Skip to main content

Η αγορά ομολόγων της ΕΚΤ θα μπορούσε να λήξει το γ’ τρίμηνο

Ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, δήλωσε στο CNBC την Τρίτη ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σημαίνουν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να εισάγει ένα επίπεδο «προαιρετικότητας» στη σκέψη της όταν συνεδριάσει ξανά στις 10 Μαρτίου.

«Για μένα, η αυξημένη προαιρετική δυνατότητα σημαίνει ότι πιθανώς θα πρέπει να αποφασίσουμε για μια ημερομηνία λήξης των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων… Και νομίζω ότι θα μπορούσε να είναι γύρω στο 3ο τρίμηνο, αλλά το ακριβές σημείο πρέπει να συζητηθεί», είπε.

Ο ντε Γκαλό τόνισε πως οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων της θα μπορούσαν να λήξουν το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, αλλά οι τροποποιήσεις στη νομισματική πολιτική της τράπεζας θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι ενδέχεται να μην ακολουθήσουν αμέσως αυξήσεις επιτοκίων.

Η αγορά ομολόγων στο πλαίσιο του Πανδημικού Προγράμματος Έκτακτης Αγοράς 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,19 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) της ΕΚΤ, ή PEPP, πρόκειται να λήξει τον Μάρτιο. Ωστόσο, οι αγορές στο πλαίσιο του παλαιότερου Προγράμματος Αγοράς Περιουσιακών Στοιχείων ή APP αυξάνονται για να λειτουργήσουν ως γέφυρα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος του PEPP.

Το APP είχε συνεχιστεί με μηνιαίο ρυθμό 20 δισ. ευρώ σε συνδυασμό με το PEPP. Αλλά θα αυξηθεί στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ το δεύτερο τρίμηνο, στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ το τρίτο τρίμηνο και στη συνέχεια θα υποχωρήσει στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ «για όσο διάστημα χρειαστεί». Η ΕΚΤ αναμένει επίσης ότι όλες οι αγορές ομολόγων θα σταματήσουν «λίγο πριν αρχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ».

Ωστόσο, ο ντε Γκαλό την Τρίτη πρότεινε ότι το χρονοδιάγραμμα για αυτά τα στάδια θα μπορούσε να αλλάξει, ότι η «σύντομα» διατύπωση στην καθοδήγηση της ΕΚΤ θα μπορούσε να διαγραφεί. Επομένως, το τέλος της αγοράς ομολόγων το τρίτο τρίμηνο μπορεί να μην σημαίνει απαραίτητα αύξηση επιτοκίων το τέταρτο τρίμηνο.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η ΕΚΤ –η κεντρική τράπεζα των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ– διατήρησε το βασικό της επιτόκιο αμετάβλητο, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο ρεκόρ του 5,1% τον Ιανουάριο. Ωστόσο, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε έναν πιο επιθετικό τόνο στη γλώσσα της, αρνούμενη να αποκλείσει μια αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής φέτος.

Αύξηση του κόστους κατοικίας

Η αύξηση των τιμών κατοικιών έχει μπει στο ραντάρ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), με την Ιζαμπέλ Σνάμπελ να τη χαρακτηρίζει «άνευ προηγουμένου». Σύμφωνα με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η κεντρική τράπεζα οφείλει να εξετάσει αυτή την αύξηση των τιμών όταν αξιολογήσει το υψηλό επίπεδο πληθωρισμού για να αποφασίσει πόσο γρήγορα θα «σφίξει» τη νομισματική της πολιτική.

Σε σχόλιά της στους Financial Times ενόψει της συνεδρίασης του επόμενου μήνα στην οποία η ΕΚΤ θα αποφασίσει πότε αυστηροποιήσει την πολιτική της ως απάντηση στον πληθωρισμό- ρεκόρ που καταφράφεται στην Ευρωζώνη, η Σνάμπελ τόνισε ότι δεν γίνεται να αφνοηθεί αυτός ο παράγοντας (η αύξηση στις τιμές κατοικιών).

naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNBC