Skip to main content

Market Beat: Η εβδομάδα ξεκινά με ανοδική αντίδραση στα διεθνή

Από την Παρασκευή:

• Οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν υψηλότερα, οι ευρωπαϊκές μετοχές υποχώρησαν

• Πετρέλαιο κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014

• Το δολάριο έχει την καλύτερη εβδομάδα σε επτά μήνες

Σήμερα το πρωί

• Ο Nikkei αναπηδά από το χαμηλό 14 μηνών, καθώς τα ΣΜΕ του S&P 500 διατήρησαν σταθερά κέρδη +0,22%

• Εστίαση σε συνεδριάσεις κεντρικών τραπεζών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ, αλλά επίσης σε θέσεις εργασίας στις Η.Π.Α

• Το δολάριο διατηρεί κέρδη, το πετρέλαιο σκαρφαλώνει περαιτέρω

Το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά δεν ευνοεί τις μετοχικές αξίες. Αυτό αποτυπώθηκε στις εβδομαδιαίες μεταβολές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενώ οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με το rebound της Παρασκευής, εμφάνισαν κέρδη σε εβδομαδιαία βάση. Μεγάλες ωστόσο ήταν οι απώλειες των βασικών δεικτών των αναδυόμενων αγορών (από -2,9% ως -6%) υπογραμμίζοντας την τάση φυγής από το ρίσκο. Η αγορά μετοχών των ΗΠΑ σταμάτησε την πτωτική αλυσίδα του 2022 στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου, αλλά ήδη οι απώλειες των βασικών δεικτών από την αρχή του έτους είναι -12% για τον NASDAQ, -7% για τον S&P500, και -4,4% για τον DOW JONES. Αρνητικές επιδόσεις έχουν επίσης στο τρέχον έτος οι βασικοί δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων του ευρώ με τον EuropeStoxx600 να χάνει -4,56%. Αντίθετα το ελληνικό χρηματιστήριο εμφάνισε πτώση στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου αλλά σε ετήσια βάση έχει κέρδη. 

Παράλληλα η δυναμική σήμερα το πρωί στις ασιατικά χρηματιστήρια δίδει την αίσθηση πως από την Παρασκευή οι επενδυτές έστρεψαν την προσοχή τους προς τα εταιρικά κέρδη και αγνόησαν τη γεωπολιτική αναταραχή και τις ανησυχίες για τη νομισματική σύσφιξη της Federal Reserve.

Τα ισχυρά κέρδη από εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Apple μετά την αναφορά πωλήσεων ρεκόρ κατά το τρίμηνο των εορτών, ενίσχυσαν τις αγορές των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ανοδικά έκλεισαν και οι τρεις μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση -1,02% και εμφάνισε την τέταρτη εβδομάδα απωλειών, επιβαρυμένος από τις ανησυχίες για την κατάσταση στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η τέταρτη εβδομάδα του Ιανουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -1,91%, η απόδοσή του στο μήνα ήταν +3,48%, στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -1,92% ενώ τον Ιανουάριο απέδωσε +3,95% και  έδωσε στον  FTSEΜ απώλειες -0,46% όταν στον μήνα  κέρδισε +3,79%. Ο κλάδος που ξεχώρισε στην Αθήνα, ακόμα και στην πανευρωπαϊκά πτωτική εβδομάδα,  ήταν οι Τράπεζες. Ο ΔΤΡ εμφάνισε κέρδη +0,65% και στο τρέχον έτος +14,43%. 

