Skip to main content

Market Beat: Σήμα για διατήρηση στο ανοδικό momentum    

  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφάνιζαν ανοδική εικόνα στις ασιατικές συναλλαγές με τα ΣΜΕ του S&P500 στο +0,45% στις 8:00 δική μας ώρα. Και οι τρεις δείκτες αναφοράς της Wall Street σημείωσαν αξιόλογη άνοδο την Τρίτη. 
  • Τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών επίσης εμφάνιζαν ανοδική εικόνα ειδοποιώντας για ανοδικό άνοιγμα του FTSE 100 και δεικτών όπως οι, Euro STOXX 50 και DAX να δείχνουν πως θα ανοίξουν επίσης υπολογίσιμα ανοδικά. 
  • Οι αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ υποχώρησαν, με την απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων, να υποχωρεί κατά 3 μονάδες βάσης στο 1,94%, κάτω από το χθεσινό 1,97% το υψηλότερο επίπεδό της από τον Νοέμβριο του 2019. 
  • Οι επενδυτές στην Αθήνα χθες, με υψηλό σχετικά τζίρο, και μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 942,06 από 938,09 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,73%. Ο συνολικός τζίρος ήταν ο ψηλότερος των τελευταίων 19 συνεδριάσεων και ανήλθε στα 115,7 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 20,6 εκατ. 

Τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ κινήθηκαν ανοδικά χθες με τα ευρωπαϊκά σε κλείσιμο με οριακές μεταβολές. Σήμερα ωστόσο στις ασιατικές συναλλαγές, τα χρηματιστήρια κινούνται συντονισμένα ανοδικά, δημιουργώντας συνθήκες ανόδου και στην Ευρώπη όπως δείχνουν τα futures των Euro Stoxx 50, FTSE100 και DAX. Με δεδομένη την χθεσινή ανατροπή στην συνεδρίαση, που έφερε κλείσιμο στο ανώτερο μέρας με εκτίναξη από το χαμηλό των 932 μονάδων στις 942 με άνοδο 0,42% οι προσδοκίες υπέρ ανόδου μεγαλώνουν. 

Η εμφάνιση πιέσεων που θα τροφοδοτούσε η τεχνική ανάλυση, αφού προέβλεπε πως το πέρασμα κάτω από τις 937 μονάδες θα σηματοδοτούσε ρευστοποιήσεις, ήταν πιθανότατα το κόλπο γκρόσο των θεσμικών. Αυτό έδειξε η εξέλιξη των χθεσινών συναλλαγών. Όποιος είχε την ευκαιρία να παρακολουθεί ταυτόχρονα τα διαγράμματα των βασικών δεικτών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, διαπίστωνε πως η Αθήνα είχε των δικών της θεσμικών το… “ευαγγέλιο”. Επιβεβαιώνοντας, όσους εγχώριους αναλυτές αναγνωρίζουν την αυτονομία της δυναμικής στην ελληνική αγορά μετοχών. 

Στις πέντε ώρες συναλλαγών ο τζίρος είχε συμπληρώσει τα 75 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ ήταν με οριακή ανοδική μεταβολή πάνω από τις 938, αλλά κάτω από τις 939,5 στην δεύτερη συσσώρευση ενδοσυνεδριακά. Την πρώτη συσσώρευση είχαμε τις δυόμισι ώρες της πλάγιας κίνησης γύρω από τις 932. Μόνο που σε αυτή τη συγκυρία η είσοδος των διαχειριστών του δολαρίου θα έπαιζε σημαντικό ρόλο. Γιατί εκτός των τραπεζών τα υπόλοιπα blue chip που είχαν πιεστεί μετά την πρώτη ώρα δεν είχαν ανακάμψει.

Συνεπώς το βασικό χαρακτηριστικό της συνόδου ήταν η επιλεκτικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος. Αρχικά, με τα χρηματιστήρια του ευρώ σε άνοδο, οι επενδυτές στην Αθήνα έβαλαν τον ΓΔ σε πλάγια πορεία σε ζώνη τιμών μεταξύ των 938,8 μονάδων και των 941,8 με κλείσιμο Δευτέρας στις 938,09. Αυτή η δυναμική ίσχυσε ως τις 11:55 ήτοι για μια ώρα και 25 λεπτά. Μετά όμως από ένα λεπτό, οι πιέσεις που δυνάμωσαν απότομα, άνοιξαν το δρόμο για κίνηση κάτω από την στήριξη των 937-938 μονάδων. Αυτή η εξέλιξη έφερε σταδιακά  απώλειες στα περισσότερα blue chip, τονίζοντας τη σημασία που έχουν στα επενδυτικά κριτήρια των επαγγελματιών τα στατιστικά δεδομένα σαν εργαλεία πρόβλεψης. 

