Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε ένα πολυετές σημείο καμπής κα περνούν από τη φάση του ρίσκου σε εκείνη της ανάπτυξης, επισημαίνει σε σημερινή έκθεσή της η Goldman Sachs, η οποία και έχει σύσταση αγοράς (buy) για τις Αlpha Bank και Eurobank και ουδέτερη για την Τράπεζα Πειραιώς. Ο αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός:
α) αξιολογεί θετικά τις προσπάθειες μείωσης των κόκκινων δανείων προβλέποντας ότι έως το 2023 θα συγκλίνουν με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
β) Βλέπει την απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROTE) να κινείται πιο κοντά προς τα ευρωπαϊκά επίπεδα
γ) Τονίζει ότι η αναλογία του Texas ratio θα μειωθεί αισθητά στο 30% περίπου το 2023 από 60% το 2021
δ) Σημειώνει ότι τα μερίσματα θα μπουν και πάλι στο τραπέζι της συζήτησης ύστερα από πολλά χρόνια.
Η Goldman αναβαθμίζει την τιμή – στόχο για την Alpha Bank σε 1,68 από 1,12 ευρώ (με περιθώριο ανόδου 18% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα) και για τη Eurobank σε 1,40 ευρώ από 0,65 ευρώ (με περιθώριο ανόδου +22%). Αναβάθμιση της τιμής – στόχου και για την Πειραιώς στα 1,70 από 1,47 ευρώ (με περιθώριο ανόδου2%). Σημειώνεται ότι η αμερικανική επενδυτική τράπεζα δεν καλύπτει την Εθνική Τράπεζα της οποίας η μετοχική τιμή είναι σήμερα στα 3,75 ευρώ.
Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Goldman Sachs τα ιστορικά δεδομένα από οικονομίες όπως η Ιταλία, η Τουρκία και η Ρωσία αποκαλύπτπουν ότι η επιτυχής αποκατάσταση των κεφαλαιακών μαξιλαριών σηματοδοτεί ένα καίριο σημείο καμπής για τις αποτιμήσεις των τραπεζών. Αυτό συμβαίνει σήμερα και με τις ελληνικές τράπεζες που μετακινούνται από το ρίσκο προς την ανάπτυξη.
«Πιστεύουμε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι στον δρόμο για ισχυρό ROTE ύστερα από 15 χρόνια εξυγίανσης των ισολογισμών τους. Προβλέπουμε ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) των ελληνικών τραπεζών θα φτάσουν σε μονοψήφια ποσοστά μέσα στο οικονομικό έτος 2022 και εκτιμούμε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα μεταβούν προς την ανάπτυξη» αναφέρεται στην έκθεση της Goldman.
Mε βάση τις εκτιμήσεις το ROTE θα βελτιωθεί από 5% κατά μέσο όρο το 2021 σε 8% το 2023. H εκτίμηση αυτή στηρίζεται σε
- μείωση του οργανικού κόστους κινδύνου από 90 μονάδες βάσης το 2021 σε μέσο όρο 60 μονάδες βάσης κατά τη χρήση 2022-2024
- Μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης CAGR της τάξης του 6,5% το διάστημα 2021-2024 και
- Θετική λειτουργική εικόνα (>500 μ.β) το διάστημα 2021-2024 λόγω του ελέγχου του κόστους.
Επισημαίνεται ακόμη ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα ενισχύσουν τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια (NIM), με κάθε αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων κατά 25 μονάδες βάσης να προσθέτει 2%. Αυτός ο παράγοντας θα αντισταθμίσει εν μέρει τον αρνητικό αντίκτυπο στα κεφάλαια.
Οι αναλυτές της Goldman βασίζουν την επενδυτική στάση τους για τις ελληνικές τράπεζες σε:
- Ισχυρές δυνατότητες ανάκαμψης του ROTE και τις εύρωστες προοπτικές συσσώρευσης κεφαλαίων κατά τη διάρκεια του 2021-2023,
- Μη υπερβολικές αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζών σε σχέση με εκείνες στην ευρύτερη περιοχή CEEMEA και
- Σε ομαλοποίηση του κόστους ιδίων κεφαλαίων.
naftemporiki.gr