Δεν υπάρχει εγχώριος αναλυτής που να μην συμπεριέλαβε κάποιο σχόλιο για την Fed που ανακοίνωσε ότι η αρχή ενός νέου κύκλου αύξησης επιτοκίων ξεκινάει από τον Μάρτιο, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να μειώνει την αγορά Περιουσιακών Στοιχείων, με στόχο τον τερματισμό τους τον ίδιο μήνα. “Η ομιλία του Powell χαρακτηρίστηκε επιθετική, με τις Αγορές να κινούνται έντονα πτωτικά μετά την ανακοίνωση. Η άνοδος του Δολαρίου δίνει μετοχικό προβάδισμα την Ευρώπη, ενώ θυμίζουμε ότι πάντα η ΕΚΤ ακολουθεί με χρονική καθυστέρηση τη FED. Όλα δείχνουν ότι η FED έχει “μαξιλάρι” για την άνοδο των επιτοκίων, χωρίς να ενοχλήσει την Αγορά Εργασίας, αλλά όχι και χωρίς να έχει αντίκτυπο στον ρυθμό ανάπτυξης. Η αλήθεια είναι ότι ο γρίφος που πρέπει να λύσει είναι αρκετά δύσκολος, μετά από τόσο μεγάλη ποσοτική χαλάρωση και “φούσκωμα” αποτιμήσεων. Το Ελληνικό περιβάλλον, τελείως διαφορετικό, περιμένοντας απλά να δει τρίμηνο με τρίμηνο το μέγεθος της ανάπτυξης της Οικονομίας και παράλληλα των αποτελεσμάτων των Εισηγμένων”, επισημαίνει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης. 

Οι παρατηρήσεις των χρηματιστηριακών εταιριών μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων τέταρτου τριμήνου του Ομίλου Μυτιληναίος αναγνωρίζουν τις ισχυρές θετικές προοπτικές του.  Η Beta Sec. τόνισε: “Τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν ισχυρά, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της, λόγω των ισχυρών επιδόσεων Μεταλλουργίας και Ενέργειας. Η μετοχή διαπραγματεύεται με μονοψήφιο P/E, με βάση τις εκτιμήσεις για τα κέρδη 2022”. Η Eurobank Equities, σημείωσε: “Το τέταρτο τρίμηνο της Εισηγμένης παρείχε δυναμικό κλείσιμο στη χρήση, με ιδιαίτερα στιβαρές επιδόσεις στην Ηλεκτροπαραγωγή και αυξημένη συμβολή της Μεταλλουργίας, εν μέσω εξαιρετικά ευνοϊκών τιμών Αλουμινίου”. Η Alpha Finance διατηρεί σύσταση “buy” και τιμή – στόχο στα 20,12 ευρώ. 

Η Leon Depolas Sec. ανέφερε: “Ο Τραπεζικός δείκτης εμφανίζεται ανθεκτικός, αντίστοιχα με τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό δείκτη, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2018. Η βραχυπρόθεσμη πορεία του ΓΔΧΑ θα κριθεί, εν πολλοίς, στο εξωτερικό, αλλά τα εταιρικά αποτελέσματα και η καθοδήγηση των Διοικήσεων των Εισηγμένων, θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και θα καθορίσει και τα επίπεδα των αποτιμήσεων. Χαρακτηριστική η αναφορά του Ε. Μυτιληναίου για κέρδη 260 εκατ. ευρώ το 2022”. 

O Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec. για τις Τράπεζες υπογράμμισε: Ο Τραπεζικός κλάδος συνέχισε και αυτή την εβδομάδα την ανοδική του πορεία από την αρχή του χρόνου, με πρωταγωνιστή την Εθνική Τράπεζα, λόγω της επικείμενης αναθεώρησης των δεικτών της MSCI στις 9/2. Ωστόσο, μας προβληματίζει ότι η Αγορά προεξοφλεί πολύ γρήγορα τα κέρδη των Τραπεζών των επόμενων χρόνων, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς και η αυξημένη μεταβλητότητα στις Διεθνείς Αγορές, με τον δείκτη VIX να βρίσκεται πλέον πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών. Για τους λόγους αυτούς, συνεχίζουμε να αυξάνουμε την θέση μας σε μετρητά.

