρώτου ημίωρου να υστερεί έναντι του αντίστοιχου χρονικά σε όλες της προηγούμενες στη βδομάδα συνεδριάσεις. Το συμπέρασμα που εξάγεται από αυτή την εικόνα εκτός του δισταγμού, που είναι ο εχθρός της κάθε σχεδιασμένης και μελετημένης επενδυτικής τακτικής, είναι πως απουσίαζε από τους επαγγελματίες διαχειριστές και η έμπνευση.
Διαμόρφωσαν τελικά τη στάση τους, αφού αποκρυσταλλώθηκε στην Ευρωπαϊκή κεφαλαιαγορά η τάση φυγής από το ρίσκο γενικευμένα. Κατόπιν όλα ήταν εξαρτημένα από το μέγεθος των πιέσεων στον ΔΤΡ, αφού στην πρώτη ώρα ελεύθερης διαπραγμάτευσης ανάμεσα στα 6 blue chip με τη μεγαλύτερες απώλειες από τα 16 πτωτικά βρισκόντουσαν ΑΛΦΑ ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ.
Η άμυνα χθες δεν είχε σχέση με τα αναχώματα στις πιέσεις, αλλά με το ποσοστό συμμετοχής που ήταν ασυνήθιστα χαμηλό. Πιθανά διότι κρατούσαν οι ευρωπαίοι θεσμικοί δυνάμεις, για τη διαπραγμάτευση μετά την είσοδο των θεσμικών του δολαρίου. Η άνοδος από το χαμηλό των 953,8 μονάδων στις 956 μονάδες, με την αντίδραση των τελευταίων 50 λεπτών και με σκαμπανεβάσματα στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος, ήρθε το κλείσιμο πάνω από τις 955 μονάδες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Συνέχισαν την πτώση τους οι μετοχές στη Wall Street στη εξέλιξη της χθεσινής συνεδρίασης με το βλέμμα των επενδυτών στραμμένο στην διένεξη Ρωσίας – Ουκρανίας, αναζητώντας καταφύγιο σε πιο ασφαλείς κατηγορίες ενεργητικού.
Ο Dow Jones υποχώρησε 1,8% ή κατά 622,24 μονάδες κλείνοντας στις 34312,03 μονάδες, με τα blue chip να παρουσιάζουν την χειρότερη ημερήσια επίδοση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 2,12% με κλείσιμο στις 4380,26 μονάδες, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 2,88% στις 13716,72. Οι ρευστοποιήσεις εντάθηκαν προς το τέλος της συνεδρίασης. Το sell off ήταν γενικευμένο με την τεχνολογία να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των κλάδων του S&P 500. Στον αντίποδα, ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών παρουσίασε την καλύτερη επίδοση. Πρωταγωνιστής υπήρξε η Walmart, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε 4%, στον απόηχο των καλύτερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου.
Σε άνοδο 2,7% και η μετοχή της Cisco, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ισχυρά τριμηνιαία αποτελέσματα και αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της. Αντίθετα, η μετοχή της Nvidia υποχώρησε 7,5%, παρά τα καλύτερα του αναμενομένου κέρδη, ενώ η μετοχή της Palantir έκανε βουτιά 15%, καθώς η εταιρεία δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των αναλυτών.
ΕΥΡΩΠΗ
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στο τελευταίο της οικονομικό δελτίο που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη δήλωσε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης θα παραμείνει υποτονική το πρώτο τρίμηνο του 2022 εν μέσω της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19. Επίσης, επιβεβαίωσε τη θέση ότι η «απότομη» αύξηση του πληθωρισμού οφείλεται κυρίως στην ενέργεια και τα τρόφιμα.
Η τράπεζα τόνισε ότι το Διοικητικό της Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει τη νομισματική της πολιτική για να «διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% της ΕΚΤ μεσοπρόθεσμα». O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε -0,69% στις 464,55 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,87% στις 7.537,37 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -0,67% στις 15.267,63 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -0,26% στις 6.946,82 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έκλεισε στο -1,11% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ με απώλειες -0,76%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου σημείωνε πτώση 1,7% στα 92,04 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός ενισχυόταν +1,4%.
