Όταν οι διαχειριστές πρώτα ρευστοποιούν θέσεις καλού κακού και μετά σκέφτονται, είναι αναμενόμενο με την παραμικρή ανατροπή των παραγόντων που γεννούν τους επενδυτικούς κινδύνους να αποφασίζεται η ανάκτηση μέρους από τη θέση που πωλήθηκε την προηγούμενη μέρα.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν στις 8:35 οριακές απώλειες, ενώ τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών αντίθετα, παρουσίαζαν θετικές μεταβολές. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο την Τρίτη μετά από 2 μέρες πτωτικών κλεισιμάτων.
Με εντυπωσιακό συντονισμό ξεκίνησαν οι ασιατικές συναλλαγές ανοδικά σήμερα Τετάρτη 16/2 παίρνοντας τη σκυτάλη από τις αγορές των ΗΠΑ και συνέχισαν έτσι.
Οι μετοχές στη Wall Street και στην Ευρώπη ανέκαμψαν την Τρίτη, ενώ οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν αφού η Ρωσία δήλωσε ότι αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από ασκήσεις κοντά στην Ουκρανία και ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι βλέπει περιθώρια για περαιτέρω συζήτηση με την Δύση.
Μια υπενθύμιση ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να διατηρηθεί σε μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους ήρθε από το ότι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά το μέγιστο των τελευταίων οκτώ μηνών τον Ιανουάριο. Ξεπεράστηκε από την ανακούφιση που προκλήθηκε από το γεωπολιτικό μέτωπο.
Οι αγορές τιμολογούν με πιθανότητα 65,5% για αύξηση 50 μονάδων βάσης και 34,5% πιθανότητα αύξησης 25 bps στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ τον Μάρτιο.
Το Bitcoin σημείωσε άνοδο 4,33% στα 44.066,83 δολάρια σε ένα άλλο σημάδι της διάθεσης για ρίσκο στις αγορές.
Οι επενδυτές στην Αθήνα με μέτριο τζίρο, και μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 961,85 από 950,70 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,17%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 96,757 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 26,276 εκατ.
Καθώς η μεταβλητότητα γίνεται καθημερινό φαινόμενο, υπάρχει το παράδοξο η μια συνεδρίαση να επιβεβαιώνει την συντηρητική σχολή σκέψης και η επόμενή της την αισιόδοξη. Υπάρχει ωστόσο ένας σαφής διαχωρισμός που αφορά στην αναγνώριση ή μη της δύναμης του συνόλου των δεδομένων και των εξελίξεων στο εσωτερικό. Δηλαδή στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα και στις προσδοκίες που αυτή γεννά στους αισιόδοξους. Ενώ οι συντηρητικοί κατά βάθος δεν αισιοδοξούν, γιατί θεωρούν πως η παγκόσμια χρηματιστηριακή συγκυρία θα φέρει σημαντικές διορθώσεις στις αναπτυγμένες αγορές και πιθανά μικρά κέρδη σε αναδυόμενες εκτός της Ελλάδας. Άρα πιστεύουν πως θα την τραβήξουν προς τα κάτω οι πτωτικές περιδινήσεις των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Ωστόσο υπάρχουν φωνές που επιμένουν να πείσουν το επενδυτικό κοινό πως κάτι άλλαξε για την αθηναϊκή αγορά που έχει αυτή τη φορά στοιχεία μονιμότητας. Άρα και υψηλές πιθανότητες να επιβεβαιωθεί το θετικό σενάριο για την πορεία της αγοράς φέτος.
