Από την έντυπη έκδοση
Του Βασίλη Αγγελόπουλου
[email protected]
Τηλεργασία και μετά την πανδημία φαίνεται ότι επιθυμεί η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων στην Ελλάδα. Έρευνα της Focus Bari/YouGov δείχνει ότι υπέρ του νέου μοντέλου εργασίας που επιβλήθηκε λόγω κoρoνoϊoύ την τελευταία διετία τάσσεται το 70% των ερωτηθέντων. Την ίδια στιγμή, διεθνής έρευνα της Ernst & Young, που διενεργήθηκε σε 9 χώρες -ανάμεσά τους και η Ελλάδα- και άντλησε στοιχεία από 1.000 επιχειρηματίες, που δραστηριοποιούνται σε 25 διαφορετικούς κλάδους, δείχνει ότι σε ένα συντριπτικό ποσοστό (79%) οι εργοδότες προσανατολίζονται σε αλλαγές (μετριοπαθείς έως εκτεταμένες) για να στηρίξουν αυτό το υβριδικό μοντέλο εργασίας. Σε εγχώριο επίπεδο, η έρευνα της Focus Bari/YouGov δείχνει ότι, ανά ηλικιακή ομάδα, οι πιο παραγωγικές κατηγορίες 25 – 44 ετών έχουν και τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικής αποδοχής της τηλεργασίας.
Επίσης, η έρευνα, που διεξήχθη σε πανελλαδικό επίπεδο, σε δείγμα 1.000 εργαζομένων, δείχνει ότι η χρήση αυτού του μοντέλου απασχόλησης διευκολύνει όχι μόνο στο σκέλος των μετακινήσεων, που ασφαλώς περιορίζονται, αλλά βοηθάει στην αύξηση του χρόνου που αξιοποιούν οι εργαζόμενοι με την οικογένεια, ενώ επιπρόσθετα συνδράμει και στην καλύτερη οργάνωση του χρόνου εργασίας. Όλα αυτά έχουν ως τελικό αποτύπωμα τη βελτίωση της παραγωγικότητας του εργαζόμενου.
Συμφωνία με εργοδότες
Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία με τους εργοδότες για να συνεχιστεί η τηλεργασία, αλλά σημειώνουν ότι αυτή η μορφή απασχόλησης ευνοεί και εκείνους, αφού μειώνονται τα ενοίκια, άρα και τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων.
Πιο αναλυτικά, τα στοιχεία της έρευνας της Focus Bari/YouGov δείχνουν ότι κατά 39% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι εργάστηκαν ή συνεχίζουν να εργάζονται από απόσταση την περίοδο της πανδημίας. Μόλις όμως το 7% δουλεύει συνεχώς με όρους τηλεργασίας από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, δηλαδή την περίοδο της υγειονομικής κρίσης. Αντίθετα, στα διαστήματα όπου επιβλήθηκε lockdown αξιοποιήθηκε η τηλεργασία από το 19% των εργαζομένων, ποσοστό που περιορίζεται στο 13% όταν γίνεται αναφορά στις περιόδους καραντίνας μαζί με κάποιες πρόσθετες μέρες. Όμως, στη συντριπτική τους πλειονότητα όσοι ρωτήθηκαν, δηλαδή το 61%, απάντησαν ότι δεν έχουν δουλέψει ποτέ με τηλεργασία.
Την προτιμούν οι γυναίκες
Αναφορικά με το φύλο, φαίνεται ότι οι γυναίκες, σε ποσοστό 45%, έχουν καλύτερη απόκριση στην εργασία από απόσταση σε σχέση με τους άνδρες, που περιορίστηκαν στο 34%. Την τηλεργασία σε ποσοστό 46% αξιοποίησαν κυρίως εργαζόμενοι στην Αττική, με τη Θεσσαλονίκη (39%) και την υπόλοιπη περιφέρεια (34%) να ακολουθούν από σχετική απόσταση.
Σε επίπεδο ηλικιακής ομάδας, φαίνεται ότι στις πιο παραγωγικές κατηγορίες, 48% για εργαζόμενους 25 – 34 ετών και 43% για εργαζόμενους 35 – 44 ετών, έχει τη μεγαλύτερη αποδοχή αυτό το υβριδικό μοντέλο απασχόλησης. Πάντως και στις άλλες κατηγορίες το ποσοστό που εκφράζεται θετικά ως προς την τηλεργασία μόνο μικρό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Για όσους είναι άνω των 55 ετών, η εργασία από απόσταση γίνεται αποδεκτή σε ποσοστό 37%, ενώ το 33% των πιο νέων εργαζόμενων, ηλικίας έως 25 ετών, έχει ανάλογη θετική άποψη.