ΧΑ
Η παγκόσμια πτώση έφερε τις 955 μονάδες με οδηγούς ΜΠΕΛΑ ΠΕΙΡ ΑΛΦΑ ΛΑΜΔΑ & ΕΛΛΑΚΤΩΡ
Με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, οι απώλειες σε 17 ως 21 blue chip στο μεγαλύτερο διάστημα, που στο τέλος της διαπραγμάτευσης έγιναν 17, αποτύπωσαν τη διάθεση για πίεση των αποτιμήσεων. Η αιτία της πτωτικής δυναμικής σε παγκόσμια κλίμακα ήταν αποτέλεσμα της επιστροφής των επενδυτικών επιφυλάξεων καθώς γεγονότα που συνέβησαν στην Ουκρανία σκέπασαν την ανακούφιση από την πιθανολογούμενη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Με την υπεροχή των καθοδικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, σταθερά τις δυο τελευταίες ώρες (85/22) , το επενδυτικό κοινό δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον ΓΔ να επιστρέψει σε επίπεδα πάνω από το επίπεδο των 963,2 μονάδων. Δεν άλλαξε πρόσημο κρατώντας συνέχεια το αρνητικό.
Την άνοδο στην αγορά υποστήριξαν τα 4-6 ανοδικά blue chip αλλά τα κέρδη τους δεν πέρασαν πάνω από +0,6% και ήταν οι ΕΛΧΑ ΟΛΠ ΚΟΥΕΣ ΕΕΕ ΔΕΗ ΕΛΠΕ. Ενώ ώθησαν πτωτικά και αποτελεσματικά τους βασικούς δείκτες οι απώλειες των ΜΠΕΛΑ -3,77%, ΠΕΙΡ -2,64%, ΑΛΦΑ -2,46%, ΛΑΜΔΑ -2,38%, και ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,80% τα υπόλοιπα 12 πτωτικά είχαν μεταβολές από -0,14% ως -1,34%. Ο τζίρος περιορίστηκε στα 55,973 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν πτωτική στην Ευρώπη με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με απώλειες έως -1,00%. Για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ήταν -1,00%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν στο -0,80% αλλά πιο ήπια πτωτική μεταβολή είχαν ο DAX στο -0,74% με τον CAC -0,57% ενώ στους δείκτες της Wall Street με αυξημένη νευρικότητα η δυναμική στα πρώτα λεπτά είχε επιβάλει το -1,19% σαν μεταβολή στον Nasdaq και το -1,26% για τον S&P500 ενώ ο Dow έχανε -1,256%. Η συνέχεια ήταν ανάλογη και παγιώθηκαν γρήγορα σημαντικές απώλειες σε όλους.
Το πετρέλαιο και ο χρυσός πήραν την ανηφόρα αφού οι αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και οι Ουκρανικές κρατικές δυνάμεις αλληλοκατηγορήθηκαν ότι εκτόξευσαν οβίδες
Σήμερα υποχώρησε η απόδοση των 10ετών ομολόγων και από το 2,664% την Τετάρτη έπεσε στο 2,603% έχοντας φθάσει στο 2,670% ενδοσυνεδριακά.
Ήταν μέρα με κλιμακούμενες πιέσεις για τις Τράπεζες αλλά και τις περισσότερες ελληνικές μετοχές. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 955,37) ενωρίτερα, χωρίς βοήθεια από το κλίμα στις ΗΠΑ, δεν επηρεάστηκε το τελευταίο 50λεπτο, που ήταν ανοδικό, καθώς μέτρησε η απόφαση να διατηρηθεί ο ΓΔ πάνω από τις 955 μονάδες. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 953,78 μονάδες (στις 16:04) έχοντας μεταβολή τότε -1,02% κινήθηκε κατόπιν με ανοδική κίνηση που οδήγησε τον ΓΔ στις 955,47 στις 17:01. Η υπεροχή της ζήτησης στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε στο επίπεδο των 956 μονάδων, αλλά κατόπιν πιέσεις του έδωσαν κλείσιμο στις 955,37. Έτσι μειώθηκε στις 43,5 μονάδες η απόσταση από το χαμηλό στις 911,83 από τις 25/1 που αποτελεί πλέον το ισχυρότερο επίπεδο στήριξης σε πιθανή διόρθωση.