Ενώ ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec. προσέθεσε για τη πιθανή δυναμική της αγοράς: “Ο Τραπεζικός κλάδος στέκεται αρωγός στην αντοχή του Δείκτη, με την Εθνική Τράπεζα να παίρνει την σκυτάλη από την ΑΛΦΑ αυτή την εβδομάδα και να καταγράφει υψηλά 45 μηνών, οδηγώντας τον κλάδο, ο οποίος δείχνει σταθερά θετική αλλαγή στάσης, ακόμα και σε ημέρες αύξησης της προσφοράς. Παρόλα αυτά οι συνεχείς πιέσεις που καταγράφονται στην Αμερική, δεν άφησαν πολλά περιθώρια διατήρησης του ανοδικού κλίματος, με αποτέλεσμα την επιστροφή της επιφυλακτικότητας και την αναμονή κάποιων νέων που θα αποφόρτιζαν το χρηματιστηριακό σκηνικό. Πανδημία, επιτόκια και ενεργειακή κρίση βρίσκονται στο επίκεντρο των ανησυχιών των επενδυτών διεθνώς, οι οποίοι και αυτή την εβδομάδα περιόρισαν το ρίσκο τους στις Χρηματιστηριακές Αγορές”.

Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη την Τετάρτη (εκτίμηση: 4,4%), η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και η ανακοίνωση του δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή (εκτίμηση: 3,9%) θα δώσουν τον τόνο στις Αγορές την τρέχουσα εβδομάδα. Όσον αφορά το Χ.Α., η μετοχή της Quest Συμμετοχών θα διαπραγματεύεται την Τρίτη 1/2 χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα μικτού ποσού €1,25/μετοχή, ενώ η καταβολή του θα γίνει στις 7/2. Στην Αμερική, στις κυριότερες δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων της τρέχουσας εβδομάδας, επισημαίνονται οι Google (31/1), Facebook, Alibaba, Exxon (1/2), Amazon (2/2) και Roche (3/2)”

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Διέκοψαν την πτωτική αλυσίδα λίγο πριν την είσοδο σε επίσημη διόρθωση  

Ο Dow κερδίζει την Παρασκευή περισσότερες από 500 μονάδες στην καλύτερη ημέρα του 2022 για να ολοκληρώσει μια άγρια εβδομάδα και οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο στο κλείσιμο της Παρασκευής για να ολοκληρώσουν μια εβδομάδα με σκαμπανεβάσματα, με κέρδη από την ανάκαμψη των μετοχών τεχνολογίας.

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε άνοδο 564,69 μονάδων ή 1,7% στις 34.725,47 μονάδες. Ο μέσος όρος blue-chip σημείωσε την καλύτερη μέρα του από τις 6 Δεκεμβρίου. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 2,4% για να κλείσει στις 4.431,85 μονάδες στην καλύτερη συνεδρίασή του από τον Ιούνιο του 2020. Ο Nasdaq Composite είχε ράλι 3,1% στις 13.770,57 μονάδες.

Οι μετοχές της Apple σημείωσαν άλμα σχεδόν 7% μετά τα θεαματικά τριμηνιαία αποτελέσματα, ενισχύοντας τους μέσους όρους των μετοχών. Η εταιρεία ανέφερε το καλύτερο τρίμηνο από πλευράς εσόδων στον βίο της, ακόμη και εν μέσω προκλήσεων στον εφοδιασμό και των παρατεταμένων επιπτώσεων της πανδημίας.

Τα μεγάλα τεχνολογικά ονόματα Microsoft, Amazon, Meta-μητρική του Facebook και Alphabet-μητρική Google έκλεισαν όλα με άνοδο την Παρασκευή, αφού πιέστηκαν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, παρέχοντας υποστήριξη στους δείκτες. Από την άλλη πλευρά, οι μετοχές της Chevron υποχώρησαν περίπου 3% μετά την ανακοίνωση των κερδών της που ήταν κατώτερα των προσδοκιών της Wall Street. Η μετοχή του Dow Caterpillar υποχώρησε περίπου 5% ακόμη και αφού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις επί των κερδών της.

ΕΥΡΩΠΗ: Περιμένοντας της ΕΚΤ

Η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης επηρεάστηκε άνισα από τα προβλήματα της Omicron και της εφοδιαστικής αλυσίδας το 4ο τρίμηνο του 21ου έτους. Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την οικονομική δραστηριότητα και τον πληθωρισμό παραμένουν έντονοι, αλλά οι προοπτικές βελτιώνονται σταδιακά.

Η συνεδρίαση της ΕΚΤ του Ιανουαρίου είναι απίθανο να επιφέρει σημαντικές αλλαγές πολιτικής. Η επικοινωνία θα πρέπει να δίνει έμφαση σε μια ευκίνητη, βασισμένη σε δεδομένα προσέγγιση, με την αξιολόγηση κινδύνου πιθανόν να εξετάζεται αυστηρά από τους συμμετέχοντες στην αγορά πριν από την σημαντική συνάντηση του Μαρτίου.

Ο πληθωρισμός της ευρωζώνης θα πρέπει να πάρει μια ανάσα τον Ιανουάριο καθώς τεχνικές επιπτώσεις τραβούν προσωρινά τους δείκτες ετησίως χαμηλότερα. Ωστόσο, οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές και η ισχυρότερη μετακύλιση των πιέσεων στις τιμές από τον τομέα της ενέργειας μπορεί να προκαλέσουν μια ανοδική έκπληξη.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Δευτέρα καθώς σταθεροποιήθηκαν τα κέρδη στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Wall Street, αν και οι δοκιμασίες πλησιάζουν, καθώς τα βρετανικά επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν αυτή την εβδομάδα και η άνοδος των τιμών του πετρελαίου εντείνει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό. Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Κυριακή έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο καθώς η αναζωπύρωση των κρουσμάτων COVID-19 και τα σκληρά lockdown έπληξαν την παραγωγή και τη ζήτηση.  Η αντιπαράθεση για την Ουκρανία παραμένει ένα αγκάθι στο μάτι της αγοράς, με ανησυχίες ότι μια ρωσική εισβολή θα μείωνε επίσης τις ζωτικές προμήθειες φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη. 

Οι διακοπές του Σεληνιακού Νέου Έτους δημιούργησαν  συνθήκες για χαμηλούς ρυθμούς συναλλαγών και ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο +0,68% σε συναλλαγές χαμηλών όγκων και ήταν στις 8:40 δική μας ώρα στις 602,14 μονάδες.

Ο ιαπωνικός Nikkei αναπήδησε 1,21% από το χαμηλότερο επίπεδο 14 μηνών, αν και τα τοπικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή και τις λιανικές πωλήσεις ήταν κατώτερα από τις προβλέψεις.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Nasdaq ανέκαμψαν από τις αρχικές απώλειες για να αυξηθούν κατά 0,3%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του EUROSTOXX 50 σημείωσαν ράλι 1,2% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE 0,6%.

Η Τράπεζα της Αγγλίας είναι πιθανό να αυξήσει ξανά τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα, συνεχίζοντας την παγκόσμια τάση προς αυστηρότερη πολιτική. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει επίσης, αλλά αναμένεται να παραμείνει στο επιχείρημά της ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει με την πάροδο του χρόνου. 

Οι αγορές στράφηκαν προς τις τιμές για πέντε αυξήσεις από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα φέτος στο 1,25%, αν και οι επενδυτές εξακολουθούν να βλέπουν τα επιτόκια να κορυφώνονται σε ιστορικά χαμηλά 1,75-2,0%.