Προβλέποντας καθοδική συνέχεια, οι συναλλασσόμενοι με αυξημένους ρυθμούς συναλλαγών οδήγησαν τον ΓΔ στις 932,7 μονάδες στις 12:30 με τζίρο κοντά στα 29 εκατ. ευρώ με πακέτα αξίας 4,240 εκατ. Αποκαλυπτικό του κλίματος το πλήθος των ανοδικών  (20) έναντι (73) πτωτικών μετοχών στο πρώτο δίωρο. Το χειρότερο ήταν ότι στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που άνοιξαν ανοδικά και συνέχισαν έτσι, μπορεί να είχαν μειωθεί τα κέρδη της πρώτης ώρας, αλλά δεν είχαν εγκατασταθεί αρνητικά πρόσημα μεταβολών. Ο ΓΔ όχι μόνο πέρασε  κάτω από τις 932, αλλά επί ώρες η διαπραγμάτευση τον κράτησε σε αυτά τα επίπεδα. Από τις 12:30 ως τις 14:40 και κατόπιν, με οδηγό τον ΔΤΡ ξεκίνησε η επιστροφή στις 938 μονάδες.

Στις πέντε ώρες συναλλαγών ο τζίρος είχε συμπληρώσει τα 75 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ ήταν με οριακή ανοδική μεταβολή πάνω από τις 938, αλλά κάτω από τις 939,5 στην δεύτερη συσσώρευση ενδοσυνεδριακά. Την πρώτη συσσώρευση είχαμε τις δυόμισι ώρες της πλάγιας κίνησης γύρω από τις 932. Μόνο που σε αυτή τη συγκυρία η είσοδος των διαχειριστών του δολαρίου θα έπαιζε σημαντικό ρόλο. Γιατί εκτός των τραπεζών τα υπόλοιπα blue chip που είχαν πιεστεί μετά την πρώτη ώρα δεν είχαν ανακάμψει. Η διατήρηση θετικού πρόσημου οριακά έστω ήταν αποτέλεσμα της ανόδου των ΑΛΦΑ ΟΤΕ ΜΠΕΛΑ ΟΠΑΠ ΠΕΙΡ ΕΕΕ ΕΥΡΩΒ και ΑΔΜΗΕ. Αλλά 15 είχαν απώλειες από -0,10% ως -3% και πτώση άνω του -2% στις 15:40 είχαν οι ΔΕΗ ΒΙΟ ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΡΑΙΓ. Με αυτές τελικά έφθασε η αγορά ως το κλείσιμο. Αλλά με τη φόρα που είχανε πάρει, εκτός της ΕΤΕ, οι αποτιμήσεις των Τραπεζικών blue chip και των ΟΠΑΠ ΟΤΕ, το κλείσιμο προέκυψε 10 μονάδες πάνω από το ελάχιστο μέρας.

Την μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές και στην Αθηναϊκή προσπαθούν να αιτιολογήσουν οι εγχώριοι αναλυτές αναγνωρίζοντας τη δυσκολία της διατήρησης της ανοδικής ορμής εντός αυτής της ατμόσφαιρας, καθώς συχνά εκτινάσσει απότομα την αβεβαιότητα των επενδυτών. Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: “Η αναρρίχηση των αποδόσεων των ομολόγων, αλλά και ο αυξανόμενος γεωπολιτικός κίνδυνος δεν προκαλούν, επί του παρόντος, αναταράξεις στις Αγορές, ενώ η διόρθωση στο Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι ‘μετρημένη”. Από την Merit Sec. χθες το πρωί υπενθύμισαν: “Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 885 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 920 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 960 μονάδες. Η MSCI θα ανακοινώσει αύριο (σήμερα) το βράδυ τις τριμηνιαίες αλλαγές στους δείκτες της”. 

