Έκλεισε η υπόθεση του «κουρέματος» των ελληνικών ομολόγων με το PSI του 2012, καθώς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε χθες, στο Λουξεμβούργο, την απόφασή του, με την οποία απορρίπτει την προσφυγή που είχαν καταθέσει θιγόμενοι από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι με το PSI οι ιδιώτες πιστωτές υπέστησαν μείωση της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που κατείχαν κατά 53,5%.
Στην απόφασή του, το Γενικό Δικαστήριο διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, ότι οι κανόνες που επικαλέστηκαν οι ενάγοντες για να υποστηρίξουν το επιχείρημά τους ότι η Ένωση και το Ευρωσύστημα ενήργησαν καθ’ υπέρβαση εξουσίας δεν τους απονέμουν ειδικά δικαιώματα των οποίων η προσβολή θα μπορούσε να στοιχειοθετήσει την εξωσυμβατική ευθύνη είτε της Ένωσης είτε της ΕΚΤ.
Κρίνει ότι η άσκηση του δικαιώματος ιδιοκτησίας που προστατεύεται από το άρθρο 17 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς προς επιδίωξη σκοπών γενικού συμφέροντος.
Επίσης, ο αποκλεισμός συμμετοχής του Ευρωσυστήματος από την αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους είχε ως συνέπεια την προσβολή του δικαιώματος ιδιοκτησίας των εναγόντων. Όμως, εξυπηρετεί σκοπό γενικού συμφέροντος που συνίσταται στη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος της ζώνης του ευρώ στο σύνολό της και δεν συνιστά δυσανάλογη και ανεπίτρεπτη προσβολή του δικαιώματος αυτού.
Τέταρτον, εσφαλμένως προέβαλαν οι ενάγοντες παραβίαση από τα θεσμικά όργανα της Ένωσης ή από την ΕΚΤ της ελεύθερης κυκλοφορίας των κεφαλαίων κατά την έννοια του άρθρου 63 ΣΛΕΕ.
Ακόμη, το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι οι ενάγοντες, ως ιδιώτες επενδυτές και οι κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος δεν βρίσκονταν σε παρεμφερή θέση. Οι πρώτοι ενεργούσαν προς εξυπηρέτηση ιδιωτικού συμφέροντος, ενώ οι δεύτερες αποκλειστικά με γνώμονα σκοπούς γενικού συμφέροντος, όπως, μεταξύ άλλων, είναι η διατήρηση της σταθερότητας των τιμών και η ορθή διαχείριση της νομισματικής πολιτικής