Οι αναλυτές της BofA πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι αρκετά επιθετικό. «Επισημαίνουμε ότι οι αγορές έχουν υποτιμήσει τις αυξήσεις της Fed στην αρχή των δύο τελευταίων κύκλων πεζοπορίας και πιστεύουμε ότι αυτό θα συμβεί ξανά», λέει ο επικεφαλής οικονομολόγος της BofA, Ethan Harris.

«Ξεκινώντας τον Μάρτιο, αναμένουμε ότι η Fed θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια κατά 25 bp σε κάθε εναπομένουσα συνεδρίαση φέτος για συνολικά επτά αυξήσεις, με τέσσερις ακόμη αυξήσεις το επόμενο έτος», προσθέτει. «Αυτό θα οδηγήσει το τελικό επιτόκιο στο 2,75-3,00% μέχρι το τέλος του 2023, το οποίο θα επιβραδύνει την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό».

Το ημερολόγιο των παρεμβάσεων της Fed είναι μάλλον αραιό για αυτήν την εβδομάδα με μόνο τρεις περιφερειακούς προέδρους να έχουν προγραμματιστεί να μιλήσουν, αλλά υπάρχουν πολλά στοιχεία που επισημαίνονται από τις αναγνώσεις του ISM για την παραγωγή και τις υπηρεσίες και την έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Ιανουαρίου.

Η εικόνα της εβδομάδας με αριθμούς

Στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου  οι 14 εκ των 18 δεικτών που παρακολουθούμε εμφάνισαν απώλειες.  Ο S&P500 ενισχύθηκε +0,77%, στο 2022 έχασε -7,01%. Ο Dow ανέβηκε κατά +1,34%, με επίδοση -4,44% στο 2022. Ο S&P400 είχε μεταβολή -0,622%, με απώλειες στο 2022 -9,28%. Ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης εμφάνισε πτώση -0,98%, στο 2022 χάνει -12,33%. Ο δε Nasdaq, με μεταβολή +0,01%, στο 2022 απέδωσε -11,98%. 

Ο FTSE100 του Λονδίνου μειώθηκε κατά -0,37% στη βδομάδα και στο μήνα ενισχύεται +1,10%. Ο DAX  έπεσε -1,83%, και στο 2022 υποχωρεί -3,56%, ο CAC με μεταβολή -1,45%, στο 2022 χάνει -2,62%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας έχασε -0,98%, ενώ στο 2022 είχε επίδοση -1,19%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία υποχώρησε κατά -1,83%, με ετήσια επίδοση -2,86%. Ο πανευρωπαϊκός StoxxEurope 600 είχε εβδομαδιαίες απώλειες -1,87%, ενώ τον Ιανουάριο χάνει -4,56%. 

Ο Bovespa της Βραζιλίας κέρδισε +2,72%, με επίδοση στο 2022 +6,76%. Ο IPC του Μεξικού έπεσε κατά -1,82%, και στο 2022 χάνει -4,90%. Ο χρυσός με απώλειες -2,39%, βρέθηκε στα 1817,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση στο 2022 -2,09%. Ανέβηκε κατά +2,90%, το πετρέλαιο Crude, αφού έκλεισε στα 87,29 δολάρια το βαρέλι. Στο 2022 ήδη ενισχύεται κατά +15,69%. 

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -2,92%, είχε απόδοση -7,20% στο 2022. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έπεσε κατά -6,03%, και στο 2022 -10,56%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -3,11% στο έτος υποχωρεί -1,81%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, ο Hang Seng βούλιαξε κατά -5,67%, στο 2022 κερδίζει +0,65%. Με εβδομαδιαία μεταβολή -4,57% έκλεισε ο δείκτης SSE Comp. της Σαγκάης, ενώ στο τρέχον έτος χάνει -7,65%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα

Η καθοδική δυναμική δεν επηρέασε τα αισιόδοξα στοιχήματα   

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με κυρίαρχες τις σειρές Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο σχεδόν μόνιμα με εξαίρεση το διάστημα μεταξύ 11:00 και 11:09. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 6,32 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 53,97 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2265,72 μονάδες, ήρθε στις 11:02.Το κατώτερο σημειώθηκε στις 15:00 και ήταν οι 2224,37 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2237,66 από 2263,98 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,16% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 9,008 εκατ. ευρώ την Παρασκευή 28/1/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 809 συμβόλαια με ανώτερο τις 2263,50 μονάδες, κατώτερο στις 2221,50 και τελευταίες πράξεις στις 2240,00 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2240,25 από 2264,75 μονάδες και ανήλθαν σε 2536 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 6 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου με ανώτερο τις 2248,00 μονάδες, κατώτερο τις 2232,00 με τελευταίες πράξεις στις 2240,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2240,25 από 2263,00 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 107.   

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε 22 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης από τις 2250 ως τις 2350 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 20 συμβόλαια για την επόμενη σειρά για τιμή εξάσκησης στις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 5 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2250 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου εμφανίστηκε όγκος 20 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2150 μονάδες.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 661,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 3. 

Από την Fast Finance ΑΕΠΕΥ. παρατηρούσαν:  “Για το 2022 οι αποδόσεις δείχνουν την διαφορά μεταξύ τους, μιας και ο ΓΔΧΑ συντηρεί τα κέρδη του 4%, με τον DAX και τον S&P 500 να χάνουν αντίστοιχα 3% και 9%. Είναι λογικό η Αγορά μας να περιμένει να δει πως θα αντιδράσουν τα Ξένα Χρηματιστήρια, πριν μας δείξει μία σοβαρή κίνηση. Στην παρούσα το 960 είναι κύρια αντίσταση με το 1000ρικο να συνεχίζει να είναι μεγάλος επόμενος στόχος. Σε κάθε περίπτωση η ζώνη κοντά στο 900 είναι κύρια στήριξη, που δεν πρέπει να χαθεί. 

O Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που συντηρεί τους υπόλοιπους τίτλους, μιας και πολλά χαρτοφυλάκια βρίσκουν την ευκαιρία να μειώσουν θέσεις στον Τραπεζικό είτε για να πάρουν ρευστότητα, είτε για να τοποθετηθούν σε τίτλους που έχουν διορθώσει αισθητά. Ο ΔΤΡ θα συνεχίσει μόνο αν καταφέρει να κλείσει πάνω από το 665, οπότε και η επανείσοδος είναι εύκολη σε περίπτωση συνέχισης. Είναι φανερό πως αρκετά κεφάλαια τοποθετούνται στον κλάδο, μιας και η εικόνα του έχει αλλάξει σημαντικά έναντι των υπολοίπων”. 

Η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου έφερε στον Γενικό Δείκτη απώλειες -1,91%, η απόδοσή του στο μήνα ήταν +3,48%, στον FTSE25 προκάλεσε πτώση -1,92% ενώ τον Ιανουάριο απέδωσε +3,95% και  έδωσε στον  FTSEΜ απώλειες -0,46% όταν στον μήνα  κέρδισε 3,79%. Αλλά στον ΔΤΡ προσέθεσε +0,65% και στο μήνα κερδίζει 14,43%.

