Skip to main content

Ουκρανική κρίση: Οι Βρυξέλλες ετοιμάζουν μέτρα έκτακτης ανάγκης για τον ενεργειακό εφοδιασμό

Με τον διπλωματικό πυρετό να συνεχίζεται σε μια προσπάθεια να εκτονωθεί η ουκρανική κρίση, οι Βρυξέλλες αναζητούν τρόπους να προστατεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από μια πιθανή ενεργειακή κρίση λόγω της κλιμάκωσης στην περιοχή.

Εφόσον η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, η ΕΕ θα έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά προβλημάτων, όπως η αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, μια πιθανή μεταναστευτική κρίση και απειλές για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Γι’ αυτό και η ΕΕ επεξεργάζεται μέτρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, εξήγησαν αξιωματούχοι στους Financial Times. 

Η προτεραιότητα, ωστόσο, του σχεδίου έκτακτης ανάγκης της ΕΕ είναι να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μείωση των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, η οποία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ευρώπης αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εισαγωγών.

Όπως δήλωσε την Παρασκευή, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ πρέπει να είναι προετοιμασμένη για «οποιοδήποτε σενάριο» με τη Ρωσία και την Ουκρανία, μέρος του οποίου είναι να κάνει ό,τι μπορεί για να βρει εναλλακτικές πηγές ενέργειας. 

«Δεν θα εμπιστευόσασταν ποτέ έναν προμηθευτή αερίου που δεν είναι αξιόπιστος», είπε στους FT. «Αυτό το σενάριο θα ήταν πολύ δύσκολο για την ΕΕ, αλλά το ίδιο ισχύει και για τη Ρωσία με τη μονοδιάστατη οικονομία της. Σε μια τέτοια κατάσταση θα κάναμε επίσης τα πάντα για να αμβλύνουμε την πίεση στα νοικοκυριά και τους καταναλωτές».

Η Κομισιόν εξετάζει τους τρόπους με τους οποιους θα μπορούσε να παρέμβει προσωρινά για να αποδυναμώσει τη σχέση μεταξύ των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου και του κόστους χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ, εάν υπάρξει κρίση φυσικού αερίου. Πρόκειται για ένα μέτρο που οι αξιωματούχοι της ΕΕ απέρριψαν πριν από μερικούς μήνες κατά τη διάρκεια αύξησης ρεκόρ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας έχει προειδοποιήσει κατά της διατάραξης του συστήματος τιμολόγησης για την ηλεκτρική ενέργεια, λέγοντας ότι η εισαγωγή εργαλείων όπως τα ανώτατα όρια τιμών θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού αναγκάζοντας ορισμένους προμηθευτές να σταματήσουν τις δραστηριότητές τους.

Αξιωματούχοι είπαν στους FT ότι τα βραχυπρόθεσμα σχέδια για την αντιμετώπιση μιας κρίσης θα περιλαμβάνουν επίσης την εξασφάλιση αυξημένων ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου από μεγάλες χώρες παραγωγής.

Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης πρόκειται να παρουσιαστεί τον επόμενο μήνα.

Επίσης, εάν η Μόσχα αυξήσει τις στρατιωτικές της απειλές, είναι πιθανό να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι συζητήσεις είναι επίσης πιθανό να συμπεριλάβουν τον τρόπο χειρισμού τυχόν πιθανών ροών προσφύγων από την Ουκρανία προς τις γειτονικές χώρες της ΕΕ. Η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ουγγαρία και η Ρουμανία συνορεύουν με την Ουκρανία.

Η εξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο θεωρείται από καιρό ως τροχοπέδη στην ικανότητα της ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία. Ανώτεροι αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες επιθέσεις διπλωματικής γοητείας εναντίον μεγάλων παραγωγών LNG, με εταιρείες όπως οι ΗΠΑ, το Αζερμπαϊτζάν και το Κατάρ να προσεγγίζονται για πρόσθετες προμήθειες.

Μετά από συζητήσεις στο Μπακού την Παρασκευή, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, δήλωσε ότι το Αζερμπαϊτζάν έχει δείξει «σαφή προθυμία να υποστηρίξει την ΕΕ σε περίπτωση διακοπής της ροής φυσικού αερίου». Αυτή την εβδομάδα πρόκειται να έχει συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τη χωρητικότητα LNG της χώρας.

Η ΕΕ σχεδιάζει επιπλέον να ξεκινήσει συζητήσεις με τη Νιγηρία καθώς αναζητά ευκαιρίες να επεκτείνει τις πηγές προμήθειας LNG. Η Κομισιόν είπε ότι οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται τρόπους για να «κάνουν τις ενεργειακές μας αγορές ακόμη πιο ανθεκτικές και να λειτουργούν με τον βέλτιστο τρόπο».

Να σημειωθεί, ωστόσο, σε πρόσφατο δημοσίευμά του το Bloomberg ανέφερε πως παρόλο που οι πλούσιες σε ενέργεια χώρες, από το Κατάρ μέχρι το Αζερμπαϊτζάν, έχουν δεσμευτεί για έκτακτες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η Γηραιά Ήπειρος καταλαβαίνει ότι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον κορυφαίο προμηθευτή της, τη Ρωσία. 

Το πρακτορείο σημειώνει τρία βασικά στοιχεία:

  • η Ευρώπη βασίζεται πολύ στη Ρωσία και αν προμηθευτεί το φυσικό αέριο που χρειάζεται από άλλες χώρες, θα μπορούσε να μεταδώσει την κρίση σε άλλες περιοχές.
  • θα πρέπει να μειώσει τη ζήτηση, εφόσον υπάρξει παρατεταμένη διαταραχή στην τροφοδοσία
  • θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές

naftemporiki.gr