Χθες, η είδηση για τη σταδιακή απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από τα δυτικά και τα νότια σύνορα της Ουκρανίας έσκασε στην Ευρώπη τρία λεπτά μετά τις 10:00. Για αυτό μετά από ένα πτωτικό ξεκίνημα, όλοι οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στο πρώτο δεκάλεπτο, ανέβαιναν. Τελικά ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε άνοδο 1,43% μετά από πτώση επί τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις, ενώ ο δείκτης μετοχών της MSCI παγκόσμια, με επίκεντρο τις ΗΠΑ έκλεισε με άνοδο 1,34%.Στη Wall Street, ο Dow Jones Industrial Average ενισχύθηκε 1,22%, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 1,58% και ο Nasdaq Composite ενισχύθηκε 2,53%.
Οι θεσμικοί στην Αθήνα είχαν πλήρη εικόνα για την μετατροπή της διάθεσης των ευρωπαίων επενδυτών και για αυτό δεν έχασαν χρόνο. Εισάγοντας με το καλημέρα εντολές αγοράς, έδωσαν με το άνοιγμα στις 953,31 μικρό ανοδικό χάσμα 2,6 μονάδων που αποτέλεσε και χαμηλό ημέρας. Συνεπώς στην πρώτη ώρα η δυναμική συντελούσε στην απομάκρυνση από τις 953 και στις 11:51 βρέθηκε στις 965,55 ήτοι περισσότερο από 12 μονάδες ψηλότερα. Οδήγησαν, τα κέρδη του ΔΤΡ, που είναι ο μόνιμος θετικός πρωταγωνιστής.
Αλλά τα μακροοικονομικά δεδομένα, δεν βοηθούσαν στην επέκταση της επενδυτικής απληστίας. Γιατί η εκτίναξη του πληθωρισμού προκάλεσε φρένο στην διάθεση για ρίσκο. Οι θεσμικοί ωστόσο δεν ξεπούλησαν τις μετοχές που αγόρασαν επιθετικά το πρώτο δίωρο. Πέρασαν τον ΓΔ σε πλάγια πορεία με μικρή πτωτική κλίση. Επιτρέποντας κέρδη στα περισσότερα blue chip, αλλά μικρότερα από εκείνα που εμφάνιζαν ως τις 12:00.
Το ταμπλό είχε δώσει τα σήματα για την ελάττωση των κερδών με το πέρασμα του χρόνου. Οι ρυθμοί συναλλαγών ήταν πολύ χαμηλότεροι από της Δευτέρας. Στις 16:05 ο τζίρος ήταν 76 εκατ. ευρώ και τα 26 αφορούσαν πακέτα. Ο μέσος όρος από τις 11:51 και τις 965,5 μονάδες μετά από μια ώρα ήταν στις 962,5. Η αντίδραση από εκεί τον οδήγησε ως τις 964,4 για να προκύψουν μετά νέα κύματα πιέσεων, που τον έφεραν στις 961,8 στις 14:50. Κάθε αντίδραση την ακολουθούσαν κύματα προσφοράς και κάθε φορά, τα νέα χαμηλά ήταν κατώτερα από εκεί που σταμάτησαν τα προηγούμενα ενδοσυνεδριακά ξεφορτώματα. Έτσι λίγο πριν την επίσημη είσοδο των θεσμικών του δολαρίου και για την ακρίβεια στις 16:18, ο ΓΔ ήταν στις 960,4 μονάδες πέντε χαμηλότερα από το ανώτερο μέρας. Οι θεσμικοί του δολαρίου συνέβαλλαν στην άνοδο του τελευταίου ημίωρου και σε κλείσιμο αρκετά πάνω από τις 960 μονάδες.