Η αγορά χθες ως προς τις ΕΤΕ και ΜΠΕΛΑ κινήθηκε με βάση τα στοιχήματα που αφορούσαν πρόσφατες προεξοφλήσεις που έγιναν σχετικά με τις αλλαγές σε δείκτες της MSCI. Αυτές ενδιαφέρουν τους πάντες ακόμα και τους ισχυρότερους ξένους επενδυτικού οίκους. Η ΕΤΕ μετά από ξεχωριστή άνοδο την περασμένη εβδομάδα πιέστηκε και η ΜΠΕΛΑ μετά από σειρά πιέσεων αντιδρά ανοδικά, την παραμονή της ανακοίνωσης των αλλαγών που άλλοι τις τοποθετούν σήμερα το βράδυ και άλλοι στο εξάμηνο. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Με άνοδο έκλεισε τη συνεδρίαση η Wall Street την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές «χώνεψαν» τα νέα εταιρικά αποτελέσματα και αναμένουν τα άκρως σημαντικά στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιανουαρίου στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται την Πέμπτη και που εκτιμάται ότι αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και στο 7,2% ή 7,3% σε ετήσια, στοιχεία που θα είναι τα υψηλότερα σε διάρκεια περίπου 40 ετών. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 371,65 μονάδες ή 1,06%, ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,84%, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε κέρδη 1,3%. 

Τα εταιρικά κέρδη ήταν αυτά που καθοδήγησαν σε άνοδο τις αμερικανικές μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση. Πρόκειται για γενικευμένη άνοδο των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση, με τους κλάδους του S&P 500 που κατέγραψαν κέρδη να είναι περισσότεροι από αυτούς που κινήθηκαν πτωτικά σε αναλογία μεγαλύτερη του 2 προς 1. 

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων συνέχισαν την ανιούσα, αγγίζοντας χθες το 1,97%, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Νοεμβρίου του 2019.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι επενδυτές είχαν στρέψει την προσοχή τους στα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ στη χθεσινή διαπραγμάτευση ωστόσο ο Stoxx 600 ενισχύθηκε μόλις 0,01% στις 465,34 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -0,08% στις 7.567,07 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,24% στις 15.242,38 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,27% στις 7.028,41 μονάδες. Στην περιφέρεια του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +0,31% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +1,36%. 

Στο μεταξύ, η Γαλλία κατέγραψε το 2021 το χειρότερο εμπορικό έλλειμμα στην ιστορία της, ύψους 84,7 δις ευρώ, ανακοίνωσαν σήμερα τα τελωνεία. Η επιδείνωση του ελλείμματος εξηγείται «από μια μεγαλύτερη αύξηση των εισαγωγών (+18,8% έπειτα από -13% το 2020) απ’ ότι των εξαγωγών (+17% έπειτα από -15,8% το 2020)», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο εταιρικό πεδίο, ισχυρά κέρδη τριμήνου ανακοίνωσε η πετρελαϊκή BP. Στο έτος τα καθαρά κέρδη εκτοξεύτηκαν στα 12,8 δισ. από ζημιές 5,7 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. 

Η τιμή του πετρελαίου σημείωνε πτώση -2,3% ενώ ο χρυσός άνοδο +0,3%. 

ΧΑ

Με αυξημένο τζίρο μικρή αλλά κρίσιμη άνοδος με πυλώνα τις Τράπεζες

  • Με υψηλούς όγκους συναλλαγών, οι απώλειες σε περισσότερα από τα blue chip στο μεγαλύτερο διάστημα και ως το τέλος της διαπραγμάτευσης αποτύπωσαν τη διάθεση φυγής από το ρίσκο. Αλλά η υπεροχή των καθοδικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, σταθερά από την πρώτη ώρα ως την τελευταία ώρα (65/37) δεν ήταν ικανή να προκαλέσει απώλειες

  • Την αγορά ώθησαν χαμηλότερα αρκετά blue chip εκτός του Τραπεζικού κλάδου ήτοι ΔΕΗ, ΒΙΟ, ΕΛΠΕ, TITC, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΛΑΜΔΑ, και EΛΧΑ με απώλειες από -1,0% ως -2,50% ενώ ώθησαν  ανοδικά και αποτελεσματικά τους βασικούς δείκτες με κέρδη από 2,9% και πάνω ΑΛΦΑ ΟΠΑΠ και ΠΕΙΡ  ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 115,734 εκατ. ευρώ.