Τα ποσοστά αποδοχής
Ανεξάρτητα από την ηλικία ή το φύλο, το 23% των ερωτηθέντων, δηλαδή ο ένας στους τέσσερις, δηλώνει «απολύτως υπέρ» της τηλεργασίας, ενώ οι περισσότεροι, το 47%, δηλώνουν «μάλλον υπέρ». Υπάρχει όμως και ένα 23% που τοποθετείται «μάλλον κατά» αυτού του μοντέλου απασχόλησης, αλλά και ένα 7% που δηλώνει «απολύτως κατά». Πάντως, τα υψηλότερα ποσοστά αποδοχής της τηλεργασίας καταγράφονται στους εργαζόμενους ηλικίας 25-34 ετών (51%) και σε όσους έχουν δοκιμάσει την απασχόληση από απόσταση (48%).
Πλεονεκτήματα – μειονεκτήματα
Τα πλεονεκτήματα που διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι ότι έχει η τηλεργασία είναι πρώτιστα η μείωση του χρόνου των μετακινήσεων (73%) και ακολουθούν η καλύτερη οργάνωση του χρόνου εργασίας (43%), ο περισσότερος χρόνος που υπάρχει για την οικογένεια (36%), αλλά και η περισσότερη ησυχία, συνδυαστικά με το λιγότερο άγχος (35%). Στο σκέλος των επιχειρήσεων, τα πλεονεκτήματα της τηλεργασίας επικεντρώνονται στα πιο χαμηλά ενοίκια, που συνοδεύονται από μείωση του λειτουργικού κόστους (67%), και έπονται οι μικρότεροι χώροι που απαιτούνται για να υπάρχουν γραφεία μιας εταιρείας (64%). Έχει διαπιστωθεί επίσης σε ποσοστό 31% ότι οι εργαζόμενοι που κάνουν χρήση της τηλεργασίας έχουν καλύτερη αποδοτικότητα.
Στον αντίποδα, τα μειονεκτήματα που διαπιστώθηκαν επικεντρώνονται κυρίως στην αποξένωση και την έλλειψη κοινωνικοποίησης (73%) σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους, ενώ για τους εργοδότες εντοπίζονται σε ποσοστό 71% στην πρακτική αδυναμία να υπάρξει ένα ισχυρό πεδίο συνεργασίας μεταξύ των εργαζομένων. Σε σχέση με την περίοδο μετά την πανδημία, το 39% δηλώνει ότι θα προτιμούσε έναν συνδυασμό εργασίας από απόσταση και εργασίας από το γραφείο κάποιες μέρες την εβδομάδα. Το 14% επιθυμεί να συνεχιστεί η τηλεργασία στο 100%, ενώ το 29% προτιμά την επιστροφή στα γραφεία όπως στην προ Covid-19 περίοδο.
Εργασιακές αλλαγές
Αναφορικά με τη διεθνή έρευνα της Ernst & Young, τα στοιχεία δείχνουν ότι ενώ το 79% των εργοδοτών ετοιμάζεται για αλλαγές στο εργασιακό μοντέλο, ώστε να συνεχιστεί και μετά το τέλος της πανδημίας η εργασία από απόσταση, μόλις το 40% έχει «επικοινωνήσει» αυτά τα σχέδια στους ίδιους τους εργαζόμενους. Επίσης, καταγράφεται ένα 35% των εργοδοτών που εκφράζει την επιθυμία όλοι οι υπάλληλοι, μετά τη λήξη της πανδημίας, να επιστρέψουν στους χώρους εργασίας τους. Πάντως, περισσότεροι από τους μισούς εργοδότες (51%) που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι πρόθεσή τους είναι να περιορίσουν τα επαγγελματικά ταξίδια τους, μετά την πανδημία.
Σε σχέση με τη χώρα μας, η ΕΥ Ελλάδος διαπιστώνει ότι το 42% των εργαζομένων εκφράστηκε θετικά για τον τρόπο που οι επιχειρήσεις τους διαχειρίστηκαν την πανδημία. Όμως, το 18% των εργαζομένων, όταν τους ζητήθηκε να στείλουν ένα μήνυμα στους εργοδότες τους, επισήμαναν την ανάγκη να δώσουν μεγαλύτερη έμφαση στην ανθρωποκεντρικότητα.