Παρακολουθήσαμε διαπραγμάτευση κατάλληλη για traders που είχαν το θάρρος να αγοράσουν τη Δευτέρα του γενικού ξεπουλήματος. Η στήλη και αρκετοί μαχητικοί εγχώριοι αναλυτές διατηρούν την πεποίθηση πως η Αθηναϊκή αγορά είναι φέτος χρηματιστηριακά “ειδική περίπτωση”. Φυσικά η διαπραγμάτευση χθες είχε πολλά στοιχεία τεχνικής αντίδρασης που εξαφάνισε το 50% των προχθεσινών απωλειών του ΓΔ. Αλλά για όσους ενδιαφέρονται αξίζει να αναφέρουμε πως η άνοδος της Τρίτης σε ορισμένα blue chip αλλά και σε μετοχές του FTSEM ήταν ίση ή και μεγαλύτερη από την πτώση της Δευτέρας.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Σε άνοδο γύρισε ο Dow Jones στη συνεδρίαση της Τρίτης 15/2, για πρώτη φορά μετά από τέσσερις ημέρες, αφότου η Ρωσία φάνηκε να κάνει πίσω στο ενδεχόμενο μίας άμεσης εισβολής στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να αποσυμφορηθεί κάπως η γεωπολιτική ένταση που έπληξε την χρηματιστηριακή αγορά τις τελευταίες συνεδριάσεις. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι άρχισε η επιστροφή κάποιων ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία στις βάσεις τους, αφού ολοκλήρωσαν τις στρατιωτικές τους ασκήσεις.
Ο Dow Jones ενισχύθηκε περίπου 422,67 μονάδες ή 1,22% με στήριγμα τα κέρδη 3,7% της μετοχής της Boeing. Ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 1,6%, ενώ ο Nasdaq έκλεισε με άνοδο 2,53%.
Με τη νέα άνοδο, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας της Wall Street απέχει 7% από τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά του. Επίσης, ο δείκτης μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης Russell 2000 κατέγραψε ράλι 2,8%.
«Ανάσα» πήρε και η τιμή αργού που κατέγραψε πτώση 3,6%, ενώ η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κρατικού ομολόγου επέστρεψε στο επίπεδο του 2%, καθώς οι επενδυτές στράφηκαν και πάλι στο πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως οι μετοχές.
Τα αμερικανικό διαπραγματεύσιμο αμοιβαίο VanEck Russia ETF που επενδύει σε μεγάλες ρωσικές μετοχές, ενισχύθηκε 5,6%.
Τα κέρδη καθοδήγησαν οι αεροπορικές εταιρείες και ο κλάδος κρουαζιέρας, ενώ ο μεγαλύτερος χαμένος ήταν οι εταιρείες ενέργειας, καθώς υποχώρησαν οι τιμές πετρελαίου.
Πέρα από το δράμα της Ουκρανίας, οι επενδυτές έστρεψαν το βλέμμα τους στα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ ενισχύθηκε 1% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο και 9,7% σε ετήσια, πολύ περισσότερο απ΄ό,τι αναμενόταν.
ΕΥΡΩΠΗ
Η είδηση ότι ρωσικά στρατεύματα επιστρέφουν στην βάση τους μετά από ασκήσεις στα σύνορα με την Ουκρανία, καθησύχασε εν μέρει τις ανησυχίες των επενδυτών. O πανευρωπαϊκός δείκτης EuropeStoxx 600 ενισχύθηκε 1,43% στις 467 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 1,03% στις 7.608 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα 1,98% στις 15.412 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη 1,86% στις 6.979 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 κέρδισε +1,68% και ο ιταλικός ΜΙΒ +2,09%.
Στο μακροοικονομικό μέτωπο, με 0,3% έτρεξε η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και με 0,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με τη νέα εκτίμηση της Eurostat. Το τρίτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,3% στην ευρωζώνη και κατά 2,2% στην ΕΕ. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,6% στην ευρωζώνη και κατά 4,8% στην ΕΕ τους τελευταίους τρεις μήνες του 2021. Το τρίτο τρίμηνο, η ανάπτυξη σε ετήσια βάση ήταν 3,9% για την ευρωζώνη και 4,1% για την ΕΕ.