  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν μεικτή με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με πτώση έως -0,3% για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ ήταν με κέρδη +1,06% αλλά οριακές μεταβολές είχαν οι CAC +0,06% και DAX -0,10% ενώ στους δείκτες της Wall Street με αυξημένη νευρικότητα  η δυναμική είχε επιβάλει το -0,34% σαν μεταβολή στον Nasdaq και το -0,19% για τον S&P500 ενώ ο Dow κέρδιζε +0,32%. 

  • Σε θετικό πεδίο το μεγαλύτερο διάστημα κράτησαν οι συναλλασσόμενοι τις ΟΤΕ και τις ΕΥΡΩΒ ΑΛΦΑ ΟΠΑΠ ΕΕΕ ΕΥΔΑΠ και προστέθηκαν στο τέλος ΜΠΕΛΑ και ΑΔΜΗΕ. Αλλά έδωσαν κέρδη στο κλείσιμο άνω του +0,2% ως +3,72% σε 9 μόνο blue chip και άνοδο πάνω από +1% είχαν οι 6. 

  • Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν ένα γεγονός που τροφοδότησε την τάση φυγής από τα κρατικά ομόλογα  του ευρώ από την προηγούμενη βδομάδα. Σήμερα υπήρξε υποχώρηση από το 2,372% στο 2,305% συμβάλλοντας στην επιστροφή των αγοραστών για τις Τράπεζες. 

Ήταν μέρα με γενικευμένες πιέσεις που δεν αφορούσαν τις Τράπεζες αλλά αρκετές από  τις μετοχές που λειτούργησαν σαν στυλοβάτες της ανόδου των δεικτών στην περασμένη εβδομάδα ενώ υπήρξε διατήρηση των πιέσεων σε μετοχές με σειρά πτωτικών κλεισιμάτων όπως η ΔΕΗ. Σήμερα η λειτουργία της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε με πτωτική εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Στα ευρωπαϊκά οι δείκτες ξεκίνησαν χωρίς υπολογίσιμο ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα και σύντομα απόκτησαν ανοδικό βηματισμό με διαφορετική κατεύθυνση με τον DAX να περνά σε αρνητικό πεδίο μετά από 3 ώρες ενώ ο CAC εμφάνισε απώλειες μετά από πέντε ώρες και για μερικά μόνο λεπτά . Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 945,06) ενωρίτερα, δεν ήταν μόνο το κλίμα στις ΗΠΑ που  οδήγησε σε κλείσιμο στο ανώτερο μέρας (τις 947,31) αλλά και η ανησυχία από το πέρασμα του ΓΔ κάτω από τις 937 μονάδες, που είναι για την αγοραία συναίνεση σημαντική στήριξη. Η αγορά μετά από την εγγραφή κατώτερου στις 931,97 μονάδες (στις 13:44) έχοντας μεταβολή τότε -0,65% κινήθηκε κατόπιν με πλάγια κίνηση, γύρω από εκεί, από τις 12:25 ως τις 14:40. Μετά τις 14:45 άρχισε μια αντίδραση χωρίς ανατροπή για να καταλήξει στις 17:00 στις 940,95 (+0,30%). Η ζήτηση στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε σε ελαφρά ψηλότερα επίπεδα από το υψηλό των ελεύθερων συναλλαγών, που ήταν οριακά κάτω από τις 941,5 μονάδες, μεγαλώνοντας την απόσταση από το χαμηλό στις 911,83 μονάδες από τις 25/1 που αποτελεί πλέον το ισχυρότερο επίπεδο στήριξης σε πιθανή διόρθωση. 

Ο μέσος όρος και ο FTSE25, αν και εξαρτώνται από τις Τράπεζες που δεν πιέστηκαν αισθητά παρά μόνο επιλεκτικά, απόκτησαν ανοδική μεταβολή με την συνεισφορά των κερδών  από 9 δεικτοβαρείς μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί. 

Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση με σαφώς καλύτερους από την προηγούμενη όγκους συνολικά και όχι μόνο λόγω πακέτων, εκδήλωσαν στην δεύτερη της τρέχουσας εβδομάδας συνεδρίαση αυστηρή επιλεκτικότητα των αγοραστικών  τους διαθέσεων σε λιγοστές μετοχές και πιέσεις στους περισσότερους κλάδους. Αυτό που επηρεάζει ακόμα περισσότερο το φρόνημα των επενδυτών στην περιφερειακή αθηναϊκή αγορά είναι η στάση των θεσμικών του δολαρίου. Τελικά η εικόνα των ευρωπαϊκών με την επικράτηση της μεταβλητότητας που επιβλήθηκε κατά τη διαπραγμάτευση για τους S&P500 και Nasdaq της Wall Street δεν υποχρέωσε εμφάνιση απωλειών για τέταρτη μέρα στη σειρά. 

Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με απώλειες (14) ενώ (9) εμφάνισαν κέρδη με ΣΑΡ ΜΥΤΙΛ στις αμετάβλητες. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από σχετικά ισχυρές πιέσεις οι  ΔΕΗ -2,49%, ΒΙΟ -1,82%, ΕΛΠΕ -1,66%, TITC -1,59%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -1,56%, ΛΑΜΔΑ -1,43%, και ΕΛΧΑ -1,05% ενώ  πτώση κάτω του -0,96% ως -0,21% είχαν οι υπόλοιπες καθοδικές. Στον αντίποδα με κέρδη εμφανίστηκαν ΑΛΦΑ +3,72%, ΟΠΑΠ +3,47%, ΠΕΙΡ +2,93%, ΜΠΕΛΑ +1,76%, ΟΤΕ +1,70% και ΕΥΔΑΠ +1,20%. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με υψηλό για την εποχή ύψος τζίρου, και μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 942,06 από 938,09 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,42% ή 3,97 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 115,734 από 80,851 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 20,617 από 30,298 εκατ. ευρώ, και την ΕΤΕ αφορούσαν 6,969 εκατ. ευρώ, την ΕΥΡΩΒ 6,172  εκατ. ευρώ, την ΑΛΦΑ 1,180 εκατ. ευρώ, την ΜΟΗ 772.200 ευρώ, και την ΠΕΙΡ 293.400 ευρώ.  

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 37 από 21 σημείωσαν άνοδο και 65 από 73 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 22 από 29. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 69,573 από 69,307 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 34,9 εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,42% με τον EUROSTOXX 600 στο -0,19%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. 

Ο FTSE25 έκλεισε με άνοδο +0,79% στις 2298,57 από 2280,48 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  18,09 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -0,59%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Η άνοδος στις Τράπεζες  προκάλεσε αισιοδοξία στους traders

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό και αρνητικό πεδίο εναλλάξ αρκετές φορές. Το άνοιγμα στις 2285,09 αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 4,61 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 18,09 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2299,67 μονάδες, ήρθε στις 17:10. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 13:44 και ήταν οι 2266,70 μονάδες την Τρίτη. Το κλείσιμο στις 2298,57 από 2280,48 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,79% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ενισχύθηκε αισθητά στα 12,628 εκατ. ευρώ την Τρίτη 8/2/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 551 συμβόλαια με ανώτερο τις 2297,75 μονάδες, κατώτερο στις 2263,25 με τελευταίες πράξεις στις 2297,00 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2300,00 από 2282,00 μονάδες και υποχώρησαν σε 2342 από 2444 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 42 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου με ανώτερο τις 2294,00 μονάδες, κατώτερο τις 2261,50 με τελευταίες πράξεις στις 2294,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2298,50 από 2282,25 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 159 από 132.   

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ανήλθε σε 20 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2300 μονάδες. Άλλαξε επίσης χέρια 1 συμβόλαιο, για την επόμενη σειρά Μαρτίου για τιμή εξάσκησης στις 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 20 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2300 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου δεν εμφανίστηκε όγκος.

Ο ΔΤΡ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 685,8 μονάδων (-1,11%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 693,51 (0,00%), και ανώτερο τις 705,92 (+1,79%) έκλεισε χθες στις 705,05 με κέρδη +1,66%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 60,366 από 46,313 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+3,72%) απασχόλησε 11,574 από 5,914 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-0,92%) 10,847 από 5,162 εκατ., η ΠΕΙΡ (+2,93%) απασχόλησε 5,425 από 1,836 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,94%) απασχόλησε 7,132 από 4,345 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Επειδή οι Τράπεζες πρωταγωνίστησαν αξίζει να σημειώσουμε ότι: Α) ο τζίρος τους ήταν πάνω από το 50% του συνολικού, Β) ο τζίρος της ΑΛΦΑ (+3,72%) υπερδιπλασιάστηκε έναντι της προηγούμενης συνόδου, όπως και της πτωτικής ΕΤΕ (-0,92%) Γ) της ΠΕΙΡ (+2,93%) τριπλασιάστηκε, της ΕΥΡΩΒ (+0,94%) αυξήθηκε κατά 64%.