Η εικόνα των blue chip 

Με κέρδη εντοπίζονται έξη ήτοι ΕΤΕ+5,26% και (16,03% στο μήνα ή στο έτος), ΟΤΕ +1,48% και (+5,51%), ΠΕΙΡ +1,31% και (+13,80%), ΟΠΑΠ +0,70% και (+3,77%), ΟΛΠ +0,23% και (+1,05%), ΤΕΝΕΡΓ +0,16% και (-4,86%). Ακολουθούν με απώλειες μικρότερες των δεικτών οι ΣΑΡ -0,11% και (-2,36%), ΑΛΦΑ -0,39% και (+18,38%), ΚΟΥΕΣ -1,35% και (+1,17%), ενώ ισοδύναμες είχαν οι ΕΥΡΩΒ -1,81% και (+9,49%), ΜΥΤΙΛ -1,82% και (-0,26%). Πτώση στη βδομάδα από -2% ως -4% εμφάνισαν οι ΑΡΑΙΓ -3,29% και (+10,09%), ΒΙΟ -3,29% και (+2,40%), ΛΑΜΔΑ -2,85% και (+1,23%), ΔΕΗ  -2,05% και (-8,30%), ΕΛΧΑ -2,04% και (+3,78%). Με απώλειες πάνω από -4% κατέληξαν ΜΠΕΛΑ -10,11% και (+3,02%), ΕΕΕ -5,68% και (-3,50%), ΜΟΗ -5,53% και (+3,05%), ΤΙΤC -4,92% και (+3,89%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ -4,47% και (-3,00%), ΑΔΜΗΕ -4,46% και (+2,07%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,12% και (-2,21%), ΕΥΔΑΠ -4,09% και (-3,97%), ΕΛΠΕ -4,03% και (+3,38%).

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης χωρίς να χάνουν την πρωτοκαθεδρία τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 6327 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 73.243 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,28 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 10 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 191. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3298 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 27.630 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,40 ευρώ.

Της ΕΥΡΩΒ με 564 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 32.496 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,984 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και παρέμειναν ανοικτά  100 ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2954 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 36.763 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,47 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 500 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ,  τα 304 ΣΜΕ της ΦΡΛΚ, και τα 287 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Μαρτίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν υπολογίσιμο και αφορούσε σε 300 συμβόλαια για ΒΙΟ, και σε 300 για ΕΛΧΑ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Merit Sec. Πέτρος Τσούρτης

“Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 881 μονάδες. Σημεία στήριξης οι 920 και 900 μονάδες και σημεία αντίστασης οι 940 και 950 μονάδες. 

Ο Τραπεζικός κλάδος συνέχισε και αυτή την εβδομάδα την ανοδική του πορεία από την αρχή του χρόνου, με πρωταγωνιστή την Εθνική Τράπεζα, λόγω της επικείμενης αναθεώρησης των δεικτών της MSCI στις 9/2. Ωστόσο, μας προβληματίζει ότι η Αγορά προεξοφλεί πολύ γρήγορα τα κέρδη των Τραπεζών των επόμενων χρόνων, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς και η αυξημένη μεταβλητότητα στις Διεθνείς Αγορές, με τον δείκτη VIX να βρίσκεται πλέον πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών. Για τους λόγους αυτούς, συνεχίζουμε να αυξάνουμε την θέση μας σε μετρητά.

Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη την Τετάρτη (εκτ: 4,4%), η συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη και η ανακοίνωση του δείκτη ανεργίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή (εκτ: 3,9%) θα δώσουν τον τόνο στις Αγορές την επόμενη εβδομάδα. Όσον αφορά το Χ.Α., η μετοχή της Quest Συμμετοχών θα διαπραγματεύεται την Τρίτη 1/2 χωρίς το δικαίωμα στο προσωρινό μέρισμα μικτού ποσού €1,25/μετοχή, ενώ η καταβολή του θα γίνει στις 7/2.

Οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και πρέπει να λάβουν υπόψη στην χάραξη της στρατηγικής τους είναι 1) η αύξηση του πληθωρισμού και η αρνητική επίπτωση που έχει στην Οικονομία (επιβράδυνση ΑΕΠ) και στις Εταιρείες (επιβράδυνση της κερδοφορίας), 2) η αύξηση των επιτοκίων που αυξάνει το κόστος δανεισμού Κρατών και Εταιρειών και 3) η πιθανότητα διόρθωσης στις Διεθνείς Αγορές. Οι κύριες επενδυτικές επιλογές μας, στα παρόντα επίπεδα τιμών, με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, είναι οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακής, Byte και Μοτοδυναμικής”.