ΧΑ
Ανάκτηση χθεσινών απωλειών το +1,17%, από την ανακούφιση των επενδυτών διεθνώς
Με σχετικά χαμηλούς όγκους συναλλαγών, οι απώλειες σε 2 ως 4 blue chip στο μεγαλύτερο διάστημα, που στο τέλος της διαπραγμάτευσης έγιναν 3, αποτύπωσαν τη διάθεση για επιστροφή στο μετοχικό ρίσκο γενικευμένα. Η αιτία της κυριαρχίας της ζήτησης σε παγκόσμια κλίμακα ήταν αποτέλεσμα της είδησης από την INTERFAX πως αποσύρονται ρωσικά στρατεύματα από τα σύνορα τους Ουκρανίας. Με την υπεροχή των ανοδικών μετοχών έναντι των καθοδικών στο ταμπλό, σταθερά την τελευταία ώρα (91/21) , το επενδυτικό κοινό δεν επέτρεψε ούτε στιγμή στον ΓΔ να επιστρέψει σε επίπεδα κάτω από την τιμή ανοίγματος των 953,31 μονάδων, ενώ δεν άλλαξε πρόσημο κρατώντας μόνιμα το θετικό.
Την άνοδο στην αγορά υποστήριξαν τα περισσότερα blue chip αλλά κέρδη πάνω από +1,5% είχαν ΕΤΕ +3,28% ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,27%, ΑΡΑΙΓ +2,13%, ΟΠΑΠ +1,86% ΑΛΦΑ +1,72%, ΔΕΗ +1,71% και ΕΥΡΩΒ +1,53% και τα υπόλοιπα 15 είχαν κέρδη από +0,35% ως +1,38%. Ενώ ώθησαν πτωτικά αλλά όχι αποτελεσματικά τους βασικούς δείκτες οι απώλειες των ΕΥΔΑΠ -1,19%, ΤΙΤC -0,14% και ΜΟΗ -0,14%. Ο τζίρος ανήλθε στα 96,757 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν ανοδική στην Ευρώπη με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με κέρδη έως +1,60%. Για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο +1,78%, ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν στο +1,34% αλλά πιο μεγάλη ανοδική μεταβολή είχαν ο DAX στο +1,75% με τον CAC +1,77% ενώ στους δείκτες της Wall Street με αυξημένη νευρικότητα η δυναμική στα πρώτα λεπτά είχε επιβάλει το +1,74% σαν μεταβολή στον Nasdaq και το +1,35% για τον S&P500 ενώ ο Dow κέρδιζε +1,28%. Η συνέχεια ήταν ανάλογη και παγιώθηκαν γρήγορα σημαντικά κέρδη σε όλους.
Η ανακούφιση από την είδηση του INTERFAX που σήμαινε ελάττωση της έντασης στην Ευρώπη και στην Ουκρανία σήμερα, μάλλον, ενσωματώθηκε στις αποτιμήσεις του πετρελαίου και των μετοχών.
Σήμερα αυξήθηκε η απόδοση των 10ετών ομολόγων και από το 2,632% ανέβηκε στο 2,692% έχοντας φθάσει στο 2,731% ενδοσυνεδριακά.
