Από την έντυπη έκδοση
Της Νικόλ Λειβαδάρη
[email protected]
H γεωπολιτική καταιγίδα του ουκρανικού κλυδωνίζει τις διεθνείς αγορές, απειλώντας με sell off τις μετοχές, ανεβάζοντας ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις των ομολόγων και τα κόστη δανεισμού σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων και απογειώνοντας τις τιμές των εμπορευμάτων την ώρα που ο παγκόσμιος πληθωρισμός ακολουθεί ήδη πορεία ιλίγγου.
Ο φόβος της πολεμικής εμπλοκής σάρωσε χθες τα χρηματιστήρια, μετά το σήμα συναγερμού που έστειλε την Κυριακή ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, δηλώνοντας ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία μπορεί να εκδηλωθεί «από μέρα σε μέρα». Το πρώτο θύμα ήταν οι ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, που υποχώρησαν σε χαμηλό τριών εβδομάδων, παρά τις -αδύναμες- στηρίξεις που έδωσε πρόσκαιρα η παρέμβαση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που προέτρεψε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να δοθεί χρόνος στη διπλωματία. Λίγο πριν από το κλείσιμο ο δείκτης Euro Stoxx 600 κατέγραφε απώλειες 1,9%, ο Stoxx 50 έκανε βουτιά 2,3%, ενώ ο γερμανικός DAX έχανε 2,2% και στην περιφέρεια ο Ibex στη Μαδρίτη υποχωρούσε κατά 2,8%.
Οι αναλυτές προειδοποιούν για ισχυρό και απρόβλεπτης έκβασης κλονισμό στις αγορές εάν δεν αποτραπεί τελικά η ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία. «Σε περίπτωση ρωσικής εισβολής οι συνέπειες θα είναι χειρότερες από εκείνες της προσάρτησης της Κριμαίας» δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC ο επικεφαλής αναλυτής της Goldman Sachs Πίτερ Οπενχάιμερ.
Ο τραπεζικός κλάδος
Την ισχυρότερη πίεση δέχτηκαν οι τραπεζικές μετοχές, με απώλειες 4,6% και με τους πωλητές να βάζουν πρώτους στο στόχαστρο τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους που έχουν τα μεγαλύτερα ανοίγματα στην Ουκρανία.
Με βάση τα στοιχεία του Bloomberg μετά και τη χθεσινή πτώση τα ετήσια κέρδη των τραπεζικών μετοχών έχουν υποχωρήσει στο 9,8% έναντι 12% που είναι η αντίστοιχη άνοδος για τις μετοχές των ενεργειακών εταιρειών.
Η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε σε νέο ρεκόρ επταετίας χθες το πρωί, με το μπρεντ να φθάνει στα 96,16 δολάρια το βαρέλι, για να υποχωρήσει ωστόσο στη συνέχεια στα 93,84 δολ. μετά την παρέμβαση Λαβρόφ.
Στη Wall Street οι αντιστάσεις ήταν πιο ισχυρές από την Ευρώπη έως το απόγευμα τουλάχιστον, η γεωπολιτική κλιμάκωση όμως εντείνει και εκεί τη νευρικότητα που έχει προκαλέσει η προοπτική διαδοχικών αυξήσεων των επιτοκίων της Fed. Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις Τζέιμς Μπούλαρντ, ο γνωστός και ως «γεράκι» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, επανέλαβε χθες την άποψη ότι τα αμερικανικά επιτόκια πρέπει να έχουν αυξηθεί κατά 100 μονάδες βάσης έως τον Ιούλιο, πυροδοτώντας νέο γύρο «στοιχημάτων» για κύμα επιθετικής νομισματικής σύσφιγξης. Ο Dow Jones έχανε το απόγευμα 163 μονάδες (ποσοστό 0,47%) και ο S&P υποχωρούσε κατά 0,12%. Νέα άνοδος καταγράφηκε και στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με το επιτόκιο του δεκαετούς να φθάνει στο 1,99%, ενώ στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχώρησε κατά 0,4% στο 1,1307 δολ. και η στερλίνα κατά 0,2% στο 1,3534 δολ.
Τα ευρωπαϊκά ομόλογα
Στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων η πίεση στο κόστος δανεισμού αποκλιμακώθηκε κατάτι με την απόδοση του γερμανικού δεκαετούς να υποχωρεί κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,25%, ενώ η στροφή στην ασφάλεια οδήγησε σε νέο ράλι και σε ρεκόρ τριμήνου την τιμή του χρυσού, στα 1.864,9 δολ. η ουγκιά.
Νέα ρεκόρ άγγιξαν και οι τιμές του αλουμινίου και του νικελίου. Τα αποθέματα των βασικών μετάλλων σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκονται σε άνευ προηγουμένου χαμηλά επίπεδα. Η Trafigura, ο μεγαλύτερος trader εμπορευμάτων στον κόσμο, προειδοποίησε ότι τα παγκόσμια αποθέματα αλουμινίου μπορεί να έχουν εξαντληθεί έως το 2024, ενώ η Goldman Sachs εκτιμά ότι αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη νωρίτερα, εντός του 2023.
Σύμφωνα με τους Financial Times, και τα αποθέματα χαλκού έχουν περιοριστεί δραματικά και βρίσκονται μόλις στους 400.000 τόνους.