Ο μέσος όρος και ο FTSE25, αν και εξαρτώνται από τις Τράπεζες που ήταν στο μεγαλύτερο διάστημα στο επίκεντρο των πιέσεων, απόκτησαν πτωτική μεταβολή με την συνεισφορά των απωλειών από 13 ακόμα μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί.
Οι θεσμικοί στην Αθήνα με πολύ χαμηλότερους από την προηγούμενη όγκους συνολικά και με μέτριο τζίρο πακέτων, εκδήλωσαν στην προτελευταία συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας τη διάθεση να χαμηλώσουν, με σημαντική επιτυχία, τις αποτιμήσεις από τα επίπεδα που τις οδήγησαν δυο συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις. Είχαμε ασύμμετρο επιμερισμό των πιέσεων ανά κλάδο αλλά και του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε ένα μόνο κλάδο. Αυτό που επηρεάζει ακόμα περισσότερο το φρόνημα των επενδυτών στην περιφερειακή αθηναϊκή αγορά είναι η στάση των θεσμικών του δολαρίου. Η είσοδός τους δεν άλλαξε την κυριαρχία της ζήτησης σε μέρα ήπιας πτώσης σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με εμφάνιση πιέσεων στις αγορές της Νέας Υόρκης. Τελικά η εικόνα των ευρωπαϊκών με την επικράτηση της προσφοράς που επιβλήθηκε κατά τη διαπραγμάτευση και με την καθοδική δυναμική στους S&P500 και Nasdaq της Wall Street, περιλάμβανε απώλειες της τάξης του -1,2% για τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με απρόσμενα χαμηλό για την εβδομάδα τζίρο, και μέτριας αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 955,37 από 963,60 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,85% ή 8,23 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 55,973 από 94,421 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 8,441 από 28,809 εκατ. ευρώ, και την ΑΛΦΑ αφορούσαν 3,525 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ 2,244 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 1,630 εκατ. ευρώ, και την ΜΠΕΛΑ 475.582 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 30 από 70 την Τετάρτη σημείωσαν άνοδο και 73 από 34 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 22 από 21. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 70,458 από 70,870 δις ευρώ.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 38,45 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,85% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,95%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,90% στις 2338,55 από 2359,84 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 21,29 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,70%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Οι traders, στην εκπνοή, ανέδειξαν ως στήριξη του FTSE25 τις 2300 μονάδες
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 με αρνητικό πρόσημο μόνιμα. Το άνοιγμα στις 2359,19 αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 0,65 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 21,29 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2359,75 μονάδες, ήρθε στις 10:31. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:05 και ήταν οι 2333,31 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2338,55 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,90% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 9,754 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 17/2/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 410 συμβόλαια με ανώτερο τις 2350,75 μονάδες, κατώτερο στις 2332,00 με τελευταίες πράξεις στις 2336,00 από 2358,00 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2334,25 από 2356,25 μονάδες και έγιναν 1065 από 1403 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 455 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου με ανώτερο τις 2369,00 μονάδες, κατώτερο τις 2331,00 με τελευταίες πράξεις στις 2336,25 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2334,50 από 2355,75 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 1744 από 1492. Άλλαξαν επίσης χέρια 39 ΣΜΕ λήξης Απριλίου με τιμή κλεισίματος τις 2337,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 30.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη μειώθηκε ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ανήλθε σε 1 συμβόλαιο για τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Άλλαξε επίσης χέρια 1 συμβόλαιο για την επόμενη σειρά με τιμή εξάσκησης στις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου δεν διακινήθηκαν συμβόλαια. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου εμφανίστηκε όγκος 40 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2300 μονάδες.