Η εκτίμηση της Fast Finance για την βραχυπρόθεσμη τάση: “Η Αγορά συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο 2 ταχυτήτων. Η πλειονότητα των τίτλων φλερτάρει και πάλι με τα χαμηλά περιόδου, με τον Τραπεζικό να συνεχίζει να έχει το ‘πάνω χέρι’ και να δείχνει πιο αμυντικός, με βοήθειες από ΟΤΕ και ΟΠΑΠ και με μία ΕΕΕ να έχει μηδενίσει από όγκο συναλλαγών. Η ΔΕΗ είναι και η πρώτη που καταγράφει νέα χαμηλά κίνησης αυξάνοντας όγκους, πάνω στα επίπεδα στήριξης στην ζώνη του 8,20 – 8,10. Μένει να δούμε αν ο Τραπεζικός θα τραβήξει πάνω τους υπόλοιπους, ή θα συμβεί το αντίθετο. Η ζώνη των 930 μονάδων στον Γενικό Δείκτη είναι πολύ σημαντική, μιας και αυτό ήταν το επίπεδο που ταλαιπώρησε για μεγάλο διάστημα την Αγορά, ενώ εκεί έχουμε και την ανοδική γραμμή τάσης. Να θυμίσουμε ότι το χαρακτηριστικό μίας ‘bull market’ είναι οι αργές άνοδοι και οι γρήγορες πτώσεις και όχι το αντίθετο που πολλά χρόνια παρατηρούσαμε. Μην ξεχνάμε ότι Αγορά έρχεται μετά από μία 9μηνη συσσώρευση”.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια  συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 709,25 από 697,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3 από 3. 

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι εκτινάχθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης με την πρωτοκαθεδρία στο ενδιαφέρον να έχουν τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 16329 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 62.573 από 64.138 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,38 ευρώ. Διακινήθηκαν 6 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 206. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 8118 από 2194 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 28.528 από 26.950 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,57 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 3 από 3.

Της ΕΥΡΩΒ με 3015 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 32.427 από 35.605 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,07 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και παρέμειναν ανοικτά  100 ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 6427 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 28.427 από 32.089 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,50 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 1880 ΣΜΕ της ΔΕΗ,  τα 1817 ΣΜΕ της ΜΙΓ, και τα 478 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Μαρτίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ευρύ και αφορούσε τα 55943 συμβόλαια για ΠΕΙΡ, τα 10000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ και τα 1373 συμβόλαια για ΕΛΠΕ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης  Τζάνας 

ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΑΥΞΑΝΟΥΝ  ΤΗΝ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ… 

Η ρητορική της Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη Πέμπτη ανέδυσε ένα εμφανές «γερακίσιο» περιεχόμενο. Θεώρησαν επομένως οι παρατηρητές ότι είναι πιθανή τελικά, εντός του τρέχοντος έτους, η μεταστροφή της νομισματικής πολιτικής στο επίπεδο των επιτοκίων που παρέμειναν στο μηδέν, ενδεχομένως μετά το Καλοκαίρι, αποδεχόμενη τη σοβαρότητα του πληθωρισμού, που στο τέλος Ιανουαρίου έτρεχε με +5,1% στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, φρόντισε στη συνέχεια να αμβλύνει τις προσδοκίες αναφέροντας ότι “σύντομα θα υποχωρήσει κοντά στο στόχο του 2% της ΕΚΤ”.