Ήταν μέρα με γενικευμένη ζήτηση που αφορούσε τις Τράπεζες αλλά και τις περισσότερες ελληνικές μετοχές. Ενώ συνεχίστηκε η άσκηση των πιέσεων σε λιγοστές μετοχές με σειρά κλεισιμάτων που υποδηλώνουν απουσία ενδιαφέροντος ακόμα και στην προηγούμενη ανοδική εβδομάδα. Σήμερα η λειτουργία της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε με μεικτή προς πτωτική εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Στα ευρωπαϊκά οι δείκτες ξεκίνησαν με πτωτικό χάσμα στο άνοιγμα και σύντομα απόκτησαν ανοδικό βηματισμό με σταθερά ίδια κατεύθυνση. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 961,85) ενωρίτερα, με βοήθεια το ανοδικό κλίμα στο ξεκίνημα στις ΗΠΑ επηρεάστηκε το τελευταίο ημίωρο, που ήταν ανοδικό, καθώς μέτρησε παράλληλα η απόφαση να περάσει ο ΓΔ πάνω από τις 960 μονάδες. Αν και δεν ήταν για την αγοραία συναίνεση υπολογίσιμη στήριξη. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 953,31 μονάδες (στις 10:30) έχοντας μεταβολή τότε +0,27% κινήθηκε κατόπιν με ανοδική κίνηση. Η συνέχεια έδειξε πως το επίπεδο των 953,3 ήταν σκληρός πυθμένας καθώς ακλούθησε άνοδος διαρκείας που τον οδήγησε ως τις 965,55 11:51. Κατόπιν ακλούθησε μια πλαγιολίσθηση που τον οδήγησε στις 960,2 στις 16:32. Από εκεί ξεκίνησε η άνοδος προς το φινάλε που οδήγησε τον ΓΔ στις 963,00 στις 16:59. Η υπεροχή της προσφοράς στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε χαμηλότερα από το επίπεδο των 962,9 που οδηγήθηκε στις 17:00. Έτσι αυξήθηκε πάλι στις 30 μονάδες η απόσταση από το χαμηλό στις 911,83 από τις 25/1 που αποτελεί πλέον το ισχυρότερο επίπεδο στήριξης σε πιθανή διόρθωση.
Ο μέσος όρος και ο FTSE25, αν και εξαρτώνται από τις Τράπεζες που ήταν στο επίκεντρο των αγοραστών, απόκτησαν ανοδική μεταβολή με την συνεισφορά των κερδών από 22 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί.
Οι θεσμικοί στην Αθήνα με χαμηλότερους από την προηγούμενη όγκους συνολικά και με μεγάλο σχετικά τζίρο πακέτων, εκδήλωσαν στην δεύτερη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας τη διάθεση να αποκαταστήσουν μέρος των απωλειών που προκάλεσε τα ξεπούλημα θέσεων της προηγούμενης. Είχαμε γενίκευση των αγοραστικών διαθέσεων με πιέσεις σε λιγοστούς κλάδους. Αυτό που επηρεάζει ακόμα περισσότερο το φρόνημα των επενδυτών στην περιφερειακή αθηναϊκή αγορά είναι η στάση των θεσμικών του δολαρίου. Η είσοδός τους σταθεροποίησε την κυριαρχία της ζήτησης σε μέρα ανόδου σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με εξαφάνιση των πιέσεων στις αγορές της Νέας Υόρκης. Τελικά η εικόνα των ευρωπαϊκών με την επικράτηση της ζήτησης που επιβλήθηκε κατά τη διαπραγμάτευση και με την ανοδική δυναμική στους S&P500 και Nasdaq της Wall Street, περιλάμβανε κέρδη της τάξης του +1,5% για τα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με μέτριο για την εποχή τζίρο, και μεγάλης σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 961,85 από 950,70 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,17% ή 11,15 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 96,757 από 131,727 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 26,276 από 9,968 εκατ. ευρώ, και την ΓΕΚΤΕΡΝΑ αφορούσαν 16,501 εκατ. ευρώ, την ΠΕΙΡ 4,839 εκατ. ευρώ, την ΑΛΦΑ 1,851 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 1,590 εκατ. ευρώ, την ΕΥΡΩΒ 692.350 ευρώ, τον ΟΠΑΠ 341.250 ευρώ, την ΚΟΥΕΣ 254.873 ευρώ και την ΔΕΗ 207.208 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 94 από 18 σημείωσαν άνοδο και 20 από 97 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 19από 15. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 70,733 από 69,945 δις ευρώ.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 34,9 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +1,17% με τον EUROSTOXX 600 στο +1,20%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +1,33% στις 2354,49 από 2323,60 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 30,89 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +1,10%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Με σταθερότητα στα ελαφρά δυσοίωνα στοιχήματα η μετακύληση θέσεων
Διατήρησαν στα ΣΜΕ Μαρτίου την μικρή προήγηση του υποκείμενου δείκτη έναντι του ΣΜΕ κατά 4 μονάδες του δείκτη ενώ στα ΣΜΕ της σειράς που θα εκπνεύσει σε τρεις συνεδριάσεις με τη σημερινή άρχισε η σύγκληση με το κλείσιμο του FTSE25.
Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 2330,44 αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 6,84 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 30,89 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2330,44 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2364,62 μονάδες, ήρθε στις 11:51. Το κλείσιμο στις 2354,49 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,33% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 17,070 εκατ. ευρώ την Τρίτη 15/2/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 816 συμβόλαια με ανώτερο τις 2360,00 μονάδες, κατώτερο στις 2339,00 με τελευταίες πράξεις στις 2353,50 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2351,25 από 2321,25 μονάδες και έγιναν 2088 από 2290 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 786 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου με ανώτερο τις 2361,00 μονάδες, κατώτερο τις 2324,75 με τελευταίες πράξεις στις 2354,50 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2350,50 από 2319,75 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 819 από 347.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη μειώθηκε ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ανήλθε σε 27 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2250 και τις 2350 μονάδες. Δεν άλλαξαν όμως χέρια συμβόλαια για την επόμενη σειρά. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 60 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου εμφανίστηκε όγκος 10 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2300 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 741,50 από 727,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3 από 3.
Ο ΔΤΡ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 725,91 μονάδων (+0,43%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 725,91, και ανώτερο τις 743,84 (+2,91%) έκλεισε στις 736,91 με άνοδο +1,95%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου περιορίστηκε στα 36,701 από 52,992 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+1,72%) απασχόλησε 7,226 από 14,585 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+3,28%) 10,265 από 16,725 εκατ., η ΠΕΙΡ (+1,20%) απασχόλησε 6,786 από 10,187 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+1,53%) απασχόλησε 5,041 από 8,930 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης παρατηρούσε: “Τεχνικά, η Αγορά έχει ανοίξει τον δρόμο για τετραψήφιο νούμερο, από την στιγμή που θα κρατήσει η στήριξη στις 930 μονάδες. Στο εσωτερικό, έχει μείνει εκτός παιχνιδιού το μεγαλύτερο μέρος του Επενδυτικού Κοινού, με τους Ξένους Θεσμικούς να έχουν “σκουπίσει” τον Τραπεζικό κλάδο. Έχουμε σημειώσει αρκετές φορές ότι τα γραφήματα τόσο των Αγορών, όσο και των επιμέρους κλάδων να τα βλέπουμε ξεχωριστά. Όσοι δεν βλέπουν αποδόσεις στα χαρτοφυλάκιά τους, με τον ΓΔ να τρέχει, απλά να θυμηθούν ότι συνέβαινε ακριβώς το ανάποδο το προηγούμενο διάστημα. Η ουσία είναι ότι η Αγορά αποδεικνύει πως μπορεί να κινηθεί αυτόνομα, ή πιο επιθετικά στις ανόδους και πιο αμυντικά στις πτώσεις, σε σχέση με τις Ξένες Αγορές”.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με την πρωτοκαθεδρία στο ενδιαφέρον να έχουν τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 5302 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 56.458 από 56.765 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,41 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 652 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 558 από 208.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 8633 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 28.649 από 30.669 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,73 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 5.
Της ΕΥΡΩΒ με 1356 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 31.061 από 31.308 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,12 ευρώ. Διακινήθηκαν 500 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και έγιναν 601 από 101 τα ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 10.289 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 45.199 από 37.784 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,60 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 1003.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1301 ΣΜΕ της ΜΙΓ, τα 730 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, και τα 622 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Μαρτίου.
O Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ στο εβδομαδιαίο σχόλιο μεταξύ άλλων σημείωσε: Το ελληνικό χρηματιστήριο αναπόφευκτα συγχρονίστηκε με τις διεθνείς αγορές κατά τη συνεδρίαση της γενικευμένης υποχώρησης, με τις συναλλαγές ωστόσο να διευρύνονται. Με τη στρατηγική buy the dip, αγορών δηλαδή μετοχικών τίτλων όταν η υποχώρηση των τιμών εκλαμβάνεται ως ακραία, να υιοθετείται από αρκετούς επενδυτές. Παράλληλα, η Fitch στηρίζει το θετικό outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και θεωρεί ότι το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος λόγω της αύξησης των επιτοκίων θα αντιμετωπιστεί με ευχέρεια καθώς η ανάπτυξη θα φέρει και αυξημένα δημόσια έσοδα. Ταυτόχρονα, οι πιθανές εξαγορές της ΙΟΝ (όμιλος Θεοδωρόπουλου) και του ελληνικού δικτύου της HSBC (Παγκρήτια Τράπεζα), προσθέτουν νέες ψηφίδες στην εμπιστοσύνη ισχυρών επιχειρηματιών σε σχέση με τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο πληθωρισμός ωστόσο του Ιανουαρίου στο 6,2%, εύλογα προκαλεί ανησυχία. Με το Γ.Δ. να επιβεβαιώνει την ισχυρή στήριξη των 950 μονάδων, ενισχύεται η εκτίμηση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του ακόμη και εν μέσω συνθηκών κλιμακούμενου γεωπολιτικού κινδύνου!
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν υψηλό αφορούσε τα 249.196 συμβόλαια για ΑΛΦΑ, τα 6.700 για ΕΥΡΩΒ, τα 1533 για ΜΠΕΛΑ και τα 800 συμβόλαια για ΕΤΕ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
O Δημήτρης Τζάνας Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
Η ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ «ΔΕΝ ΣΚΙΑΖΕΙ» ΤΟ Χ.Α.
Είναι κοινοτοπία ίσως η επισήμανση ότι οι αγορές αποστρέφονται την αβεβαιότητα. Όταν ωστόσο η σκιά του πολέμου αποτελεί αναγγελία μιας υπερδύναμης, τότε η αβεβαιότητα εκτινάσσεται αφού ουδείς μπορεί να θεωρήσει ότι είναι απίθανη η διενέργεια εχθροπραξιών στο πλαίσιο της Ουκρανικής κρίσης. Πράγματι δε, τυχόν εισβολή Ρωσικών δυνάμεων θα επισύρει άμεσα κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της. Η Ρωσία με τη σειρά της θα προβεί σε αντίποινα κατά της Ευρώπης, με τις εξελίξεις στη συνέχεια να προοιωνίζουν ότι θα λάβουν δυστοπικό χαρακτήρα, με καταστροφικές συνέπειες τόσο για τους αντιμαχόμενους όσο και για την παγκόσμια οικονομία. Στις αγορές, η συνεδρίαση της Δευτέρας έδειξε τί θα σημαίνει μια εμπόλεμη κατάσταση στην Ουκρανία: o δείκτης VIX που αποτυπώνει το φόβο των αγορών εκτοξεύθηκε, οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου αναρριχήθηκαν, οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν, η ισοτιμία του δολαρίου ως προς τα άλλα νομίσματα σημείωσε άνοδο καθώς το αμερικανικό νόμισμα εκλαμβάνεται ως επενδυτικό καταφύγιο και οι μετοχές υποχώρησαν παντού καθώς οι επενδυτές επιζητούσαν την αυξημένη ρευστότητα.
