Skip to main content

Οι διεθνείς πιέσεις «έριξαν» το ΧΑ στις 924 μονάδες

Πτωτικά έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, υποχωρώντας 1,09% στις 924 μονάδες. 

Στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισε η Εθνική στο +0,68%, ενώ ήπια πτώση σημείωσαν Alpha Bank -1,16%, Πειραιώς -0,81% και Eurobank -0,63%.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 1,16%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,93%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (+1,89%), της Εθνικής (+0,68%), της Σαράντης (+0,58%) και της Ελλάκτωρ (+0,40%).

Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Jumbo (-3,13%), της Aegean Airlinees (-2,64%), των ΕΛΠΕ (-2,58%), του ΟΠΑΠ (-1,90%) και της lamda Development (-1,83%).

Από τους επιμέρους δείκτες, άνοδο σημείωσε μόνο ο δείκτης της Υγείας (+3,62%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-2,82%), των Ασφαλειών (-2,66%) και του Εμπορίου (-2,32%).

Ισχυρές απώλειες στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν σημαντικά την Παρασκευή καθώς οι παγκόσμιες μετοχές έκλεισαν μια εβδομάδα ακραίας αστάθειας μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) για τη νομισματική πολιτική. Ο DAX κατέγραψε τις υψηλότερες απώλειες (1,68%), ακολουθούμενος από τον FTSE του Λονδίνου που έκλεισε στο -1,41%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 1,6% μέχρι τα μέσα του απογεύματος, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να καταγράφει απώλειες 2,6%, καθώς όλοι οι κλάδοι βρέθηκαν στο κόκκινο, εκτός από τα ταξίδια και την αναψυχή, που κέρδισαν 0,5%.

Οι αγορές παρουσίασαν μεταβλητότητα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας καθώς οι επενδυτές αντέδρασαν στην ένδειξη της Fed την Τετάρτη ότι θα μπορούσε σύντομα να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε περισσότερα από τρία χρόνια και στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης για την Ουκρανία.

Έπειτα από ένα έντονα αρνητικό άνοιγμα την Πέμπτη, οι ευρωπαϊκές μετοχές ανέκαμψαν τις απώλειες και έκλεισαν 0,7% υψηλότερα, αφού τα στοιχεία για το ΑΕΠ των ΗΠΑ ενισχύθηκαν πέρα από το αναμενόμενο.

Οι δημοσιοποιήσεις οικονομικών στοιχείων περιελάμβαναν γερμανικούς, γαλλικούς και ισπανικούς αριθμούς ΑΕΠ τέταρτου τριμήνου, στοιχεία για τον ιταλικό πληθωρισμό και έρευνα για το επιχειρηματικό κλίμα της ευρωζώνης.

Σε αδύναμη βάση ξεκίνησε το 2022 η οικονομία της Ευρωζώνης, με τους περιορισμούς της πανδημίας να επηρεάζουν την εμπιστοσύνη και τις ενδείξεις ότι η Γερμανία μπορεί να βρίσκεται στο χείλος της ύφεσης να αυξάνονται. 

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε στις 112,7 μονάδες τον Ιανουάριο, πέφτοντας σε χαμηλό εννεαμήνου, λόγω της πτώσης στους περισσότερους τομείς και στους καταναλωτές. Οι προσδοκίες για την απασχόληση μειώθηκαν για δεύτερο μήνα. 

Η οικονομία της Γαλλίας αναπτύχθηκε κατά 0,7% το τέταρτο τρίμηνο, έδειξαν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Παρασκευής, φέρνοντας τον ρυθμό ανάπτυξης ολόκληρου του έτους σε υψηλό πέντε δεκαετιών στο 7% το 2021 μετά από συρρίκνωση 8% το 2020.

Wall Street: Ο Dow πέφτει καθώς συνεχίζεται το χειρότερο sell-off από τον Μάρτιο του 2020

Το αρνητικό κλίμα διατηρείται και στη Wall Street, με τον Dow να πέφτει καθώς συνεχίζεται το χειρότερο sell-off στην αγορά από τον Μάρτιο του 2020. Η αγορά πρόκειται να ολοκληρώσει μια εβδομάδα με τον S&P 500 να κατευθύνεται προς τον χειρότερο μήνα του από τον Μάρτιο του 2020.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε περίπου 50 μονάδες, ή 0,2%. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,4%. Ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει άνοδο 1%, ενισχυμένος από τα κέρδη της Apple.

Ο S&P 500 βαδίζει στην περιοχή διόρθωσης, σημειώνοντας πτώση σχεδόν 10% από το ενδοημερήσιο ρεκόρ του. Ο Nasdaq βρίσκεται πάνω από 16% από το υψηλό του.

naftemporiki.gr