«Η κυβέρνηση αναγνωρίζει τη σημασία και τον κρίσιμο οικονομικό και κοινωνικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο δεύτερος πυλώνας ασφάλισης τόσο για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης του εισοδήματος των συνταξιούχων, όσο και για την αύξηση των αποταμιεύσεων που χρηματοδοτούν επενδύσεις προς όφελος της ελληνικής οικονομίας συνολικά. H συγκυρία για την ανάπτυξη του δεύτερου πυλώνα είναι πολύ καλή. Όμως, δεν πρέπει να αφήσουμε τα πράγματα στον “αυτόματο πιλότο”, αλλά εμείς οι ίδιοι να βάλουμε τα θεμέλια για υγιή και βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου. Σε αυτό το πλαίσιο, αρκετές από τις προτάσεις που διατυπώνονται στην έκθεση του ΙΟΒΕ αποτελούν ήδη αντικείμενο επεξεργασίας από το Υπουργείο Εργασίας, όπως η ενοποίηση και η ενίσχυση των φορέων εποπτείας και η δυνατότητα ίδρυσης πολύ-εργοδοτικών Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης». Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, με αφορμή την παρουσίαση της κλαδικής μελέτης του ΙΟΒΕ για την Επαγγελματική Ασφάλιση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα σε αίθουσα του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Τσακλόγλου, «η ανάπτυξη ενός τόσο σημαντικού θεσμού δεν μπορεί και δεν πρέπει να στηρίζεται σε εφήμερα φορολογικά κίνητρα, αλλά σε αρχές, κανόνες, πραγματικές ανάγκες, δεσμούς εμπιστοσύνης και υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους. Σε όλο τον κόσμο, ο κανόνας είναι ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία προσφέρουν κυρίως συμπληρωματικό μηνιαίο εισόδημα, δηλαδή, σύνταξη. Στην Ελλάδα, ο σχεδόν καθολικός κανόνας είναι η παροχή αποκλειστικά εφάπαξ. Νομίζω ότι αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει. Βασική υπηρεσία των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης είναι η επένδυση και βασικό προϊόν η καθαρή απόδοση των εισφορών των ασφαλισμένων».
Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προσδιόρισε τις βασικές αρχές: της καλής διακυβέρνησης, της διαφάνειας και των οικονομιών κλίμακας, οι οποίες πρέπει να διέπουν την ανάπτυξη των επαγγελματικών ταμείων του 2ου πυλώνα.
Παράλληλα, τόνισε: «Οφείλουμε να ενημερώσουμε τους πολίτες – ειδικά τους νέους – να τους βοηθήσουμε να κατανοήσουν τη σημασία της συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, πέρα από την υποχρεωτική αποταμίευση της κοινωνικής ασφάλισης. Χρειάζεται μια διαρκής εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την ανάγκη αύξησης των αποταμιεύσεων σε εθελοντική βάση, προκειμένου να επιτευχθεί ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο κατά τη διάρκεια του συνταξιοδοτικού βίου. Το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα προωθήσει την ανάπτυξη του θεσμού της Επαγγελματικής Ασφάλισης, ενισχύοντας τη βιωσιμότητα του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος και την ανάπτυξη της οικονομίας».