Με τα δεδομένα αυτά, είναι λογικό να εντείνεται ο διπλωματικός πυρετός ώστε να βρεθεί λύση στο Ουκρανικό ζήτημα, με τον καγκελάριο Σολτς να προσφέρει απεριόριστη οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία ώστε να υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με την τελευταία να πιέζεται να αποσύρει το αίτημα για ενσωμάτωσή της στο ΝΑΤΟ προκειμένου να ικανοποιηθεί ο Πρόεδρος Πούτιν. Οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες σε σχέση με το ενδεχόμενο επίτευξης συμφωνίας και της απομάκρυνσης του ενδεχομένου πολεμικών επιχειρήσεων.
Με το γεωπολιτικό κίνδυνο στο ζενίθ, είναι φανερό ότι οι αγορές βρίσκονται σε καθεστώς ομηρείας, με τη μεταβλητότητα να αποτελεί το κυρίαρχο στοιχείο τους. Την ίδια ώρα, η εκτόξευση του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 7,5% τον Ιανουάριο, αναγκάζει τον Τζέρομ Πάουελ να επιβεβαιώσει τη βούληση της Federal για επαναλαμβανόμενες αυξήσεις επιτοκίων για την αντιμετώπισή του. Στον αντίποδα, η Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα γίνουν «την κατάλληλη στιγμή» καθώς θεωρεί ότι η επάνοδος στην ανάπτυξη συνιστά στην παρούσα φάση προτεραιότητα για τη νομισματική πολιτική.
Το ελληνικό χρηματιστήριο αναπόφευκτα συγχρονίστηκε με τις διεθνείς αγορές κατά τη συνεδρίαση της γενικευμένης υποχώρησης, με τις συναλλαγές ωστόσο να διευρύνονται. Με τη στρατηγική buy the dip, αγορών δηλαδή μετοχικών τίτλων όταν η υποχώρηση των τιμών εκλαμβάνεται ως ακραία, να υιοθετείται από αρκετούς επενδυτές. Παράλληλα, η Fitch στηρίζει το θετικό outlook της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και θεωρεί ότι το αυξημένο χρηματοοικονομικό κόστος λόγω της αύξησης των επιτοκίων θα αντιμετωπιστεί με ευχέρεια καθώς η ανάπτυξη θα φέρει και αυξημένα δημόσια έσοδα. Ταυτόχρονα, οι πιθανές εξαγορές της ΙΟΝ (όμιλος Θεοδωρόπουλου) και του ελληνικού δικτύου της HSBC (Παγκρήτια Τράπεζα), προσθέτουν νέες ψηφίδες στην εμπιστοσύνη ισχυρών επιχειρηματιών σε σχέση με τις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ο πληθωρισμός ωστόσο του Ιανουαρίου στο 6,2%, εύλογα προκαλεί ανησυχία. Με το Γ.Δ. να επιβεβαιώνει την ισχυρή στήριξη των 950 μονάδων, ενισχύεται η εκτίμηση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο μπορεί να συνεχίσει την αυτόνομη πορεία του ακόμη και εν μέσω συνθηκών κλιμακούμενου γεωπολιτικού κινδύνου!
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές εμφάνιζαν κέρδη συντονισμένα σήμερα Τετάρτη 16/2 με τους επενδυτές να κινούνται με βάση την ανακούφιση από τη μείωση της έντασης στα γεωπολιτικά και τα κέρδη της Wall Street.
Ο δείκτης CSI 300 της Κίνας αναρριχήθηκε περίπου 0,3% αφού η άνοδος των μετοχών τεχνολογίας πήρε παγκόσμιες διαστάσεις. Για τους ίδιους λόγους ενισχύθηκαν οι μετοχές στην Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ.
Στις 8:30
Ο δείκτης S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κέρδισε +1,08%
Ο δείκτης Kospi της Νότιας Κορέας προσέθεσε +1,99%
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ενισχυόταν κατά +1,21%
Ο δείκτης Shanghai Composite της Κίνας σημείωσε μικρά κέρδη +0,44%
Ο MSCI Asia ex Japan κέρδιζε +1,19% και ήταν στις 624,7 μονάδες