Τα δεδομένα άλλαξαν το σκηνικό στις αποδόσεις των ομολόγων, με τα ελληνικά ομόλογα να επηρεάζονται περισσότερο, καθώς η ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμη ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι αγορές ελληνικών ομολόγων δεν θα διακοπούν μετά την επικείμενη λήξη του προγράμματος αγορών εν μέσω πανδημίας (του P.E.P.P.). Οι εξελίξεις προκάλεσαν  περιορισμένες αναταράξεις στις ευρωπαϊκές αγορές, διέκοψαν ωστόσο το θετικό momentum του ελληνικού χρηματιστηρίου και την μέχρι την περασμένη Τετάρτη 3ημερη ανοδική κίνηση του Γ.Δ. με καταγραφή επίδοσης πάνω από τις 950 μονάδες. Σαν αποτέλεσμα, ο Γ.Δ. ακύρωσε προσώρας την προοπτική συνέχισης ψηλότερα, με τη διόρθωση ωστόσο να γίνεται με πειθαρχημένο τρόπο,  χωρίς να διαταράσσει την τεχνική εικόνα και τις προσδοκίες για «καλύτερες ημέρες». Με τους επενδυτικούς οίκους, τη Societe Generale και τη Morgan Stanley να συνομολογούν για την επικείμενη αύξηση του αριθμού των ελληνικών μετοχών στο δείκτη MSCI Standard Greece και να διαφωνούν μόνο ως προς το τρίμηνο του έτους που αυτές θα πραγματοποιηθούν, το πρώτο ή το δεύτερο δηλαδή, μετά την αυριανή αναθεώρηση ή μετά εκείνη του Μαΐου.

Την ίδια ώρα, οι τράπεζες προσκαλούν τους επενδυτές να υποβάλουν αιτήματα ενόψει της έναρξης της εκταμίευσης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Εκτιμάται δε ότι θα υποβληθούν αιτήματα για νέα δάνεια ύψους 4 δις. ευρώ που αφορούν επενδυτικά σχέδια ύψους 10 δις. ευρώ., διαμορφώνοντας τις προϋποθέσεις για αισθητή βελτίωση των λειτουργικών αποτελεσμάτων των τραπεζών, ενώ παράλληλα το ύψος των ΜΕΔ (Μη Eξυπηρετούμενα Δάνεια)  θα υποχωρήσει στο 5-8% στο σύνολο των δανείων εντός του 2022. Ανάλογες εξελίξεις δρομολογούνται και στις δημόσιες επενδύσεις, όπου τις προηγούμενες ημέρες δημοπρατήθηκαν σιδηροδρομικά έργα στα λιμάνια και οδικά έργα στη Ν. Πελοπόννησο. Γίνεται επομένως σαφές ότι είναι σε εξέλιξη σημαντικό πρόγραμμα επενδυτικών δράσεων, ιδιωτικών έργων και υποδομών, διαδικασία που αφορά τις εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου, με σημαντικές θετικές επιπτώσεις για το ΑΕΠ του 2022 που κατά τη Scope Rating θα αυξηθεί κατά 4,4%.

Ταυτόχρονα, ο γεωπολιτικός κίνδυνος παραμένει υψηλός καθώς η ένταση στην Ουκρανία συνεχίζεται, με τις παρενέργειες στο ενεργειακό τοπίο να απειλούν κυρίως την Ευρώπη που είναι η πιο ευάλωτη. Για το σκοπό αυτό, τόσο ο Εμανουέλ Μακρόν όσο και ο Ολαφ Σολτς έχουν αποδυθεί σε ένα διπλωματικό αγώνα με τους εμπλεκόμενους (ΗΠΑ, Ρωσία και Ουκρανία) προκειμένου να εξευρεθεί βιώσιμη λύση. Αν και το σενάριο της διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων χαρακτηρίζεται από τις αγορές ως ακραίο και αναμφισβήτητα ανεπιθύμητο, ουδείς μπορεί να το αποκλείσει ! Παραμένουν επομένως  ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα τις επόμενες ημέρες, με τις Κεντρικές Τράπεζες να είναι σε επαγρύπνηση σε σχέση με τις πολιτικές που θα χρειαστεί να εξασκήσουν…

Σήμερα

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αντανακλούσε τον ανοδικό τόνο, στις ασιατικές συναλλαγές και στις 8:15 δική μας ώρα διαπραγματεύεται με άνοδο +1,46% ευρισκόμενος στις 623,54 μονάδες.

Η αγορά μετοχών στην Αυστραλία κέρδισε +1,14%, ενώ ο Ιαπωνικός Nikkei στις 8:20 ενισχυόταν +1,08% καθώς οι μετοχές τεχνολογίας ενισχύθηκαν. Κατά τα άλλα, ο Kospi της Νότιας Κορέας κέρδισε +0,69%, ενώ ο δείκτης blue-chip της Κίνας CSI300  προσέθετε  +1,01% ψηλότερα από όπου ξεκίνησε μετά τη μεσημεριανή διακοπή  και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε σταθερή τάση για άνοδο της τάξης του +2%.