Ο ΔΤΡ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 726,33 μονάδων (-2,02%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 740,41, και ανώτερο τις 740,48 (-0,11%) έκλεισε στις 730,10 με πτώση -1,51%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 22,693 από 52,986 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-2,46%) απασχόλησε 4,529 από 9,308 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,72%) 4,443 από 9,458 εκατ., η ΠΕΙΡ (-2,64%) απασχόλησε 2,688 από 5,295 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-0,66%) απασχόλησε 3,258 από 4,822 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Από τους ισχυρούς της εγχώριας χρηματιστηριακής πραγματικότητας φαίνεται πως η πρόσφατη ανατάραξη δεν εμποδίζει την Piraeus Sec. να παρατηρεί: “Η είδηση ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αποδέχεται τα Ελληνικά ομόλογα μέχρι το 2024 ως εξασφαλίσεις έναντι χρηματοδότησης, έως ότου λήξει η περίοδος επανεπένδυσης στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, θα μπορούσε να διατηρήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον για Ελληνικές μετοχές και ειδικά για Τραπεζικές”.
Μια πιο γενική εικόνα περιγράφει η Leon Depolas Sec. για να αναφέρει συνοπτικά: “Οι Αγορές παραμένουν ευερέθιστες στο γεωπολιτικό ρίσκο, ενώ η διαφαινόμενη νομισματική σύσφιξη στις ΗΠΑ παραμένει σταθερά στο επίκεντρο, μετά και τα πρακτικά της FED την Τετάρτη. Η υπεραπόδοση του Τραπεζικού δείκτη, περισσότερο από 20% από την 1η Δεκεμβρίου 2021, συντηρεί τον ΓΔΧΑ στα τρέχοντα επίπεδα, ενώ η συσχέτισή του με τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό δείκτη, EuroStoxx Banks, έχει πλέον αυξηθεί σημαντικά. Βραχυπρόθεσμα, δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω άνοδος, αλλά παραμένουμε επιφυλακτικοί λόγω αυξημένης μεταβλητότητας και ευαισθησίας των Αγορών στα προαναφερόμενα πτωτικά ρίσκα”.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 734,75 από 746,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3 από 3.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με την πρωτοκαθεδρία στο ενδιαφέρον να έχουν τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 6149 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 56.288 από 58.550 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,39 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 253 από 50 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 851 από 600.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 5117 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 20.896 από 21.895 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,73 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 202.
Της ΕΥΡΩΒ με 3054 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 29.208 από 30.768 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,13 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έμειναν 601 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 3341 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 45.772 από 46.812 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,54 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 1003.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 358 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Μαρτίου, τα 333 ΣΜΕ της ΜΙΓ, και τα 294 ΣΜΕ της ΔΕΗ.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν μέτριο αφορούσε τα 6.500 συμβόλαια για ΟΤΕ, τα 1.000 για ΜΥΤΙΛ, και τα 200 συμβόλαια για ΕΤΕ.
Σήμερα
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας, με μεταβολή της τάξης του -0,3%, αντανακλούσε τον τόνο της ήπιας υποχώρησης που διαμόρφωσε στις συναλλαγές των περισσότερων ασιατικών χρηματιστηρίων, η ακόλουθη είδηση: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν αποδέχτηκε την πρόσκληση να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, υπό την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν εισβάλει στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Είναι καλύτερα νέα από αυτά που είχαμε χθες. Όμως έχουμε δει διπλωματικές συνομιλίες να μην πηγαίνουν πουθενά στο παρελθόν, και τα στρατεύματα εξακολουθούν να βρίσκονται στα σύνορα, επομένως οι κίνδυνοι παραμένουν», δήλωσε ο Kyle Rodda, αναλυτής της IG Markets στη Μελβούρνη.
Έτσι στις 8:15 δική μας ώρα διαπραγματεύεται με απώλειες -0,31% και βρισκόταν στις 625,14 μονάδες.
Η αγορά μετοχών στην Αυστραλία έχασε -1,02%, ενώ ο Ιαπωνικός Nikkei στις 8:20 υποχωρούσε -0,29% καθώς οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν. Κατά τα άλλα, ο Kospi της Νότιας Κορέας είχε οριακή πτώση -0,04%, ενώ ο δείκτης των blue-chip της Κίνας CSI300 παρέμεινε στο +0,22% και ήταν ελαφρά ψηλότερα από το επίπεδο στο οποίο ξεκίνησε μετά τη μεσημεριανή διακοπή και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με ελεγχόμενη πτωτική τάση έπεφτε -0,37%.